1 Pytanie
Mam taki problem , ponieważ zawsze jak sikam bardzo mój mocz smierdzi ;( kiedyś tak nie było i jak rano wstaje i ide do ubikacji wysikac , potem ide na pole/do szkoly to zawsze czuje mocz : / !
Pomocy , co mam zrobić? czy to jest normalne czy mam coś ?
Mam 13 lat chodzę do 6 klasy !
I mam drugie pytanie
Mam 13 lat i nie wiem czy mam naciągnąć napletka , probowałem go kiedys ale nie zabardzo idzie
[ Dodano: Czw 05 Cze, 2008 22:53 ]
prosze o odp ;( Lukasz - Sro 11 Cze, 2008 10:02 Temat postu:
cześć kolego!
otóż powiem Ci, że sam miałem taki przypadek, że czułem jak jedzie mi moczem.
myślę, że jest to normalne w tym wieku. zaczynasz się rozwijać, zaczynają się burzyć twoje hormony. Powodem tego może być wytrysk nasienia z dużą ilością moczu, albo źle się może myjesz
Ale wiedz, że naprawdę nic ci nie jest, nie masz żadnej choroby.
Pozdrawiam Cię serdecznie.
P.S. Czy jesteś może z Warszawy? To może byśmy się spotkali na pogaduchy? PotworAreturn - Sro 11 Cze, 2008 11:35 Temat postu:
Czesc, masz na imie Wojtus i masz 12 lat? Lukasz - Sro 11 Cze, 2008 13:30 Temat postu:
nie. jestem Łukasz. mam 16 lat.
jesteś z Wa-wy? PotworAreturn - Sro 11 Cze, 2008 15:50 Temat postu:
nie. Słupek - Sro 11 Cze, 2008 18:04 Temat postu:
Lukasz napisał/a:
Powodem tego może być wytrysk nasienia z dużą ilością moczu
W nasieniu nie ma moczu. Lukasz - Czw 12 Cze, 2008 10:53 Temat postu:
w nasieniu oczywiście, że nie ma. ale wytrysk nasienia wypływa wraz z moczem, czyli razem dwie rzeczy naraz. Akacja12 - Czw 12 Cze, 2008 11:01 Temat postu:
o fuuu ;( Lukasz - Czw 12 Cze, 2008 11:04 Temat postu:
natomiast odpowiedź na drugie pytanie brzmi według mnie tak:
powinieneś próbować naciągać delikatnie napletek przy kąpaniu się. jeśli będzie bolało to nie czyń tego na siłę, w ten sposób zrobiłbyś sobie krzywdę. najlepiej kilka razy dziennie (minimum 2 razy) próbować ściągać, aby ciało się troszkę rozciągało. jeśli po miesiącu zauważysz, że sytuacja się nie zmienia, to należy pójść do lekarza, aby usunął ci tzw. stulejkę. jest to zabieg bezbolesny. ale zawsze ty pierwszy próbuj osiągnąć zsunięcie napletka. nie wiem także czy rozmawiałeś o tym z rodzicami. chyba, że nie chcesz im o tym mówić, to inna sprawa. owszem masz prawo się wstydzić przed rodzicami.
[ Dodano: Czw 12 Cze, 2008 10:05 ]
Akacjo!
czy coś ci nie pasuje? Słupek - Czw 12 Cze, 2008 15:45 Temat postu:
Łukasz, jeśli masz taką przypadłość to chyba nadaje się do leczenia (a może ja jestem jakiś nienormalny, bo nie oddaję moczu podczas wytrysku?). ilore - Pią 13 Cze, 2008 14:44 Temat postu:
Lukasz napisał/a:
w nasieniu oczywiście, że nie ma. ale wytrysk nasienia wypływa wraz z moczem, czyli razem dwie rzeczy naraz.
U zdrowych ludzi to jest niemożliwe ;D stefcio - Pią 20 Cze, 2008 14:00 Temat postu:
Witam po dłuższej nieobecności!
Cytat:
jest to zabieg bezbolesny
Bullshit.
Prawda jest taka, że gdy 16 letni chłopak ma stulejkę zabieg może być nieco bardziej skomplikowany. Mój wujek (który sprowadził mnie do Polski) jest chirurgiem, więc wiem co mówię. Słupek - Sob 21 Cze, 2008 12:02 Temat postu:
Jak to bolesny, skoro robiony pod narkoza albo ze znieczuleniem miejscowym? stefcio - Sob 21 Cze, 2008 12:35 Temat postu:
Nie raz jest tak, że facet/chłopak się budzi z narkozy i zaczyna wrzeszczeć, że go boli Lekarze zwykle się tym za bardzo nie przejmują i mówią "ależ chłopcze, to nie ma prawa cię boleć!". A chłopak dalej wrzeszczy. W najlepszym wypadku, gdy pacjent już przez pewien czas wyje z bólu i powyzywa tych wszystkich lekarzy, wredna pielęgniara wbija strzykawkę robiąc wielkiego siniaka. Dopiero po jakimś czasie od zastrzyku ból mija... Akacja12 - Sob 21 Cze, 2008 17:09 Temat postu:
Niech mi ktoś wytłumaczy, co to jest ta stulejka i jak się ją usuwa ? Słupek - Sob 21 Cze, 2008 17:45 Temat postu:
Google? Wiki? stefcio - Sob 21 Cze, 2008 18:57 Temat postu:
...forum Dzieci OnLine? PotworAreturn - Pon 23 Cze, 2008 13:31 Temat postu:
3 sekundy:
Stulejka (łac. phimosis) – męskie schorzenie wrodzone lub nabyte polegające na zwężeniu ujścia napletka, które uniemożliwia (stulejka całkowita) lub utrudnia (stulejka częściowa) ściąganie napletka (w wzwodzie lub w stanie spoczynku penisa). Łacińska nazwa pochodzi od greckiego słowa φῑμός , czyli kaganiec.
Pojęcie to jako określenie stanu chorobowego (patologicznego) ma sens dopiero od pewnego momentu rozwoju organizmu, gdyż u większości noworodków, niemowląt i dzieci (do około 2-3 lat) płci męskiej nie można napletka odsunąć do rowka zażołędnego i jest to prawidłowy stan fizjologiczny. W przypadku noworodków napletek jest sklejony z żołędzią za pomocą mastki.
Za stulejkę uważa się również taki stan, w którym napletek pozwala się odprowadzić do rowka zażołędnego, ale w trakcie erekcji powoduje ucisk i ból.
Możemy wyróżnić kilka przypadków stulejki:
1. pełna, gdy napletek nie pozwala odsłonić żołędzi
2. niepełna:
1. możliwe jest częściowe odsłonięcie żołędzi
2. możliwe jest pełne odsłonięcie żołędzi w stanie bez erekcji
3. możliwe jest pełne odsłonięcie żołędzi, również w stanie erekcji, ale z zaciskaniem się napletka w tym stanie w rowku zażołędnym
Stulejka może być wrodzona oraz nabyta, w tym przypadku w dowolnym, nawet podeszłym wieku.
Ostatnie badania przeprowadzone na bostońskim Uniwersytecie Medycznym stwierdziły występowanie analogicznego zjawiska u kobiet – stulejki łechtaczki[1].
Stulejka – trudności z odprowadzeniem napletka.
Stulejka – trudności z odprowadzeniem napletka.
Leczenie
W początkowym stadium stulejka może być leczona poprzez naciąganie, np. rozgrzanego w gorącej kąpieli napletka (metoda Beaugé'a). Jednakże najczęściej leczona jest chirurgicznie poprzez usunięcie części albo całości napletka. W łagodnych przypadkach stosuje się zabieg plastyczny poszerzający ujście napletka. Zazwyczaj operacja przeprowadzana jest przy znieczuleniu miejscowym. Rehabilitacja trwa niewiele ponad dwa tygodnie.
Analogicznym do leczenia chirurgicznego zabiegiem skutecznie likwidującym stulejkę jest obrzezanie. Camilla - Czw 26 Cze, 2008 22:32 Temat postu:
akacja12 a pozatym jesteś dziewczyną to po co ci to ?? PotworAreturn - Czw 26 Cze, 2008 23:07 Temat postu:
Bo wiedza nie boli? Jasne po co Ci wiedziec cos co Cie nie dotyczy Na podobnej zasadzie po co Ci wiedziec gdzie jest Afryka skoro to nie Twoj kontynent;]... itp... eh konan - Sro 02 Lip, 2008 13:49 Temat postu:
mysle ze nie masz co sie martwic stulejka.
caly czas pen ci dojrzewa.
mi tez z poczatku skorka nie schodzila(napletek nie odkrywal żołędzia).
potem powoli podczas kąpieli w wannie zsuwalem powoli ale do konca sie nie dało.
po paru/parunastu treningach juz schodzil - są tam jakies smieci (nie znam fachowych nazw, moze kwasy:P) i trzeba je przemyc w wodzie codziennie
to ze mocz jedzie to normalne, widocznie jakas kropelka ci zostaje i po tem poleci na majty ;D