Dzieci OnLine

DOJRZEWANIE - Miesiączka

mrowka_- - Nie 08 Mar, 2009 16:39
Temat postu: Miesiączka
Ostatnio miałam badanie moczu i lekarz powiedział mi ze w moczu sa złuszczenia itp. i niedługo zaczne miesiączkować. W związku z tym mam kilka pytań: 1) lubie cwiczyc. czy podczas miesiaczki bede mogła biegac i robic brzuszki, czy nie bo moze to jakoś mi zaszkodzic? 2) czy przed dzień bede miała jakies "oznaki" ze to zacznie sie juz jutro? 3) czy podczas miesiaczki bede mogła brac kapiel czy tylko prysznic?

Z góry dziekuje za odpowiedzi Smile
@siex - Nie 08 Mar, 2009 16:46
Temat postu:
1. Nie powinnaś. Zobaczysz nawet nie będzie ci się chciało.
2. Może będzie cię bolał brzuch i będziesz się żle czuła. Powinnaś mieć oznaki na wkładce.
3. Prysznic. Jedynie kapiel ale to w ostateczności i tylko w letniej wodzie broń się Boshe jak w gorącej.
violetLily - Nie 08 Mar, 2009 17:10
Temat postu:
1. Możesz wykonywać ćwiczenia, lecz nie wiem czy dasz radę, bo ból potrafi naprawdę wszystko zepsuć Razz
2. Z objawów, które mogą porzedzić miesiączkę te są najczęstrze: ból podbrzusza, głowy, złe samopoczucie ( huśtawka nastrojów ), silniejsze upławy.
3. Najlepiej prysznic. Kąpiel jeżeli już to nie gorąca! (Tak jak wspomniala @siex). Pamiętaj, że w czasie miesiączki szczególnie trzeba dbać o higienę intymną, więc podmywać się trzeba często ^.
mrowka_- - Nie 08 Mar, 2009 17:27
Temat postu:
aha dzieki. a jak bede miałą dostac to moga np. bolec mnie nogi?
violetLily - Nie 08 Mar, 2009 17:31
Temat postu:
To zależy od organizmu Wink Czasem i tak bywa..
mrowka_- - Nie 08 Mar, 2009 17:32
Temat postu:
aha dzieki
hippie - Nie 08 Mar, 2009 18:32
Temat postu:
Mnie boli w krzyżu, udach i podbrzuszu...
@siex - Nie 08 Mar, 2009 18:40
Temat postu:
Acha :dddddd
mrowka_- - Nie 08 Mar, 2009 18:46
Temat postu:
a sa moze jakies ograniczenia w jedzeniu? czego np nie mogła bym jesc podczas miesiaczki?
nasty_girl - Nie 08 Mar, 2009 18:50
Temat postu:
Okres to nie choroba - o ile ból Ci nie przeszkadza możesz normalnie funkcjonować.
hippie - Nie 08 Mar, 2009 18:51
Temat postu:
Możesz jeść co chcesz xd
mrowka_- - Nie 08 Mar, 2009 18:51
Temat postu:
wiem ze to nie choroba ale dopiero dostane i dlatego zawczasu chce wszystko wiedziec ;-)
Akacja12 - Pon 09 Mar, 2009 08:49
Temat postu:
Nie powinno się jeść w tym czasie słodyczy (ale ja i tak jem...), nie pamiętam już dlaczego. Mogą CIę dzień przed boleć piersi/brzuch/właśnie w krzyżu Wink ale nawet jeśli nie, to pamiętaj że pierwsze godziny okresu nie są zwykle zbyt obfite, więc powinnaś zauważyć zanim "przesiąkniesz". No i raczej poczujesz jak Ci mokro.

Co do sportu, czytałam że nie ma przeciwskazań, ale na wszelki wypadek nie rób tych najcięższych ćwiczeń,
@siex - Pon 09 Mar, 2009 14:32
Temat postu:
mrowka_- napisał/a:
a sa moze jakies ograniczenia w jedzeniu? czego np nie mogła bym jesc podczas miesiaczki?

Niektórym nic się nie chcę, ale jeść zawsze! Chyba, że jesteś anorektyczką?! biggrin

[ Dodano: Pon 09 Mar, 2009 13:33 ]
Akacja12 napisał/a:
Nie powinno się jeść w tym czasie słodyczy (ale ja i tak jem...), nie pamiętam już dlaczego.

Tak? O tym nie wiedziałam. A myslałam, że jestem taka mądra <lol>

{:-/
hippie - Pon 09 Mar, 2009 18:40
Temat postu:
Akacja12 napisał/a:
Nie powinno się jeść w tym czasie słodyczy (ale ja i tak jem...), nie pamiętam już dlaczego

W czasie okresu, to jem najwięcej słodyczy xD
Akacja12 - Pon 09 Mar, 2009 20:10
Temat postu:
No właśnie zazwyczaj chce się jeść, ale to nie jest dobre.
nasty_girl - Pon 09 Mar, 2009 21:37
Temat postu:
hippie napisał/a:
Akacja12 napisał/a:
Nie powinno się jeść w tym czasie słodyczy (ale ja i tak jem...), nie pamiętam już dlaczego

W czasie okresu, to jem najwięcej słodyczy xD

Nie jeść słodyczy - to ja powinnam parę lat temu od przejedzenia się słodyczami zejść..
violetLily - Pon 09 Mar, 2009 22:01
Temat postu:
O nie. Ja bez słodyczy nie wytrzymam Razz Nie wiem jak to będzie...
Akacja12 - Wto 10 Mar, 2009 21:35
Temat postu:
Ha, generalnie cukier jest niezdrowy, a raczej jego nadmiar, także wiecie ;p
joasia90 - Pią 13 Mar, 2009 19:02
Temat postu:
Ale co ma cukier do miesiączki?? Ewentualnie może zemdlić jeśli laska ma w tym czasie problemy z żołądkiem spowodowane hormonami...... Ja nie widze przeciwwskazań.... Wink
Akacja12 - Pią 13 Mar, 2009 20:17
Temat postu:
Mówiłam już że nie wiem i nie chce mi się teraz szukać Smile jak będę miała siły to poszperam ;p
nasty_girl - Pią 13 Mar, 2009 22:42
Temat postu:
Dokładnie - wątpię, żeby miało Wink Ilości słodyczy jakie pochłaniam w trakcie okresu są straszne..
Tremere - Nie 15 Mar, 2009 14:37
Temat postu:
ja pochlaniam wszystko podczas okresu, najwiecej zamawiam chinszczyzny biggrin az dziwne ze sie nie spaslam
Shaunri - Nie 15 Mar, 2009 15:20
Temat postu:
Chińszczyzna taka tucząca : )?
Tremere - Nie 15 Mar, 2009 15:25
Temat postu:
wszystko w nadmiarze jest tuczace biggrin
DUZYM nadmiarze
nasty_girl - Nie 15 Mar, 2009 16:41
Temat postu:
Tucząca może nie aż tak bardzo.. ale jaka uzależniająca. W końcu chińczycy są mistrzami w nadużywaniu glutaminianu.. fee
Sheere - Nie 29 Mar, 2009 15:39
Temat postu:
Tylko prysznic no chyba że chcesz zabrudzić wodę jak masz dobre podpaski to ćwicz ile chcesz a nic nie poczujes i będzie cię bolał brzuch na dzień przed miesiączką

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group