Dzieci OnLine

DOJRZEWANIE - Masturbacja i Wiara...

ilore - Nie 02 Wrz, 2007 15:37
Temat postu: Masturbacja i Wiara...
No wiec... Czy masturbacja jest grzechem? bo słyszałem ze nawet ciezkim...
odpowiedzcie
stefcio - Nie 02 Wrz, 2007 16:47
Temat postu:
Cytat:
No wiec... Czy masturbacja jest grzechem? bo słyszałem ze nawet ciezkim...

Tak, masturbacja jest grzechem ciężkim.
cropper - Czw 08 Lis, 2007 18:48
Temat postu:
jest grzechem ciężkim w przypadku osób dorosłych, lecz w przypadku dzieci, tylko lekkim.
Camilla - Pią 09 Lis, 2007 16:53
Temat postu:
masturbacja jest grzechem !!!
bo masturbacja to bawenie się ciałem a także

SAMOGWAŁT!!!
Shaunri - Pią 09 Lis, 2007 23:03
Temat postu:
Akurat masturbacja nie jest grzechem z żadnego z przez Ciebie wymienionych powodów : )
Laki - Sob 10 Lis, 2007 10:59
Temat postu:
Camilla napisał/a:
bo masturbacja to bawenie się ciałem a także

No właśnie, śmiesznie to brzmi, bawienie się ciałem ;D
Camilla - Sob 10 Lis, 2007 17:12
Temat postu:
no sorry jaknie miałeś w szkole wr do ci się niedziwie
Shaunri - Sob 10 Lis, 2007 22:08
Temat postu:
No to Cię okłamali na tym wr (Co to jest wr? : P)...
Słupek - Sob 10 Lis, 2007 22:50
Temat postu:
Pewnie wychowanie do życia w rodzinie czy jak to się tam zwie. Pewnie z panią katechetką miałaś, współczuję Mr. Green
Camilla - Sob 10 Lis, 2007 23:39
Temat postu:
Słupek masz racje jeszcze mam te wychowanie do życia w rodzinie z katechetką ale fajnie jest na nnim bo chłopacy się ciągle ocoś pytająSmile

[ Dodano: Sob 10 Lis, 2007 22:40 ]
Shaunri chodziło mi w przenośni:)
cornelia.j.m - Nie 11 Lis, 2007 11:40
Temat postu:
Ksiadz na religii zawsze wmawial nam ze to grzech, ale czy rzeczywiscie tak jest to nie mam pojecia.
cropper - Nie 11 Lis, 2007 17:02
Temat postu:
no wszyscy Mówią że to grzech a jakoś nigdzie nie widać tego w 10 przykazaniach itp.
Słupek - Nie 11 Lis, 2007 17:44
Temat postu:
Cytat:
KKK* 2352: Przez masturbację należy rozumieć dobrowolne pobudzanie narządów płciowych w celu uzyskania przyjemności cielesnej. "Zarówno Urząd Nauczycielski Kościoła wraz z niezmienną tradycją, jak i zmysł moralny chrześcijan stanowczo stwierdzają, że masturbacja jest aktem wewnętrznie i poważnie nieuporządkowanym". "Bez względu na świadomy i dobrowolny motyw użycie narządów płciowych poza prawidłowym współżyciem małżeńskim w sposób istotny sprzeciwia się ich celowości". Poszukuje się w niej przyjemności płciowej poza "relacją płciową, wymaganą przez porządek moralny, która urzeczywistnia Ťw kontekście prawdziwej miłości pełny sens wzajemnego oddawania się sobie i przekazywania życia ludzkiegoť" (Kongregacja Nauki Wiary, dekl. Persona humana, 9).

W celu sformułowania wyważonej oceny odpowiedzialności moralnej konkretnych osób i ukierunkowania działań duszpasterskich należy wziąć pod uwagę niedojrzałość uczuciową, nabyte nawyki, stany lękowe lub inne czynniki psychiczne czy społeczne, które mogą zmniejszyć, a nawet zredukować do minimum winę moralną.

* - Katechizm Kościoła Katolickiego
Shaunri - Nie 11 Lis, 2007 19:19
Temat postu:
W rozważaniach trzeba stwierdzić czy mówimy o zasadach narzucanych przez Kościół, czy przez religię : )
Słupek - Nie 11 Lis, 2007 19:24
Temat postu:
Ale przecież to oczywiste, że katolicyzm to jedyna religia o którą warto pytać, a każdy Polak to katolik! Jak śmiesz sugerować, że jest inaczej?!

Mr. Green
nasty_girl - Nie 11 Lis, 2007 20:33
Temat postu:
Wr, a cóż to za nowy przedmiot, za moich czasów, czyli nie tak dawno nazywało się to inaczej, a pań od takich przedmiotów najlepiej nie słuchaj (moja była święcie przekonana, że seks to coś złego, i służy wyłącznie to płodzenia dzieci, była jego przeciwniczką, do tego przekonana o jego szkodliwości).
cropper - Nie 11 Lis, 2007 20:43
Temat postu:
W celu sformułowania wyważonej oceny odpowiedzialności moralnej konkretnych osób i ukierunkowania działań duszpasterskich należy wziąć pod uwagę niedojrzałość uczuciową, nabyte nawyki, stany lękowe lub inne czynniki psychiczne czy społeczne, które mogą zmniejszyć, a nawet zredukować do minimum winę moralną.

Właśnie NIEDOJRZAŁOŚĆ UCZUCIOWĄ
Laki - Pon 12 Lis, 2007 11:54
Temat postu:
Ta, tylko skoro wiara zakazuje masturbacji i pozwala używac naszych narządów płciowych tylko będąc w związku i płodząc dzieci, to ile faktycznie razy będziemy mogli jest użyc? dwa razy? może sześc? A przecież nieużywany narząd zanika..Wątpię raczej, że duchowni zawsze zachowywali "czystośc"
Camilla - Pon 12 Lis, 2007 16:44
Temat postu:
mówią też że seks jest piękny Mr. Green
Anonymous - Pon 12 Lis, 2007 17:45
Temat postu:
Po wysłuchaniu ostatniego kazania nie zgadzam się na taki warunek pójścia do nieba...

[ Dodano: Pon 12 Lis, 2007 17:47 ]
Laki napisał/a:
Wątpię raczej, że duchowni zawsze zachowywali "czystośc

Ksiądz ode mnie z parafii całował się z moją sąsiadką, a czy było coś więcej to nie wiem. Bueheh.
cornelia.j.m - Pon 12 Lis, 2007 18:32
Temat postu:
No wlasnie wiec ja nigdy nie uwierze ze Ksieza sa tacy swieci na jakich sie kreuja:P wystarczy spojrzec na to ilu z nich ma pozakladane rodziny..a innym beda wmawiac ze seks przed slubem to grzech, a zakladanie rodziny przez ksiedza ktory skladal przysiege czystosci to nie grzech? ;/
Słupek - Pon 12 Lis, 2007 20:04
Temat postu:
Oj, w Internecie to narzekacie na księży, a pewnie co niedzielę (albo nieco rzadziej) zasuwacie do kościółka rzucić coś na tacę.
Shaunri - Pon 12 Lis, 2007 20:08
Temat postu:
Słupek obrażasz mnie : (
Słupek - Pon 12 Lis, 2007 20:23
Temat postu:
Poskarż się mojemu biskupowi Smile
cornelia.j.m - Pon 12 Lis, 2007 21:48
Temat postu:
heh tak sie sklada ze nie daje nigdy na skladke
Akacja12 - Pon 12 Lis, 2007 23:11
Temat postu:
A co tam wyszło ostatnio po liczeniu baranków ? ;p
Anonymous - Wto 13 Lis, 2007 17:50
Temat postu:
Ja bym nie dawała gdyby matka mi nie wciskała do ręki.
nasty_girl - Sro 14 Lis, 2007 19:16
Temat postu:
Taaa, sex, drugs and rock&roll, a chodzi z mamusią do kościoła Wink
Słupek - Sro 14 Lis, 2007 19:45
Temat postu:
Cytat:
Taaa, sex, drugs and rock&roll, a chodzi z mamusią do kościoła

pwnd Mr. Green

Jak się ktoś spyta co to znaczy, to zatłukę monstrancją.
stefcio - Sro 14 Lis, 2007 20:00
Temat postu:
Cytat:
Ta, tylko skoro wiara zakazuje masturbacji i pozwala używac naszych narządów płciowych tylko będąc w związku i płodząc dzieci, to ile faktycznie razy będziemy mogli jest użyc? dwa razy? może sześc? A przecież nieużywany narząd zanika..

spytaj wyznawców hare kryszny, na pewno nie katolicyzmu.

Cytat:
No wlasnie wiec ja nigdy nie uwierze ze Ksieza sa tacy swieci na jakich sie kreuja:

Od kiedy księża kreują się na świętych? Wiesz może czym jest w Kościele katolickim świętość?

Cytat:
a innym beda wmawiac ze seks przed slubem to grzech, a zakladanie rodziny przez ksiedza ktory skladal przysiege czystosci to nie grzech?

Oczywiście, że to grzech. Jednak grzechy księży nie usprawiedliwiają w żaden sposób grzechów reszty członków Kościoła.
cornelia.j.m - Czw 15 Lis, 2007 17:14
Temat postu:
stefcio napisał/a:
Od kiedy księża kreują się na świętych? Wiesz może czym jest w Kościele katolickim świętość?

Swieci w przenosci, chodza i sie tylko modla, sa grzeczni itp
Słupek - Czw 15 Lis, 2007 18:02
Temat postu:
Cytat:
Swieci w przenosci, chodza i sie tylko modla, sa grzeczni itp

Na tym chyba polega ich robota Rolling Eyes Mają zamiast tego pasożytowac na zasiłku czy co?
cornelia.j.m - Pią 16 Lis, 2007 08:33
Temat postu:
Nie, nie o to chodzi, tylko wszystkim mowia jacy to oni nie sa dobrzy i w ogole, przynajmniej u mnie ksiadz na religii a wcale tacy nie sa.
stefcio - Pią 16 Lis, 2007 15:08
Temat postu:
Cytat:
Nie, nie o to chodzi, tylko wszystkim mowia jacy to oni nie sa dobrzy i w ogole, przynajmniej u mnie ksiadz na religii

Jakim wszystkim? na pewno nie mi.
Może źle odebrałaś słowa księdza na religii? Zapytaj go czy grzeszy.

Cytat:
a wcale tacy nie sa.

Nie Tobie to oceniać.
cornelia.j.m - Pią 16 Lis, 2007 20:18
Temat postu:
Kazdy ma prawo do wyrazenia swojego zdania, poza tym tak nam ksiadz gadal na religii, moze nie Tobie ale ja mowie to co mnie sie przydarzylo.
Słupek - Pią 16 Lis, 2007 20:22
Temat postu:
A swoje zdanie wypadałoby poprzeć argumentami Smile
smoczek250 - Pią 16 Lis, 2007 22:18
Temat postu:
Zboczyliście od tematu wiedz odrobinę powrócę: Masturbacja to grzech duzy u ludzi dorosłych a u dzieci to mały ponieważ dużo dzieci nie uznaje tego na "poważnie" i nie wie co to właściwie jest( to gdzieś przeczytałem)

A co do księży to:

Nie wszyscy są tacy, np. mój ksiądz od religii mówi jak było u niego w szkole i że też grzeszył i że grzeszy do dziś więc nie wiem czy każdy taki jest. a ten Ksiądz to fajny jest, można z nim żartować nawet o żartach które są związane z tematem...
mała 13 - Sob 17 Lis, 2007 12:50
Temat postu:
a kiedy "dziecko" staje się "człowiekiem dorosłym" w takim razie ? kiedy jest ta granica ?
smoczek250 - Sob 17 Lis, 2007 14:45
Temat postu:
wtedy kiedy już wie "co to jest?" i na czym to polega a także jak już zrozumie ze to to tylko zaspokojenie i nic innego i kiedy przestanie. Dorośli to nzaczy że np. od 18 roku życia. ale kiedy np. osoba ma już 22 lata i nie rozumie to według mnie to tez jest grzech mały. Ale to trudno powiedzieć. Kiedy jest ta bariera. Po prostu trzeba "rozpoznać" swoją "dorosłość" przynajmniej tak mówi kościół. A według mnie to nie powinien być grzech bo to jest zaspokojenie sekualne. A naukowcy udowodnili że przynajmniej każdy od wieku 3 lat masturbuje się przynajmniej 1 w miesiącu. Ale robi to nieświadomie. Nawet ksiądz. Do nieświadomej masturbacji dochodzi np. potczas snu(nie musi być o tematyce erotycznej) potczas mycia albo "załatwiania" potrzeby fizjologicznej. Very Happy Chyba za dużo czytam na ten temat.
Akacja12 - Sob 17 Lis, 2007 14:54
Temat postu:
Słupek napisał/a:

pwnd

Co to znaczy ?
joasia1990 - Pon 19 Lis, 2007 22:03
Temat postu:
Masturbacja jest grzechem lekkim wtedy, kiedy nie jesteśmy świadomi że to grzech, albo jesteśmy niepoczytalni i nie potrafimy zapanowac nad swoim zachowaniem Wink

Pablo - kościół nie uwarza masturbacji za potrzebę fizjologiczną.
smoczek250 - Sro 21 Lis, 2007 16:57
Temat postu:
joasia1990 napisał/a:
Pablo - kościół nie uwarza masturbacji za potrzebę fizjologiczną.

Wiem, ale o co innego mi chodziło....

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group