Cytat: |
No wiec... Czy masturbacja jest grzechem? bo słyszałem ze nawet ciezkim... |
Camilla napisał/a: |
bo masturbacja to bawenie się ciałem a także |
KKK* 2352: Przez masturbację należy rozumieć dobrowolne pobudzanie narządów płciowych w celu uzyskania przyjemności cielesnej. "Zarówno Urząd Nauczycielski Kościoła wraz z niezmienną tradycją, jak i zmysł moralny chrześcijan stanowczo stwierdzają, że masturbacja jest aktem wewnętrznie i poważnie nieuporządkowanym". "Bez względu na świadomy i dobrowolny motyw użycie narządów płciowych poza prawidłowym współżyciem małżeńskim w sposób istotny sprzeciwia się ich celowości". Poszukuje się w niej przyjemności płciowej poza "relacją płciową, wymaganą przez porządek moralny, która urzeczywistnia Ťw kontekście prawdziwej miłości pełny sens wzajemnego oddawania się sobie i przekazywania życia ludzkiegoť" (Kongregacja Nauki Wiary, dekl. Persona humana, 9).
W celu sformułowania wyważonej oceny odpowiedzialności moralnej konkretnych osób i ukierunkowania działań duszpasterskich należy wziąć pod uwagę niedojrzałość uczuciową, nabyte nawyki, stany lękowe lub inne czynniki psychiczne czy społeczne, które mogą zmniejszyć, a nawet zredukować do minimum winę moralną. |
Laki napisał/a: |
Wątpię raczej, że duchowni zawsze zachowywali "czystośc |
Taaa, sex, drugs and rock&roll, a chodzi z mamusią do kościoła |
Ta, tylko skoro wiara zakazuje masturbacji i pozwala używac naszych narządów płciowych tylko będąc w związku i płodząc dzieci, to ile faktycznie razy będziemy mogli jest użyc? dwa razy? może sześc? A przecież nieużywany narząd zanika.. |
No wlasnie wiec ja nigdy nie uwierze ze Ksieza sa tacy swieci na jakich sie kreuja: |
a innym beda wmawiac ze seks przed slubem to grzech, a zakladanie rodziny przez ksiedza ktory skladal przysiege czystosci to nie grzech? |
stefcio napisał/a: |
Od kiedy księża kreują się na świętych? Wiesz może czym jest w Kościele katolickim świętość? |
Swieci w przenosci, chodza i sie tylko modla, sa grzeczni itp |
Nie, nie o to chodzi, tylko wszystkim mowia jacy to oni nie sa dobrzy i w ogole, przynajmniej u mnie ksiadz na religii |
a wcale tacy nie sa. |
Słupek napisał/a: |
pwnd |
joasia1990 napisał/a: |
Pablo - kościół nie uwarza masturbacji za potrzebę fizjologiczną. |