Dzieci OnLine

DOJRZEWANIE - wydzielina

shabowy - Sob 30 Cze, 2007 18:30
Temat postu: wydzielina
czesc!
od jakiegos czasu pojawia mi sie zółtawa wydzielina która brzydko pachnie.
czy to poważny problem?nie mam jeszcze miesiączki.
prosze o odp.
z gory dzięki!!!
cornelia.j.m - Sob 30 Cze, 2007 18:44
Temat postu:
To mogą byc upławy, jesli wydzielina jest taka jak opisujesz to ja radze isc do ginekologa gdyz moze to byc oznaka stanu zapalnego wywolanego np zakazeniem bakteryjnym, dla pewnosci zglos sie do lekarza.
joasia1990 - Sob 30 Cze, 2007 18:56
Temat postu:
A jaka jest zaraz po wydostaniu się z pochwy? Biała i bez zapachu? To, że brudzi majtki na żólto jest normalne. A niemiły zapach spowodowany jest zwykle tym, że rozkładają ją pałeczki kwasu mlekowego.
cornelia.j.m - Sob 30 Cze, 2007 20:18
Temat postu:
Tak ale jezeli naprawde brzydko pachnie to jest oznaka ze np zakazenia ja tak mialam, kapiac sie w Dunajcu :/
joasia1990 - Sob 30 Cze, 2007 20:36
Temat postu:
cornelia.j.m napisał/a:
Tak ale jezeli naprawde brzydko pachnie to jest oznaka ze np zakazenia

wydzielina nie ma zapachu (oczywiście taka "prosto z pochwy" a nie z majtek), więc nawet jeśli pachnie tylko troche brzydko, to powinno to nas zaniepokoić
cornelia.j.m - Sob 30 Cze, 2007 20:50
Temat postu:
tak, dlatego mowie zeby dla pewnosci zglosila sie do ginekologa.
joasia1990 - Sob 30 Cze, 2007 21:23
Temat postu:
cornelia.j.m napisał/a:
tak, dlatego mowie zeby dla pewnosci zglosila sie do ginekologa

no ale skąd wiesz, że shabowy mówiła o wydzielinie "prosto z pochwy"? Może chodziło jej o tą zaschniętą na majtkach? Wink
cornelia.j.m - Sob 30 Cze, 2007 21:31
Temat postu:
no tak ale niewazne, ja mam ksiazke w ktorej wyraznie pisze "jesli wydzielina ktora ma nieprzyjemny zapach i jest zoltego koloru, to znak ze trzeba zglosic sie do lekarza gdyz moga to byc uplawy"
CHoCoLaTE - Sob 30 Cze, 2007 21:32
Temat postu:
Ja przed okresem mialam tak jak Shabowy, a teraz mam biala i juz tak nie smierdzi xD
cornelia.j.m - Sob 30 Cze, 2007 21:41
Temat postu:
ale biala wydzielina jest bezwonna i jest oznaka nadchodzacej miesiaczki a zoltawa i to na dodatek z nieprzyjemnym zapachem raczej jest oznaka uplawow, ale najlepiej bedzie wiedzial ginekolog : ]
CHoCoLaTE - Sob 30 Cze, 2007 21:45
Temat postu:
no to w takim razie co to sa uplawy bo juz sie w tym wszystkim pogubilam biggrin
cornelia.j.m - Sob 30 Cze, 2007 21:49
Temat postu:
hehe nie tylko Ty Razz ale tak mi sie wydaje bo miaalm to samo i wkoncu odwiedzilam ginekologa i wyszlo na moje: najzwyczajne w swiecie zakazenie ale to wyleczylam naprawde szybko.
CHoCoLaTE - Sob 30 Cze, 2007 21:58
Temat postu:
aha ^^
ja nawet gdybym cos takiego miala bym nie poszla do ginekologa bo sie strasznie boje i wstydze itp., chyba ze byloby to cos groznego i bardzo niepokojacego... ale w koncu kiedys bede musiala isc do ginekologa! ; (
cornelia.j.m - Sob 30 Cze, 2007 22:15
Temat postu:
Ale Chocolate niema sie czego bac Smile, ja tez na sama mysl o ginekologu tracilam tetno ;p i to jak sie wstydzilam ale naprawde nie bylo zle, a czasem poprostu trzeba pojsc i niema innej rady, przyzwyczaisz sie i jak pojdziesz pierwszy raz to zobaczysz ze nie taki diabel straszny jak go maluja Razz a krzywdy ci ginekolog nie zrobi wierz mi Smile
joasia1990 - Sob 30 Cze, 2007 22:22
Temat postu:
cornelia.j.m napisał/a:
no tak ale niewazne, ja mam ksiazke w ktorej wyraznie pisze "jesli wydzielina ktora ma nieprzyjemny zapach i jest zoltego koloru, to znak ze trzeba zglosic sie do lekarza gdyz moga to byc uplawy"

powtórze jeszcze raz: wydzielina po zaschnięciu jest żółta i ma nieprzyjemny zapach gdyż rozkładają ją pałeczki kwasu mlekowego. Dlatego aby dowiedzieć się, czy coś jest nie tak trzeba (nie wiem jak to ująć) wziąść trochę wydzieliny "prosto z pochwy" na chusteczke, papier, palec : p i ocenić jej kolor, konsystencje, zapach....
CHoCoLaTE - Sob 30 Cze, 2007 23:48
Temat postu:
cornelia.j.m napisał/a:
Ale Chocolate niema sie czego bac , ja tez na sama mysl o ginekologu tracilam tetno ;p i to jak sie wstydzilam ale naprawde nie bylo zle, a czasem poprostu trzeba pojsc i niema innej rady, przyzwyczaisz sie i jak pojdziesz pierwszy raz to zobaczysz ze nie taki diabel straszny jak go maluja a krzywdy ci ginekolog nie zrobi wierz mi

a ile masz lat i kiedy bylas po raz pierwszy?
ja sie boje tego bolu i ze beda mi cos tam wkladac i ze bede musiala byc przy tym lekarzu bez majtek, rozkraczona etc. ;| (trzeba byc calym golym?)
cornelia.j.m - Sob 30 Cze, 2007 23:48
Temat postu:
a jeszcze lepiej to ISC DO GINEKOLOGA i po klopocie ;p
shabowy - Nie 01 Lip, 2007 17:48
Temat postu: wydzielina
W pochwie widać białą wydzielinę ,a dopiero na majtkach zółtą!

[size=9:][ [i:][b:]Dodano[/b:]: Nie 01 Lip, 2007 16:50[/i:] ][/size:]
W pochwie i na wargach sromowych widac białą ,a dopiero na majtkach zółtą!

[size=9:][ [i:][b:]Dodano[/b:]: Nie 01 Lip, 2007 16:59[/i:] ][/size:]
A,i sorry za powturzenie odp.
przy okazji :mam tylko 12 lat!nie sądze żebym musiała iść JUŻ do ginekologa.(STRASZNIE SIE WSTYDZE)
cornelia.j.m - Nie 01 Lip, 2007 18:52
Temat postu:
shabowy napisał/a:
W pochwie widać białą wydzielinę ,a dopiero na majtkach zółtą!
W pochwie i na wargach sromowych widac białą ,a dopiero na majtkach zółtą!
A,i sorry za powturzenie odp.
przy okazji :mam tylko 12 lat!nie sądze żebym musiała iść JUŻ do ginekologa.(STRASZNIE SIE WSTYDZE)

aha wiec wszystko jasne, jesli jest to biala wydzielina nie masz sie czym martwic to jest znak ze za niedlugo dostaniesz pierwsza miesiaczke:) ok 6-18 miesiecy po wystapieniu wydzieliny pojawia sie okres, zeby zabezpieczyc sie przed nie przyjemnym uczuciem mokrosci uzyj wkladek Smile

CHoCoLaTE napisał/a:
a ile masz lat i kiedy bylas po raz pierwszy?
ja sie boje tego bolu i ze beda mi cos tam wkladac i ze bede musiala byc przy tym lekarzu bez majtek, rozkraczona etc. ;| (trzeba byc calym golym?)

Ja mam 17 lat a pierwszy raz bylam majac 13 lat. Rzeczywiscie tak wyglada badanie jak napisalas ale ten strach minie jesli zobaczysz ze badanie ginekologiczne nie musi byc wcale straszne bo NIE JEST! I wcale nie boli!! Jesli bedzie cie badal to oczywiscie bedziesz musiala byc bez majtek to wiadomo ale ginekolog wie ze mlode dziewczyny bardzo krepuja sie przy pierwszej wizycie dlatego staraja sie byc bardzo wyrozumiali i delikatni przy badaniu wiec nie martw sie Smile
CHoCoLaTE - Nie 01 Lip, 2007 21:05
Temat postu:
A co ten lekarz bierze jakiś przyrząd, rozszerza poche i zagląda do środka czy jak to badanie wygląda? xD
cornelia.j.m - Nie 01 Lip, 2007 21:15
Temat postu:
Tzn dokladnie to niewiem bo mi akurat nic nie wkladal ;p wiem ze jesli dziewczyna przychodzi dobrac odpowiednie zabezpieczenie antykoncepcyjne to wlasnie wklada takie cus tzw łyzke i rozszeza zeby zbadac.
CHoCoLaTE - Pon 02 Lip, 2007 00:04
Temat postu:
A tobie co robil? Jesli mozna wiedziec ^^
cornelia.j.m - Pon 02 Lip, 2007 00:27
Temat postu:
Mi tylko patrzyl i tyle ^^
CHoCoLaTE - Pon 02 Lip, 2007 00:32
Temat postu:
I dotykali tam coś?
cornelia.j.m - Pon 02 Lip, 2007 00:33
Temat postu:
Takk gdyz badanie tego wymagalo ;p ale nie jakimis zmechanizowanymi przyrzadami ;p;p
CHoCoLaTE - Pon 02 Lip, 2007 00:43
Temat postu:
Aha xD czyli rekami ;P i tak zle i tak niedobrze eh... ^^
shabowy - Pon 02 Lip, 2007 10:25
Temat postu:
dzięki za pomoc cornelia.j.m Very Happy Smile Smile
cornelia.j.m - Pon 02 Lip, 2007 12:08
Temat postu:
Niema za co Smile

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group