Dzieci OnLine

Na luzie... - Umysł ścisły a humanistyczny.

Akacja12 - Czw 19 Kwi, 2007 17:44
Temat postu: Umysł ścisły a humanistyczny.
Podobno to rozróżnienie "działa" i można podzielić ludzi według tej zasady. Ścisły, jako człowiek który analizuje liczy, humanistyczny, ten który ma zdolności artystyczne, potrafi się wysławiać i takie tam. Więc jacy wy jestescie ? Tak zresztą zastanawialam się czy jest jakiś test gdzie można to sprawdzić, bo w sumie nie wiem czy jestem ścisła czy może nie ^^.
Shaunri - Czw 19 Kwi, 2007 18:13
Temat postu:
Testów, podziałów i tego typu "genialnych" i "innowacyjnych" pierdół był i jest naprawdę ogrom.

A to że jedni używają tej półkuli bardziej.

A to że jedni ścisłe umysły, drugie humanistyczne

A to jakieś stopniowe podziały "twoje cechy charakteru"

I o dziwo wszystko to ma tyle związanego z prawdą że... O_o
ewamarchewa - Czw 19 Kwi, 2007 18:28
Temat postu:
To jeżeli ktoś jest bardzo dobry z przedmiotów ścisłych, nie może być dobry z polskiego? Głupota Rolling Eyes
nasty_girl - Czw 19 Kwi, 2007 19:16
Temat postu:
Ja np już trochę w gimnazjum miałam problem z przedmiotami ścisłymi, a z humanistycznymi nie, teraz jak się dużo bardziej przykładam dopiero zauważam znaczną różnicę. Z historii, polskie 4 nie jest dużym problemem, z matematyki czy fizyki to muszę się namęczyć na 2.. no ale jest sporo osób które i to i to potrafią.
Akacja12 - Czw 19 Kwi, 2007 21:28
Temat postu:
No tak, podchodzę do tego z przymrużeniem oka, ale niektórzy mi mówią że oni humanistyczni, i tak ciekawa byłam.
No na pewno są pewne predyspozycje do określonych dziedzin, ale jeżeli ma to jakiś związek, to może on jest prawdziwy ?
Juchu:) - Pią 20 Kwi, 2007 23:18
Temat postu:
Różnie to bywa. Dlatego tworzą klasy z rozszerzeniami humanistycznymi lub ścisłymi.
Ja np. chodzę do klasy matematyczno-angielskiej i wszyscy mówią że to dziwna klasa ni humaniści ni ścisłowcy Laughing
Słupek - Sob 21 Kwi, 2007 11:45
Temat postu:
Juchu:) napisał/a:
Dlatego tworzą klasy z rozszerzeniami humanistycznymi lub ścisłymi.

I dlatego do tzw. klas humanistycznych są niższe progi? I dlatego przyszli prawnicy chodzą do matfizów?
Tremere - Sob 21 Kwi, 2007 13:29
Temat postu:
Matematyka i fizyka u mnie leżą.
mam nadzieję, że w tym roku zdam z tych przedmiotów. =='
nasty_girl - Sob 21 Kwi, 2007 14:48
Temat postu:
Słupek napisał/a:
Juchu:) napisał/a:
Dlatego tworzą klasy z rozszerzeniami humanistycznymi lub ścisłymi.

I dlatego do tzw. klas humanistycznych są niższe progi? I dlatego przyszli prawnicy chodzą do matfizów?

kiedyś tak było, teraz to bardziej pod kątem matury i przyszłych studiów.. chociaż, wiadomo że ktoś kto ledwo zdaje z matmy nie pójdzie na mat-fiz.
kamus07 - Nie 22 Kwi, 2007 18:33
Temat postu:
Ja nienawidze polskiego i historii. Ale na 4 wyciągam. A robienie zadania z matmy i uczenie się z niej,( a dokładniej liczny, bo geometria jest bleee..) sprawia mi przyjemność. Moge liczyć caaały czas ;] I mam bez problemu na koniec 4, moze nawet bedzie 5 Wink
I chodze do klasy mat-inf. Ja mam chyba umysł ścisły, nie? Wink
PozdróFFka
joasia1990 - Pon 23 Kwi, 2007 21:16
Temat postu:
Akacja12 napisał/a:
Tak zresztą zastanawialam się czy jest jakiś test gdzie można to sprawdzić, bo w sumie nie wiem czy jestem ścisła czy może nie ^^.

Jak byłam w 3 gim to zgłosiłam się do Poradni Psychologiczno - Pedagogicznej w moim powiecie. Pojechałam, sprawdzili i wiem Wink
Monik - Sro 25 Kwi, 2007 17:25
Temat postu:
Chyba bardzej humanistyczny. Nie jestem najgorsza z matematyki (powiedziałabym nawet, że na odwrót ; ) ), ale za nią nie przepadam, a z humanistycznym umysłem nie wiążą się jedynie lekcje j. polskiego, ale też pisanie dla przyjemności, co bardzo lubię robić ; )
aneta007 - Pią 27 Kwi, 2007 20:47
Temat postu:
ja scisly. jestem dobra z maty
Marcia10 - Pią 27 Kwi, 2007 20:48
Temat postu:
a jesli jestem dobra z polskiego to? jaki?
Słupek - Pią 27 Kwi, 2007 20:53
Temat postu:
Ty, Marciu, jesteś Piękny Umysł.
Marcia10 - Pią 27 Kwi, 2007 20:57
Temat postu:
no, wiem przeciez ; ). Ale na serio.
Nikita - Sob 28 Kwi, 2007 07:49
Temat postu:
Marcia10 napisał/a:
a jesli jestem dobra z polskiego to? jaki?

humanistyczny

Osobiście wolę przedmioty humanistyczne. Nie sprawiają mi one większych trudności. Jeśli chodzi o takie przedmioty jak matematyka czy fizyka - muszę się do nich trochę więcej przykładać.
Znam osoby, które świetnie sobie radzą i z przedmiotami humanistycznymi i dziedzinami ścisłymi. Smile
joasia1990 - Sob 28 Kwi, 2007 18:23
Temat postu:
To że ktoś jest dobry z polskiego i np. świetnie pisze wypracowanie nie oznacza, że ma umysł humanistyczny.
Memi - Sob 28 Kwi, 2007 21:03
Temat postu:
No właśnie.
Marcia10 - Sob 28 Kwi, 2007 21:14
Temat postu:
ale ja nie pisze ze jestem dobra, choc nie przecze. A moge po prostu nie lubic niczego? Tzn nie nalezec do grupy umylow scislych ani humanistycznych?
Memi - Sob 28 Kwi, 2007 21:45
Temat postu:
Narazie jesteś na poziomie podstawówki, Twój umysł sie dopiero kierunkuje, ja np. w podst. byłam dobra z polskiego a teraz wole matme.
joasia1990 - Sob 28 Kwi, 2007 22:10
Temat postu:
"Cechy umysłu humanistycznego:
impulsywność, intuicja, emocjonalność, nieograniczoność, marzycielskość, niekonkretność, nieobliczalność, romantyzm, luz, poetyckość, subiektywizm, niedokończoność, zdolność do zmian zdania, niedopowiedzenie, wrażliwość na człowieka i piękno, duchowość, uczuciowość, dowolność interpretacji, obserwowanie i bezpośredni opis zjawisk i dzieł literackich, rozległość, brak schematyzmu, unikanie wzorów, definicji i obliczeń, chęć dyskutowania i komunikowanie się z innymi, pamięciowe uczenie się, rozwijanie wątków (rozwlekłość), zdolności językowe, wszechstronność, uwzględnianie różnych podejść i sposobów myślenia.

Cechy umysłu ścisłego:
myślenie matematycznie, logiczne, analizowanie, dosłowność, bezkompromisowość, myślenie dedukcyjne, wyobraźnia podporządkowana celowi, zwięzłość, uporządkowanie, abstrakcyjność, pracowitość, precyzja, skoncentrowanie na pracy, bystrość, samodzielność w dochodzeniu do wyników, obiektywność, pewność siebie, pokonywanie trudności, jasność, schematyzm, strukturalność, harmonia, łączenie faktów i budowanie całości."
ewamarchewa - Sob 28 Kwi, 2007 22:22
Temat postu:
Mam część z tego część z tego. Smile Joasia: To Ty byłaś na tym badaniu w poradni psychologicznej? Mogłabyś opisać to jakoś dokładniej?
joasia1990 - Nie 29 Kwi, 2007 08:25
Temat postu:
ewamarchewa napisał/a:
Joasia: To Ty byłaś na tym badaniu w poradni psychologicznej? Mogłabyś opisać to jakoś dokładniej?

Tak. W każdym powiecie jest taka poradnia. Wystarczy wejść na ich stronę internetową, pobrać wniosek, wydrukować, wypełnić i wysłać. Po jakimś czasie (ok 2 tyg) zadzwonią do Ciebie i umówią na wizyte.
Akacja12 - Nie 29 Kwi, 2007 12:29
Temat postu:
No to wygląda na to że mam umysł humanistyczny jeśli wierzyć tym, co tu napisałaś.
Memi - Nie 29 Kwi, 2007 21:19
Temat postu:
Mam i z tego, i z tego.
Anonymous - Wto 01 Maj, 2007 13:37
Temat postu:
To od mózgu zależy. Płat ośrodkowy o tym decyduje, czy masz wykształcony dobrze umysł humanistyczny czy ścisły.
nasty_girl - Wto 01 Maj, 2007 13:41
Temat postu:
i od tego którą półkulę masz aktywniejszą. kiedyś na kursie szybkiego czytania facet nam zrobił na to taki test, kazał zamknąć oczy i powiedział datę: 1410, i od tego czy widzieliśmy statyczny obraz z bitwy, czy walkę zależało jaką półkulę mamy bardziej aktywną. ale teraz nie powiem która to która.
Anonymous - Wto 01 Maj, 2007 16:01
Temat postu:
Też ciekawe jest to, że w lewej półkuli powstaje obraz z prawego oka, w prawej z lewego.
Jeśli chodzi o strzelnictwo to osoby praworęczne powinny strzelać patrząc prawym okiem, gdyż obraz się nie przesuwa. Łatwo można to sprawdzić. Wystarczy patrzeć na palec najpierw jednym, potem drugim. Jeśli obraz się nie przesuwa jak patrzysz obydwoma oczami i którymś z obydwóch, to strzelać przez tamto. Oko prawdę Ci powie ;]
Akacja12 - Sro 02 Maj, 2007 12:03
Temat postu:
Faktycznie, chyba mniej się przesuwa jak patrze prawym okiem, chociaż mam astygmatyzm to w ogóle pewnie inaczej ;p
Anonymous - Czw 03 Maj, 2007 21:40
Temat postu:
Po prostu światło inaczej Ci się załamuje.
Akacja12 - Czw 03 Maj, 2007 22:41
Temat postu:
Ale to akurat ma dość duże znaczenie jak się załamuje.
Anonymous - Pią 04 Maj, 2007 19:07
Temat postu:
To ja wiem.

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group