Dzieci OnLine

DOJRZEWANIE - czemu mam lewą piers wększą od prawej?

Anonymous - Pią 29 Lis, 2002 13:41
Temat postu: czemu mam lewą piers wększą od prawej?
cześc , mam 11 lat ,rosną mi juzż piersi ale chyba coś jest nie tak bo lewą mam większą od prawej a chyba powinno byc odwrotnie .Proszę pomóżcie.
Anonymous - Pią 29 Lis, 2002 17:13
Temat postu:
Cześć !

Cytat:
mam 11 lat ,rosną mi juzż piersi

Wzrost twoich piersi świadczy o twoim dojrzewaniu

Cytat:
ale chyba coś jest nie tak bo lewą mam większą od prawej

Wierz mi w tym ze jedna z twoich iersi jest inna niż druga nie ma nic dziwnego Poprostu ciało człowieka jest asymetryczne czyli jedna połowa nie jest identyczna niż druga spróbuj np spojrzeć na czyjeś zdjęcie i zasłoń jedną połąwę twarzy a później drugą zobaczysz jak bardzo sie różnią to jest normalne

Cytat:
chyba powinno byc odwrotnie

CZemu uważasz ze powinno być odwrotnie

Mam nadzieję ze twoje wątpliwości zostały rozwiane
Kinga - Pią 29 Lis, 2002 17:14
Temat postu:
Cześć !

Cytat:
mam 11 lat ,rosną mi juzż piersi

Wzrost twoich piersi świadczy o twoim dojrzewaniu

Cytat:
ale chyba coś jest nie tak bo lewą mam większą od prawej

Wierz mi w tym ze jedna z twoich iersi jest inna niż druga nie ma nic dziwnego Poprostu ciało człowieka jest asymetryczne czyli jedna połowa nie jest identyczna niż druga spróbuj np spojrzeć na czyjeś zdjęcie i zasłoń jedną połąwę twarzy a później drugą zobaczysz jak bardzo sie różnią to jest normalne

Cytat:
chyba powinno byc odwrotnie

CZemu uważasz ze powinno być odwrotnie

Mam nadzieję ze twoje wątpliwości zostały rozwiane

Sorry ze odpowiadam drugi raz ale się nie zalogowałam
deg - Sob 30 Lis, 2002 14:21
Temat postu:
Cześć!

Kinga zdążyła już Ci dość fachowo odpowiedzieć. Ja tylko dorzucę moje 3 grosze Smile

Ciało człowieka nie jest idealnie symetryczne i nie rozwija się idealnie symetrycznie. Dlatego jedna z Twoich piersi prawdopodobnie trochę szybciej rośnie. Druga ją pewnie dogoni i ostatecznie będą do siebie podobne (choć nie identyczne). Nie ma tutaj reguły, która ma być większa, która mniejsza.

Asymetria czasem może być spowodowana przez niepokojące zmiany w piersi z nowotworowymi włącznie. Dlatego przeczytaj informacje zawarte na stronie http://dzieci.best.pl/Trudne_pytania/Artykuly/samobadanie_piersi.htm. Zgodnie z wytycznymi na tej stronie spróbuj zbadać swoje piersi. Powtarzaj to co 2-3 miesiące. Jeśli już miesiączkujesz, badania wykonuj zawsze w tym samym momencie cyklu, najlepiej na początku gdy piersi Cię nie bolą. W piersiach wyczujesz różne dziwne grudki - nie jest to oczywiście powód do niepokoju - są to gruczoły mleczne oraz grudki tkanki tłuszczowej. Dzięki regularnemu badaniu będziesz w stanie określić, czy któraś z "grudek" nie powiększa się niepokojąco szybko - może to być niedobry znak.
Jednak nie powinnaś się za bardzo niepokoić - nowotwory bardzo sporadycznie dotykają dziewczyn w Twoim wieku. Namawiam Cię na badania, abyś lepiej poznała swoje piersi i lepiej interpretowała zmiany w nich zachodzące.
Blanka - Sob 25 Sty, 2003 09:11
Temat postu: nie ma co sie martwic
wielkosc piersi to cech indywidualna kazdej kobiety.
czy jest powiedziane ze po pierwszej mieciaczce kolezanki nastapi twoja nie! moze byc odwrotnie.
tak samo jest z piersmi
z wiekiem nie bedziesz widziala roznicy gdysz przewaga sie zminimalizuje!
NaStKa - Sob 25 Sty, 2003 10:59
Temat postu: :)
Wielkość piersi jest związana z genetyką. Ich wielkośći kaształ podczas całego życia zmienia się.
Czy zauważyłaś że dzieci do 10 roku życia nie mają jeszcze piersi lecz tylko malutkie sutki?
Zaś dziewczętą które mają od 10 do 16 lat, wielkość piersi powiększ sie.
Kobiety dojrzałe mają już stałą wielkość piersi do czasu gdy nie urodzą dziecka.
W momencie gdy urodzą dziecko, w ich piersiach gromadzi się mleko którym karmią maluchy. Wtedy piersi matek są nawet o 3 rozmiary większe!!
Po usunięciu pokarmu z piersi matek, biust może być większy niż przed urodzeniem dziecka, bądź mniejszy niż wcześniej.
Wszystko zapisane jest w genach....a co do twojego przypadku to, jedna mniejsza pierś od drugiej jest całkiem normalna. Z czasem ten mankament sie koryguje (po zakończeniu okresu dojrzewania). Nie obawiaj sie.....wszystko będzie wporządku!

Więcej na stronie: http://www.dzieci.best.pl/forum/viewtopic.php?t=299
Fuzzy - Sro 05 Lut, 2003 16:02
Temat postu: odp
Piersi nigdy nie są symetryczne
Nemeia - Sro 05 Lut, 2003 20:43
Temat postu:
Fuzzy dlaczego kazdy twoj post to jedno dwa zdania??? Nie wnosisz nic nowego do rozmowy, powtazasz tylko to co pisza wszyscy przed toba...
Anonymous - Sro 05 Lut, 2003 21:22
Temat postu:
Czytałam w książce, że lewa pierś jest większa od prawej, ponieważ miejsce zajmuje serce. Ale troche to dziwne, bo miejsce robią ołuca dla serca i lewe płuco jest mniejsze od prawego... Confused
Blanka - Czw 06 Lut, 2003 14:20
Temat postu:
anonimko!
wiem ze to glupi przyklad ale patrz:
porownaj swoje rece nogi a zobaczyz ze lewe jest wieksze (chocby o milimetr)

sluszna uwaga Kleo!

Pozdrowienia
Anonymous - Pią 07 Lut, 2003 15:46
Temat postu:
Eh...Blanka to prawda. Sama sprawdziłam Smile
NaStKa - Pią 07 Lut, 2003 16:43
Temat postu:
ale niewiem czy wiecie że srce nie leży centralnie , dokłasnie po lewej stronie piersi....serce leży
- mniejwięcej pomiędzy piersiami , ale większa część serca leży po stronie lewej (ale nie cała) dlatego mówi sie że serce leży po lewej stronie , wiec nie do końca mniejsza pierś od drugiej jest powodem położenia serca (chyba)
deg - Sob 08 Lut, 2003 03:10
Temat postu:
Zauważcie też, że mężczyźni też mają serce, mają mniejsze piersi, więc tym bardziej powinni je mieć nieproporcjonalne.
Coś z tą teorią o sercu jest nie tak Smile
NaStKa - Sob 08 Lut, 2003 14:01
Temat postu:
Każdy człowiek moze sie pomylić Wink
Blanka - Sob 08 Lut, 2003 15:13
Temat postu:
Badania naukowe dowodzą że kobiety z biegiem wiekuw mają coraz mniejwsze piersi.Figura kobiety z wielu setek lat p.n.e. miała 240cm biustu
u kobiety z naszego przełomu wieków i tysiącleca biust ma ok 92 cm Exclamation
Naukowcy muwią ze z biegiem czasu piersi kobiety będą coraz mniejwsze Exclamation
Anonymous - Sob 08 Lut, 2003 19:58
Temat postu:
Cooo ? Mniejsze ? To nie możliwe ! Eeeee...bzdury. Piersi rosną tyle ile chcą Razz Może pojawi się pewna 25 letnia kobieta z biustem, który ma 5 cm !? Hmm...nie chce mi się w to wierzyć Razz Razz Razz
NaStKa - Sob 08 Lut, 2003 21:08
Temat postu:
Myśle tak samo jak KleO
Przecież biust kobiety sam sobie (genetycznie) wie ile urosnąć....
Coś nie chce mi sie wierzyć w ich malanie....
Anonymous - Nie 09 Lut, 2003 14:35
Temat postu:
No właśnie tu jest problem. Możliwe, że Blanka to zmyśliła, albo...

Lepiej poczekać na Deg'a. On nam pomoże rozwiązać ten problem.
NaStKa - Pon 10 Lut, 2003 20:41
Temat postu:
Czy Blanka zmyśliła?
No niewiem...ja bym tak odrazu nie posądzałą jej o kłamstwo....
deg - Sro 12 Lut, 2003 01:18
Temat postu:
Zbyt dosłownie rozumiecie słowa Blanki.
Nie znam tych badań naukowych, ale to co pisze Blanka wydaje się być sensowne i mocno prawdopodobne.
Blanka pisze o tym, że kobiety mają coraz mniejsze piersi, ale jest to proces który odbywa się bardzo wolno. Na przykład (dane wyssane z palca, dla zilustrowania problemu) w roku 1000 naszej ery kobiety średnio miały 120 cm obwodu w biuście. Teraz, tj. w roku 2000 mają średnio 92 cm. Za kolejny tysiąc lat (czyli w 3000 r.) będą miały średnio np. 85 cm.
Tak jak piszę - zmiany te są bardzo powolne, więc nie bójcie się - w wieku 25 lat z pewnością będziecie miały piękny biust! Smile
NaStKa - Sro 12 Lut, 2003 17:21
Temat postu:
Może masz racje Deg...
A co do biustu no to ja myśle że bedę miała ładny Wink już ka sie oto postaram Wink
Anonymous - Sro 12 Lut, 2003 18:04
Temat postu:
NaStKa ja Blanki nie posądzam o kłamstwo, a ja nie lubię jak ktoś tak mówi, że ja ją już posądzam o kłamstwo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ale to co Deg napisał to teraz już kapuuuje ! Ale to troche dziwne, że biust z czasem staje się coraz mniejszy. Przecierz piersi rosną tyle ile mają urosnąć, ale, że będzie mniejszy !? Dziwne... Confused
deg - Sro 12 Lut, 2003 21:52
Temat postu:
Tak jest. I za 1000 lat piersi też będą rosły właśnie tyle ile mają. Tylko ta "norma" będzie niższa.
Teraz dla przykładu jesteśmy (znacznie) wyżsi niż kilkaset lat temu. Żyjemy też nieco dłużej (choć z tym bywa różnie, podobno daaaawno temu ludzie żyli 120 lat i właśnie na tyle są "zaprogramowani"). Dojrzewamy znacznie szybciej niż przodkowie.
Nemeia - Czw 13 Lut, 2003 15:33
Temat postu:
Ewolucja moji kochani Smile Kazda zmiana w budowie czlowieka, lub jakiegokolwiek innego zyjatka ma na celu wiekrze dostosowanie nas do zycia... Tylko ze my jeszcze nie wiemy dlaczego za 1000 lat beda nam potrzebne mniejsze piersi.
NaStKa - Pią 14 Lut, 2003 19:12
Temat postu:
Myślę że w roku 10000 ludzie będą miszkali w takich domach jak te w bajce Jectonowie (czyt. Dżeksonowie)
A co do biustu to niech se maleje i tak w nie będe żyła tyle lat więc mnie ten problem niedotyczy (ale moje dzieci i prawnuki tak Sad )
Myszorka - Nie 19 Paź, 2003 13:02
Temat postu: hmmm
Zawsze nie rosna 2 piersi od razu tylko albo prawa albo lewa .
W Twoim przypadku zaczela piewsza rosnac lewa , i dlatego lewa masz wieksza od prawej .
To zupelnie normalne gdy sie dojrzewa.
Z czasem Twoje pieri sie unormuj i beda mniej wiecej takie same ... [/list]

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group