Dzieci OnLine

INNE PYTANIA - waga a wzrost

Anonymous - Pią 06 Wrz, 2002 18:06
Temat postu: waga a wzrost
Witam Wszystkich!
Chcialbym sie zapytac ile powinienem schudnac aby moja waga byla prawidlowa? Mam 12 lat, wzrost 1,73 cm. i waze nie cale 80kg?
deg - Sro 11 Wrz, 2002 19:19
Temat postu:
Cześć!

Szczerze Ci powiem, że Twoje "wymiary" sporo wykraczają poza siatki centylowe dla Twojego wieku. Dlatego też trudno mi jednoznacznie odpowiedzieć na Twoje pytanie. Jeśli chcesz, skontaktuję się ze specjalistą z poradnii schorzeń metabolicznych.

Oceniając na podstawie ideksu masy ciała (BMI - Body Mass Index), Twoje BMI wynosi 26,5 co oznacza nadwagę (ale nie otyłość). Granicą między wagą normalną a nadwagą jest BMI o wartości 24,9. Przy Twoim wzroście, abyś miał takie BMI powinieneś ważyć 75 kg. Jednak współczynnik BMI zwykle stosowany jest dla osób dorosłych, stąd też bierze się niedokładność powyższego wyliczenia.
Anonymous - Sob 14 Wrz, 2002 20:27
Temat postu:
dzieki, jesli mozesz to skontaktuj sie
deg - Nie 15 Wrz, 2002 04:08
Temat postu:
Trochę zastanawia mnie to, w jaki sposób w wieku 12 lat można mieć 173 cm wzrostu i 80 kg wagi...

Zastanawia mnie również fakt, że pierwszy list został napisany w Warszawie, drugi zaś w Niemczech.
Anonymous - Pią 20 Wrz, 2002 19:55
Temat postu:
pierwszy w wawie a drugi w niemczech dlatego ze nastpnego dnia po wyslaniu posta jechalem do niemiec, i z komputera kolezanki pisalem posta, a co do wzrostu to ja mam dokladnie 1.70, pomylilem sie bo teraz nas w szkole mierzyli. U nas w klasie jeszcze jeden chlopak ma moj wzrost, a jedna dziewczyna ma 1.76
deg - Sro 25 Wrz, 2002 19:23
Temat postu:
Rozmawiałem z lekarzem, ale zbyt wiele od niego nie udało mi się wyciągnąć.

Doradzał, abyś skontaktował się z Twoim pediatrą. Ze wzglęgu na specyfikę tego przypadku, nie można się opierać tylko na podanych przez Ciebie "wymiarach", w celu wydania opinii lekarskiej. Powinien przebadać Cię lekarz i ew. skierować na badania hormonalne.

Takie rozwiązanie zasugerowane przez lekarza nie oznacza jednak, że jesteś chory. Powinieneś udać się do lekarza, aby upewnić się, czy wszystko jest ok. Mam nadzieję, że będzie.
Anonymous - Wto 01 Paź, 2002 19:13
Temat postu:
ja kiedys bylem u takiego lekarza (on byl chyba do spraw hormonow, odchudzania itp.). Udalem sie tam z mama aby sie wlasnie dowiedziec czy waga jest prawidlowa do wzrostu. Pani doktor zbadala mnie, zwazyla i zalecila lekką diete. To bylo rok temu. Chyba przez miesiac schudlem 3 kilo. Nie wiem czemu po kilku wizytach ju tam nie pojechalismy. Ja od tamtego czasu przytylem kilka kilo i uroslem z 7 cm. Pojecalem tam moze nie dlatego zeby sie odchudzic (nigdy mnie nikt grubym nie nazwal, no moze taka ciotka glupia).
deg - Pią 04 Paź, 2002 22:22
Temat postu:
Zapytaj rodziców, dlaczego nie odwiedzasz już tej pani doktor. Czasami (np. raz w roku) powinieneś się u niej pokazać, żeby sprawdzić czy wszystko jest ok i ewentualnie przeprowadzić odpowiednie badania. Spróbuj zapytać rodziców - może w niedalekiej przyszłości masz wyznaczoną wizytę?

A ciotką się nie przejmuj. Pewnie nie ma innych problemów i szuka tematu... Wink
Anonymous - Nie 20 Paź, 2002 18:40
Temat postu:
tamta pani doktor mowila ze moje stawy moga ie wytrzymac ciezaru i zeym nie biegal ale ja lubie Smile tzn. moze nie tyle biegac co grac w pilke a tu tez sie biega, kolana mnie nie bola chyba ze nogi jak sie zmecze ale to chyba kazdego
deg - Pon 21 Paź, 2002 19:27
Temat postu:
Ja nie jestem lekarzem, a tamta pani doktor jest. Ona też pewnie dokładnie Cię zbadała. Dlatego też pewnie ma rację.

Jenak myślę, że jej słowa należy zrozumieć, że nie powinieneć przesadzać z bieganiem, graniem w piłkę itp. Dla organizmu ruch (oczywiście w pewnych granicach) zawsze jest lepszy od bezruchu. Dlatego też myślę, że powinieneś się ruszać, tylko nie uprawiaj "zawodowo" piłki, biegów, skoków itp.

"Wszystko z umiarem" - jak mawiał Hipokrates
Anonymous - Sob 26 Paź, 2002 21:12
Temat postu:
no wlasnie tak sie sklada ze gram w pilke w klubie i nie chcial bym z tego rezygnowac. Trenuje regularnie, nie obzeram sie wiec powinienem chudnac, a jednak co stane na wage jestem ciezszy
Anonymous - Sob 22 Mar, 2003 14:01
Temat postu: wczasy dla dzieci otyłych
chciałabym się dowiedzieć gdzie można znaleść wczasy lub kolonie dla dzieci otyłych.
Szalona - Sob 22 Mar, 2003 15:31
Temat postu:
Nie mam zielonego pojęcia może znalazłbyś coś w internecie?? Question

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group