Dzieci OnLine

Na luzie... - bajki edukacyjne - pomysły zadań dla dzieci. Pomocy!!

akszeinga - Nie 05 Kwi, 2009 18:53
Temat postu: bajki edukacyjne - pomysły zadań dla dzieci. Pomocy!!
Nie wiem gdzie tego posta umieścić, więc to miejsce wydało mi się najlepsze Wink

Bardzo proszę Was o pomoc, jestem studentką, mam przygotować propozycje zadań, ćwiczeń dla dzieci w różnych przedziałach wiekowych. Zadania te mają dotyczyć bajek edukacyjnych (nie mylić z terapeutycznymi).

Te przedziały to:
0-1 rok życia
2-3
4-6
7-9
10-13

Ostatnio coś kiepsko u mnie z kreatywnością, nie ma zbytnio literatury podającej propozycje. Zadania te mają stymulować rozwój dziecka, mogą to być zabawy praktyczne, umysłowe itp., każde które wpływają pozytywnie na dziecko Smile mogą wykorzystywać tylko motyw z takiej bajki, bądź fragmenty bajki itp.

Byłabym bardzo bardzo wdzięczna, gdyby ktoś miał jakiś pomysł i zechciał się podzielić. Nie chcę iść na łatwiznę, poprostu może dzięki Wam wpadnę na jakiś fajny pomysł zabawy.

Bardzo proszę o pomoc Smile
nasty_girl - Nie 05 Kwi, 2009 20:02
Temat postu:
Pewnie ktoś by pomógł, ale to nie forum o dzieciach, a dla dzieci, więc większość tutaj to nastolatki..
Shaunri - Nie 05 Kwi, 2009 20:06
Temat postu:
Nie chcę promować oficjalnie innego forum, więc spójrz na PM.
akszeinga - Nie 05 Kwi, 2009 20:15
Temat postu:
nasty-girl propozycje z punktu widzenia dzieci/młodzieży też mogą okazać się ciekawe. Tylko tu już kwestia chęci, ale można spróbować... Smile

Shaunri jeszcze raz dzięki Smile
@siex - Pon 06 Kwi, 2009 19:20
Temat postu:
Możesz wpisać w google i poczytać. Nie przepisywać słowo w słowo. To tak samo jak z lekturą czytasz ją a później musisz napisac o niej takie opowiadanie. To zadanie potraktuj tak samo, poczytaj w necie i później napisz to co zapamietałaś.
akszeinga - Wto 07 Kwi, 2009 10:47
Temat postu:
Niebardzo rozumiem co by to miało mieć na celu :>

Zapewniam, że Google już przeszukałam wzdłuż i wszerz, tutaj chodzi o pomysły zabaw, które można przeprowadzić z dzieciakami, a nie o żadną teorię. Kilka już mam, ale to raczej dla młodszych dzieci, bo wiadomo, że to dla nich głównie przeznaczone są bajki. Gorzej ze starszymi, tutaj już pojawiają się problemy, bo w wieku 13 lat raczej nie czyta się już bajek...
@siex - Wto 07 Kwi, 2009 17:17
Temat postu:
No racja, przykro mi, że nie pomogłam. Najgorsze jest to, że muszą to być bajki. Mam pomyśly na coś innego. Jednak moze jeszcze ci pomoge, w jakiej formie mają być bajki? Jako książka czy jako film?
akszeinga - Sro 08 Kwi, 2009 11:49
Temat postu:
No właśnie, o tyle jest tutaj ciężko, że temat taki a nie inny, ale niestety nie miałam dużego wyboru.

Mają to być bajki w formie książkowej, nie telewizyjne no i dodatkowo takie, które uczą czegoś, jak sama nazwa mówi - bajki edukacyjne Smile

Wczoraj wymyśliłam jedną "zabawę" - zrobiłam taką planszę z okienkami, pod którą wkłada się rysunek z motywem z jakiejś bajki i zadaniem jest oczywiście jak najszybsze odgadnięcie z jakiej bajki pochodzi ten obrazek, odkrywając poszczególne okienka. Wbrew pozorom może to być trudne, ponieważ obrazki zawierają dużo szczegółów i trzeba odkryć odpowiednie miejsce, żeby trafić na konkretną postać charakterystyczną dla bajki. Dalej do tego mini quiz ze znajomości bajki. Myślę, żeby zrobić to dla dzieci 7-9 lat, drużynowo, na punkty. Co sądzicie?
Shaunri - Sro 08 Kwi, 2009 12:58
Temat postu:
Pomysł całkiem niezły - nie możesz lekko pójść na łatwiznę i przerobić nieco tą akurat zabawę żeby "rozszerzyć" jej poziom wiekowy ; )?
@siex - Sro 08 Kwi, 2009 15:13
Temat postu:
Twoja kreatywność powrociła. Tak bardzo dobry pomysł. Teraz i tak zostało jeszcze dużo grup wiekowych. Pomyśle też nad tym Smile Proszę:
Grupa wiekowa: 4-6
Nazwa zabawy: Nazwy popularnych bajek dla dzieci.
Czego ma ona nauczyć: Dzieci nauczą się jak pisac literki i zapamiętają je, poprzez zabawę.
Opis zabawy/Na czym polega: Narysuj kilka postaci bajkowych, najlepiej takich by dzieci w tym wieku wiedziały co to jest np. "Kopciuszek". Pokazuj dzieciom rysunki i niech odgadną jaki to tytuł bajki, jeśli nie to im podpowiedz. Zapytaj [jeśli wiedzą, powinny] na jaką literę sie ten tytuł nazywa [to słychac i myślę, ze dzieci powinny to wiedzieć]. Jeśli powiedza dobrze to je pochwal, wtedy dziecko jeszcze bardziej chce pracować. Jednak gdy nie odgadnie, powiedz sama. Napisz je na tablicy i rozdaj dzieciom kartki niech spróbują ją napisać. Ważne jest aby tytuły nie zaczynały się na literę trudną do narysowania [dla dziecka]. Dla młodszych dzieci cztero, pięcio letnich najlepiej rysować litery drukowane, może gdy jednak pięcio latkowie są mądrzejsi literą taką jak się pisze, dużą i małą < i to już obowiązowo dla sześcio latków.
Mam nadzieję, ze ci pomogłam.
Anonymous - Sro 08 Kwi, 2009 17:29
Temat postu:
@siex napisał/a:

Mam nadzieję, że przestaniesz ukrywać to, że pragniesz tylko punktów pomógł.
@siex - Czw 09 Kwi, 2009 12:24
Temat postu:
Wcale nie, Chippy, bardzo się starałam, by jej pomóc, nie dla punktu pomocy!
Pomyśl czasami, każdy ma serce i każdy jeśli chce umie je otworzyć.
akszeinga - Czw 09 Kwi, 2009 17:31
Temat postu:
Shaunri no niestety, przedziałów wiekowych nie wolno mi "ruszyć" i do każdego potrzebuję zabawy Smile

@siex dziękuję za propozycję, bardzo fajna Smile Myślę, że ją wykorzystam Wink
Anonymous - Czw 09 Kwi, 2009 17:51
Temat postu:
Cytat:
Wcale nie, Chippy, bardzo się starałam, by jej pomóc, nie dla punktu pomocy!
Pomyśl czasami, każdy ma serce i każdy jeśli chce umie je otworzyć.

Hmm, ale... to jest strasznie sztuczne! Przyjrzyj się temu:
@siex napisał/a:

To jest po prostu wyróżnienie. Może nie chciałaś tak, ale to wygląda, jakbyś napisała "Mam nadzieje, że dasz mi pomógł."
@siex - Czw 09 Kwi, 2009 20:29
Temat postu:
Wcale nie chciałam tak tego ująć.
Anonymous - Pią 10 Kwi, 2009 12:12
Temat postu:
Dobrze, wierzę ci.
@siex - Sob 11 Kwi, 2009 16:37
Temat postu:
akszeinga, bardzo się cieszę, ze mogłam pomóc.
Chippy, bardzo dobrze, że we mnie uwierzyłeś Smile

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group