Dzieci OnLine

DOJRZEWANIE - Pytanie o okres

CHoCoLaTE - Nie 01 Lip, 2007 21:01
Temat postu: Pytanie o okres
Po ilu okresach można spodziewać się, że w końcu będą one regularne? Bo najpierw dostałam po pół roku, potem po około dwóch miesiącach i trzeci też po około dwóch miesiącach. No i teraz mam stracha, bo nie wiem czy nie dostanę np. na plaży Confused
cornelia.j.m - Nie 01 Lip, 2007 21:26
Temat postu:
Przewaznie u wlasnie mlodych dziewczyn okres jest nieregularny, dlatego trudno stwierdzic kiedy sie wyreguluje, podobno ok 20 roku zycia ale niewiem.
CHoCoLaTE - Nie 01 Lip, 2007 21:38
Temat postu:
Moje kumpele juz maja regularne a nie maja 20 lat ^^
cornelia.j.m - Nie 01 Lip, 2007 21:42
Temat postu:
"U młodych dziewcząt miesiączki są bardzo różne, tak pod względem regularności, czasu trwania i obfitości krwawienia. Dwie na trzy dziewczyny w wieku 11-17 lat mają nieregularne miesiączki. Regularność cyklu ustala się przeciętnie w okresie 2-3 lat po pierwszej miesiączce. Jednak nawet u kobiet regularnie miesiączkujących, odchylenia w czasie trwania poszczególnych cykli mogą wynosić kilka dni. Na cykl miesięczny mogą mieć wpływ także inne czynniki, takie jak: choroba, utrata wagi. Jeśli cykl jest krótszy niż 26 dni lub dłuższy niż 34 dni, powinnaś zasięgnąć porady lekarza."
nasty_girl - Nie 01 Lip, 2007 22:14
Temat postu:
ja miałam regularne w wieku 12/13 lat, więc nie ma normy.. wprawdzie były potem małe wahania, ale spowodowane przeze mnie, no i troszkę długość cyklu mi się zmieniała.
CHoCoLaTE - Nie 01 Lip, 2007 23:24
Temat postu:
nasty_girl napisał/a:
ja miałam regularne w wieku 12/13 lat

A kiedy dostalas po raz pierwszy?
nasty_girl - Nie 01 Lip, 2007 23:25
Temat postu:
Jak miałam 11, potem z 2 razy miałam tak, że były dłuższe przerwy (z półtora miesiąca?) a potem już co prawie miesiąc.
CHoCoLaTE - Pon 02 Lip, 2007 00:03
Temat postu:
Aha, to fajnie miałaś, bo ja teraz nie wiem kiedy dostanę i się boję tzw. wpadki =/
Monik - Pon 02 Lip, 2007 08:40
Temat postu:
Tak jak wszystko inne, zależy to też od dziewczyny. A więc może być tak, jak pisała cornelia, lub tak jak nasty_girl. Przeważnie jednak jeśli są mniej-wiecej regularne, to nie są "jak w zegarku" - mogą być wahania o kilka dni. Wink
Rozumiem Cię, że się boisz, a czy masz w planach jakiś wyjazd np nad morze czy nad jezioro?
Anonymous - Pon 02 Lip, 2007 10:39
Temat postu:
Okres może Ci sie uregulować w ciągu 2-3 lat, nawet dłużej.
CHoCoLaTE - Pon 02 Lip, 2007 12:09
Temat postu:
Monik napisał/a:
Rozumiem Cię, że się boisz, a czy masz w planach jakiś wyjazd np nad morze czy nad jezioro?

Tak, wyjezdzam za tydzien nad morze =/
cornelia.j.m - Pon 02 Lip, 2007 12:12
Temat postu:
No wiec jesli boisz sie ze akurat wypadnie ci okres to jedyna pomoca beda tampony.
Monik - Pon 02 Lip, 2007 12:21
Temat postu:
cornelia.j.m napisał/a:
No wiec jesli boisz sie ze akurat wypadnie ci okres to jedyna pomoca beda tampony.

Nie można ich zakładać bez okresu.
CHoCoLaTE napisał/a:

Hm... Chyba wiem, jak można Ci pomóc.
Ostatnio miałam problemy z okresem: to był przez 2 tygodnie, to co 10 dni... Ginekolog przepisała mi takie tabletki, które bierze się przez ileś tam dni (tyle ile jest tabletek), wtedy się nie ma okresu, a potem po tygodniu w którym będzie okres znów zaczyna się brać te tabletki. Może tak mogłabyś go uregulować? Zaczęłabyś brać już teraz i nad morzem byłabyś "bezpieczna". Wink Potem też nie musiałabyś się już martwić, czy przypadkiem nie dostaniesz miesiączki np na basenie, bo wtedy byłaby uregulowana i dostawałabyś ją mniej-więcej co 28 dni, a to pozwoliłoby Ci na odpowiedni "plan działań". Smile
Te tabletki zażywa się też wtedy, kiedy chce się przesunąć miesiączkę. I chyba są na receptę. Ale ginekolog Ci je przepisze nawet bez badań (mnie nie badała, tylko pytała o parę rzeczy), więc nie obawiaj się. Na 100% nie mogę zapewnić, że lekarz nie będzie Cię badać, bo wiadomo, każdy ma swój sposób na wyleczenie pacjenta, ale powinno się bez tego obyć. Wink
cornelia.j.m - Pon 02 Lip, 2007 12:32
Temat postu:
chodzilo mi o to, ze jak dostanie okres na plazy to zeby zastosowala tampony.
joasia1990 - Pon 02 Lip, 2007 13:53
Temat postu:
Cytat:
Ostatnio miałam problemy z okresem: to był przez 2 tygodnie, to co 10 dni... Ginekolog przepisała mi takie tabletki, które bierze się przez ileś tam dni (tyle ile jest tabletek), wtedy się nie ma okresu, a potem po tygodniu w którym będzie okres znów zaczyna się brać te tabletki. Może tak mogłabyś go uregulować? Zaczęłabyś brać już teraz i nad morzem byłabyś "bezpieczna". Potem też nie musiałabyś się już martwić, czy przypadkiem nie dostaniesz miesiączki np na basenie, bo wtedy byłaby uregulowana i dostawałabyś ją mniej-więcej co 28 dni, a to pozwoliłoby Ci na odpowiedni "plan działań".
Te tabletki zażywa się też wtedy, kiedy chce się przesunąć miesiączkę. I chyba są na receptę. Ale ginekolog Ci je przepisze nawet bez badań (mnie nie badała, tylko pytała o parę rzeczy), więc nie obawiaj się. Na 100% nie mogę zapewnić, że lekarz nie będzie Cię badać, bo wiadomo, każdy ma swój sposób na wyleczenie pacjenta, ale powinno się bez tego obyć.

z tego co napisałaś wniskuje, że są to tabletki antykoncepcyjne?

Jeśli mam racje to radze zmienić ginekologa, ostatnio lekarze mają manie nieodpowiedzialnego zapisywania tabletek. Przed ich doborem powinnś mieć zrobione testy wątrobowe, badanie układu krzepnięcia, badanie ginekologiczne, badanie piersi, zmierzone ciśnienie i jeśli masz nieregularne cykle to jeszcze badanie hormonów.
Poza tym lekarz powinien poinformowac Cię o wszytskich skutkach ubocznych

Monik - mogłabyś podać nazwę tych tabletek?
Monik - Pon 02 Lip, 2007 13:57
Temat postu:
joasia1990 napisał/a:
z tego co napisałaś wniskuje, że są to tabletki antykoncepcyjne?

Nie. Na opakowaniu wyraźnie pisze: "Preparat nie jest środkiem antykoncepcyjnym".
joasia1990 - Pon 02 Lip, 2007 14:20
Temat postu:
Monik napisał/a:
Nie. Na opakowaniu wyraźnie pisze: "Preparat nie jest środkiem antykoncepcyjnym".

To dobrze Smile ale wyglądało to na tabletki antykoncepcyjne
Sasia_ - Sob 08 Gru, 2007 14:31
Temat postu:
Należy się nie bać, u dziewczyn poniżej 18 lat okresy mogą być nieregularne. A po ilu okresach, należy się spodziewać że będą regularne - nie można określić, każdy ma: tak powiem w mózgu swój ''zegarek''. Smile A jeśli chodzi o plażę zawsze można się zabezpieczyć, najlepiej w tampony, które mają dyskretne opakowanie np. TAMPAX.
Camilla - Sob 08 Gru, 2007 17:09
Temat postu:
cornelia.j.m powiedz ci że tampony są praktyczne.ale jak dla niej to nie jest lepiej kobita która nie mial jeszce współżycia z mężczyzną nie powina nosić żadnych tamponów bo można stracić tą ważną rzecz,dla której dziewczyny jest ważne nie będę mówiła bo każdy wie co to jest.(unerwienie).(nerw sromowy)jest to dla każdej kobiety najważniejsza część ciała wiem o tym bo się uczyłam na w-r i dla takiej dziewczyny jak ona to moim zdaniem jeśli nie miał spółżycia z mężczyzną nie powinna nosić tamponów!!!
Anonymous - Nie 09 Gru, 2007 16:48
Temat postu:
Camilla napisał/a:
(nerw sromowy)jest to dla każdej kobiety najważniejsza część ciała wiem o tym bo się uczyłam na w-r i dla takiej dziewczyny jak ona to moim zdaniem jeśli nie miał spółżycia z mężczyzną nie powinna nosić tamponów!!!

Camilla napisał/a:
nerw sromowy

Laughing

Camilla napisał/a:
kobita która nie mial jeszce współżycia z mężczyzną nie powina nosić żadnych tamponów bo można stracić tą ważną rzecz,dla której dziewczyny jest ważne nie będę mówiła bo każdy wie co to jest.

No nie wiedziałam, że poprzez używanie tamponów można stracić dziewictwo, jeszcze takim picim wynalazkiem Laughing
nasty_girl - Pon 10 Gru, 2007 16:20
Temat postu:
Używałam tamponów 3 lata przed, i jakoś dziewictwa przez to nie straciłam. Zależy jeszcze co kto uważa za dziewictwo Wink
Anonymous - Pon 10 Gru, 2007 17:42
Temat postu:
Dobra, ja tu jaśniej się wyrażę w stosunku do małych dziewczynek - przebicie błony dziewiczej ;p
Shaunri - Pon 10 Gru, 2007 18:53
Temat postu:
Rozważając ten problem należy wpierw rozłożyć na czynniki pierwsze sformułowanie "utrata dziewictwa" - Jak widać, należy z miejsca określić co rozumiemy pod słowem "dziewictwo"...

... bawimy się dalej? : )
Camilla - Pon 10 Gru, 2007 20:27
Temat postu:
Natalie Hetfield sorrki wszystko mnie się pomerdało więc tak powiem ci jeżeli ona miała już współżycie z mężczyzną nie ma sprawy może sobie nosić te tampony ile chce i kedy chce jeśli ma (okres) a jeśli nie miał jeszce współżycia z mężczyzną no to przykro mi bardzo ja o takie rzeczy które wy tu piszecie to ja się pytam najpierw mamy oco wam dokładnie chodzi z moja mamą mozesz o wszytskim pogdać.
Anonymous - Czw 13 Gru, 2007 15:09
Temat postu:
Ale co ma używanie tamponów do dziewictwa?
Szkodzi?
Czy chodzi Ci o nieczystość ;p W sensie, że najpierw wpycha tampon, a dopiero po jakimś czasie współżyje z facetem... Że pierwszy ma wejść wacek, a potem tampon? Pozbycia się dziewictwa w sensie psychicznym czy fizycznym? Że przebije sobie tamponem?
Trochę namieszałaś... Więc nazywaj rzeczy po imieniu.
trach - Czw 13 Gru, 2007 19:55
Temat postu:
ja za to sie strasznie boje. bo czekam na druga miesiaczke, a moja mama dostala ja po dwoch latach. wszystkie moje kolezanki maja juz okresy tylko ja dopiero dostalam i nie chce czekac dlugo na drugi okres. ;/ boje sie ze to genetyczne czy cos... mija 30 dzien bez okresu i od dwoch dni okolo brzuch mnie boli ( czasem na gorze czasem na dole, roznie) i wylatuje ze mnie duzo sluzu... nie wiem co sie dzieje.
CHoCoLaTE - Czw 13 Gru, 2007 21:22
Temat postu:
Ja dostałam drugi okres po 6 miesiącach, potem kilka kolejnych miałam co dwa miesiące, a teraz mam co około 30 dni.
I nie martw się, przecież skoro dostałaś raz, to znaczy, że już go masz, że jesteś już małą kobietą Razz
Pytają się czy już masz okres, to mówisz, że tak. A co to ich obchodzi co ile, napewno tego nikt nie jest ciekaw ^^
trach - Czw 13 Gru, 2007 23:59
Temat postu:
no ale sie denerwuje takimi blachostkami, typu tylko ja chodze na basen bo inne maja okres i tak dalej... moga ze soba chodzic kupowac podpaski a ja poco mam to robic, skoro jeszcze mam dlugo czekac na okres. ;/. wszystkie moje przyjaciolki dostaly drugi okres regularnie, boje sie ze bede jedyna . ;/
poza tym nie wiem co mam robic z tym ciągłym śluzem. nie wiem czy mam nosic do niego podpaski, bo to jakby taki malo obfity okres o bardziej bezbarwnym kolorze.
mała 13 - Pią 14 Gru, 2007 11:48
Temat postu:
noś wkładki.

ja teraz mam drugi okres. chociaż trudno to nazwać okresem bo zużywam 2wkładki dziennie.... jestem chora i leżę teraz w łóżku i ten niby okres mam od 9grudnia... wczoraj pojawiło sie coś więcej, więc dziś już załorzyłam podpaskę.
i ja mam jakoś tak głupio bo w nocy nie mam nic. dzisiaj obudziłam sie o 9 biggrin Razz i było czysto (zresztą jak codziennie)... trochę dziwne...
Marcia10 - Pią 14 Gru, 2007 12:45
Temat postu:
tez mam teraz drugi, od dzisiaj rana.
pierwszy mialam w polowie sierpnia.
czyli
4 miesiace.
CHoCoLaTE - Pią 14 Gru, 2007 18:55
Temat postu:
mała 13 napisał/a:
ja mam jakoś tak głupio bo w nocy nie mam nic

Różnie to bywa, bo czasem w nocy leci, a czasem nie. Czasem mi przecieka, że codziennie trzeba zmieniać piżamę xD A czasem prawie czysta podpaska.

trach napisał/a:
poza tym nie wiem co mam robic z tym ciągłym śluzem. nie wiem czy mam nosic do niego podpaski, bo to jakby taki malo obfity okres o bardziej bezbarwnym kolorze.

Noś wkładki i zmieniaj jeśli będziesz czuć się "mokro" ;P (np. Descreet, Always, Bella). Jeśli masz tego dużo, to noś te grubsze wkładki, bo Descreet są bardzo cienkie.

trach napisał/a:
moga ze soba chodzic kupowac podpaski a ja poco mam to robic

Po co kupować podpaski z koleżankami? Ja ich wcale nie kupuje, bo moja mama zawsze nas zaopatrzy xD Albo kupuję z mamą jak jesteśmy na zakupach.

trach napisał/a:
wszystkie moje przyjaciolki dostaly drugi okres regularnie, boje sie ze bede jedyna . ;/

Iii co z tego? Pierwsze okresy przeważnie są nieregularne, więc nawet te koleżanki jeśli teraz mają co miesiąc, to któryś okres mogą dostać po 3 miesiącach. To się normuje po około półtora roku, jak zauważyłyśmy z kumpelami.
Anonymous - Sob 15 Gru, 2007 14:47
Temat postu:
Ja 2 okres dostałam normalnie po miesiącu...
smoczek250 - Nie 16 Gru, 2007 19:27
Temat postu:
Ja nie rozumiem tych dziewczyn... Po choinkę(tak świątecznie xD) kupować z koleżankami i martwić się że ty masz nieregularnie. Każdy dojrzewa na swoję tempo i na swoje siły. Jeżeli dla twoich przyjaciółek tylko to się liczy....... sory w takim razie to nie przyjaciółki a znajome... (jescze raz powtorzę: Każdy doprasta na swoje tempo i każdy jest indywidualny.
sonko - Sro 19 Gru, 2007 12:04
Temat postu:
no mi sie wydaje że to zależy od organizmu i jak się jest już starszym to ten okres jest już ładgodniejszy
Akacja12 - Czw 20 Gru, 2007 19:22
Temat postu:
Wcale nie.
melmusiek - Czw 20 Gru, 2007 20:28
Temat postu:
Hmm... Mi po 9 miesiącach się uregulowała Wink
Przez 3 miesiące dostaje równo co miesiąc ;D
Wiem , że nie po polsku , ale da się zrozumieć Wink Very Happy Very Happy Very Happy
sonko - Pią 21 Gru, 2007 09:44
Temat postu:
ja też kiedyś mialam obfite a teraz mam czasem taki okres ze czasem nawet nie czuje ze go mam
Marcia10 - Sob 22 Gru, 2007 21:50
Temat postu:
pierwszy mialam lekki.
drugi obfity.
jaki bedzie dalej?
Kacza - Sro 26 Gru, 2007 13:47
Temat postu:
Nie będzie go.

my tego nie wiemy.
Camilla - Sro 26 Gru, 2007 22:45
Temat postu:
hmmm... a co was tak cieszy w tym okresie w miesiączkowaniu to nie jest takie fajne już kilka dzieśąt jest takich tematów o miesiączce ludzie dajcie na luz:)przecież to staje się denerwujące
Marcia10 - Czw 27 Gru, 2007 14:12
Temat postu:
mnie to nie cieszy.
A ty mialas ze tak gadasz?
trach - Sro 06 Lut, 2008 20:37
Temat postu:
ja dostałam drugi okres z dwutygodniowym opóźnieniem. a teraz juz mam regularne.
mała 13 - Czw 07 Lut, 2008 17:27
Temat postu:
ja mam co miesiąc (do 3-4 dni opóżnienia/przyspieszenia)

a ostatnio miałam jakoś tak debilnie, że dostałam po dwóch tygodniach, był kompletnie mało obfity, właściwie to jak ten przeźroczysty śluz tylko czerwony, i trwało to 2 dni...
Camilla - Nie 29 Cze, 2008 10:44
Temat postu:
marcia10 dla twojej wiadomości to miałam.! i mnie to ne cieszy że tematy składają się gównie o miesiączkach.!a nie o czym innym.
PotworAreturn - Nie 29 Cze, 2008 21:06
Temat postu:
Monik napisał/a:
cornelia.j.m napisał/a:

Nie można ich zakładać bez okresu.
CHoCoLaTE napisał/a:

Hm... Chyba wiem, jak można Ci pomóc.
Ostatnio miałam problemy z okresem: to był przez 2 tygodnie, to co 10 dni... Ginekolog przepisała mi takie tabletki, które bierze się przez ileś tam dni (tyle ile jest tabletek), wtedy się nie ma okresu, a potem po tygodniu w którym będzie okres znów zaczyna się brać te tabletki. Może tak mogłabyś go uregulować? Zaczęłabyś brać już teraz i nad morzem byłabyś "bezpieczna". Wink Potem też nie musiałabyś się już martwić, czy przypadkiem nie dostaniesz miesiączki np na basenie, bo wtedy byłaby uregulowana i dostawałabyś ją mniej-więcej co 28 dni, a to pozwoliłoby Ci na odpowiedni "plan działań". Smile
Te tabletki zażywa się też wtedy, kiedy chce się przesunąć miesiączkę. I chyba są na receptę. Ale ginekolog Ci je przepisze nawet bez badań (mnie nie badała, tylko pytała o parę rzeczy), więc nie obawiaj się. Na 100% nie mogę zapewnić, że lekarz nie będzie Cię badać, bo wiadomo, każdy ma swój sposób na wyleczenie pacjenta, ale powinno się bez tego obyć. Wink

To chyba hormony?

Btw mozna nosic tampony nie majac okresu, moj ginekolog wrecz mi to zaleca kiedy np ide na place, basen itd...
Akacja12 - Pon 30 Cze, 2008 19:21
Temat postu:
Ale po co zakładać tampony nie mając okresu ?
PotworAreturn - Wto 01 Lip, 2008 12:09
Temat postu:
W moim przypadku np zeby uniknac infekcji.

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group