Dzieci OnLine

Harcerstwo - ZHR czy ZHP

Anonymous - Wto 12 Sie, 2003 15:19
Temat postu: ZHR czy ZHP
Jesteś harcerką lub harcerzem ZHR, ZHP czy zuchem?
Druh Paweł - Wto 12 Sie, 2003 18:30
Temat postu:
Ja należę do Związku Harcerstwa Polskiego.

Paweł
royas - Pią 15 Sie, 2003 03:00
Temat postu:
Wydaje mi się, że odpowiedzi w ankiecie nie są dobrze dobrane.
ZHP i ZHR to są organizacje, a zuchy to grupa wiekowa (początek podstawówki) w tych organizacjach. Tak więc można być zuchem z ZHR lub zuchem z ZHP.
Są jeszcze inne organizajce harcerskie. Więcej na:
http://www.dmoz.org/World/Polska/Spo%b3ecze%f1stwo/Stowarzyszenia/Harcerstwo/
Druh Paweł - Pią 15 Sie, 2003 06:06
Temat postu:
Czuwaj!

Witam Cię serdecznie royas. biggrin Mam nadzieję, że będziesz u nas częstym gościem - o przepraszam, nie gościem. Mam nadzieję, że będziesz z nami od teraz na zawsze.
Napisz coś więcej o sobie.

Co do ankiety. Oczywiście, że zuchy są częścią ZHP bądź ZHR, a nie oddzielną organizacją.
ElfkaNanar zrobiła taką ankietę, pewnie miała w tym jakiś cel.
Może dobrze, że to ona, bo ja bym nie oddzielił "zuchów", a może się okazać, że będzie to wartościowe źródło informacji o tym, kto u nas pisze.
Niemniej jednak, dziękuję Ci za przydatne informacje.

Do rychłego zobaczenia.

Druh Paweł
Anonymous - Pią 15 Sie, 2003 15:45
Temat postu:
No pewnie, że wiem, że zuchy są ZHR i ZHP Wink ale byłam ciekawa czy ktoś jest w tej grupie wiekowej, wiem także, że są jeszcze inne związki harcerskie, ale jak na razie nie miałam okzji spotkać kogoż z nich i poprostu nie wiem jak się nazywają
royas - Sro 20 Sie, 2003 00:21
Temat postu:
Czuwaj.
Jestem z ZHP z Cieszyna. Chętnie wpadne tu co jakiś czas.
Z ankietą chodziło mi o to, że gdybym był zuchem to nie wiedziałbym jak zagłosować.
Anonymous - Sro 20 Sie, 2003 10:05
Temat postu:
A ja niczym nie jestem narazie
Vardamerethiel - Sro 20 Sie, 2003 18:13
Temat postu:
Czuwaj...
Dawno mnie tu nie było... Cieszę się że powstały na forum tematy harcerskie... Weronika cieszę się ze chcesz zostać zuchem a później harcerką... bo wiem że dla wielu jest to w naszych czasach obciach... a powinno być dumą... Ja jestem dumna z tego z jestem harcerką...
Kalahari - Czw 21 Sie, 2003 23:46
Temat postu:
Czuwaj!
Jestem harcerką w ZHR, ale moim osobistym zdanie ( z którym wielu sie nie zgadza) jest to że ten podział związków "dzieli" harcerzy z ZHP i ZHR. A moim zdaniem harc(erz/erka) nie powinni być "podzieleni". Znam wielu ZHP-owców (z jednym nawet w ławce siedze od 4 lat) i wiem że inni tez by tego chcieli, nie wszyscy ale wielu. Przeżyłam pare lat w harcerstwie i zawsze męczyło mnie to że musiałam zaznaczac z jakiego jestem Związku...ja jestem poprostu Harcerką i nie chce patrzec "inaczej" na innego harcerza bo jest z innego związku a wielu teraz tak do tego podchodzi. Jakie macie zdanie na ten temat??
Bike_chan - Nie 24 Sie, 2003 18:45
Temat postu:
heh.. jestem zszokowana!!! byłam przekonana, że ZHP będzie maiłao druzgocąca przewaga, a tu co? ZHR-owców więcej głosowało... Smile
A was przeciez zdecydowanie więcej jest ( móię o ZHP)
pozdrawiam wszystkich harcerzy!!!
Bike_chan - Nie 24 Sie, 2003 18:48
Temat postu:
Kalahari napisał/a:
Czuwaj!
Jestem harcerką w ZHR, ale moim osobistym zdanie ( z którym wielu sie nie zgadza) jest to że ten podział związków "dzieli" harcerzy z ZHP i ZHR. A moim zdaniem harc(erz/erka) nie powinni być "podzieleni". Znam wielu ZHP-owców (z jednym nawet w ławce siedze od 4 lat) i wiem że inni tez by tego chcieli, nie wszyscy ale wielu. Przeżyłam pare lat w harcerstwie i zawsze męczyło mnie to że musiałam zaznaczac z jakiego jestem Związku...ja jestem poprostu Harcerką i nie chce patrzec "inaczej" na innego harcerza bo jest z innego związku a wielu teraz tak do tego podchodzi. Jakie macie zdanie na ten temat??

Ja jestem za!!! Choć mogłoby to wywołać pewne komplikacje, jakby np. stworzyć ze wszystkich związków jeden... a poza tym to naturalna kolej rzeczy, że jak komus cos sie nie podoba, to stawrza cos swojego i ze związkami tez tak jest... Smile
Druh Paweł - Sro 27 Sie, 2003 20:58
Temat postu:
No to Jacku sprawdź post "Uwaga Sokoły !!!"

Czuwaj
ToJa - Sro 27 Sie, 2003 22:19
Temat postu:
Czuwaj!
Ja jestem harcerką w ZHR, ale tylko dlatego, że na zbiórki w ZHP musiałabym jeździć empekiem. Rodzice wcześniej nie puszczaliby mnie samej.
A ten cały podział to głupota. Jest zupełnie niepotrzebny. Dzielić Harcerzy to wstyd i hańba! Evil or Very Mad
Vardamerethiel - Czw 28 Sie, 2003 12:19
Temat postu:
Ano! racja... harcerze powinni byc dla siebie bratnimi duszami... Pamiętam obóz 3 lata temu byłyśmy wtedy w Pogorzelicy jako jedyna drużyna z ZHR'u z całym Hufcem ZHP i było cudownie... czułam sie tak jakby to był mój hufiec... ci ludzie byli wspoaniali... tam nie było czegoś takiego jak związek... wszyscy byliśmy braćmi... i tak powinno byc zawsze... harcerz to harcerz...
Kubatychy - Czw 28 Sie, 2003 19:17
Temat postu:
Ja należe do ZHP ale uważam że podzial harcerzy jest niepotrzebny
Harcerz to harcerz a nie ZHP- owiec czy ZHR- owiec
Kalahari - Pią 29 Sie, 2003 12:08
Temat postu:
Vardamerethiel napisał/a:
... Pamiętam obóz 3 lata temu byłyśmy wtedy w Pogorzelicy jako jedyna drużyna z ZHR'u z całym Hufcem ZHP i było cudownie... czułam sie tak jakby to był mój hufiec... ci ludzie byli wspoaniali... tam nie było czegoś takiego jak związek... wszyscy byliśmy braćmi... i tak powinno byc zawsze... harcerz to harcerz...

Rzeczywiście to był super, pamietny obóz, ale ja pamietam jeszcze jedno z niego. Na poczatku wielu z nich patrzyło na nas ciutke "krzywo" (z kucharką na czele Smile i dopiero po kilku dniach można powiedzieć "zaakceptowali nas" i wtedy dopiero czuc było klimat harcerstwa, braterstwa biggrin.
Każdą różnice da się zniwelować ale potrzeba oby dwóch stron żeby to sie udało.Mysle że 3 lata temu na tym obozie pierwszy raz pomyslałam że wiele rzeczy nie wiem o ZHP i wiele z tego co mówią jest bujdą. Trzeba poznac harcerzy z innego związku a nie wierzyć we wszystko co sie o nich mówi. Zarówno ZHP jak i ZHR.

CZUWAJ!
Anonymous - Pon 01 Wrz, 2003 15:51
Temat postu:
Ale i ak nas trochę inaczej traktowano, bo ZHR. A kucharka chyba nadal niezbyt nas akceptuje.
motylek - Czw 09 Paź, 2003 10:29
Temat postu:
a ja jestem w zhp i się z tego ciesze.pozdrowienia dla wszystkich harcerzy
Anonymous - Sro 14 Kwi, 2004 11:19
Temat postu:
Ja tam jestem w ZHP i jest to świetna organizacja :-D
mroweczka - Pią 25 Cze, 2004 16:19
Temat postu:
Ja jestem z ZHP. Właściwie nie wiem, po co ten cały podział...Zgadzam się z Wami- Harcerz to Harcerz nie ważne czy z ZHP czy ZHR Wink
Pulkownik Nikt - Pią 02 Lip, 2004 22:04
Temat postu:
ZHP . W ZHR nie moglbym byc bo nie cierpie nazucania wiary i tak dalej. Bleee ochydne .
A tam sie kreca ludzie typu mlodziezy wszechpolskiej ( giertych jugen Smile ) . Oczywiscie pewnie jest ich malo ale dla tego tam nie chce nalezec ;P
aska - Sob 03 Lip, 2004 14:42
Temat postu:
ja jestem w ZHP Smile . A większość ludzi uważa że ZHR są lepsi bo jadą do Papierza i mają radoche Evil or Very Mad
Gracja_14 - Pią 22 Paź, 2004 20:35
Temat postu:
ja jestem harcerką ZHP i nie chciałabym należeć do ZHR.
Chesterka - Pią 29 Paź, 2004 23:13
Temat postu:
A możecie mi napisać od czego jest skkrót ZHR? Związek...Harcerzy..........? Bo ZHP to Związek Harcerzy Polskich. Z ZHR jeszcze się nie spotkałam...i chyba właśnie dlatego pewnie nie chciałabym do nich należeć.........ale tak w ogóle to harcerze powinni być jedni i tyle Razz
Bike_chan - Sro 03 Lis, 2004 21:02
Temat postu:
Chesterka napisał/a:
A możecie mi napisać od czego jest skkrót ZHR? Związek...Harcerzy..........? Bo ZHP to Związek Harcerzy Polskich. Z ZHR jeszcze się nie spotkałam...i chyba właśnie dlatego pewnie nie chciałabym do nich należeć.........ale tak w ogóle to harcerze powinni być jedni i tyle Razz

tak, oczywiście, ze mozemy. Tylko na początek drobne sprostowanie: ZHP to Związek Harcerstwa Polskiego, a nie, jak napisałaś "Związek Harcerzy Polskich". A ZHR (do którego tak na marginesie należę) to Związek Harcerstwa Rzeczypospolitej...
Pozdrawiam.
Chesterka - Czw 04 Lis, 2004 17:35
Temat postu:
I jeszcze pytanko: są między nimi jakieś różnice w umundurowaniu, zachowaniu, musztrze itp?
Bike_chan - Czw 04 Lis, 2004 18:36
Temat postu:
Chesterka napisał/a:
I jeszcze pytanko: są między nimi jakieś różnice w umundurowaniu, zachowaniu, musztrze itp?

Są, oczywiście. ZHR z zasady nosi ciemne mundury (choć niektórzy chodzą w mundurach ZHP), w musztrze nie ma chyba jakiś znaczących różnic, ale np. mamy inny 1. pkt Prawa, troche inne zasady ogolne związku, ale w to nie będe się zagłebiać. A zachowanie? Myśle, ze to akurat jest charakterystyczne dla konkretnych drużyn. A! Zapomniałabym. Istaniej przekonanie, ze ZHR jest bardziej katolicki, a ZHP - ateistyczny. Może cos w tym jest, ale znam całe mnóstwo osób, które są w ZHR i są niewierzące.
Chesterka - Pią 05 Lis, 2004 12:50
Temat postu:
Ja należę do ZHPi jestem niewierząca Wink Dzięki Smile
sami10 - Nie 14 Lis, 2004 10:29
Temat postu:
ja w niczym nie jestem i nie chce być bo u nas w szkole jest ZHP i jest tam mój okropny kolega Confused
Anonymous - Nie 14 Lis, 2004 14:40
Temat postu:
Ja nie należe do harcerstwa:( mam za dużo i tak zajec w muzycznej skzole... a tak to polecam ZHR ... ZHP jest duze .. moja siostra ma swietne przezycia w ZHR i polecam wszystkim!!
Anonymous - Nie 21 Lis, 2004 20:59
Temat postu:
Kolejna cieńka dyskusja.. no ale nie bede `się czepiał`.

ZHR, ZHP czy zuchy ?

Sorki ale pytanie z założenia śmieszne..
idąc od dołu (zcyli podstaw piramidy Kamińskiego..) :

Zuchy
Harcerze
Wędrownicy
Zuchmistrzowie

KPH itp..

Natomiast jesli autor postu chciał się spytać o organizacje to powinno być :
ZHR ; ZHP ; Zawisza ; i reszta ; ew. inne [napisz jaka]
ale po co dodawać do tego ZUCHY ?

Pozdrawiam, volix!

Natomiast
roger-1989 - Pon 29 Lis, 2004 17:19
Temat postu:
eee ja sie zastanawiam czy by pojsc do harcerstwa czy nie musialbym isc do 102 "Rudy" ale noz polecial gdzies w krzaki i znalezc go nie moge a z toporkiem nie bede biegac
Anonymous - Pią 03 Gru, 2004 20:45
Temat postu:
Ja należę do ZHP, ale mam też wielu dobrych kolegów z ZHR. Uważam, że podział harcerstwa na kilka organizacji jest bezsensowny i nie powinien mieć współcześnie miejsca. W czasach kiedy nastąpił rozłam, systuacja w kraju oraz w harcerstwie była bardzo trudna i wielu druhów miało własne pomysły na harcerstwo. W ten sposób nastąpił podział który trwa do dziś. W moim mieście (Gdynia) harcerze ZHP i ZHR się ze sobą dobrze dogadują. Nie wszędzie jednak tak jest. Obecnie wszyscy harcerze mogliby tworzyć wspólnotę, na przeszkodzie stoją jednak uprzedzenia wśród władz obu związków oraz np. niektórych drużynowych.
Druchna_Zuzanna - Nie 25 Wrz, 2005 08:22
Temat postu:
Czuwaj!
Ja tak jak Druch_Paweł należe to ZHP
TEż uważam że to bez sens dzilić harcerzy i harcerki.
Anonymous - Nie 25 Wrz, 2005 11:17
Temat postu:
he he to ToJa...była druhem...to temu taka trzepnięta...

a i daliście juz moda tej ambitnej druchnie Z. oczywiście w zakresie tego jedynego działu (a i propozycja zablokowania postów i tworzenia tematów tez niebyle czego sobie radze rozwazyć biggrin)
Anonymous - Nie 25 Wrz, 2005 15:18
Temat postu:
Druchna_Zuzanna napisał/a:
Czuwaj!
Ja tak jak Druch_Paweł należe to ZHP
TEż uważam że to bez sens dzilić harcerzy i harcerki.

koleżanko, po takim czasie nie odpowiada się juz na tematy bo są przedawnione:/ jeśli chodzi o własnie coś takiego jak co jest lepsze jak myślisz to do powyżej tygodnia do miesiąca po ostatnim poście można przymróżyć [niejestem pewna czy tak sie pisze] oko, ale od grudnia? nie przesadzasz?... temat zamykam, po poście tseja żeby znów niebyło kłutni na temat Zuzanny.

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group