Z życia szkoły... - Niemiecki czy francuski krystian603 - Czw 23 Kwi, 2009 20:14 Temat postu: Niemiecki czy francuski
Hej do 30 kwietnia muszę żłożyć ankietę na kandydata do gimnazjum i tam mam do wyboru dwa języki niemiecki i francuski. Angielski pomijam bo miałem 4 lata w podstawwce i napewno go będę miał w gimnazjum. Moja ciocia jest w Francji od 30 paru lat. ma troje dzieci które nie mówią po polsku. I teraz się zastanawiam czy wybrać niemiecki czy francuski. Niemiecki mi się nie za bardzo przyda. Który język jest trudniejszy, czy dużo jest czasów itp. Za pomoc nagrodzę xD violetLily - Czw 23 Kwi, 2009 20:31 Temat postu:
Niemiecki ponoć jest łatwiejszy od angielskiego. Ale tego udowodnić nie mogę ;d
Na Twoim miejscu wybrałabym francuski, choć jest trudnym językiem. Też mam ciotkę w Paryżu ;d Shaunri - Czw 23 Kwi, 2009 21:20 Temat postu:
Bierz Francuski - zdać i tak zdasz, a może akurat Ci się ciekawy język spodoba. krystian603 - Czw 23 Kwi, 2009 21:38 Temat postu:
Też bardziej myślę że francuski lepszy. Z anglika mam piątke. Tylko ten głupi akcent franssseeeee nasty_girl - Czw 23 Kwi, 2009 22:01 Temat postu:
Powiem Ci tak - gramatyka jest podobna, te wszystkie rodzajniki, odmiany.. Tyle, że we francuskim dochodzi wymowa. Za to jest bardziej wdzięczny. Łatwy w nauce nie jest, tak samo jak niemiecki, za to o wiele przyjemniejszy. Niemiecki jest po prostu okropny;p violetLily - Czw 23 Kwi, 2009 22:26 Temat postu:
Ojj tak, niemieckiego nie znoszę ;d I szczerze wątpię, żebyym kiedyś polubiła samych Niemców.. Shaunri - Czw 23 Kwi, 2009 22:30 Temat postu:
nasty - Zważając na to że w życiu jedyną rzeczą jaka do dzisiaj została mi z nauki francuskiego jest właśnie wymowa, to raczej akurat ten element nauki jest najłatwiejszy ; ) nasty_girl - Pią 24 Kwi, 2009 10:14 Temat postu:
Ja niestety z wymowy pamiętam.. no może troszkę, rzeczywiście. Sama bym na to nie zwróciła uwagi, ale widząc np jakieś nazwisko coś tam w łepetynce dzwoni Ja lekcje francuskiego pamiętam jako słuchanie czytanek przez nauczyciela - podpisywanie każdego słowa ołówkiem, a potem czytanie wymowy.. I tak przez rok. Ile z zajęć wyniosłam mówić chyba nie muszę.. Ale niemiecki jeszcze gorzej. SIMON300195 - Pią 24 Kwi, 2009 11:31 Temat postu:
krystian francuski weź bo ja miałem też francuski w podstawówce Najabrdziej lubie mówić po francusku dzień dobry : [Bążur] <-- wymowa i już umiesz jedno słówko Anonymous - Pią 24 Kwi, 2009 12:31 Temat postu:
A ja nawet nie wiem jak jest "tak" albo "nie" po francusku, za to w niemieckim to się w tłumacza mogę pobawić . Słupek - Pią 24 Kwi, 2009 19:07 Temat postu:
Ja z niemieckiego umiem po 6 latach nauki jedynie "Tut mir leid, wir haben keine Sonderfilet" ;] krystian603 - Pią 24 Kwi, 2009 19:37 Temat postu:
Wypełniłem ankietę kandydata i wybrałem francuski Akacja12 - Pią 24 Kwi, 2009 20:16 Temat postu:
No, dobry wybór Dazul - Pią 24 Kwi, 2009 23:15 Temat postu:
Francuzki jest trudny a najbardziej dlatego że się pisze inaczej i się czyta inaczej.Ja pierwszy rok oblałam drugi dosyć dobrze mi idzie.Niemieckiego się nigdy nie uczyłam ale moje zdanie jest takie....Bierz Francuzki ) eviltwin1 - Sob 25 Kwi, 2009 10:33 Temat postu:
Hello.
No cóż, do poniedziałku trzeba złożyć tą... kartkę.
Mam ten sam problem (prawie ten sam). Co wybrać : niemiecki, francuski, rosyjski?
Francuski odrzuciłem - za dziwny jak dla mnie. Został niemiecki i rosyjski. Hm...
Wiecie, rosyjski znają rodzice, dziadkowie itp. A niemiecki? Brat się uczył. Nie wiem, w każdym razie jedyny sposób to wyliczanka . krystian603 - Sob 25 Kwi, 2009 11:10 Temat postu: eviltwin1, pomyśl inaczej wybierz języki który będzie ci potrzebny w zyciu xD nasty_girl - Sob 25 Kwi, 2009 11:23 Temat postu:
Niemiecki kontra rosyjski? Ja bym brała rosyjski.. teraz dość popularny. Anonymous - Sob 25 Kwi, 2009 12:50 Temat postu:
Tak, ostatnio wszystkie warezy i inne nielegalne strony (topse.ru) są rosyjskie Shaunri - Sob 25 Kwi, 2009 13:16 Temat postu:
Chippy - Tu akurat wystarczy delikatna znajomośc cyrylicy ; ) Słupek - Sob 25 Kwi, 2009 13:18 Temat postu:
I tak większość treści w Internecie, legalnych czy nie, jest po angielsku. Anonymous - Sob 25 Kwi, 2009 13:22 Temat postu:
Shaunri napisał/a:
Chippy - Tu akurat wystarczy delikatna znajomośc cyrylicy ; )
O nie, cyrilcy się nigdy nie nauczę! nasty_girl - Sob 25 Kwi, 2009 19:57 Temat postu:
EE tam, ja się uczyłam hiragany w nocy przed kolokwium, więc wszystko jest możliwe krystian603 - Sob 25 Kwi, 2009 21:41 Temat postu:
O w morde nasty super jesteś !!! nasty_girl - Sob 25 Kwi, 2009 22:42 Temat postu:
Sie wie.. heh :d eviltwin1 - Nie 26 Kwi, 2009 12:14 Temat postu:
Nasty, no to się nie popisałaś. Hiragana bardzo prosta jest :>.
A może przyjmiesz wyzwanie? Kanji w jeden dzień .
Powiedzmy, sto złotych. Warunki : wkuwasz ty, ja tylko odpytuję .
Co do języków. Ja wezmę jednak niemiecki. nasty_girl - Nie 26 Kwi, 2009 13:05 Temat postu:
Heh.. gdybym miała czas na zabawę w japoński czemu nie.. zawsze to motywacja do nauki. Niestety.. brak czasu robi swoje.
A poza tym prosta, nie prosta.. niektórym sprawia ogromną trudność. swierk84 - Sro 29 Kwi, 2009 13:47 Temat postu:
Wracajac do tematu,to niektorym moze sie to dziwne wydac,ale ja sie ucze i francuza i niemca w szkole,bo mieszkam obecnie we francji i chodze do gimanzjum na poziomie europejsksim (z angielskim i niemieckim jako obce jezyki) .
Osobiscie ci proponuje wziasc francuski,bo niemiecki jest raczej taki "miejski".Dlaczego?Moze ponad 100 mln osob w europie mowi po niemiecku,ale to tylko dlaczego ze ludnosc w niemczech jest zbytnio zageszczona,austria mowi po niemiecku,czesc szwajcarii i belgii.Francuski natomiast kiedys byl jezykiem miedzynarodowym (obecnie angielski nim jest) i ludzie potrafiacy gadac po francusku "jeszcze" sa troche po calej europie porozrzucani. Słupek - Sro 29 Kwi, 2009 13:51 Temat postu:
Francuska propaganda :] Do dziś nie potrafią wybaczyć Anglikom, że teraz ich język to lingua franca. swierk84 - Sro 29 Kwi, 2009 14:03 Temat postu:
Wiesz,francuski jest raczej dobry zeby miec "melodyjny" glos,a tak to spoko jezyk niby choc go nie lubie
Zeby wam ulatwic,francuskie "r" sie akcentuje "h" a dla zdolnych "rh"