Dzieci OnLine

DOJRZEWANIE - Kiedy TO nastąpi?

CHOMICZKAAA - Pon 17 Lis, 2003 18:33
Temat postu: Kiedy TO nastąpi?
Moja siostra cioteczna ma 14 lat i dostała kilka dni temu pierwszą miesiączke.Jej koleżanki z klasy już dawno dostały pierwszy okres tylko ona jedna nie.Ja jestem o pół roku od niej młodsza i też nie dostałam.Moja siostra to córka siostry mojej mamy i nie wiem czy ja też nie dostane tak późno,z mojej klasy tylko 5 dziewczyn dostało,a ja nie.Kiedy moja kolej?
Anonymous - Pon 17 Lis, 2003 19:27
Temat postu:
Czekaj cierpliwe, to że nie dostałas okresu nie znaczy że jesteś gorsza a skoro twoje koleżanki tak twierdzą to olej je i nie przejmuj się one sa jeszcze niedojrzałe jak 90% osób w twoim wieku
Alice_10 - Pon 17 Lis, 2003 20:25
Temat postu:
To twoje cialo decyduje kiedy masz dorastac Smile ale czasami wystepuje ze corki dostaja okres w tym samym wieku co ich Mamy juz dostaly.Cierpliwie czekac to jedyne wyjscie Very Happy Ale okres wcale nie jest taki fajny,mam ciocie ktora jak dostaje okres to zwija sie z bolo i musi brac tabletki zeby troche przestalo Confused
mroweczka - Pon 17 Lis, 2003 20:30
Temat postu:
Okres najczęściej dostaje się w wieku 10-16 lat.
Masz jeszcze dużo czasu....
Czekaj cierpliwie Wink
Jestem pewna że niedługo staniesz się kobietą Wink
14 lat to wcale nie jest późno!
A jeśli twoje koleżanki wypominają ci to że jeszcze nie masz miesiaczki
to po prostu są niedojrzałe psychicznie
Nie przejmuj sięnimi Wink
Anya - Pon 17 Lis, 2003 22:13
Temat postu:
hihih ja mam 13 lat i niesety ale już mam miesišczke ... nic takiego miłego ... choc sama nie mam objawów typu ból brzucha ...
panienka_wierzba - Sro 19 Lis, 2003 06:34
Temat postu:
wiesz mi, dostaniesz okres to jest nieuniknione ponieważ taka jest rola kobiety Crying or Very sad my już musimyn mieć i to już żadnej z nas nie ominie. Ja mam i msuze ci pwoeidzieć ze to wcale nie ejst takie fajne i nie ma sie do czego śpiewszyć, jak narazie nie masz to ciesz się życiem, chodź na basen keidy chcesz, biegaj (choć ja to robie) jeździj na rowerze (to tez robie) i po prostu czuj się dobrze....
girl_in_black - Nie 23 Lis, 2003 21:31
Temat postu:
ja dołączam sie do poprzednich wypowiedzi. miesiączka wcale nie jest tak extra sprawą. trzeba ciagle sie kontrolować. np. zeby nie przesiąkła podpaska. nie można biegać chodzić na basen jeździć na rowerze....nie można robić wielu rzeczy. można sie do tego przyzwyczaić ale lepiej jest dostać miesiączkę jak najpóźniej!
MeGi111 - Nie 23 Lis, 2003 22:02
Temat postu:
niestety, ale bede powtarzac odpowiedzi innych osob. Confused
Sama gdy jeszcze nie mialam miesiaczki chcialam ja miec zeby w razie czego nie "wpasc" przy pierwszym okresie. teraz chcialabym cofnac czas. niecierpie miec okresu!! zawsze boli mnie brzuch i wogole... czuje sie taki... dyskomfort.
nie ma sie co spieszyc... masz czas. sama mam 14 lat i wiekszosc dziewczyn w moim wieku ze szkoly juz dostala. jednak sa jeszcze takie w mojej klasie ktore nie maja. i szczerze mowiac chyba im troszke zazdroszcze Confused
chyba jedyny plus tego ze sie ma okres to to, ze mozna zglosic niedysponowanie na w-f Razz (a i tak nie zawsze Sad )
Bike_chan - Pon 24 Lis, 2003 20:33
Temat postu:
MeGi111 napisał/a:

chyba jedyny plus tego ze sie ma okres to to, ze mozna zglosic niedysponowanie na w-f Razz (a i tak nie zawsze Sad )

Hm... to wy fajnie macie. U nas i tak trzena ćwiczyć. I to babka nawet nie daje żadnej "taryfy ulgowej", tylko trzba ćwiczyć, jak wszyscy... A jak przyniesiesz zwolnienie od rodziców, to wpisuja punkty ujemne Sad
Gościówa - Pon 24 Lis, 2003 22:05
Temat postu: okres
JA w mracu będę miała 14 lat a narazie mam troche ponad 13,5 i pierwszy okres dostałam kilka dni temu...na początku też go chciałam miec bardzo...ale teraz żałuje Sad Kiedy mam okres czuje się BARDZO okropnie. Brzuch mnie boli strasznie...mam ochote się skulić i odosobnic od innych ludzi..biore tabletki..około 2 dziennie...ale i tak mnie boli..bez nich to juz chyba bym wogóle w szkole nie wytrzymała. I ten dyskomfort..latanie do ubikacji i zmienianie podpasek...czujesz sie jak z poduszką w majtkach...to naprawde nie jest takie faajne jak sie zdaje...mysle ze za jakies pól roku dostaiesz okres...ale narazie ciesz się tym ze jestes dzieckiem i mozesz jezdzic na basen itp...(własnie pojutrze basen a ja nie pojadę... Sad) Naprwade nie spiesz się...natury nie da się oszukać! JAk dostaniesz okres wspomnisz te słowa Sad
panienka_wierzba - Wto 25 Lis, 2003 08:20
Temat postu:
gosciówo, brqatuluję kroku w dorosłość, choć nie wiem czego tu gratulować, między innymi tego że jesteś juz kobietą, współczuje ci tego że niestety weszłas w grono kobiet które go mają. Naprawdę nienawidzę tego, czuje sie nie fajnie jak to inne dziewczyny powidziały, wczoraj rano okres mi się skończył dzieki czemu wczoraj wieczorem mogłam pojechać z qmpelą na basen ale tak nie ejst zawsze. Wiele rzeczy was ominie w czasie okresu. Jednak bieganie czy jazda na rowerze wcale nie jest taka straszna, można to robić ja tak robiłam i wcale nie czułam dyskomfortu. Po prostu zanim wyszłam na rower ubrałam nową podpaske a jak wróciłam to od razu zmieniałm, jeżeli macie wielką ochotę pojeździć na rowerze czy pójść na basen w czasie okresu to zawsze jest rozwiązanie (np. tampon)
deg - Nie 30 Lis, 2003 00:06
Temat postu:
Gościówa: No to ja też koniecznie się przyłączam: Kwiat. Z tym bólem, to MOŻE być lepiej w przyszłości. Ale nie musi.

Bike_chan: Nie powinna Wam wpisywać punktów ujemnych. Powalczcie z nią. Jeśli to nic nie da, to porozmawiajcie z dyrektorem. Nie można nikogo dyskryminować czy oceniać negatywnie dlatego, że akurat nie jest w stanie ćwiczyć.
Narvana - Wto 09 Gru, 2003 08:50
Temat postu:
3 grudzien czyli kilka dni temu Sad to było okropne a w dodatku miałam 2 w-fy wiec nie poszlam do szkoly Razz
nio a latek mam 14 Smile i w ogóle co tam jeszcze..hmm no tak to okropne! fuj fuj fuj! brzuch mnie nie bolał ale nie wygodnie mi było...na szczęslcie to trwało zaledwie 3 dni Rolling Eyes
Gościówa - Wto 09 Gru, 2003 13:50
Temat postu: miesiączka
Narvana napisał/a:
3 grudzien czyli kilka dni temu Sad to było okropne a w dodatku miałam 2 w-fy wiec nie poszlam do szkoly Razz
nio a latek mam 14 Smile i w ogóle co tam jeszcze..hmm no tak to okropne! fuj fuj fuj! brzuch mnie nie bolał ale nie wygodnie mi było...na szczęslcie to trwało zaledwie 3 dni Rolling Eyes

Ja dostałam w tym roku 22 listopada a mam 13 lat...fajnie masz ze twoje miesiączki sa krótkie i bezbolesne...moja trwała 9 dni i była bardzooo bolesna...miałam ochote zwinąc się w kłebek i odosobnić od innych...ale tak sie nie da i dlatego biore tabletki Sad
Buuuu ja nie chce miec tego świnstwa Crying or Very sad
mroweczka - Wto 09 Gru, 2003 18:55
Temat postu:
Hiiii a ja nie mam Very Happy I nie chce mieć kiedyś chciałam! A za pare lat bedzie " Mrówa nie płacz przeżyjesz do 50 potem juz nie bedzie..." Twisted Evil
Nie no ale tak na serio.. Confused Moze to zabrzmi głupio ale porównaj siebie z siostrą cioteczną. Może Ty jesteś chudsza i możliwe(MOŻLIWE NIE PEWNE) że będzieszs miała troszkę później.
Narvana gratuluję!!! Wink
Narvana - Wto 09 Gru, 2003 21:00
Temat postu:
ehshzz... serio nie ma czego gratulować :/
tez kiedys chcialam dostac Rolling Eyes a teraz beee Evil or Very Mad
Gościówa - Wto 09 Gru, 2003 21:12
Temat postu:
Narvana napisał/a:
ehshzz... serio nie ma czego gratulować :/
tez kiedys chcialam dostac Rolling Eyes a teraz beee Evil or Very Mad

I tak nie masz czego narzekać Smile
3 dni...bez bólu...marzenia...heheh Smile
a masz obwite(??), bo ja bardzo!! Sad Co chwile musze latać do ubikacji...w moim przypadku sprawdza się chyba reguła że to rodzinne bo moja mama tez tak ma... Confused
Anonymous - Wto 09 Gru, 2003 21:40
Temat postu: okres wcale nie jest fajny!!
ja niesety mam okres!!!! Mad to okropne,nie to że mnie boli ale naprawdę jest to nieprzyjemne i myślę o tamponach ale troszkę się boję Very Happy ale moja najukochańsza przyjaciółka jest w moim wieku a miesiaczki ani śladu... ale to chyba sprawa organizmu każdej girl Smile
Narvana - Sro 10 Gru, 2003 09:24
Temat postu:
ahaaaaa chodzi ci o Obfite ahaaa... albo obwite..hmm.. dziwna pisownia ;P
nie tylko w jeden dzien taka dostyc obfita mialam ;p
Villemo - Sro 10 Gru, 2003 15:17
Temat postu:
Ja właśnie przed chwilą dostałam okres. Nie był nawet na tyle obfity, żeby przesiąkł przez majtki. Nie czuję żadnej zmiany, a mimo to czuję się jakoś dziwnie. Może zaraz zacznie mnie boleć brzuch? Nieeeeeeeeee... ;p

Kinga - Sro 10 Gru, 2003 17:01
Temat postu:
Cze
Vilemo gratulacje
Ja nie chciałam mieć miesiączki a teraz jak mam tez ne chcę biggrin
Tresh - Sro 10 Gru, 2003 17:37
Temat postu:
Jak już wszyscy mówią o swoich doznaniach związanych z miesiączką to ja moze też coś powiem Very Happy
No więc ja mam okres już od ponad 2 lat. Na początku przez pewien czas jak dostałąm to ani brzuch mnie nie bolał, ani nic. W ogóle czułam sie normalnie, jak kazdego dnia ( poza tym ze było mi niewygodnie Razz ) Krwawienia miałam wtedy raczej słabe wiec dyskomfortu z tym zwiazanego tez zbytnio nie czułam. Ale teraz jak miesiączkuje to bardzo boli mnie brzuch, czasem tez mam ochote sie zwinąć z bólu. Krwawienia są już bardziej obfite i teraz częściej czuje ze mam mokro, mimo ze przed paroma minutami zmieniłam podpaske. Wtedy na początku tez miałam okres trwający ledwo 3 dni a teraz mam czasem ponad 5. Moja kolezanka która tez od 2 lat miesiączkuje mówi ze u niej było tak samo, ale mam nadzieje ze u was tak nie bedzie.
I tak samo ja tez na początku bardzo chciałam mieć okres i cieszyłam sie jak dostałam ale teraz nie chce Sad Za to jak sie okres spóźnia to potem za kazdym dniem sie wyczekuje i chce zeby był Smile Jak sie spóźni choćby kilka dni to juz sie denerwuje chociaz wiem ze to jest teraz normalne.

Ja współczuje Gościówie - żeby mieć okres aż 9 dni, to katorga Surprised I do tego te boleści przez tak długi czas Sad
Gościówa - Sro 10 Gru, 2003 17:40
Temat postu: okres
Na początek to: Villemo gratulacje chodziaż zaczynam pożądnie wątpic w to czy jest co gratulowac bo jednak miesiączka to straszna rzecz Smile
Nirvana: masz fajnie że twój okres trwa tylko 3 dni, jest mało obfity i bezbolesny...też tak chce...ale cóz to sprawa genów chyba Razz Ja najbardziej obfity mam 3 i 4 dzień i wtedy co 2 godziny zmieniam podpaske a w pozostale dni to co 3 a w ostatni to nawet co 4 Very Happy Tylko ten mój pierwszy okres trwał aż 9 dni..mam nadzieje że następne będą krutsze...
Tresh: Ja nie mam bólów przez całe 9 dni tylko przez jakies 5 pierwszych dni..
Tresh - Sro 10 Gru, 2003 19:02
Temat postu:
To i tak te 5 dni to duzo. Z reszta nawet nie chodzi o sam ból ale o dyskomfort przez ten czas. Ale mam nadzieje ze to tylko pierwsza taka była a kolejne beda lżejsze i mniej dokuczliwe Wink
Anya - Sro 10 Gru, 2003 19:47
Temat postu:
przestraszyłas mnie że to się zmeinia z czasem .... teraz mam ok. 5 dniowe, z dość małym krwawieniem bez bolów, i nie wyobrazam sobie zebym miala je bolesnie przechodzic :O Ale pierwsza była okropna! nie że bolało czy coś, ale dostalam ją na dzień przed koloniami - i całe kolonie (10 dni!) trwała!!! koszmar :O
panienka_wierzba - Czw 11 Gru, 2003 08:10
Temat postu:
mój pierwszy okres trwał 8 prawie 9 dni, bolało mnie pieruńsko, i było niefajnie, ale jednak były momenty kidy mogłam sie wyluzować i zapominałam o nim, następny był juz krótszy chyba 6 czy 7 dni i nie za bardoz bolało, ale przemogłam się i uprawiałam sport jexdziłam na rowerku itp itd i było fajniusio, a natomias zeszłomiesięczny trwał już tylko 5 dni i nie bolał wogóle, i wszystkie były no, tak w miare ok, pierwszy w sierpniu miałam 18 we wrześniu 21 w październiku nie miałam a w listopadzie 18 i gratuluje ci serdecznie dzewczyno kroku w dorosłość, w okrutną dorosłośc dla dziewcząt
Tresh - Czw 11 Gru, 2003 14:57
Temat postu:
Anya wybacz jesli Cie przestraszyłam ale nie ma sie czego bać. Okres moze sie troche zmienic ale nikt nie powiedział ze musi na gorsze, ja tylko podaje swój przyszkład (i mojej kumpeli) Wink U panienki wierzby z kolei za kazdym razem jest coraz lepiej Smile

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group