Dzieci OnLine

Na luzie... - traktat

Anonymous - Pon 20 Kwi, 2009 17:27
Temat postu: traktat
Pokemony
2009-03-19 | 20:20:05
autor: chippy | skomentuj (0)
Pokemony – jako źródło zagrożenia

Jak dobrze wiecie, Internet opanowały groźne stwory – Pokemony. Dla niewiedzących, to bynajmniej nie klony Pikachu (choć podobne), lecz…. po prostu ludzie (na pewno nie zwykli, ale niezwykli też nie).

Dość dużo osób będących pokemonami, twierdzi, że takiego określenia nie ma, nie było i nie będzie (oczywiście pisząc to pokemoniastym fontem). Zanim jednak wyjaśnię wszystkie te określenia, przedstawię historię pokemonów internetowych:

W 2002 roku, za siedmioma górami, za siedmioma lasami i za siedmioma melinami był sobie człowiek. Nazywał się Grzegorz Gorczyca, był wtedy w Szwecji, i pomyślał sobie: „Czemu by tak nie zrobić portalu społecznościowego, gdzie były by profile dla każdego, można by było zbierać kasę od naiwnych dzieci poprzez dodatki za sms’y, onelinery, różne bajery i komentarze”. Pomyślał nad nazwą. Ustanowił, że każdy user ma Puls, który się nabija, a to jest E-serwis. Zbił te nazwy w całość i tak powstał Epuls.

Siedział nad nim, i tak w 2005 było to nic innego, jak stado pokemonów w jednym serwisie. Niedawno powstała też Fotka.pl, która tylko napędzała rozmnażanie się pokemonów. Jednak powoli wszystko zaczynało się nudzić, pokemony więc opuszczały Internet i zajęły się męczeniem VHS’ów z bajką „Pokemon”. Niestety, tylko do 11 pażdziernika 2006 roku…

Wtedy powstała Nasza-klasa. Dogodności typu komentowanie profili, wysyłanie prezentów i inne rozpieszczające pokemonowych stworków pierdoły. Do tego dnia i godziny jest ona największym skupowiskiem słiitaśnych pokemonów. Zamieszczę więc pewną rozmowę z moją koleżanką z klasy(dość długa, skopiowana z n-k):

Ja:

ooo, a propo pokemonów i emowatych zdjęć: dowód na to, że istnieją

http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/Poradnik:Jak_robi%C4%87_emozdj%C4%99cia

http://gozd3k.jogger.pl/2007/08/13/jak-zrobic-emo-zdjecia/

http://www.eioba.pl/a95653/jak_robic_emozdjecia_poradnik

a co do pokemonów, to (censored) też je obficie używa. Dowód:

http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/Pokemon

http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/Pokemoniaste_pismo

dodatki:

http://nasza-klasa.pl/profile/21967214 - typowy przedawkowany pokemon

http://www.zanimnapiszesz.info/ - to strona przeciw nich wszystkich.

A teraz uświadom swoim koleżankom (typu jakaś tam (censored)), że nie jestem bynajmniej "żalem","buahuhahuha" itd. Gdy przeczytają o sobie (powyższe linki), już takie skore nie będą.

poke:

durne dzieci robią jakieś strony a ty wierzysz w to

Ja:

durne dzieci.... na pewno mądrzejsze niż ci się wydaje. Przykładów pokemonizmu jest wiele, nie tylko w świecie realnym (chodzi mi o to, że np. na ulicy rozmawiają "ale ja mam śłitaśnego bloga"), ale również w internecie. Nonsensopedię tworzy naprawdę dużo osób w wieku ok. 20 lat, jeżeli durne dzieci wygrały by nagrodę najlepszej polskiej Wikii, to nie ręczę za siebie. Po za tym, jeżeli poprzesz swoją wypowiedź jakimikolwiek argumentami (chociaż lekkimi), mogę ci uwierzyć. Niestety, jak na razie nie dajesz mi powodów do złudzeń.

poke:

emo to jest: styl ubierania się, muzyki, zachowania, toku myślenia a nie jakieś zdięcia!

ja:

nie przecz sama sobie. Przecież (jeżeli to w ogóle przeczytałaś) w tym artykule o emozdjęciach były postawy wręcz identyczne jak u ciebie (i nie tylko).

poke:

no przeczytałam ! np. te moje zdięcie oka: nie pomalowałam się na czarno

ja:

Tak, ale:

- postury - zachowane.

Jeżeli dokładniej doczytałabyś jednocześnie o artykule Emo, dowiedziałabyś się, że wystarczy z odpowiedniego miejsca zrobić zdjęcia, aby były one emowate (co nie oznacza, że jesteś emo, po prostu takie zdjęcia).

poke:

weś te twoje durne wypowiedzi bo w nich nie ma nawat odłamka prawdy

ja:

(censored) napisał(a):

A tutaj jest. I to duży odłamek. Wykrzykników.

poke:

buahuhabuhaha <żenada>

zobacz komentarz na twoim profilu

ja:

hahaha, a ja teraz ten komentarz (dający ci radochę) usunąłem.

poke:

no i co podniete masz?

ja:

a ty niby z jakiego powodu ten komentarz wystawiłaś? Dlatego, aby jakoś się podnieść po porażce. To jest po prostu smutne.

poke:

hahah żall.pl

ja:

teraz naprawdę zachowujesz się jak n00b lub pokemon. A jak nie wierzysz, to skąd niby dowiedziałaś się o żal.pl? Od kogoś. A tamten (nawet jeżeli nie był pokemonem) dowiedział się od kogoś innego. A na końcu spirali zawsze będzie jakiś pokemon,n00b,dziecko neostrady w jednym i to jeszcze broniącym swego.

A jeżeli MI nie wierzysz (a to możliwe), zapytaj się chociażby mojego kuzyna o Żalu.

Cytat z nonsensopedii:

Zwykły Żal

Bardzo często spotykany (zwykle w Internecie) żal, określa się nim rzeczy żalowe, ale tylko do pewnego stopnia, np. kiepski film czy słabą ocenę na kartkówce. Wpisał się do mowy internetowej na stałe.

A co najgorsze, odpisujesz mi badziewnymi tekstami, które nawet przedszkolak by się zawstydził na śmierć.

Jak widzicie, tego jest już zdecydowanie za wiele. Lecz, skąd wziął się akurat fenomen naszej-klasy, i czemu Epuls.pl zwolnił chyba na zawsze? Ano głównie przez coś istnie diabelskiego:

POKEMONIASTE PISMO

W Epuls.pl, nazwa użytkownika była uzależniona od nazwy profilu, który nie mógł mieć żadnych innych znaków oprócz a-z, 0-9 i _. Tak więc pokemony wyładowywały swoje emocje na Onelinerze, gdzie, oczywiście pokazywały swoją bezmyślność na ciągłym i niepotrzebnym pisaniu emotikony <sex>, która nie działała na nim (na szczęście niektóre pokemony po 65535 onelinerach to dostrzegły). Z kolei, Nasza-klasa pozwalała na dowolne znaki z praktycznie całej tabeli znaków i jak już pisałem, możliwość wysyłania prezentów (oczywiście nic nie dających, i za sms od 1 do 6 zł). W dodatku, wszystkie pola widoczne (np. imię, nazwisko i nazwisko rodowe) mają bardzo długie litery (często jest ograniczenie do 15, a tu jest znacznie więcej), przez co niektóre listy są po prostu nieczytelne.

Wiele osób pisze, że pokemony są po prostu głupie. Nie zgodziłbym się całkowicie z tym. Popatrzcie na np. Dodę, jest perfidnym pokemonem, a jednak ma wysoki iloraz inteligencji. Więc, o grozo, pokemonizm staje się modny.

Natknąłem się ostatnio na stronę sweetbrokacik.pl (a dokładniej forum), w którym, niestety, pokemony są po prostu głupie. Podczas rozmowy z nimi na temat tego, co robią, i czemu, odpowiadały durnymi tekstami, aż w końcu pewien admin uznał, że za dobrze sobie radzę i mnie zbanował, a post usunął. Następny punkt pokemonów - pokemona prawdziwego nikt nie nawróci.

Kończę już mój tekst, chciałbym tylko dodać dobre strony na zaradzenie sobie przed pokemonami i innym shitem:

nonsensopedia.wikia.com

zanimnapiszesz.info

(większość źródeł to pl.wikipedia.org (głównie poszczególne daty), ale najważniejsze tematy są z moich doświadczeń)

Chippy, 19.03.09

Kontakt : emu.chippy@gmail.com

Chyba zapomniałem napisać post, ale dopiero teraz mi się przypomniało. Fajne? Wink
Bodziek - Pon 20 Kwi, 2009 17:43
Temat postu:
o BoSh!1!11one!11!one ,TeN aRtYkUuUóÓł YesTt SwE3eEeTaśśśśśŚnyYy!!!!1111oneone

A tak na poważnie, najprawdziwsza prawda Smile .

@Myszka:
"Twoim", nie "Twojim" !
Anonymous - Pon 20 Kwi, 2009 18:09
Temat postu:
dobry artykuł ale ja juz go widziałam na twojim blogu
@siex - Wto 21 Kwi, 2009 12:10
Temat postu:
Już takie coś kiedys wkleiłeś, może o innej treści, ale poco nam to? Nie chcę mi się czytać.
Bodziek - Wto 21 Kwi, 2009 13:44
Temat postu:
@UP:
Jak Ci się nie chce, to nie czytaj Smile .
Nikt Cię do tego nie zmusza.
I nie musisz tego oznajmiać wszystkim ;p .
(Wybaczcie za offtopa)
@siex - Wto 21 Kwi, 2009 16:16
Temat postu:
Jak chcesz to nie czytaj moich postów, nik cię do tego nie zmusza, ni mam zamiaru cie słuchać
Tremere - Wto 21 Kwi, 2009 16:24
Temat postu:
swoja droga chippy pokazujesz tylko swoj poziom. slyszales kiedys ze nietolerancja rodzi nietolerancje? gratuluje wszystkim JAKZE LEPSZYM I MADRZEJSZYM, ktorzy nie usiada w towarzystwie tlenionej blondynki, nie mowiac juz o przyjazni.
i taka uwaga do wszystkich MADRZEJSZYCH - emo to TYLKO muzyka (emocore), styl to SCENE. czasami lepiej sie nie odzywac.
Shaunri - Wto 21 Kwi, 2009 16:49
Temat postu:
Do postu Tremere można dodać, że naprawdę - często gęsto pozory mylą, a w ogóle to wszyscy się Kochamy : )
Anonymous - Sro 22 Kwi, 2009 13:12
Temat postu:
Tremere - moja nienawiść do pokemonów bierze się wyłącznie z mojego "dziwnego rozumowania", przecież ja uważam za osoby emo pokemony, bo mam pewien przykład (prościej się nie da) np. blog27, tam Tola zachowuje się jak pokemon, i twierdzi, że jest emo (choć według mnie wcale taka bliska do tego nie jest). No więc ja na to biorę przykład i później piszę, że emozdjęcia są emozdjęciami (swoją drogą, ktoś rozumując podobnie do mnie zamieścił na nonsensopedii artykuł o emozdjęciach). A co do mojej nietolerancji, to czysta prawda - no cóż, trudno mi to przyznać, ale u mnie w szkole pokemony mi trują życie, są po prostu hamskie i bezczelne. Nie wszystkie pewno są takie, ale.... ja biorę przykład z mojego środowiska. Przepraszam.

[ Dodano: Sro 22 Kwi, 2009 12:14 ]
I ja wykorzystuję czas by to napisać tylko po to, aby to wydrukować i zanieść "bossowi" pokemonów w mojej szkole i żeby zrozumiał - mogą jak mogą, być jak być, ich styl to nie mój, ja się tego nie czepiam, ale - proszę, żeby nie robić szkody dla społeczeństwa.
Tremere - Sro 22 Kwi, 2009 16:34
Temat postu:
w tym momencie to ty robisz wieksza szkode dla spoleczenstwa niz one, one sobie zyja i niech sobie wstawiaja zdjecia z gory, niech pisza tAkiM pi$meM. w czym ci to przeszkadza? chyba sam masz problem.
powiem tylko tyle, ze moje najlepsze kolezanki to w wiekszosci stereotypowe blondi, ktore na gadu pisza jak pokemony, a na zywo sa cudowne i inteligentne. i tyle mam do powiedzenia w tym temacie.
Bodziek - Sro 22 Kwi, 2009 19:07
Temat postu:
@UP:
"Nie oceniaj ludzi po wiadomościach na Gadu-Gadu"? xD

@Edit:
Jak mógłbym to skomentować...
Wybacz, mój poziom jest za niski na Twój.
Przepraszam Cię za wszystko Sad .
Tremere - Sro 22 Kwi, 2009 19:12
Temat postu:
@UP
"czytanie ze zrozumieniem to trudna sztuka"

edit: łaskawie ci wybaczam!

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group