Dzieci OnLine

Harcerstwo - UWAGA SOKOŁY !!!

Druh Paweł - Pon 25 Sie, 2003 21:56
Temat postu: UWAGA SOKOŁY !!!

Czym jest dla Ciebie ?

Druh Paweł
Anonymous - Sro 27 Sie, 2003 20:21
Temat postu:
jest to krzyż harcerski
Kubatychy - Sro 27 Sie, 2003 22:23
Temat postu:
Krzyż harcerski Very Happy Shocked Arrow Exclamation Exclamation
Vardamerethiel - Czw 28 Sie, 2003 12:21
Temat postu:
czym jest dla mnie... wszystkim... doskonałością... wzorem... ideą...
ToJa - Czw 28 Sie, 2003 13:06
Temat postu:
Radość, duma, wzór...
Kubatychy - Czw 28 Sie, 2003 18:41
Temat postu:
a jest dla mnie dumą i wzorem
sculinka - Sob 30 Sie, 2003 21:30
Temat postu:
Świata bez Niego nie widzę Smile
Anonymous - Sob 30 Sie, 2003 21:36
Temat postu:
Szczerze? Niczym.
Anonymous - Pon 01 Wrz, 2003 15:52
Temat postu:
Aktem 16 lat... i bycia przyboczną
Teraz na powarznie: idę, odznaką dla wzoru do naśladowania jasnym punktem w czarnej otchłani
Iśka - Pon 01 Wrz, 2003 17:02
Temat postu:
Nene napisał/a:
Szczerze? Niczym.

Ech... dla mnie też jest niczym... Sad ...
Chociaż bardzo chciałabym to zmienić ! A nie mogę ! W moim rodzinnym mieście nie mam harcerzy ! I co ja mam zrobić ? Sad
Druh Paweł - Wto 02 Wrz, 2003 10:42
Temat postu:
Iśka napisał/a:
I co ja mam zrobić ? Sad

Droga Iśko, to że nie ma harcerzy w twoim mieście jeszcze nic nie znaczy.
Krzyż Harcerski nie jest odznaczeniem za doskonałość, czy świętość. Krzyż harcerski jest "deklaracją" chęci pracy nad sobą, kształtowania swoich postaw zgodnie z Prawem Harcerskim.
Iśka, oczywiście, że nie będziesz mogła nosić Krzyża Harcerskiego dopóki nie złożysz Przyrzeczenia, ale...
...możesz obudzić swoją harcerską duszę, możesz powiesić na ścianie Prawo Harcerskie, możesz starać się zasłużyć na miano harcerki - we własnym sumieniu. Bo widzisz Iśka, harcerzem nie zawsze jest ten co nosi mundur, harcerzem jest ten, kto żyje po harcersku. Smile

Czuwaj druhno Iśko!

Druh Paweł

PS przyjaciele, napiszcie Iście co, symbolizują poszczególne części Krzyża Harcerskiego.
Kubatychy - Wto 02 Wrz, 2003 18:05
Temat postu:
lilijka jest podobna do igły kompasu co ma wskazywać prawidłową drogę w życiu
CZUWAJto stare harcerskie powitanie
na każdej stronie krzyża jest powierzchnia przypominająca piasek co ma symbolizować że hercerzy jest tak dużo jak ziaren piasku. Very Happy Exclamation
royas - Sro 03 Wrz, 2003 01:18
Temat postu:
Trochę więcej o symbolice krzyża napisane jest na stronie http://www.zhp.org.pl/wiadomosci/symbole/index.html

A dla mnie krzyż jest drogowskazem.

Niestety w niektórych środowiskach ZHP próbuje się robić z niego jakieś odznaczenie dla zasłużonych albo coś w tym stylu, co jest wg mnie bardzo niezdrowym zwyczajem. Na szczęście nowy system stopni wyraźnie określa jego miejsce w harcerskim rozwoju.
Iśka - Wto 09 Wrz, 2003 21:25
Temat postu:
Czy to znaczy, że mogę zostać internetową harcerką ? Very Happy
Anonymous - Wto 03 Sie, 2004 23:07
Temat postu:
Czesc mieszkam w CHELMIE i bardo bym chciala dowiedziec sie gdzie w moim miescia mozna zapisac sie do harcerstwa. Wszystkim ktorzy potrafia mi odpowiedziec jestem bardzo wdzieczna
panienka_wierzba - Sro 04 Sie, 2004 08:40
Temat postu:
drogi gościu, nie pisz tego samego zapytania 4 razy prosze, założyłaś/eś do tego osobny temat, ten kto będzie mógł Ci pomóc na pewno napisze, prosze nie pisz o tym więcej..

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group