Dzieci OnLine
Zwierzęta - Kłutnia na temat Yorków
CHOMICZKAAA - Sob 04 Paź, 2003 23:16
Temat postu: Kłutnia na temat Yorków
Kilka dni temu rozmawialiśmy z moja koleżanka o Yorkach.Kiedy ja zaczełam ją namawiać,aby zakupiła sobie Yorka,bo ma na to świetne warunki(kocha zwierzęta,ma duże mieszkanie itd.),a ona na to:
-Aśka nie wiesz,ze ja mam alergie i nie mogę mieć żadnych zwierzaków!!!
A ja na to:
-Wiem wiem,ale Yorki nie mają sierści tylko włosy tak jak my.Na włosy też masz uczulenie???
Tak właśnie sie rozpętała burza.Ona prawie nic nie wie na temat
zwierzaków i jeszcze sie ze mna kuci,ze czy York czy jamnik i że to nie ma różnicy,każde zwierze ma sierść.
Kto ma racje???
POKAŻE JEJ TO I BEDZIE SPOKÓJ.
Blanka - Pon 06 Paź, 2003 20:49
Temat postu:
YORKSHIRE TERRIER pochodzi z okolic hrabstwa Yorkshire. Był wyhodowany z krzyżówek różnych ras (tak naprawdę jego pochodzenie nie zostało do końca wyjaśnione), używany przez tkaczy do tępienia myszy i szczurów. W tamtych czasach za posiadanie psa płacono podatek od luksusu. Tylko za psy z obciętymi ogonami, tak zwane psy użytkowe nie płacono podatku. W 1886 roku oficjalnie uznano rasę Yorkshire Terrier. Moda na yorki nastała po wojnie w 1947 roku. Do Polski te śliczne pieski trafiły z Wielkiej Brytanii, Francji, Rosji, Czech, Danii, Niemiec. Dzisiejszy wystawowy psiak waży około 2-3kg. Lubi towarzystwo ludzi i innych psów. Jest aktywny, uwielbia biegać i bardzo szybko się uczy. Ma zgrabną, niedużą głowę, czarny nos, ciemne, błyszczące, prawie czarne oczy, małe trójkątne uszy. Zgryz nożycowy, zęby małe białe. Szyja zawsze noszona dumnie, bardzo elegancka sylwetka. Ogon obcięty około 1/3 długości, noszony do góry. Włos jedwabisty, długi, stalowo-złoty, idealnie prosty, miękki w dotyku.
Niestety każda rasa ma swoje wady. U yorków do wad zalicza się:
wypukłe lub duże oczy
za krótka lub zbyt długa kufa
opadające uszy
krótka szyja
wypukłe lędźwie
krzywy (garbaty ) grzbiet
krótki włos (słabo rosnący )
opadający ogon
przodo i tyło zgryz
brak jąder (nawet jednego )
nie zarośnięte ciemiączko
za jasna lub za czarna szata
wełnisty włos
brak poczucia strachu, może rzucić się na większego psa od siebie
UWAGA: nie gubi włosa i nie uczula, więc nadaje się jako przyjaciel dla alergika (mogą uczulać tylko kosmetyki ).
CHOMICZKAAA - Sob 18 Paź, 2003 12:42
Temat postu:
Blanka dzięki za radę.Jak pokaże to mojej kumpeli to sie sprawa wyjaśni
i nie bedzie się ze mna kucić.
Może uda mi ja sie namówić na tego słodkiego psiaka
Justa_z_BB - Nie 19 Paź, 2003 17:01
Temat postu:
CHOMICZKAAA to lepiej jej juz nie namawiaj na kupno jakiegokolwiek zwierzaka jezeli nic nie wie na ich temat...bo takie zwierze bedzie stracone u takiej wlascicielki
CHOMICZKAAA - Pią 31 Paź, 2003 21:50
Temat postu:
Ja przecież o tym doskonale wiem Jusia,ale wszystkiego można się nauczyć.Ona jest pojętna i szybko się uczy
Mam nadzieję,ze moje namowy nie pujdą na marne
2.0 Powered by
phpBB modified v1.9 by
Przemo © 2003 phpBB Group