Dzieci OnLine

Na luzie... - CZY MP3 Z KAZZY SĄ LEGALNE?

Narvana - Wto 02 Gru, 2003 19:04
Temat postu: CZY MP3 Z KAZZY SĄ LEGALNE?
kurde nie wiem czy slyszeliscie ale:
POlicja wraz z nakazem rewizji przeszukiwala mieszkania, w celu odnalezienia pirackiego osprzetu komputerowego i nie tylko. Natepnym etapem, któy juz sie zaczal jest zabrze. To nie jest kawał !
3 slowa wyjasnienia: policja dostaje od firm internetowych dane osob podlaczonych do sieci, na podstawie tych danych wystawiane sa imienne nakazy rewizji. Policja wchodzi, sprawdza kompa (oprogramowanie + mp3) i szuka takze pirackich CD itp.
Rada : wyinstaluj windowsa jesli jest on piracki, zainstaluj LInuxa i usun mp3 ktore masz dluzej niz 24h (okres legalnosci mp3) oraz schowaj wszystkie przegrywane płyty ktore posiadasz w domu.
przeslij ta wiadomosc do wszystkich ktorych masz na liscie, a mieszkaja w okolicach zabrza, a moze dzieki Tobie zaoszczedza komputer i około 3000 zł . Akcja policji w zabrzu juz sie zaczeła.
UWAGA: kontrola policji jest na Szombierkach, w Zabrzu i w Centrum Bytomia. Jeśli masz pirackie oprogramowanie i płyty to lepiej schowaj kompa jeśli nadal chcesz go mieć !

JA MAM 350 MP3 Z KAZZY NA KOMPIE PRZECIEZ ICH NIE WYWALE! NIE MAM PRZEGRYWAKI! CO JA MAM ZROBIC? WIEM ZE TO PRAWDA WIEC NO CÓZ.... boże za 1 mp3 biora 7 zeta!!!!!!!!! Crying or Very sad aaaaaaaaaaa Mad Evil or Very Mad
panienka_wierzba - Sro 03 Gru, 2003 15:54
Temat postu:
wiesz, mp3 z kazy nie sa legalne są tak samo mało legalne jak wszystkie inne mp3, które ściągasz ze stron internetowych. Nie jest to rzecz legalna, bardzo :/
ToJa - Sro 03 Gru, 2003 16:28
Temat postu:
mp3 nie są legalne to fakt. Ale myślę, że ktoś narobił paniki i tyle. Wzięli się za sprawdzanie sklepów i firm. Może i przyłapali kilka prywatnych osób (ktoś na nich podkablował) i zrobił się wielki szum. Policja nie ma prawa wejść i przeszukać mieszkania bez nakazu rewizji. Bardzo wątpię czy prokurator wydaje takie nakazy żeby sprawdzić każde mieszkanie albo jakiś zbiorowy nakaz przeszukania. Podejrzewam, że niewiele osób ocaliłoby swoje kompy, gdyby to była prawda Razz
Jeśli policja nie ma nakazu to mogą Cię jedynie grzecznie poprosić żebyś im pozwoliła wejść. Nie panikuj i nie siej paniki! Jeśli znajomi poniszczą swoje "zdobycze" przez Twoje gadanie, a to nieprawda, to Cię "zjedzą żywcem". Ale jeśli naprawdę w to wierzysz i nie masz ochoty żyć w niepewności to wyczyść kompa. Będziesz przynajmniej wiedziała, że jesteś "czysta" i nie okradasz autorów.
Narvana - Sro 03 Gru, 2003 16:43
Temat postu: .
w tym problem że oni mają nakaz... ;( a nie wywale wszytskiego do śmieci!
ToJa - Sro 03 Gru, 2003 17:24
Temat postu:
Więc jeśli wejdą to pozbędziesz się nie tylko mp3, ale i całego sprzętu a rodzice będą mieli pewnie lżejsze kieszenie. Ja nadal uważam, że to bzdury. Nie wierzę, że policja nie ma nic lepszego do roboty tylko biegać od domu do domu i szukać mp3, gier czy filmów ściągniętych z netu. Do wydania nakazu prokurator musi mieć jakieś podstawy. Nie wydaje się go od tak sobie, na każde skinienie policji. Dziewczyno zastanów się... Wiesz jaki zrobiłby się szum w TV i w prasie, gdyby policja nachodziła ludzi, którzy są uczciwi. A takich jest wielu. Nie każdy ma piraty w domu. Już byłby krzyk w mediach. A co jest? Cisza! Razz
I wiesz co jeszcze myślę? Wiele osób słyszało, że dzwoni, ale nie wie w którym uchu. I tak jakieś zdarzenia zmieniają się na takie jak napisałaś. A może o tą sprawę chodziło tylko ktoś coś pomylił i poszło w świat? Wink
"Przemysł muzyczny skierował w czwartek do sądu w Los Angeles pozew przeciwko operatorom prywatnej sieci komputerowej działającej w trzech szkołach, sieć była wykorzystywana do nielegalnej wymiany plików muzycznych chronionych prawem autorskim. Organizacja RIAA dodaje, iż wniosek dokładnie został skierowany przeciwko dwóm studentom "Rensselaer Polytechnic Institute", jednemu z "Princeton University" i jednemu z "Michigan Technological University". Organizacja RIAA w ostatnim czasie aktywniej wykorzystuje pozwy sądowe jako broń przeciwko "piratom" z powodu wyników za 2002 rok, w którym sprzedaż CD spadła o 9%, a główną przyczyną tego spadku jest nielegalna wymiana plików przez internet. Do owej prywatnej sieci mieli oczywiście dostęp tylko jej użytkownicy, korzystali oni z prostszej miniaturowej wersji Napstera. Stworzona sieć oferowała blisko 2.5 miliona plików, a kara za każde pojedyncze naruszenie praw autorskich wynosi zgodnie z amerykańskim prawem 150,000 dolarów. Żadna z czterech osób nie jest aktualnie dostępna przez e-mail oraz telefon, a ich strona nie działa od czwartku. W zeszłym miesiącu organizacja RIAA wysłała do 300 amerykańskich instytucji listy z informacją że w ich sieciach ma miejsce nielegalna wymiana plików oraz ostrzegła, iż w razie kontynuowania tego procederu nastąpią konsekwencje prawne."
panienka_wierzba - Sro 03 Gru, 2003 22:45
Temat postu:
u nas w okolicach katowic jest tak samo. policja przeszukuje domy wszsytkich użytkowników stałych łączy (ma nakaz rewizji) ja mam mnustwo mp3 na płytach w domu mnustwo filmów (w większości animowanych) windowsa pirackiego i ponad 20 giga na dysku samych mp3 nie mówiąc już o 20 giga innych nie legalnych badziewii Neutral Shocked
ToJa - Czw 04 Gru, 2003 11:19
Temat postu:
Nie będę przekonywać, że tak nie jest, bo nie mam pewności na 100%. Wiem jedno. To, że ktoś ma komputer i stałe łącze nie jest podstawą do wydania nakazu rewizji. Nawet jeśli policja chce zrobić rewizję u złodzieja musi przedstawić dla prokuratora dowody, że są podstawy do przeszukania. Owszem, policja sprawdza, ale firmy. A i to chodzi o to, że firmy łączą kompy w sieć na jednym SDI. Tego nie można robić. Ale to sprawka tepsy. A też nie jestem pewna czy to policja czy ktoś z tepsy sprawdza. Jeszcze nie ma i mam nadzieję, że nigdy nie będzie, że wpadają do każdego domu. Nie ma w Polsce czegoś takiego, że z góry zakłada się, że każdy człowiek to pirat, złodziej i hacker. Gdyby tak było to za chwilę policja znowu do was wpadnie żeby sprawdzić czy macie narkotyki. To też przestępstwo... Czemu mają wpadać i sprawdzać kompa a nie prochy? Skoro macie pewność to wyczyście kompy. Nie kapuję na co czekacie. Upewnijcie się jednak, ale nie z gadania obcych ludzi czy plotek... popytajcie znajomych, ale takich u których była policja.
Zgodzę się z tym, że policja może to zrobić jeśli namierzyli was (Kazza, itp). Ale od czego macie proxy i inne zabezpieczenia? Skoro chcecie bawić się w ściąganie nielegalnych programów to nie zostawiajcie swoich wizytówek. Sami się podkładacie. Dobra, wyjdzie na to, że was uczę i mnie zamkną biggrin
Ja nadal uważam, że to bzdura, że ktoś coś powiedział i rozeszło się. Pewnie u każdego znajdzie się coś nielegalnego. Do mnie nie wejdą. Nawet z nakazem. Zanim wywalą drzwi (z Gerdy) to trochę się pomęczą. Za to później będą mieli sprawę. He he nie wiem za co, ale coś tam by się znalazło. I wiele ludzi tak by robiło gdyby byli "czyści" a policja by im właziła do domu. Oni są nie od nachodzenia ludzi. Niech łapią prawdziwych złodziei. Już strach wejść na swoją klatkę, bo kradną torby. Boję się wracać ze szkoły, bo gdy kończę lekcje jest już ciemno...
A tyle, co ja mam to zniszczę w kilka minut.
ToJa - Czw 04 Gru, 2003 14:27
Temat postu:
Żeby rozwiać wasze wątpliwości znalazłam artykuł na ten temat. Przeczytajcie go bardzo uważnie nawet jeśli nie lubicie czytać Wink
http://www.wspolczesna.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20031204/AKTUALNOSCI/31203001
Alice_10 - Czw 04 Gru, 2003 22:10
Temat postu:
nic dziwnego ze prawie kazdy ma pirackiego windowsa Confused porzecierz nikt nie chce placic 350(lub wiecej)zl za jakis gownowaty system z zamknietym zrodlem!no ja tez mam mnostwo filmow,mp3 i programow z netu Confused no ale na szczescie u nas tego nie robia ...
Zbychu_madafaka_ - Pią 09 Kwi, 2004 23:09
Temat postu:
Po to jest kaza puszczona na sieci aby z niej korzystać.Wszystkie pliki które się tam znajdują są 100% legalne Wink .Kto by mi się wbijał na chate i robił coś takiego Twisted Evil .Czyba nie będe płacił za windowsa tyle pieniędzy aby go mieć.Po to jest internet aby ułatwić nam życie.A jeśli mnie złapią to kit , zemszcze się Twisted Evil . ( lol ).
Zbychu_madafaka_ - Sob 10 Kwi, 2004 14:28
Temat postu:
Hmm , czy to kradzież?? Confused .Ludzie , którzy udostępnili pliki , powinni liczyc się z tym , że korzystamy z tego.Ale z jakiego źródła pliki pochodzą , to co innego.Bo ja zdobyłem plik legalnie Cool .Mi się wydaje , że to jedna wielka bzdura , aby policja wchodziła mi do domu Confused .Jest taka zasada , można przechowywać piraty w domu , ale nie można ich rozpowszechniać lub sprzedawać. Twisted Evil
Qbaz - Sro 14 Kwi, 2004 23:38
Temat postu:
nie mozesz ich kupowac ani rozprowadzac mozesz posiadac tylko kopie do wlasnego uzytku, a tak pozatym to mysle ze to bzdura, a jezeli nie to moga mi pomachac tym nakazem, ja nie jestem pelnoletni i podczas nieobecnosci rodzicow nie mam prawa wpuszczac nikogo do domu ( chociazby byl to papiez hehehe Wink) ) bo niby skad moge wiedziec ze ktos nie przebral sie za panow policjantow, wydrukowal sobie gownianego papierka(nakazu), i ze ten ktos nie chce mi obrobic haty Smile wiadomo wiekszosc gowniarzy wpuszcza kazdego do domu, a co dopiero policjantow hehe. Ja tam mam w dupie jak wpadna to powiem zeby spierdalali :+))
CHWDP - chowaj windows do piewnicy Smile))))))))
Qbaz - Sro 14 Kwi, 2004 23:48
Temat postu:
[quote="Zbychu_madafaka_"]Hmm , czy to kradzież?? Confused .Ludzie , którzy udostępnili pliki , powinni liczyc się z tym , że korzystamy z tego.Ale z jakiego źródła pliki pochodzą , to co innego.Bo ja zdobyłem plik legalnie quote]

I tu sie mylisz. Myslisz ze palarze beda wnikac skad masz mp3 ? Ich to gowno obchodzi wazne ze masz i ze oni z tego beda mieli kase. Zdobyles plik legalnie ? heh dobre! legalnie mozesz go zdobyc kupujac go w sklepie ( jezeli chodzi np. o gre czy muzyke ) nie mowie to o plikach freeware ktore mozna rozpowrzechniac. Przyklad: paly robia Ci wjazd na hate patrza a tu 100 mp3. Jakas crackowana gierka. Myslisz ze zapytaja skad zdobyles mp3 czy piratowana gre? nie ! Zabieraja ci kompa i [cenzura] kolegium proste.
Pozdro.
Jareczek - Czw 11 Sie, 2005 21:05
Temat postu: Re: CZY MP3 Z KAZZY SĄ LEGALNE?
Narvana napisał/a:
kurde nie wiem czy slyszeliscie ale:
POlicja wraz z nakazem rewizji przeszukiwala mieszkania, w celu odnalezienia pirackiego osprzetu komputerowego i nie tylko. Natepnym etapem, któy juz sie zaczal jest zabrze. To nie jest kawał !
3 slowa wyjasnienia: policja dostaje od firm internetowych dane osob podlaczonych do sieci, na podstawie tych danych wystawiane sa imienne nakazy rewizji. Policja wchodzi, sprawdza kompa (oprogramowanie + mp3) i szuka takze pirackich CD itp.
Rada : wyinstaluj windowsa jesli jest on piracki, zainstaluj LInuxa i usun mp3 ktore masz dluzej niz 24h (okres legalnosci mp3) oraz schowaj wszystkie przegrywane płyty ktore posiadasz w domu.
przeslij ta wiadomosc do wszystkich ktorych masz na liscie, a mieszkaja w okolicach zabrza, a moze dzieki Tobie zaoszczedza komputer i około 3000 zł . Akcja policji w zabrzu juz sie zaczeła.
UWAGA: kontrola policji jest na Szombierkach, w Zabrzu i w Centrum Bytomia. Jeśli masz pirackie oprogramowanie i płyty to lepiej schowaj kompa jeśli nadal chcesz go mieć !

JA MAM 350 MP3 Z KAZZY NA KOMPIE PRZECIEZ ICH NIE WYWALE! NIE MAM PRZEGRYWAKI! CO JA MAM ZROBIC? WIEM ZE TO PRAWDA WIEC NO CÓZ.... boże za 1 mp3 biora 7 zeta!!!!!!!!! Crying or Very sad aaaaaaaaaaa Mad Evil or Very Mad

COs mi sie wydaje, ze to sciema. Nie est tak latwo dojsc do tego, kkto sciaga nielegalnie...

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group