Dzieci OnLine

DOJRZEWANIE - tampony po raz pierwszy......

pytalska - Pią 20 Lip, 2007 17:25
Temat postu: tampony po raz pierwszy......
Hejka od 1,5 roku miesiączkuje Niedługo wybieram się nad morze i akurat przypada mi okres. No i postanowiłam, że użyje tamponów. Ale pojawił się problem otóż pierwsze dwa dni okresu mam dość obfite i nie wystarczy mi tampon mini(na bank przemoknie) a słyszałam że taki jest odpowiedni na pierwsze raz. I kupiłam sobie tampaxy z aplikatorem cztery rodzaje każdy rodzaj do obfitości miesiaczki ale czy mogłabym użyć tamponu super(po raz pierwszy) kiedy misiączka jest baardzo obfita(1-2 dzień)?? I czy coś 'poważnego' by się stało gdybym nim przebiła sobie błone dziewiczą(tzn czy nie mogłabym wyjąć tamponu)? odpiszcie pliiiss
joasia1990 - Pią 20 Lip, 2007 21:54
Temat postu:
Jeśli zerwiesz błone, to nic się nie stanie.

Skoro masz obfite, to radze kupić O.b., albo inne bardziej chłonne, bo Tampaxy szczerze mówiąc sa tandetne i mi nawet te super przeciekają po niecałej godzinie chyba
AŚKA - Nie 22 Lip, 2007 10:17
Temat postu:
ja z kolei znam wiieelee osób, które chwali sobie Tampaxy - i Ci je polecam biggrin
joasia1990 - Nie 22 Lip, 2007 13:45
Temat postu:
AŚKA napisał/a:
ja z kolei znam wiieelee osób, które chwali sobie Tampaxy - i Ci je polecam

a widziałaś, jak on wygląda po wyciągnięciu? I miałaś porównanie z innymi?
cornelia.j.m - Nie 22 Lip, 2007 15:19
Temat postu:
o wiele pozadniejsze sa O.B bo Tampaxy w srodku maja zwykla gaze...
nasty_girl - Pon 23 Lip, 2007 10:31
Temat postu:
Tampaxy może i złe nie są, ale te z aplikatorem, to nawet kształtu tamponów nie mają, i normal są chudsze od normalnych mini, taka wata luźna, kup ob normal, takie chyba będą najlepsze, bo z super lepiej nie przesadzać, normal są dosyć duże, więc nie masz się o co martwić, tylko musisz przy bardzo obfitych okresach częściej zmieniać, no i wiadomo, po wyjściu z wody obowiązkowo.
Monik - Pon 23 Lip, 2007 10:53
Temat postu:
nasty_girl napisał/a:
no i wiadomo, po wyjściu z wody obowiązkowo.

Tak mnie zastanawia... Dlaczego?
AŚKA - Pon 23 Lip, 2007 13:16
Temat postu:
znalezione gdzieś na kobiecym forum:

"tampaxy na początek są rzeczywiście najlepsze. a po drugie, aplikator znacznie ułatwia zakładanie, ale pewnych rzeczy nie zrobi za Ciebie "

"moim zdaniem najlepsze są tampaxy, które są wyposażone w aplikator. on jakby za Was umieszcza tampon na właściwej głębokości, Wy nie musicie się o nic martwić. aplikator ma dodatkowo tę zaletę, że jest bardziej higieniczny (na dobrą sprawę, po założeniu nie trzeba nawet myć rąk).
kupcie więc sobie tampaxy, na początek najmniejsze (bodajże żółto - fioletowe pudełko, zresztą znajdziecie na opakowaniu, jaka to wielkość). przeczytajcie dokładnie ulotkę, rozluźnijcie się....
powodzenia!
to naprawdę nic trudnego, przy zakładaniu nic się nie może stać (zwłaszcza przy używaniu aplikatora), a komfort jest duży."

"Rekomenduje tampony z "OB" ..Ale wg mnie to mit ze dziewice mogą je storować!! Wiem że tak pisze na opakowaniu i NIEWYKLUCZAM takiej możliości ale.. w moim przypadku to było nie dozaakceptowania i zniesienia... KILKA lat temu (byłam wtedy dziewicą) próbowałam 1 raz założyć tampon, z "ob mini" to był Koszmar Bolało i trwało ponad 15-20 minut.. a potem przez caly czas podczas poruszania -czułam go! Teraz jest o wiele lepiej ni nie boli..a zakłada się je szybciutko ( może 15-20 sekund? ) Gorąco polecam.. Dodam że na ulotce pisze wszystko bardzo dokladnie co i jak więc nie ma się co bać tylko dokładnie przeczytać zalecenia i ... próbować"
joasia1990 - Pon 23 Lip, 2007 14:43
Temat postu:
Aśka - uzywałam tamponów OB jak byłam dziewicą i nic mi nie było. Zalety tapaxów o których mówią to tylko to, ze sa z aplikatorem, ale nie zmienia to faktu, że sa zrobione z tandetnego materiału
nasty_girl - Pon 23 Lip, 2007 16:54
Temat postu:
Kup sobie tampaxa z aplikatorem, wyciągnij z tego aplikatora, i zobacz, czy byś sama czegoś takiego użyła, bo ja szczerze mówiąc jak to zobaczyłam, to zrezygnowałam, dokładnie, jest to zwinięta, niechlujnie, bezkształtnie gaza, która kształtem może jedynie przypominać tampona, jest w ogóle miękkie i luźne, więc chłonność czegoś takiego jest do [cenzura].
AŚKA - Wto 24 Lip, 2007 15:10
Temat postu:
nasty_girl napisał/a:
Kup sobie tampaxa z aplikatorem, wyciągnij z tego aplikatora, i zobacz, czy byś sama czegoś takiego użyła, bo ja szczerze mówiąc jak to zobaczyłam, to zrezygnowałam, dokładnie, jest to zwinięta, niechlujnie, bezkształtnie gaza, która kształtem może jedynie przypominać tampona, jest w ogóle miękkie i luźne, więc chłonność czegoś takiego jest do [cenzura].

wiem ja wygląda tampon Tampax, i wolę taki tampon, ale z aplikatorem, niż pięknie zwinięty ob, który trzeba wkładać palcem... szczególnie w podróży... wolę zadbać o higienę niż przejmować się wygląden tampona...

PYTALSKA - istnieją jeszcze tampony z aplikatorem Bella http://www.bella.pl/index.php?o=1&group_id=34

i jeszcze parę cytatów od 'bardziej doświadczonych': RazzRazzRazz

'Tampony z aplikatorem są wygodniejsze np. w podróży, są bardziej higieniczne. Np. nie wyobrażam sobie wymienić o.b. w lesie czy w pociągu - dotykać klamek, myć dłoni wodą z butelki czy przecierać je chusteczkami. W takich przypadkach tampony z aplikatorem są idealnym rozwiązaniem. Zamiast palca wsadza się czysty aplikator.'
'Aplikator umożliwia dokładne i łatwe wprowadzenie tamponu w miejsce pożądane oraz służy do zachowania higieny podczas jego aplikowania.
Dzięki niemu tampon nie ma bezpośredniego kontaktu z dłońmi i dlatego znajdujące się na nich bakterie nie przedostaną się do wnętrza ciała kobiety.'
'Tampaxy maja plastikowy,a nie tekturowy aplikator,wiec wchodza bardzo gladziutko.sliczne kolorowe opakowanka,male,wiec mieszcza sie do torebki Wink i naprawde dobrze chronia.okej,moze sie troszke rozlaza przy wyciaganiu,ale tam i tak nie ma prawa nic zostac-gadalam o tym z ginka.'
'zwykle tampony ob tez oczywiscie biore,ale nie bede sobie wkladac brudnych paluchow w barowych kibelkach lub innych "ekstremalnych' warunkach. nie chce nabawic sie zadnego chorobska.'
nasty_girl - Wto 24 Lip, 2007 20:22
Temat postu:
używam tamponów ponad 5 lat i nigdy z tym problemu nie miałam, jak się chce dbać o higienę nie ma problemu, i szczerze bałabym sobie włożyć taki kawałek waty, który nie wiadomo kiedy się rozleci. Jedynie ten aplikator jest w nich dobry, szkoda tylko że zapomnieli o jakości.
joasia1990 - Sro 25 Lip, 2007 01:45
Temat postu:
Zgadzam się, że Tampaxy są wygodniejsze, bo przyjamniej rąk się nie brudzi, ale wolę zrezygnowac z tej odrobine większej wygody, niż zmieniać tampon co 45 minut żeby nie bać się, że zaraz przecieknie
ewamarchewa - Nie 29 Lip, 2007 17:17
Temat postu:
AŚKA napisał/a:

PYTALSKA - istnieją jeszcze tampony z aplikatorem Bella http://www.bella.pl/index.php?o=1&group_id=34

Nie polecam Bella z aplikatorem. Bardzo ciężko się wysuwają z aplikatora. Aż się kiedyś wkurzyłam i wyciągnąłąm z tego aplikatora i dopiero, bo nie miałam pod ręką innego tampona. A grr.
Czarna - Czw 30 Sie, 2007 22:50
Temat postu:
Nei wiem czym wy sie podniecacie z tym aplikatorem... Wołozyłam. Bylo nei wygodnie, trzeba wywalac aplikator, tampony ciulowe na maksa bo po 30min albo godzinie do wymiany, malo, drogo... a fuj.... rece i tak by wypadalo umyc po zakladaniu tampona to co za roznica czy jeden palec wyszoruje dokladniej czy nie? Ale wy macie problemy. A OB moim zdaniem sa najlepsze.. moja mama mi je na poczatku kupowala i teraz ja kupuje sobie. Wyszłam raz na dyskoteke z normalnym OB i podpaska... od 19:00 do 05:00 nie wymienialam sie bo nie bylo jak ( wiadomo.... ) a po powrocie do domu mialam doslowna kropke na podpasce mimo, ze to byl jeden z najbardziej obfitych dni.

[ Dodano: Czw 30 Sie, 2007 21:51 ]
Jesli dobrze pamietam ktos pytal czemu trzeba wymienic po plywaniu.... mimo wszystko woda dochodzi do tamponu i on od strony krocza moknie... moze przeciec... wiec najlepiej wymienic go dla wlasnego komfortu.
AŚKA - Pią 31 Sie, 2007 10:09
Temat postu:
Czarna napisał/a:
Wyszłam raz na dyskoteke z normalnym OB i podpaska... od 19:00 do 05:00 nie wymienialam sie bo nie bylo jak ( wiadomo.... ) a po powrocie do domu mialam doslowna kropke na podpasce mimo, ze to byl jeden z najbardziej obfitych dni.

oj dziewczyno - tampony powinno się zmienieć max. co 8 godzin...
nasty_girl - Pią 31 Sie, 2007 13:03
Temat postu:
Z tego co pamiętam, a instrukcję ob czytałam ostatnio, jakieś 6 lat temu, to było tam napisane, że max 12 godzin. Wprawdzie sama bym tyle nie nosiła, ale tak było. Chyba, że coś się zmieniło.
Akacja12 - Pią 31 Sie, 2007 19:00
Temat postu:
Wiadomo że czasem nie ma możliwości, to trzeba dłużej, ale ryzyko nie jest chyba tak wielkie jak robi się to raz czy dwa, niż miałoby się codziennie tyle trzymać Smile
nasty_girl - Pią 31 Sie, 2007 19:41
Temat postu:
A na pewno lepiej przetrzymać godzinę dłużej niż brudnymi łapskami w nieciekawych warunkach ;p
Czarna - Nie 02 Wrz, 2007 21:34
Temat postu:
Ja wolalam dluzej potrzymac niz bawic sie w obsranym kiblu na dyskotece.
nasty_girl - Wto 04 Wrz, 2007 23:28
Temat postu:
One jeszcze nie wiedzą, jak kible mogą wyglądać w takich miejscach, baaa.. ostatnio kolega zrobił 18 w domku nad jeziorem, jak zobaczyliśmy toalety, chodziliśmy w krzaki, a co dopiero taka, gdzie masa ludzi chodzi.. feee

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group