Dzieci OnLine
INNE PYTANIA - Ortografia!
Idda - Pon 22 Wrz, 2003 16:17
Temat postu: Ortografia!
Zauważyłam,że coraz więcej dzieci jest dysortografami.Robią podstawowe błędy,np.chłopak mówi zamiast"poszedłem","poszłem".Dziewczyny tak samo-"poszedłam".Nie stawiają przecinków,kropek,imiona i nazwiska piszą z małej litery.Myślę,ze dzieje sie tak po części dlatego,że nie chciało im się czytać książek,jak byli mali ,a po części przez to,że w większości komórek nie ma polskich liter i wtedy dzieci(lub młodzież,ja się do niej zaliczam:))przestają mysleć o ortografii "na kartce",tylko piszą,według "ortografi sms'a".Bardzo mi się nie podoba ten ogólnopolski problem.Ja wiem,że też zdarzają mi się jakieś błędy,ale myślę,że to raz na...10 zdań.Proszę,wypowiedzcie się na ten tamat!(tylko nie myslecie,że jestem samochwałą
)
Idda - Wto 23 Wrz, 2003 07:50
Temat postu: Re: Ortografia!
Mam pytanie-czy mój temat został przeniesiony,czy po prostu nikt nie chce odpowiadać
panienka_wierzba - Wto 23 Wrz, 2003 07:59
Temat postu:
wwiesz mi sie zdarza że nie piszę tam kropek czy przecinków albo coś z małej litery a czytam bardzo dużo zawsze mam [prawie maxa z dyktand, a komórki nie mam i pisze tak dlatego bo sie śpiesze i nie mam ochoty sprawdzać dodatkowo błędów.
Idda - Wto 23 Wrz, 2003 14:04
Temat postu:
No tak..każdy popełnia czasem jakieś błędy,ale wiesz...moja koleżnaka w jednym wyrazie popełniła 3 błędy!Chciała napisać w wypracowaniu słowo-"huśtawka",wiesz,jak napisała?-"chuźdawka":)Więc widzisz....i to jest przykład dysortografa nie lubiącego czytać książki(ona nie lubi)
deg - Sro 24 Wrz, 2003 00:25
Temat postu:
100% racji.
Czasami mam kłopoty z rozszyfrowaniem Waszych postów i listów.
Postarajcie się bardziej przyłożyć. Wasza praca świadczy o Was - znamy Was tylko z tego, co napiszecie - jeśli niestarannie piszecie, wtedy właśnie takie zdanie mamy o Was.
Anonymous - Sro 24 Wrz, 2003 19:42
Temat postu:
Panie 1011 postów.
Ja próbuję pisać popawnie nawet na włąsym forum poprawiam żeby dzieci sie nie nauczyły nawyku.
deg - Sro 24 Wrz, 2003 23:51
Temat postu:
Dużo w sobie zmieniłaś - na początku trzeba było rozszyfrowywać Twoje posty. Teraz jest dużo lepiej! Oby tak dalej. Gratuluję!
2.0 Powered by
phpBB modified v1.9 by
Przemo © 2003 phpBB Group