Dzieci OnLine

INNE PYTANIA - Odchudzam się i..

mala_11 - Sob 28 Kwi, 2007 14:43
Temat postu: Odchudzam się i..
Odchudzam się. Jem mniej a częściej, w ogóle zero chipsów, fast-foodów i innych. Ale nie wiem co jeść na obiad, śniadanie, jakie potrawy są odpowiednie. Doradzi ktoś?
Monik - Sob 28 Kwi, 2007 15:43
Temat postu:
Wiedziałam, wiedziałam, że usunięty referat o zdrowym odżywianiu kiedyś mi się przyda ; ) Bo tak się składa, że niedawno pisałam właśnie na ten temat.
Mam gazetę, w której jest napisane, jakie posiłki powinny jeść nastolatki:
Śniadanie: musli, jogurt, sok owocowy, ciemne pieczywo z twarożkiem
Obiad: ryż lub kasza, gotowane mięso, surówki
Kolacja: chrupkie pieczywo z chudą wędliną, sok
Przekąski: owoce.

Oczywiście, taki jadłospis nie długo ; ) Ale to już coś Wink
Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam : ))
joasia1990 - Sob 28 Kwi, 2007 20:11
Temat postu:
Zamiast słodkich napojów i soków, które zawierają dużo cukru, pij 2 litry wody mineralnej niegazowanej (od gazowanej twoprzy sie celullit) dziennie.

Jedz jak najwięcej warzyw, owoce też mogą być, ale one mają duzo węglowodanów, więc ja bym nie jadła (ewentualnie jabłka).

Możesz też pić kefiry, albo maślanki, które wspomagają wypróżnianie Wink

Powiedz mamie aby do przyprawiania potraw używała soli, pieprzu itd. a nie przyprawek typu Vegeta.

Unikaj potraw smażonych na tłuszczu, zwłaszcza używanym kilkakrotnie.

ps. wbrew panującemu przekonaniu ziemniaki nie tuczą (oczywiście te bez sosu Wink) więc możesz je jeść Smile

[ Dodano: Sob 28 Kwi, 2007 ]
No i tak jak sama już wspomniałaś: "zero chipsów, fast-foodów i ..." słodyczy Smile
Nikita - Sob 28 Kwi, 2007 20:34
Temat postu:
Najlepiej nic nie jeść przez parę dni. Efekt gwarantowany.
Marcia10 - Sob 28 Kwi, 2007 21:24
Temat postu:
z lekka sadystyczny sposob Nikiś.
opętana - Sob 28 Kwi, 2007 21:25
Temat postu:
joasia1990 napisał/a:

Powiedz mamie aby do przyprawiania potraw używała soli, pieprzu itd. a nie przyprawek typu Vegeta.

[ Dodano: Sob 28 Kwi, 2007 ]
No i tak jak sama już wspomniałaś: "zero chipsów, fast-foodów i ..." słodyczy Smile

sól wzmaga apetyt
i jest szkodliwa
joasia1990 - Sob 28 Kwi, 2007 22:07
Temat postu:
Cytat:
sól wzmaga apetyt
i jest szkodliwa

na pewno duzo mniej szkodliwa od vegety.
a poza tym, kto powiedział, że osoba, która się odchudza musi mało jesć? może jesć ile chce, pod warunkiem, że to nie będzie nic szkodliwego i tuczącego, np. warzywa
Słupek - Sob 28 Kwi, 2007 22:16
Temat postu:
Nikita napisał/a:
Najlepiej nic nie jeść przez parę dni. Efekt gwarantowany.

Przez te parę dni niejedzenia spowalnia ci się metabolizm i wcale nie tracisz tkanki tłuszczowej, tylko wodę.
Laki - Sob 28 Kwi, 2007 22:51
Temat postu:
Słupek napisał/a:

Przez te parę dni niejedzenia spowalnia ci się metabolizm i wcale nie tracisz tkanki tłuszczowej, tylko wodę.

I później żresz bez opamiętania..
Akacja12 - Nie 29 Kwi, 2007 12:39
Temat postu:
joasia1990 napisał/a:
(od gazowanej tworzy sie celullit)

Łeee, na prawdę ? Myślałam że nie jest zbyt szkodliwa...
joasia1990 - Nie 29 Kwi, 2007 12:52
Temat postu:
Akacja12 napisał/a:
joasia1990 napisał/a:
(od gazowanej tworzy sie celullit)

Łeee, na prawdę ? Myślałam że nie jest zbyt szkodliwa...

tak, bo od tego zatrzymuje sie woda w organiźmie
Marcia10 - Nie 29 Kwi, 2007 13:15
Temat postu:
No to trzeba bedzie sie obyc bez wody gazowanej...nie wytrzymam! Ale...uroda wymaga poswiecen...
Monik - Nie 29 Kwi, 2007 15:54
Temat postu:
Z tego co słyszałam, to sól (i chyba cukier) utrudniają bodajże wchłanianie się wapnia czy czegoś tam.
mała 13 - Pon 30 Kwi, 2007 20:49
Temat postu:
joasia1990 napisał/a:
owoce też mogą być, ale one mają duzo węglowodanów, więc ja bym nie jadła (ewentualnie jabłka).

gdzieœ czytałam na jakis ulotkach z apteki, że wbrew pozorom jabłka rozpychajš żołšdek i wtedy chce sie bardziej jeœć.
nasty_girl - Pon 30 Kwi, 2007 21:01
Temat postu:
jabłka mają dużo błonnika, a on w żołądku pęcznieje, przez co nie chce się jeść i ma się wrażenie że jest się najedzonym, pewnie źle przeczytałaś.
Anonymous - Wto 01 Maj, 2007 13:18
Temat postu:
Nie można się głodzić. Jeśli unika się jedzenia, a potem je się z powrotem tak samo jak wcześniej, to organizm boi się przed kolejną głodówką i odkłada to wszystko "na poźniej".

By poprawić sobie metabolizm można pić herbatki typu Figura. Nie te Slim Figura co reklamują tylko zwykłe.
Hehe, tak Wam powiem, że mój brat wziął się za siebie i schudł 20 kg. Ale przy tym również ćwiczy i nie je dużo. Je tyle jaką odczuwa potrzebę. Te herbatki poprawiły mu metabolizm, można już stwierdzić po wydalaniu. W odchodach wylatuje dużo tłuszczu. Teraz potrzebna jest przerwa od tych herbatek. Potem można wrócić jak się chce. Najlepiej pić je codziennie wieczorem.
joasia1990 - Wto 01 Maj, 2007 16:29
Temat postu:
Najlepiej ograniczyc ilosc spozywanych węglowodanów i duzo ćwiczyć. Nasz orgaznizm czerpie z nich energie, a kiedy jest ich za malo, to pobiera ją z zapasów w tkance tłuszczowej.

Wazne jest tez oczyszczanie organizmu.
Anonymous - Wto 01 Maj, 2007 18:22
Temat postu:
Dzięki za przytoczenie moich słów.
Hehe.
joasia1990 - Wto 01 Maj, 2007 19:21
Temat postu:
Natalie Hetfield napisał/a:
Dzięki za przytoczenie moich słów.

ty powiedzialas kiedy organizm "odklada", a ja, kiedy to odłożone "zużywa".

to chyba nie to samo?
Anonymous - Wto 01 Maj, 2007 20:47
Temat postu:
Pisałaś w skrócie,
Nie pisałam tylko o "odkładaniu".
mała 13 - Sro 02 Maj, 2007 10:36
Temat postu:
a ile masz wzrostu i ile wazysz ? moze w ogole nie powiennas sie odchudzac ?
Sissa11 - Sob 05 Maj, 2007 16:20
Temat postu: Re: Odchudzam się i..
mala_11 napisał/a:
Odchudzam się. Jem mniej a częściej, w ogóle zero chipsów, fast-foodów i innych. Ale nie wiem co jeść na obiad, śniadanie, jakie potrawy są odpowiednie. Doradzi ktoś?

Nie spożywaj wielu tłuszczy... Zamiast oleju np. oliwa z oliwek. Jedz ryby, gotowane mięso, duzo warzyw i owoców. Nie jedz słodzyczy i taki fast foodów.
Praktycznie takie cos to jednocześnie zdrowe żywienie...
mala_11 - Nie 06 Maj, 2007 15:08
Temat postu:
mała 13 napisał/a:
a ile masz wzrostu i ile wazysz ? moze w ogole nie powiennas sie odchudzac ?

153cm, waże 55kg (narazie ubył tylko 1kg)
Nie jestem typem dziewczyny, która jest szczupła i chce się odchudzać..
Akacja12 - Nie 06 Maj, 2007 22:41
Temat postu:
Masz 11 lat, w tym wieku praktycznie nie powinno się odchudzać, musisz to robić mądrze - jedz często, ale w małych porcjach, i tylko kiedy jesteś głodna. No i jak już wspomniano sport.

[ Dodano: Nie 06 Maj, 2007 22:42 ]
A, i nie odstawiaj całkowicie słodyczy, lepiej zjeść raz na jakiś czas 2 kostki czekolady, niż potem w jakimś napadzie słodyczowego głodu całą tabliczkę ^^
joasia1990 - Nie 06 Maj, 2007 23:07
Temat postu:
Wystarczy ze bedzie sie zdrowo odzywiala i tyle
Lacrima - Sob 19 Maj, 2007 11:32
Temat postu:
glupie gowniary, co wy w ogole wygadujecie, ona ma dopiero 11lat!
nie odchudzajcie sie WCALE, a przynajmniej do 16-17 lat, bo tylko sobie zaszkodzicie. zamiast siedziec przed telewizorkiem czy teraz komputerkiem na tym durnym forum, ruszyc dupsko na boisko, czy gdziekolwiek indziej. i zryjcie jak slonie, w tym wieku sie rosnie, a nie tyje.
boze, tu powinien byc jakis dorosly moderator
Słupek - Sob 19 Maj, 2007 13:33
Temat postu:
Lacrima napisał/a:
i zryjcie jak slonie, w tym wieku sie rosnie, a nie tyje.

<wykonuje tzw. klasycznego rotfla>

Lacrima napisał/a:
boze, tu powinien byc jakis dorosly moderator

Nie ma zmartwienia, jest Bożena Smile
Laki - Sob 19 Maj, 2007 16:55
Temat postu:
Słupek, Ona w końcu ma rację..
Słupek - Sob 19 Maj, 2007 18:31
Temat postu:
Ja tam wierzę, że dzieci w Afryce są chude z niedojedzenia, a te w Europie i Ameryce grube z przejedzenia. Wierzę także w to, że nawyki żywieniowe z dzieciństwa mają wpływ na tuszę w życiu dorosłym.
Monik - Sob 19 Maj, 2007 22:15
Temat postu:
Lacrima napisał/a:
tu powinien byc jakis dorosly moderator

Co ma moderator do odchudzania?
Akurat ja jej nie poradziłam żeby się głodziła bo to jest ok i pomoże, więc nie wiem czemu masz jakieś wąty.
Lacrima - Pon 21 Maj, 2007 22:42
Temat postu:
Monik napisał/a:
Lacrima napisał/a:

Akurat ja jej nie poradziłam żeby się głodziła bo to jest ok i pomoże, więc nie wiem czemu masz jakieś wąty.

co ty pierdzielisz dziecko, jakie waty. sluchaj, mam na mysli to, ze powinien byc tutaj ktos dorosly zeby pilnowac zeby nie wypisywalo sie stek bzdur. dorwie sie taka szalona 12stka co mysli ze jak przeczyta porady z pseudomadrych gazet to juz moze doradzac, a w ten sposob najczesciej wprowadza w blad

Slupek, tak sie sklada ze znam wiele przykladow odchudzania w okresie wzrostu i wierz mi ze to na dobre nie wyszlo nigdy nikomu. nie mowie zeby wpieprzac hamburgery i zapijac jakims [cenzura] z makdonalda, tylko zeby nie stosowac diet typu 1000 kalorii -_____- myslisz ze czemu ta 11stka sie odchudza? bo naogladala sie reklam, glupich gazet i programow. nagonka na seksi pleksi cialo wlazi w glowe nawet takim malolatom, co cycki im ledwo urosly, a juz chca sie pozbywac naturalnie zbierajacego sie tluszczu, wiec po prostu nie [cenzura] o wyglodzonych afrykanskich dzieciach i tlustych amerykancach co jedza frytki i chleb z maslem na raz. trocherozumu
a nawyki zywieniowe i dieta to dwie rozne sprawy. dieta w tym wieku to najgorsze co moze byc, do wszystkich co to czytaja, niech nie mysla ze maja racje, nie odchudzajcie sie przed, nie wiem, 15-16stka jesli juz naprawde musicie. ale nie 11, jezu
Słupek - Wto 22 Maj, 2007 15:26
Temat postu:
Cytat:
i zryjcie jak slonie

Lacrima napisał/a:
nie mowie zeby wpieprzac hamburgery i zapijac jakims [cenzura] z makdonalda

Co rozumiesz przez zwrot "żreć jak słoń"?
Shaunri - Wto 22 Maj, 2007 15:59
Temat postu:
Lacrima -

1) To Ty jesteś opanowana przez aktualną masową kulturę "zdrowiego "żarcia" w wieku dojrzewania", oraz błędnego stwierdzenia że "W tym wieku się rośnie, nie tyje". Polecam trochę po wiedzę pójść, zamiast słuchać babci która mówi "Teraz rosniesz dziecko" kiedy daje Ci kolejną dokladkę.

2) Jeszcze raz przeczytaj poprzednie posty w tym wątku

3) Nie klnij

4) Nie obrażaj innych
Lacrima - Wto 22 Maj, 2007 16:48
Temat postu:
Slupek, zryjcie jak slon a zryjcie gowna to dwie rozne sprawy. pytanie for ju - czy sadzisz ze odchudzanie sie 11stki to cos normalnego i prawidlowego?
Sznuri, widze ze nie zmadrzales wcale w wcale przez te um, dwa lata, czy ok od kiedy nie wchodzilam na forum, swieczka [*] sluchaj typie, po pierwsze to se w nos mozesz wsadzic jakiekolwiek upominanie mnie, nawet nie ze wzgledu ze robie to na zlosc, tylko smieszy mnie kiedy ktos kaze komukolwiek cos robic >_> po drugie, mam pytanie speszjal for ju - sadzisz ze odchudzanie sie 11stki to cos normalnego i prawidlowego?
Shaunri - Wto 22 Maj, 2007 16:50
Temat postu:
Lacrima -

1) Nie staraj się nawet przekręcać mojego nicku - Ani to mądre, ani fajne, ani jezzi.

2) Trochę kultury

3) Widzę że mój post zabolał.

Słupek - Och, nie sprawia Ci to jakiejś sadystycznej przyjemności ; )?
mała 13 - Wto 22 Maj, 2007 17:21
Temat postu:
Lacrima, myœł co chesz, ale ja sie zgadzam z Shaunrim.
Słupek - Wto 22 Maj, 2007 18:28
Temat postu:
Nie wiem jak Shaunri, ale ja postanowiłem nie karmić trolla.
Monik - Wto 22 Maj, 2007 19:46
Temat postu:
Lacrima napisał/a:
powinien byc tutaj ktos dorosly zeby pilnowac zeby nie wypisywalo sie stek bzdur.

Słuchaj, ja nie mam prawa kasować czyichś postów tylko dlatego, że nie zgadzam się z tym, co pisze. Nie od tego tu jestem, żeby być Hitlerem i narzucać wszystkim moje zdanie.
Lacrima napisał/a:
czy sadzisz ze odchudzanie sie 11stki to cos normalnego i prawidlowego?

Jeśli ma "żreć jak słoń", tak jak to wcześniej napisałaś, to też nie będzie coś normalnego. A jeśli po prostu ograniczy niezdrowe jedzenie to wcale to nie będzie coś strasznego, moim zdaniem.

I ogranicz trochę wulgaryzmy i obrażanie innych, bo na forum jest takie coś jak ostrzeżenie.
Lacrima - Wto 22 Maj, 2007 21:59
Temat postu:
biggrin zabawnie tu jest.
nie chce mi sie odpowiadac kazdemu, wiec odpowiem tylko sznuriemu - wybacz, ale twoj nik jest tak wybitnie wymyslny ze nie wiem jak sie go czyta, a zazwyczaj pisze fonetycznie, wiec jesli cie to razi to bedziesz musial sie przyzwyczaic ;>
a i jeszcze malej13 - sprawilas mi wielka przykrosc, to zle, bebebe :< mhihihi

[ Dodano: Wto 22 Maj, 2007 21:04 ]
Słupek napisał/a:
Nie wiem jak Shaunri, ale ja postanowiłem nie karmić trolla.

o! madre z twojej strony bo pewnie bym sie odgryzla a wbrew pozorom nie jestem glupia bicza zeby sie tu nadgryzac z innymi ;> po prostu nie lubie pierdzielenia totalnych glupot i bezsensownych rozwleklych tematow. odpowiedz sie pojawila - temat powinien byc zamykany. a ze tak nie jest to mozna sobie zbic dobra beczke w sumie tutaj, z was wszystkich, wlasciwie to z nas
nasty_girl - Wto 22 Maj, 2007 22:10
Temat postu:
kobieta płci męskiej?
Shaunri - Sro 23 Maj, 2007 14:16
Temat postu:
Kobieta płci męskiej która nie jest biczą i lubi beczki : )
mała 13 - Sro 23 Maj, 2007 16:06
Temat postu:
Lacrima napisał/a:
sznuriemu - wybacz, ale twoj nik jest tak wybitnie wymyslny ze nie wiem jak sie go czyta, a zazwyczaj pisze fonetycznie,

shaunri - czyta sie szanri lub szaunri, ale nie sznuri
mala_11 - Sro 23 Maj, 2007 20:46
Temat postu:
Lacrima napisał/a:
Monik napisał/a:
Lacrima napisał/a:

co ty pierdzielisz dziecko, jakie waty. sluchaj, mam na mysli to, ze powinien byc tutaj ktos dorosly zeby pilnowac zeby nie wypisywalo sie stek bzdur. dorwie sie taka szalona 12stka co mysli ze jak przeczyta porady z pseudomadrych gazet to juz moze doradzac, a w ten sposob najczesciej wprowadza w blad

Slupek, tak sie sklada ze znam wiele przykladow odchudzania w okresie wzrostu i wierz mi ze to na dobre nie wyszlo nigdy nikomu. nie mowie zeby wpieprzac hamburgery i zapijac jakims [cenzura] z makdonalda, tylko zeby nie stosowac diet typu 1000 kalorii -_____- myslisz ze czemu ta 11stka sie odchudza? bo naogladala sie reklam, glupich gazet i programow. nagonka na seksi pleksi cialo wlazi w glowe nawet takim malolatom, co cycki im ledwo urosly, a juz chca sie pozbywac naturalnie zbierajacego sie tluszczu, wiec po prostu nie [cenzura] o wyglodzonych afrykanskich dzieciach i tlustych amerykancach co jedza frytki i chleb z maslem na raz. trocherozumu
a nawyki zywieniowe i dieta to dwie rozne sprawy. dieta w tym wieku to najgorsze co moze byc, do wszystkich co to czytaja, niech nie mysla ze maja racje, nie odchudzajcie sie przed, nie wiem, 15-16stka jesli juz naprawde musicie. ale nie 11, jezu

No sory, ale nie czytam gazetek typu "Bravo" bo do szczescia nie potrzebne mi czytanie jakis badziewnych gazetek w ktorej sa same bzdety. Nie zamierzam liczyc kalorii, ani ograniczac sie do 1000kalorii. Zapytalam sie co jesc, a ty od razu wskakujesz na mnie, ze chce byc jak jakies paniusie z reklam. Otoz nie. Ale chce miec normalna sylwetke, a nie wygladac jak trzy drzwiowa szafa po wizycie w mcdonaldzie.
dzieki za zrozumienie.
temat do zablokowania.
Lacrima - Sro 23 Maj, 2007 22:30
Temat postu:
coz za stanowczosc! ;> a i dzieks za sprostowanie co do nika, ale sznuri brzmi fajniej
Monik - Czw 24 Maj, 2007 19:32
Temat postu:
nasty_girl napisał/a:
kobieta płci męskiej?

Heh, skojarzyło mi się, jak wczoraj jak byłam na wycieczce graliśmy w siatkówkę i dobrze coś obroniłam a kolega do mnie "Monika, ty prze chłop jesteś!" ;D
Skoro założycielka tematu uznała, że można zablokować - więc blokuję.

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group