Dzieci OnLine

DOJRZEWANIE - Za długo...!! ??

anionka - Pią 27 Kwi, 2007 17:53
Temat postu: Za długo...!! ??
Hejka! Mam 13 lat. Okres dostlam 2006r. dokladnie to lutego kolejnie pojawil mi sie po roku.
I mam co roku.
Troszke nie regularne ale dlaczego tym razem trwa mi az 9dni??????
Zazwyczaj bylo to przez 4/3dni. Czy to przez jazde na rowerze.
Moze mam cos zjesc aby w koncu prestal..
Monik - Pią 27 Kwi, 2007 18:01
Temat postu:
anionka napisał/a:
dlaczego tym razem trwa mi az 9dni??????

Ostatnio miałam podobny problem, miałam 15 dni a potem jeszcze po 10 dniach, ale lekarka powiedziała że to w miarę normalne, chociaż nie powinno tak się dziać i dała mi tabletki. Wink Najlepiej poradż się mamy lub idź do lekarza.
joasia1990 - Pią 27 Kwi, 2007 20:47
Temat postu:
Twój organizm się dopiero reguluje. To dlatego
Marcia10 - Pią 27 Kwi, 2007 20:49
Temat postu:
nie mialam jeszcze okresu ale wedlug mnie to sie wyreguluje. Polecam picie zielonej herbaty co pomaga w regularnosci okresow.
ewamarchewa - Pią 27 Kwi, 2007 21:25
Temat postu:
Chociaż z tym rokiem różnicy to... najlepiej dla pewności zapytaj się lekarza. Okres może zaniknąć na kilka miesięcy, ale rok... Tym, że 9 dni to się nie martw, bo nie ma czym.
CHoCoLaTE - Pią 27 Kwi, 2007 21:28
Temat postu:
Ja miałam po pół roku, ale moja kumpela miała rok przerwy, ale nie wiem czy dostała znowu.
AŚKA - Czw 10 Maj, 2007 16:49
Temat postu:
wiesz... jesteś jeszcze młodziutka, to wszystko jest niewyregulowane Smile jednak jeśli tak nieregularny okres* będzie Ci się pojawiał dalej chyba najlepiej wybierz się do ginekologa Smile i tutaj nie ma się czego bać - ja też się bałam, ale teraz chodzę systematycznie i jest Ok - idę jak do każdego innego lekarza Smile

* przez nieregularny okres rozumiemy okres, który pojawia się, poźniej go nie ma przez 3-4 miesiące, później pojawi się 2 razy w miesiącu etc.
martulka - Nie 10 Cze, 2007 19:16
Temat postu:
ja myślę że dopiero gdzieś jak będziesz miała 15 lat albo więcej to będziesz już miała normalny okres. w sumie nie powinnaś się martwić bo nieregularny okres jest normalny (nawet aż tak bardzo nieregularny). Okres reguluje się zazwyczaj dopiero wtedy kiedy dziewczyna traci dziewictwo
joasia1990 - Nie 10 Cze, 2007 19:19
Temat postu:
martulka napisał/a:
Okres reguluje się zazwyczaj dopiero wtedy kiedy dziewczyna traci dziewictwo

co??? a niby co ma dziewictwo do regularności miesiączek?? przecież to czy są regularne zalezy od hormonów. cykl powinien się uregulować mniej więcej do 3 lat po rozpoczęciu miesiączkowania

[ Dodano: Nie 10 Cze, 2007 ]
martulka napisał/a:
w sumie nie powinnaś się martwić bo nieregularny okres jest normalny (nawet aż tak bardzo nieregularny)

normalny jeśli dziewczyna dopiero zaczęła miesiączkować. u kobiet takie nieregularne cykle powodują bardzo duże trudności w zajściem w ciąże
nasty_girl - Nie 10 Cze, 2007 19:21
Temat postu:
martulka napisał/a:
Okres reguluje się zazwyczaj dopiero wtedy kiedy dziewczyna traci dziewictwo

a nie jak ma menapauze?
Shaunri - Nie 10 Cze, 2007 20:53
Temat postu:
Jak umiera ; )
mała 13 - Pon 11 Cze, 2007 15:02
Temat postu:
anionka napisał/a:
Okres dostlam 2006r. dokladnie to lutego kolejnie pojawil mi sie po roku.
I mam co roku.
Troszke nie regularne ale dlaczego tym razem trwa mi az 9dni??????
Zazwyczaj bylo to przez 4/3dni.

sory, sory. z twojego tekstu wywnioskowałam że minęło 1,5 roku od pierwszego. czyli miałaś go 2 razy (jak co rok to tak). a te zazwyczaj 4/3dni to chyba tylko raz musiało być jak teraz miałaś 9 dni. jak się mylę to mnie zaprowadźcie na właśnicwą drogę.
AŚKA - Pią 15 Cze, 2007 17:52
Temat postu:
joasia1990 napisał/a:

normalny jeśli dziewczyna dopiero zaczęła miesiączkować. u kobiet takie nieregularne cykle powodują bardzo duże trudności w zajściem w ciąże

może nie tyle trudności z zajściem, co bardzie nieoczekiwane 'wpadki' RazzRazzRazz
joasia1990 - Pią 15 Cze, 2007 19:39
Temat postu:
AŚKA napisał/a:
joasia1990 napisał/a:

może nie tyle trudności z zajściem, co bardzie nieoczekiwane 'wpadki' RazzRazzRazz

Mylisz sie. Jeśli kobieta ma bardzo nieregularne cykle, to ma problemy hormonalne i naprawde zwykle nie może zajść w ciążę. O wpadce to może sobie raczej pomazyć. Nie moge Ci powiedzieć zbyt duzo na ten temat bo sama prawie nic nie wiem.

Moja sąsiadka tak ma i już od kilku lat sie leczy bez skutku. Mam też w klasie koleżanke, która też sie już leczy, bo miesiączkę ma 3-5 razy w roku, a nie chce mieć problemów z zajściem w ciąże tak jak jej mama (która też ma takie nieuregulowane cykle)
nasty_girl - Sob 16 Cze, 2007 13:57
Temat postu:
hormony są różne, różne z nimi problemy, a ty wszystko minimalizujesz do jednego problemu, często się zdarza że hormony nie są w normie, jednak tabletki pomagają, wiadomo, jeżeli ma nierówne cykle i w tym czasie problemy z hormonami to może aktualnie mieć problemy z zajściem w ciążę, ale kiedy już się unormuje to nie powinno być większych problemów.

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group