DOJRZEWANIE - Wstydzę się pacia1991 - Pią 12 Gru, 2003 00:22 Temat postu: Wstydzę się
Mam problem. Wiem żek każda z nas dojrzewa w innym czasie, ale jak chodzę na basen to się rozbieram i widzę moje koleżanki że są bardziej rozwinięte. Ja mam już 160 cm i cały czas rosnę, kształty troszeczkę zaokrąglone i jak jestem ubrana to jes OK. Ale jak się rozbiorę to gorzej. Niektóre koleżanki mają już normalne piersi a ja guziczki, no i prawie wcale nie mam owłosienia łonowego, tylko parę prostych włosków ale wszystko widać a u mnie dużo widać. Chciałabym, żeby to już zarosło. Może zgolę te włoski to szybciej urosną? Napiscie kiedy u was pojawiło się owłosienie i jak długo to rośnie. Alice_10 - Pią 12 Gru, 2003 12:06 Temat postu:
u mnie pojawilo sie w te wakacje a mam 11 lat :)nie martwic sie "guziczki" ci jeszcze urasna.....wszystko przyjdzie w swoim czasie Ale kiedy nie dostaniesz miesiaczki lub nie urasna ci piersi do 16 roku zycia trzeba sie skonktaktowac z ginekologiem Tisiana - Pią 12 Gru, 2003 13:59 Temat postu:
No cóż...owłosienie łonowe zaczyna rosnąc w wieku rozwijania u dziewczyn czyli ok. 10,11,12 roku życia(tak mi się wydaje)ale u każdej dziewczyny zaczyna się to inaczej...nie martw się że piersi Ci nei rosną...poczekaj wszystko w swoim czasie...dziewczyny jeżeli Ci dogryzają z tego powodu to znaczy ze są rozwinietę tylko zewnętrznie bo w wewnątrz jeszcze nie...nie podałaś swojego wieku...ile masz lat?
Ale jak Ci piersi nei urosną to tak jak powiedziała moja poprzedniczka musisz zgłosić się do lekarza...lecz mi się wydaje że wszystko w swoim czasie Ci urośnie...poczekaj...moze matka natura myśli że u Ciebie to anstąpi troszke później niż u koleżanek...nie martw się Gościówa - Pią 12 Gru, 2003 15:22 Temat postu: dojrzewanie
Nie napisałaś ile masz lat ale myśle że nie masz sie o co bac...wszystko urośnie Ci w swoim czasie ;] Ciesz się dzieciństwem dopuki możesz!! Nie kazdy dojrzewa w tym samym tempie i to normalne
Jeśli twoje koleżanki się z cIebie z tego powodu wyśmiewają to znaczy że tylko na zewnątrz sa dojrzałe a ich umysł jest rozwinięty na poziomie niemowlaka Nie gol włosów tylko dlatego żeby Cio szybciej urosły...nie oszukuj się!! Miałam kiedyś koleżanke w klasie co sobie stanik wypychała chusteczkami...i wg. mnie to nie było mądre bo potem to wyszło i tak na jaw i wszyscy sie z niej śmiali...naprawde poczekaj wszystko w swoim czasie nadejdzie Mi włosy zaczęły roznąc gdzieś jak miałam 10 lat...a piersi jak małam 11, a okres dostałam niedawno czyli mając 13 lat..
Jedynym lekarstwem jest czekac i nie przejmować sie opiniami głupich koleżanek...pozdrawiam i głowa do góry! mroweczka - Pią 12 Gru, 2003 19:53 Temat postu:
Wiesz nie ma sie czym przejmowac. Z Twojego rocznika wynika,że masz 12 lat. Ja tez. co prawda włosy zaczęły mi rosnać jak miałam 9 lat ale były króciutie i jasne teraz są przyznam że długie i ciemne i takie kręcone... I wiesz co to wcale nie jest takie fajne. Piersi co prawda nie są big ale nie są też znowu takie malutkie. W obcisłych i luźnych bluzkach już mi widać sutki czyli dobrze by było gdybym nosiła stanik ale ja na przykład nie chce. No i co teraz?
Skoro masz 12,13 lat to nie ma powodu do zmartwień. Jeśli bedziesz miała 15,16 lat i ŻADNYCH oznak dojrzewania to wtedy dopiero powinnaś zacząć się martwić. Moja przyjaciółka np. ma trochę wieksze piersi ode mnie a sama mi mówiła że ma 2,3 włoski na krzyż na łonie panienka_wierzba - Pią 12 Gru, 2003 20:13 Temat postu:
no w końcu to ty żadnych oznak dojrzewania to to nie masz. Przeciez masz troche włosów łonowych, czy piersi tez już ci troche urosły. Więdz nie można powiedziec, ze żadnych oznak nie masz. Na pewno twoje piersi będą jędrniejsze za kilka, kilkanaście lat od piersi twoich koleżanek, którym zaczęły rosnąc już dawno, co do tego wieku 16 lat, nie musisz sie martwić również ponieważ komplikacji związanych z brakiem owych oznak... ponieważ je masz, i predzej czy póxniej piersi ci urosną, twój wzgurek łonowy pokryje się gęstymi kłakami nie no nie przesadzajmy, i dostaniesz okres, za co ja sama dziękuję..... Anonymous - Nie 14 Gru, 2003 18:47 Temat postu: dojrzewanie
nie myśl narazie o tym. Wszystko ci urośniśnie w swoim czasie. Przecież nikt tego nie widzi. Istnieją też pezecież biustonosze z wkładką one powiększają biust. Anonymous - Pią 19 Gru, 2003 23:39 Temat postu: a
mi włsy łonowe zaczęły roznąć w wieku 10.5 lat teraz mam 12 lat mam juz nawet spore piersi ale nie za duże i wiesz to wcale nie jest takie przyjemnie mniec długie włosy łonowe i balące od rośniecia piersi. Chociaz tobie tez rozna, nie przejmuj sie wszystko w swoim czasie ja nawet nie chce miec pierwszej miesiaczki mogłabym bez niej zyc:) wiec nie ma sie czego martwic! Mała - Pią 19 Gru, 2003 23:47 Temat postu:
hm... ja w te wakacje skończe 14 lat. A włosy zaczęły mi rosnąć jak miałam 12,5 lat. Czyli dość późno, Teraz owłosienie jest już dość spore. Piersi rosną mi koło roku. Wiem jak się wstydziłam gdy mia[list]am te przeklęte guziczki!!! Nienosiłam obcisłych bluzek bo wstrętnie to wyglądało. Teraz już rozwijają mi się całe. I jest okej;) Zobaczysz jak to dsybko zleci! Ja Nawet niezauważyłam;)
Ja mam 157 cm wzrostu. hmm jestem dość, nawet dość bardzo mała, ale jak przybyłam na to forum to miałam marne 143 cm... i nawet są moje posty jak się załamywałam;) Czy jak miałam takie malutkie piersi,lub jak niemiałam ich wcale... ach te czasy:) Ale wsyztsko będzie dobrze!!!
Za jakiś rok już będziesz z siebie zadowolona:) Ja jestem.
Piersi urosły mi 7 cm!!! przez rok:) Myślę że to BAAAAARDZO dużo Oh... deg:) ale ja go wtedy wykańczałam pytaniami:) Dobra nierozpisuje się tak!!!! girl_in_black - Sob 20 Gru, 2003 15:18 Temat postu:
hej! u mnie owłosienie pojawiło sie około 11 roku życia. Z piersiami akurat nie mialam problemu bo zaczely mi rosnac dosc wczesnie(w wieku około 10 lat) i szybko(teraz mam w biuście 85 a mam dopiero 13 lat) Myszorka - Czw 01 Sty, 2004 12:49 Temat postu: Odpowiedz
1. Guziczki to oznaka ze piersi zaczely Ci rosnac niektorzy nazywaja to tez rodzynkami . One sa oznaka ze niedlugo zaczna ksztaltowac Ci sie piersi .
2. U mnie owlosienie lonowe pojawilo sie w wakacje 2003 roku i mialam wtedy 10 lat . A teraz mam ich juz calkiem sporo .
3.Nie radze ich golic bo mozesz miec zakarzenie .
Co jeszcze to chyba wszystko . MEFIU - Sro 07 Sty, 2004 16:18 Temat postu:
KAZDY DORASTA W INNY CZASIE NIEMASZ SIE CO MARTWIĆ Z KILKA LAT I TY BĘDZIESZ TAK WYGLADAĆ Butelka - Sob 17 Lip, 2004 20:43 Temat postu:
I ty się jeszcze martwisz, że nie masz owłosienia łonowego? Dla mnie to jest błogosławieństwo:P Nie musisz ich golic
Myszorka- od czego zakażenie? Jeśli zachowa podstawowe zasady higieny to będzie ok. Nie radzę ci "przyspieszać" w żaden sposób rośnięcia włosów , bo to wcale nie jest miłe, fajne ani przyjemne. lilijka - Nie 18 Lip, 2004 18:23 Temat postu:
Nie ma sie czym martwić. Piersi napewno Ci jeszcze urosną, włosy łonowa także. Niektóre dziewczyny w twoim wieku nawet nie mają guziczków są płaskie jak deski, więc nie masz sie czego obawiać. Na wszystko przyjdzie czas. Blandzia - Pon 19 Lip, 2004 21:10 Temat postu:
1. Po pierwsze- nie gol się!Łona nikt nie widzi A jesli pod pachami nie masz wlosow to wygladają na wydepilowane. Ja raz się ogoliłam, bo się tych włosów wstydziłąm to potem potówki same miałam.
2.Piersi taaa...wiesz ile ja mam z nimi przykrości? nie pytaj! Mam 12 lat(we wrześniu 13) a biustonosz nosze 70a+ ;( .
3. Okres, jeszcze gorzejjj. w wieku 11 lat popłakałam się i miałam doła tydzień gdy dowiedziałam się, że większość dziewczyn w klasie go ma! Mam prawie 13 i dalej go nie mam .
Wszystko mam nadzieje mi i tobie się zrobi _grzeszczulka_ - Wto 20 Lip, 2004 13:28 Temat postu:
każda z nas dojrzewa w innym tempie! nie ma określonego tempa u dziewczyny. Nie powinnaś się wstydzić tego ze nie masz takich piersi jak inne dziewczyny i tym ze nie masz tak dużo owłosienia! niektóre dziewczyny są wręcz wkurzone tym ze mają juz takie piersi lub mają już duuużo owłosienia, bo gdy idą na basen a mają biały lub jakiś jasny strój wszystko brzydko widać ciekawe z kąd to znam nie martw się tym... kiedys przyjdzie na ciebie pora, tak samo jak inne dziewczyny Luna - Wto 20 Lip, 2004 13:47 Temat postu:
Nie wstydź się! Przecież to ma dużo zalet np. możesz spać na brzuchu i nic Ci nie przeszkadza. A co do owłosienia to lepiej chyba mieć mniej !!! Anonymous - Sro 28 Lip, 2004 18:29 Temat postu:
Mi włoski zaczęły rosnąć w wieku 10 i 5 lat. Moje cucuszki mają 10 cm długości. I ja wcale nie chce mieć miesiączki,bo nie będę wiedziala co powiedzieć mamie! kasia 14latek - Sro 04 Sie, 2004 16:01 Temat postu:
ale wy macie problemy. moja mama bardzo by sie ucieszyla ze mam okres.!! i nie trzeba sie wstydzis bo nasze mamy tez przez to przechodzily. masz dopiero 13lat wiec sie nie martw. ja co prawda mam juz owlosienie lonowe i pod pachami, ale to nie jest takie przyjemne, kiedynp. chodzisz w stroju kapielowym i wszystko widac. a piersi..oh te piersi... ja tam nie mam sie czym chwalic, ale guziczki to to juz nie sa. mam 14lat. jak ja mialam 13 lat, to tez mialam guziczki ale teraz sa troszke wieksze i caly czas rosna!! wiec nie martw sie rozwijasz sie prawidlowo i nie masz czym sie przejmowac!!!! Gościówa - Sro 04 Sie, 2004 17:03 Temat postu:
KAmka napisał/a:
Mi włoski zaczęły rosnąć w wieku 10 i 5 lat. Moje cucuszki mają 10 cm długości. I ja wcale nie chce mieć miesiączki,bo nie będę wiedziala co powiedzieć mamie!
hehe sorry ale mnie robawił twj post...Wątpie zeby twoje piersi miały 10 cm długości Raczej 10 cm róznicy pomiędzy obwodem pod biustem a w biuscie..ale nie długosci...kobieto...hehe gdyby twoje piersi miały 10 cm DŁUGOSCI to bys muaiała smiesznie wyglądac..ale rózncy owszem. A co do miesiączki to nie masz wyboru...dostaniesz ją napewno...a co powiedziec mamie? PRAWDE! czyli ze masz okres i tyle. Mama napewno cie zrozumie i nawet się ucieszy. Anonymous - Czw 05 Sie, 2004 20:51 Temat postu: ...
Na dorastaniu biustu ti ja sie za bardzo nie znam ale chyba po prostu urosną ci później. A co do owłosienia to ja jestem chłopakiem i być może mamy inny czas wzrostu owłosienia to mi sie zaczeło pojawiać jak miałem 11,5 lat choć teraz mam 12 Ale już coś mam