Dzieci OnLine

DOJRZEWANIE - Wzrost

ilore - Czw 28 Lut, 2008 19:58
Temat postu: Wzrost
Byłem dziś u lekarza. Powiedział, że wolno dojrzewam i że narazie bede niski.
Wiem ze za duzo narazie nie urosne, ale czy znacie jakies cwiczenie ktore moga wspomoc rosniecie? Jakies rosciągające itp..
A może jedzenie pomoze?
Shaunri - Czw 28 Lut, 2008 22:55
Temat postu:
Legendę o zwisie ktoś zarzuci : )?

Tak naprawdę wzrost jest tak bardzo uzależniony od genów, hormonów i innego tego typu ścierwa, że nie jesteś w stanie dopomóc swojemu rośnięciu. Może kiedyś urośniesz, może nie, tak to już w tym życiu bywa, że wszystkiego mieć nie można : )

Btw: Nawet nie myśl o jakiejkolwiek kuracji hormonalnej jeśli Twój wzrost mieści się w granicach zdrowego rozsądku. Bycie niskim, nie oznacza bycia chorym.
Magwill - Pią 29 Lut, 2008 17:06
Temat postu:
To prawda co pisze Shaunri.
Według mnie bajki które dzieciom rodzice mówią, że jeśli chcą rosnąć muszą wcześnie iść spać i dużo jeść warzyw i owoców, są prawdą, i się sprwdzają, ale jeśli nie chodzi o to, to powinnieneś się nie martwić, ale też uważać, bo może się okazać, że to tylko przez jakiś czas, a później możesz urosnąć, ale jescze możesz coś poszukać o tym na googlach, albo innych wyszukiwarkach, tam powwini Ci bardziej pomóc. Smile

Sama też jestem dość mała, zawsze byłam najmniejsza, ale to żadna choroba, jestem niska, ale nie aż tak bardzo, ludzie taką mnie lubią i nie wyobrażąją sobie mnie jako bardzo wysokiej. Za parę lat może się troche zmienić i będe normalnie rosnąc. W mojej rodzinie to jest genetyczne, bo nie ma u nas wysokich osób. Cool
smoczek250 - Sob 01 Mar, 2008 18:28
Temat postu:
Cytat:
Byłem dziś u lekarza. Powiedział, że wolno dojrzewam i że narazie bede niski.
Wiem ze za duzo narazie nie urosne, ale czy znacie jakies cwiczenie ktore moga wspomoc rosniecie? Jakies rosciągające itp..
A może jedzenie pomoze?

Ja tam się zgadzam z Shau... więc pisać to samo nie będe lecz:
Co do tych ćwiczeń - tylko z tego co wiem nadmierne ćwiczenia hamują proces dojrzewania.
trinithi013 - Sob 29 Mar, 2008 18:22
Temat postu:
nie martw się!
każdy inaczej dojrzewa
może twoi rodzice są niscy?
ale i tak masz jeszcze parę lat na urośnięcie
Kamix - Wto 08 Kwi, 2008 11:20
Temat postu:
Hormon wzrostu - "stosuje się w leczeniu karłowatości pochodzenia przysadkowego, a także w zespołach genetycznie uwarunkowanej niskorosłości."

Osobiście nie polecam i uważam że na twój wzrost przyjdzie odpowiedni czas, efektem ubocznym tego hormonu bywa czasem nie równomierność wzrostu np. jedna ręka jest większa od drugiej.

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group