Dzieci OnLine

DOJRZEWANIE - jak się przełamać?

girl_in_black - Sro 27 Sie, 2003 19:40
Temat postu: jak się przełamać?
Boję się bardzo pierwszej wizyty u gienkologa. Dla mnie jest to bardzo krępujace - rozbierać się przed obcm facetem. I jeszcze ten facet mnie będzie dotykał w tak intymnych miejscach! Crying or Very sad
Lilly - Sro 27 Sie, 2003 19:58
Temat postu:
No, ja tez sie boje. No coz, trzeba bedzie wkoncu odwiedzic to miejsce..., moze inne dziewczyny, co juz byly, opowiedza swoj pierwszy raz?
Marcinek - Sro 27 Sie, 2003 23:24
Temat postu:
Dziewczyny, powiem jedno.... Współczuje wam, dobrze, że my chłopacy nie mamy takich problemów jak Wy... Wink
Villemo - Czw 28 Sie, 2003 01:10
Temat postu:
proponuję pójść do PANI ginekolog, a pozatym słyszałam, ze jak się idzie na wizytę kontrolną, to nie jest konieczne badanie, po prostu rozmowa.
Marcinek - Czw 28 Sie, 2003 07:19
Temat postu:
Deg gdzieś pisał, że lepiej iść do pana ginekologa, gdyż on jest delikatniejszy, a pani ginekolog wie na co może sobie pozwolić.
Narvana - Czw 28 Sie, 2003 10:05
Temat postu: .............
ten temat byl nawet ostatnio poruszany na forum! a tak woguyle to wiem ze o krepujace ale trzeba, no niestety trzeba... Rolling Eyes
Gościówa - Czw 28 Sie, 2003 10:47
Temat postu: Ginekolog
No nistety trrzeba...lepieiej do pana bo on jest delikatniejwszy jak mowil deg...wiem ze to badziej krępujące niz do pani ale chyba tak jest lepiej...dotykal?? zeby on tylko dotykal !!! on tam wklada rozne zweirniki itp...bbleee Sad ale kiedys trzeba isc ten pierwszy raz w koncu badanie jest krutkie wiec chyba jakos to sie przezyje ... w koncu wszytskie kobiety do niego chodzą...
Nieznajoma13 - Czw 28 Sie, 2003 15:05
Temat postu:
No ja wiem, że gdy będzie potrzeba będę musiała iść do ginakologa mężczyzny, ponieważ moja mama już właśnie tam cały czas codzi do mężczyzny i moja strasza siostra również! Więc jak bedzie potrzeba ja też bede musiała iść do mężczyzny...
Wiem to okropnie krępujące i wstydze się...
To okropne jak obcy facet Cię obmacuje, w sumie to potrzebne
to nie jest w żaden sposób zboczone ale!!!!!!
To jest okropne!!!!! Embarassed boję się tej chwili tak jak Ty!
No ale co poradzić podobno facet jest delikatniejszy to dobrze...
Ale krępujący, ja i przed kobietą bym się krępowała...
Ale co tu rozmyślać jak bedzie trzeba to będzie trzeba...
Pójdzie się pierwszy raz, a później bedzie już łatwiej się z tym oswojić!
No to papa! Very Happy
Xesquio - Czw 28 Sie, 2003 15:10
Temat postu:
Moim zdaniem Ginekologiem powinna być kobieta a nie facet. To skandal żeby jakiś koleś dotykał gołą obcą dzieczyne Rolling Eyes
Nemeia - Czw 28 Sie, 2003 15:31
Temat postu:
Xesquio ty chyba nie wiesz co mowisz!

Ja tez balam sie pierwszej wizytu i ginekologa. Wydawalo mi sie ze tam sie niewiadomo co dzieje... Bylam mile zaskoczona. Naprawde nie ma sie o co martwic i czego sie bac.

Lekarz ginekolog to nie jest jakis tam facet... On nie patrzy na pacjentke jako na kobiete, tylko jako PACJENTKE! Tak samo jak patrzy na pacjenta pediatra kiedy bada mu gardlo... Nie ma sie czego wstydzic i czego bac.
girl_in_black - Czw 28 Sie, 2003 16:38
Temat postu:
dla mnie najgorsze będzie chyba samo rozebranie się...
Lilly - Czw 28 Sie, 2003 16:44
Temat postu:
A dla mnie najgorsze (chyba) bedzie rozebraną wejść na ten fotek, w ogóle pokazać sie nago ginekologowi... Sad
Iśka - Czw 28 Sie, 2003 18:41
Temat postu:
No coż... słowa Nemei, dodały mi trochę otuchy (dzięki Nemeia !)... ale... I tak się boję ! Może nie tyle boję, co wstydzę ! Embarassed
deg - Czw 28 Sie, 2003 21:28
Temat postu:
Ostatnio podglądałem ginekologa i... byłem nieco zaskoczony.
Całe badanie ginekologiczne to jest dosłownie kilka-kilkanaście sekund. A ja myślałem, że to trwa wieczność Smile. Naprawdę nie ma się czego bać.

A Xesquio faktycznie nie wie, o czym pisze.

Nieznajoma13: To nie obmacywanie. To proste badanie, takie samo jak np. zaglądanie do gardła. Ginekolog, to nie zboczeniec, tylko lekarz, który nie czerpie żadnej satysfakcji z tego, że Cię bada. To jego zawód.
Cytryna - Pią 29 Sie, 2003 21:08
Temat postu:
Ja najbardziej boje się, ze takie badanie moze boleć. Kiedy ginekolog będzie wkładał ci w miejsca intymne rózne przedmioty żeby sprawdzić czy wyszystko jest wporzadku. Tak właściwie to nie mam zielonego pojęcia jak to wszystko sia tam odbywa. Przecież mamy się nie spytam........ Wink
alicja00 - Pią 29 Sie, 2003 21:36
Temat postu:
Idąc do ginekologa najważniejsze jest nasze nastawienie. Najlepiej na pierwszą wizytę wybrać poleconego przez znajomych (rodzinę, przyjaciół) lekarza. Może na pierwszy raz lepiej iść do kobiety (ze względu na wstyd), a na kolejną wizytę iść już do mężczyzny i samemu sobie porównać- Kto był lepszy. W końcu nie można ocenić lekarza po płci tylko po jego umiejętnościach.
mroweczka - Sro 24 Wrz, 2003 08:11
Temat postu:
Ale chyba nie musisz isć jak nie masz jakiejś niepokojącej choroby... Confused Tak myślę... Rolling Eyes
banan - Czw 16 Paź, 2003 20:42
Temat postu:
nie wiem dlaczego boicie się ginekologa. przecież ten facet nic złego wam nie zrobi, a tylko pomoże, doradzi
Myszorka - Pią 17 Paź, 2003 13:53
Temat postu: ja ....
ja bylam i u pani i u pana i osobisie polecam facia bo on jak mowili moi przedmowcy jest bardzo delikatny , a facetka to idzei jak burza ... ja tez sie balam ale nie byl o tak znowu strasznie :P :) ;d
deg - Nie 19 Paź, 2003 11:14
Temat postu:
banan napisał/a:
nie wiem dlaczego boicie się ginekologa. przecież ten facet nic złego wam nie zrobi, a tylko pomoże, doradzi

Serio?
To pomyśl sobie, jak chętnie Ty poszedłbyś do androloga, który zbadałby Twój narząd Wink. A ręczę Ci, że badanie u dziewczyn jest o wiele większym naruszeniem ich intymności.
banan - Pon 20 Paź, 2003 20:57
Temat postu:
deg nie zgadzam sięz tobą przecież ginekolog nic złego nie robi. ten lekarz Pomaga!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! przez duże P. jak dla zdrowia to mógłbym swój ukochany motor oddaćSmile
deg - Nie 26 Paź, 2003 00:44
Temat postu:
Byłeś kiedyś u ginekologa?
Ja byłem.
I wiem, że to dla dziewczyn nie jest żadna przyjemność i całkowicie rozumiem ich strach.
Niezależnie od tego, że faktycznie - dobrze, że mamy lekarzy.
banan - Nie 26 Paź, 2003 13:56
Temat postu:
deg to ty dziewczyną jesteśSmile to że dziewczyny nie lubią ginekologa to ne znaczy żeby miały strach przed pójściem do niego
hajdulka - Nie 26 Paź, 2003 18:35
Temat postu:
no to banan idz do tego chlopskiego lekarza i rozbierz sie przy nim RazzRazz najlepiej jakby to byla jeszcze baba
girl_in_black - Nie 26 Paź, 2003 19:07
Temat postu:
hajdulka napisał/a:
no to banan idz do tego chlopskiego lekarza i rozbierz sie przy nim RazzRazz najlepiej jakby to byla jeszcze baba

zgadzam sie z Toba! banan - taki madry?? idź sie przebadać Wink jak juz przyjdziesz to opowiedz nam jak było Wink
deg - Nie 26 Paź, 2003 22:32
Temat postu:
Banan: A Ty nie boisz się dentysty? Przecież to lekarz, który "nic złego nie zrobi, a tylko pomoże, doradzi".
girl_in_black - Pon 27 Paź, 2003 09:03
Temat postu:
banan ... teraz masz przechlapane wszyscy sie na Ciebie uwzieli Wink
Anonymous - Pon 27 Paź, 2003 18:30
Temat postu:
Do dentysty chodze beż żadnych obaw. a i do urologa chodze na badanie bo mam problem z nerkami a przy okazji nerek bada też i inne rzecz
Anonymous - Sro 07 Sty, 2004 02:13
Temat postu:
deg napisał/a:
Ostatnio podglądałem ginekologa i... byłem nieco zaskoczony.
Całe badanie ginekologiczne to jest dosłownie kilka-kilkanaście sekund. A ja myślałem, że to trwa wieczność Smile. Naprawdę nie ma się czego bać.

A Xesquio faktycznie nie wie, o czym pisze.

Nieznajoma13: To nie obmacywanie. To proste badanie, takie samo jak np. zaglądanie do gardła. Ginekolog, to nie zboczeniec, tylko lekarz, który nie czerpie żadnej satysfakcji z tego, że Cię bada. To jego zawód.

Joga - Pią 09 Sty, 2004 21:49
Temat postu: Doświadczona...
Mogę ci powiedzieć jak to jest, bo byłam(mój okres trwa już miesiąc!). A więc tak, najlepiej na pierwszą wizytę pójść do PANI ginekolog, będziesz się pewniej czuła. Nie wiem jak jest na badaniach kontrolnych(może tylko porozmawiacie), ale w moim przypadku musiałłam się rozebrać. Nie chcę cię straszyć, ale grzebała mi w pochwie i strasznie bolało. Gdy zaczęłam wrzeszczeć powiedziała, że chyba nie dam się zbadać i zostawiła mnie w spokoju. Uff...! Nie martw się na zapas, przypuszczam, że w twoim wypadku, będzie trochę inaczej...Uśmiechnij się Very Happy życie jest piękne Exclamation
MeGi111 - Pią 09 Sty, 2004 22:11
Temat postu:
to to boli?? aaaaaaaaaaa... chyba juz tez sie boje... Sad
Blue Girl - Pon 12 Sty, 2004 20:20
Temat postu:
Ja też boję się pierwszej wizyty u ginekologa. Na szczęście jeszcze trochę czasu przede mną, bo mam dopiero 11 lat. 11-letnie dziewczyny chyba nie muszą chodzić do ginekologa?! Mam nadzieję że nie. Mówicie że badanie, które wykonuje ginekolog jest bolesne. Może i jest, ale w książce zatytułowanej "Matka i Dziecko" było objaśnione co się robi przy pierwszej wizycie u lekarza podczas ciąży. Mama pozwoliła mi to przeczytać i mysolałam że nic gorszego być nie może: lekarka musi delikatnie wsadzić dwa palce do pochwy i sprawdzić, czy dziecko w macicy ma dobre położenie czy jakoś tak. Tego boję się bardziej niż ginekologa. Kiedyś jednak trzeba się odważyć na te czynności.
P.S. Wydaje mi się że u ginekologa nie badają nago. Myślę, że jest się w takim ciuchy (jakby króciutka sukienka) ale bez majtek Rolling Eyes
girl_in_black - Pon 12 Sty, 2004 22:09
Temat postu:
hej! no to jest okropnie...chyba bede musiała iść do ginekologa:-( miesiączke mam już od ponad roku...a teraz spóźnia mi sie o 2 miesiace! ostatnio miałam 17 listopada. czy teraz MUSZĘ iść do ginekologa? tak bardzo sie boję... Sad
panienka_wierzba - Wto 13 Sty, 2004 15:58
Temat postu:
nie, nie musisz iśc do ginekologa, moja koleżanka miesiączkowała już od 11 miesięcy i jej sie spóźniał okres o prawie 5 miesiecy, no i potem go dostała, i nie była u ginekologa, przez pierwsze 3 lata miesiaczki mogą być nieregularne mogą się spóxniać i różne takie więc wiesz, nie musisz
Anonymous - Czw 05 Lut, 2004 15:14
Temat postu:
ja sie nie boje .tyle razy miałam podawany cewnik (to gorsze niz ginekolog ) Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation
??? - Czw 05 Lut, 2004 17:08
Temat postu:
a cewnik jak się zakłda bo nie weiem ??? Crying or Very sad
panienka_wierzba - Czw 05 Lut, 2004 18:23
Temat postu:
cewnim się wkłada tam gdzie sikasz Confused że np. jesteś w szpitalu i żebyś nie musiała odchodzic z miejsca do kibelka i nie musiała używać basenu (tak mi się sdaje, poprawcie mnie jak cos)
deg - Pią 06 Lut, 2004 01:51
Temat postu:
Joga: Wiele razy pisałem, że lepiej NIE chodzić do kobiety - ginekologa. Gdyby badał Cię facet, napewno badanie nie byłoby tak nieprzyjemne. Poza tym badanie bolesne jest bez sensu - jeśli Cię boli, ginekolog powinien przerwać badanie, uspokoić i rozluźnić Cię i dopiero potem dalej badać. Jeśli Twój ginekolog robi inaczej - zmień go!

Blue Girl: W ciąży wielokrotnie bada się pacjentkę przez pochwę. A podczas porodu to nawet kilkanaście razy jednego dnia. Jednak pierwsza wizyta u ginekologa koniecznie powinna nastąpić wcześniej niż podczas ciąży. Najlepiej zgłosić się do ginekologa przed rozpoczęciem współżycia lub ok. 18 roku życia, a potem odwiedzać go raz w roku.
Do badania pacjentka nie musi być nago. Wystarczy spódniczka + brak majtek.

girl_in_black: to zależy czy miesiączkowałaś regularnie. Pewnie nie. Jeśli nie, to nie musisz iść. Jeśli tak - lepiej najpierw iść do swojego zwykłego lekarza. A jeszcze lepiej najpierw porozmawiać z mamą Wink

panienka_wierzba: nie ma co poprawiać Wink.
girl_in_black - Pon 09 Lut, 2004 09:32
Temat postu:
hej! ja już miesiączkowałam dosyć relularnie.ale dostałam ta miesiączke jak zachorowałam. i tu od razu nasuwa mi siem pytanie czy jak już długo nie ma sie miesiaczki to wystarczy zachorować zeby ją mieć?
panienka_wierzba - Pon 09 Lut, 2004 16:08
Temat postu:
nie wiem czy wystarczy zachorować, a co do miesiączek to ja tez mam mały problem. Miesiączkuje od sierpnia, we wrześniu też miałam okres ale potem a październiku znowu nie miałam w listopadzie się pojawił, w grudniu też i wteraz w styczniu znowu nie miałam a teraz jest luty i sie zbliża termin mojej miesiączki (oprocz tych opuźnień moja miesiaczka była w dniach w miare regularna) czy mogłabym jakoś zapobiec przed tym żeby wystąpiła 18 ponieważ jade na basen ze szkoły, czy stanie się coś jeżeli dostane okresu w basenie?
mroweczka - Wto 10 Lut, 2004 11:10
Temat postu:
panienka_wierzba napisał/a:
nie wiem czy wystarczy zachorować, a co do miesiączek to ja tez mam mały problem. Miesiączkuje od sierpnia, we wrześniu też miałam okres ale potem a październiku znowu nie miałam w listopadzie się pojawił, w grudniu też i wteraz w styczniu znowu nie miałam a teraz jest luty i sie zbliża termin mojej miesiączki (oprocz tych opuźnień moja miesiaczka była w dniach w miare regularna) czy mogłabym jakoś zapobiec przed tym żeby wystąpiła 18 ponieważ jade na basen ze szkoły, czy stanie się coś jeżeli dostane okresu w basenie?

Jeśli dostaniesz okresu na basenie obok ciebie woda może zrobić się różowa(od krwi) i krew może zachlapać Ci nogi. Ja bym na Twoim miejscu nie ryzykowała (jeśli jesteś pewa,że wtedy dostaniesz okres). Mogłabys naprawdę spalic się przy całej szkole. Moja siostra mi opowiadała,że raz jeden chłopak zrobił siu-siu do basenu i wszyscy musieli wychodzić i całą wodę wymieniali Razz A tamponu też nie możesz włożyć wtedy,kiedy okresu jeszcze nie będziesz miała np. przed pójsciem do basenu na "wszelki wypadek gdybyś w basenie dostała". Bo gdybyś go w końcu nie dostała nie mogłabyś tamponu wyjąć.
Anonymous - Sro 11 Lut, 2004 08:58
Temat postu:
girl_in_black

O przestań ! Mało ginekolog się napatrzył na innych ? Będzie to traktował jak zwykły goły brzuch Wink
Nie panikuj, bo to nie ma sensu Smile
deg - Nie 15 Lut, 2004 23:25
Temat postu:
girl_in_black: trudne pytanie Wink. Związek miesiączki z chorobami istnieje, ale nie jest to takie proste, że wystarczy zachorować, aby mieć miesiączkę

panienka_wierzba: Jeśli nie stosujesz antykoncepcji hormonalnej, nie jesteś w stanie przesunąć terminu miesiączki. Na basen na wszelki wypadek weź tampon. Ponieważ miesiączkujesz już od pewnego czasu, zatem zauważyłaś pewne oznaki zbliżającego się okresu (bóle, plamienie itp). Zatem nie sądzę, aby okres zaskoczył Cię akurat, gdy będziesz w wodzie i natychmiast miał ochotę wylewać się z Ciebie pełnym strumieniem Wink.

mróweczka: Tampon bez okresu da się wyjąć. Nie jest to zbyt przyjemne, ale da się zrobić.

KleO: O! Wróciłaś znów! Witaj!
Dobrze zauważyłaś z tym ginekologiem. Przecież nie wstydzimy się np. pokazać rękę lekarzowi, nie? Dla ginekologa srom jest takim samym miejscem jak np. dla pediatry gardło.
girl_in_black - Nie 29 Lut, 2004 10:16
Temat postu:
prawda że to jest dla ginekologa codziennością ze ogląda te intymne miejsca....ale to tak dziwnie siem przed nim rozbierac.....samo rozebranie siem jest okropne a co jeszcze mówić żeby przed nim rozszerzać nogi....:/
soosharka - Pią 05 Mar, 2004 17:22
Temat postu: Re:
Nie byłam jeszcze u ginekologa i jak na razie się tam nie wybieram, bo nie zauważyłam żadnych niepokojących objawów ani nie jestem w ciąży ;-))) Ale gdybym miała wybierać, to oczywiście pierwsza moja wizyta będzie u kobiety! Tak samo jak wiele innych dziewcząt wstydzę się mężczyzny - ginekologa i uważam to za całkiem normalne, bo to chyba jest normalne, że młoda dziewczyna wstydzi się obnażać przed facetem!

A jeśli chodzi o pytania czy "to" boli, to owszem, na pewno to pocztujesz, chociaż niekoniecznie w ten sposób ginekolog będzie Cię badał. Są różne metody, np. USG i inne! ;-)))
deg - Nie 07 Mar, 2004 02:50
Temat postu:
Oj, soosharko - mylisz się.
Inne metody badań owszem istnieją, ale... nie zastępują tego badania, którego zwykle dziewczyny się boją. A tak przy okazji, to nawet USG w ginekologii przeprowadza się dopochwowo. Tzn. ginekolog wkłada głowicę z USG do pochwy i tak sobie wszystko ogląda. Oczywiście nie zawsze, ale np. na początku ciąży.

A ginekolodzy-kobiety są znane z bardziej bolesnych badań niż mężczyźni.
Mon!śka - Pią 02 Kwi, 2004 11:23
Temat postu:
Ja uważam, że pierwsza wizyta jest najważniejsza. Od niej będzie zależało Twoje nastawienie do lekarza i badań tego typu. Jeśli np.: trafisz na jakiegoś niedelikatnego lekarza, swoją następną wizytę będziesz przeżywać jeszcze bardziej niż pierwszą, ponieważ będziesz myślała, że to będzie bolało itp.

Ja również słyszałam o tym, że mężczyźni ginekolodzy (jak to dziwnie brzmi) są delikatniejsi od kobiet.

Na pierwszą wizytę najlepiej idź do sprawdzonego ginekologa (poleconego przez np.: mamę, siostrę, koleżankę).

Nie martw się!!! Prawdopodobnie wizyta będzie polegała głównie na rozmowie.

Ja tak samo nigdy nie byłam u ginekologa i z niechęcią myślę, że kiedyś będę musiała do niego pójść Embarassed

Zajrzyj również na stronę:
http://www.pierwszawizyta.pl/

POZDRAWIAM!!! :***
Anonymous - Czw 15 Kwi, 2004 15:04
Temat postu:
Ja dostałam juz miesiączkę, ale do ginekologa nie poszłam i nie zamierzam pójść <cool>
panienka_wierzba - Czw 15 Kwi, 2004 15:23
Temat postu:
jeżeli dostałaś miesiączke to nie musisz iśc do ginekologa, przecież nikt cie nie zmusza jeżeli nie masz zadnych objawów choroby czy jeśli nic cie nie niepokoi, to nie idx, nie amsz po co, przecież nikt nie mówi że trzeba :/
Lavile - Czw 22 Kwi, 2004 17:58
Temat postu:
Okropnie sie boje swojej pierwszej wizyty. O facecie nie ma nawet co mi mowic. Za chiny !! Mam 16 lat i obawiam sie, ze bede musiala pojsc chociaz strasznie nie chce. Nie z powodu wieku, ale cos mnie martwi... A jak juz tam wejde to chyba zemdleje, serio. Tak jak po pobieraniu krwi i jak po dostaniu pierwszego okresu (no, prawie nie zemdlalam ;P). A co do proszeniu o rade mamy czy siostry to tez nie ma szans. Jesli juz to bym wolala sie siory zapytac, ale ona jest taka dziwna jakas i by sie brechtala i wogole zarty sobie robila Neutral Rolling Eyes I niech mi nikt nie mowi, ze byloby inaczej, bo znam ja na wylot. Co do pojscia do ginekologa-JA NIE CHCE !!! Wink ( a co najgorsze to nie wiem czy powinnam sie przejmowac swoja sytuacja Rolling Eyes ) To jest jeden z malej liczby minusow bycia dziewczyna. Czemu chlopakom jest latwiej ?? Razz
deg - Nie 25 Kwi, 2004 01:38
Temat postu:
1) Jeśli nie musisz iść, nie idź.
2) Nie idź sama. Nawet do gabinetu możesz wejść z kimś (siostrą, mamą, chłopakiem).
3) U ginekologa na szczęście krwi nie zobaczysz.
4) Nie jest tak źle Wink
Lavile - Nie 25 Kwi, 2004 11:18
Temat postu:
I nie pojde Rolling Eyes Cool

Krwi wiem, ze nie zobacze, ale w ogole mi chodzi o porownanie biggrin
Nikita - Nie 25 Kwi, 2004 16:54
Temat postu:
Ta stona odpowie wam na pytania dotyczące wizyty u ginekologa: http://www.pierwszawizyta.pl/
Polecam ją! Jest naprawdę cool ! ! Wink
Nyszka - Pon 26 Kwi, 2004 17:30
Temat postu:
ale ginekolog to nie koniecznie musi być facet Smile
MEFIU - Czw 06 Maj, 2004 12:23
Temat postu:
a skąd wiesz czy ma to być mężczyzna, może to kobieta? no chyba że wiesz napewno że to "ON" . Ale radzę, nie martw się zawsze musi być ten pierwszy raz! Kiedyś i tak będziesz musiała tam iść ,, więc spokojnie ,, będzie dobrze !

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group