Dzieci OnLine

DOJRZEWANIE - srednia wieku

Anonymous - Czw 29 Sie, 2002 20:16
Temat postu: srednia wieku
chcialam wiedziec jaki jest srednie wzrostu na wiek od 10 do 16 lat po koleji czy moglbys wymienic?! chcialam najbardziej wiedziec jaka jest srednie wzrostu na wiek 12 lat - ja mam 146 cm
deg - Sob 31 Sie, 2002 01:17
Temat postu:
Hej!

Nie lubię podawać żadnych wartości średnich, związanych z jakimkolwiek "wymiarem" zmieniającym się podczas dojrzewania, ponieważ inni bezkrytycznie porównują się do tych danych. Z wiekiem powiązany jest zarówno wzrost, jak i waga. Dlatego też wszystkie te czynniki należy brać pod uwagę.

Wszelkie "średnie" i "normy" czerpię z tzw. siatek centylowych. Są to siatki pokazujące ile procent osób w danym wieku posiada określoną masę ciała lub wzrost lub stosunek masy do wzrostu. Siatki oczywiście są różne dla dziewcząt i chłopców.

W wieku 12 lat średni wzrost dziewczyn wynosi 153 cm. Wzrost określany jako "normalny" mieści się w granicach od 147 do 165,5 cm. Wzrost w granicach 144-147 określany jest jako "niski". Wzrost pomiędzy 140 a 144 cm dla Twojego wieku to wzrost "bardzo niski". Wzrost poniżej 140 cm to "skrajnie niski".
Reasumując - jesteś niska, ale na granicy z wzrostem przeciętnym ("normalnym").
Anonymous - Czw 10 Paź, 2002 22:28
Temat postu:
Nie martw się biggrin Ja ejszcze niedawno 9jestem w twoim wieku) miałam 146, ale ostatnio urosłam ok. 4 cm biggrin Znam wiele osóbek w tym samym wieku co mają 143, i są o wiele fajniejsze od niektórych wysokich dziewczyn biggrin A jak ci dokucza ktos, że jestes nsika, olej to Razz Mnie tak męczyli, a nawet nei zauważyli że jest wiele osó odemnie niższych, i na diodatek chłopaków biggrin
rodzynka - Nie 04 Sty, 2004 15:09
Temat postu: rodzynka
wcale nie jesteś az taka niska i nie ma się co przejmować. Ja miałam co prawda w twoim wieku jakieś 150 kilka ale to nie jest regułą (zawsze byłam dość wysoka) Znałam też osoby które miały ledwo 140 i też sie tym nie przejmowały. ;-) Na pewno urośniesz w końcu 12 lat to jeszce nie tak dużo, prawda? :-)
Mała - Nie 04 Sty, 2004 21:44
Temat postu:
nieodgrzebum starych tematów!
to ja pisalam chyba;p haha;p
no...no... teraz mam prawie 14 lat;p nie no dobra 13,5;p i prawie 158 cm:D
nono:) a pamietacie jak sie martwilam;p w ogole tu jest duzo moich anonimowych postow na teamt niskiego wzrostu i malego biustu;p hahaha;p teraz juz siebie lubie;p naprawde:D nauczylam sie;p
klacz - Nie 04 Sty, 2004 22:17
Temat postu:
A tak na marginesie.... czy ktoś mógłby mi powiedzieć, jaka jest średnia wzrostu w wieku 10 lat? Z góry dzięki Very Happy
Mała - Pon 05 Sty, 2004 00:15
Temat postu:
ja w tym wieku mialam 134 cm mysle ze srednia to : 135-140cm:Smile
klacz - Pon 05 Sty, 2004 23:07
Temat postu:
Mała napisał/a:

Aha... bo ja mam 143cm czy jakoś tak, i wciąż rosnę Laughing Wink
mroweczka - Wto 06 Sty, 2004 18:59
Temat postu:
klacz napisał/a:
Mała napisał/a:

Aha... bo ja mam 143cm czy jakoś tak, i wciąż rosnę Laughing Wink

No to jestem gdzieś 2,3,4 centymetry od Ciebie wyższa a mam 12 lat Razz (chcesz wiedzieć więcej- patrz na nick Very Happy ) I wszystko jasne... Wink

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group