Dzieci OnLine

Na luzie... - Reforma zasad ortograficznych?

Maziak - Sro 27 Maj, 2009 21:26
Temat postu: Reforma zasad ortograficznych?
Słyszeliście może dzisiaj o pomyśle zreformowanai zasad ortografii a tak dokladniej zamienienia rz -ż, ch - h, ó - u. Moim zdaniem jest to niepotrzebne. Tylko wymyślają.

A tak bżmiałoby pżykładowe zdanie po reformie, i w ogule wyglą to jakby hciało a nie mogło.

Przykład wyrazów:
hżąszcz
gżegżółka

Bzdura...
violetLily - Sro 27 Maj, 2009 21:29
Temat postu:
Popełniłaś błędy ! -
hżąrzcz
gżegżułka
O teraz dobrze ;D
A tak na serio, to nie myślę, że byliby zdolni do tego aby zmienić zasady ortografii. Każdy musiałby się wszystkiego uczyć od nowa ;P
Słupek - Sro 27 Maj, 2009 21:30
Temat postu:
Jakiś jeden nic nie znaczący koleś, a nie "oni".

Zdecydowanie utrudniłoby mi to czytanie. Jedyne co wydaje mi się w miarę sensowne to likwidacja "ch".
Maziak - Sro 27 Maj, 2009 21:32
Temat postu:
A mi nic, bo już się przyzwyczaiłam. Nie mają co robić.
violetLily ty tez popełniłaś błąd hżążcz
violetLily - Sro 27 Maj, 2009 21:32
Temat postu:
To 'ch', to w sumie.. Nie głupie.
Anonymous - Czw 28 Maj, 2009 15:36
Temat postu:
nie raczej "ż" i "rz" oraz "u" i "ó" są bardziej bez sensu bo nie słychać różnicy w wypowiadanych wyrazach ale literki takie jak "ch" i "h" to słychać wystarczy powiedzieć "chleb" i "herbata" "ch" słychać słabiej a "h" mocniej i tak jest zawsze.Tak samo "ć" i "ci" ,
"ni" i "ń" na przykład słońce i słonice
krystian603 - Sob 30 Maj, 2009 22:33
Temat postu:
mój rocznik w gimnazjum zaczyna nowy program i trzeba kupić nowe książki a wiadomo że jest 16 przedmiotów, a książki są po 60zł i po co to/?
Akacja12 - Nie 31 Maj, 2009 10:32
Temat postu:
Musiałabym na nowo się nauczyć czytać, nie mowiąc już o tym że książki już wydane byłyby w starej ortogriafii. A co jeżeli ktoś ma w imieniu bądź nazwisku te literki ? Ma zmieniać wszystkie dokumenty, nie mówiąc już o tym że w kolejności alfabetycznej byłby w innym miejscu Wink
Anonymous - Nie 31 Maj, 2009 11:20
Temat postu:
Maziak, tak się składa, że "gżegżółka" pisze się właśnie "gżegżółka". Jeśli chodzi o czas obecny, a nie czas po reformie.
Słupek - Nie 31 Maj, 2009 12:25
Temat postu:
Japończyk pisze dyktando Mr. Green
http://www.tvn24.pl/-1,1602852,0,1,bryka-jak-snieg-biala--czyli-pan-tadeusz-po-japonsku,wiadomosc.html
violetLily - Nie 31 Maj, 2009 12:34
Temat postu:
Hah, niezłe ;P 'Bryka jak śnieg biała'. A ile skreśleń biggrin Wszystko by razem pisał.
SIMON300195 - Nie 31 Maj, 2009 14:25
Temat postu:
Fajnie by wyglądało by cala polska mówiła gwarą śląską i czytała
violetLily - Nie 31 Maj, 2009 15:20
Temat postu:
Simon, mów za siebie. Ja się nie palę do takiej reformy. ;d
Tremere - Nie 31 Maj, 2009 16:42
Temat postu:
SIMON300195 napisał/a:
Fajnie by wyglądało by cala polska mówiła gwarą śląską i czytała

w antryju na byfyju stoji szklonka tyju!
a tak serio to polski jest jaki jest, ale nie jest trudnym jezykiem (dla mnie, ale moze to dlatego ze iwrit ma podobne srodki wymowy), jest fajny i nie chcialabym duzych zmian. i tak czasami mam trud z pisaniem pewnych rzeczy i wyrazaniem mysli i raczej nie dalabym rady od nowa uczyc sie ortografii.

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group