Dzieci OnLine

DOJRZEWANIE - moje pytanko... :)

NaStKa - Nie 28 Mar, 2004 12:19
Temat postu: moje pytanko... :)
Byłam ostatnio na bilansie u lekarza i tam na karteczce była taka rubryka "dojrzewanie w skali Tannera" jakoś tako i chciałam spytać ile jest stopni tej skali i czego ta skala dotyczy?
gi-gi - Wto 30 Mar, 2004 03:06
Temat postu:
Skala Tannera, skala oceniająca stopień zaawansowania przebiegu dojrzewania płciowego: piersi, narządów płciowych.
Jak chcesz to wlepie wiecej materialow na ten temat ale po
angielsku... daj mi znac... pa... to taka ogolna definicja skali tannera.
marog6 - Wto 30 Mar, 2004 10:32
Temat postu:
U mnie w szkole tez to było ale nie robili tych badań, ale oczywiście każdy sie bał że bedzie sie musiał rozebrac

PS: Ja sie bardzo nie bałem
Mon!śka - Czw 01 Kwi, 2004 16:24
Temat postu:
Nie martw się!!! Very Happy

U mnie też na ankiecie to było! Bałam się, że lekarz będzie mnie pytał: czy miesiączkuję, jeśli tak, to od kiedy itp.

Myślałam również, że dadzą jakieś ankiety do uzupełnienia czy coś podobnego.

Ale obie me myśli okazały się błędne. Lekarz wogóle tego nie ruszał. Jak otrzymał tak to oddał. Nic tak nie pisał. Very Happy

Nie martw się! Zawsze jeśli pytali Cię o coś, co Cię krępuje - nie musisz odpowiadać! Ale pamiętaj zawsze mów prawdę!!!

POZDRAWIAM!!! :***
Mon!śka - Czw 01 Kwi, 2004 16:32
Temat postu:
Odpowiadam na Twoje drugie pytanie:

Tannera skala, skala oceniająca stopień zaawansowania przebiegu dojrzewania płciowego: piersi, narządów płciowych.

Np.:

Poniżej przedstawiono 5 etapów rozwoju gruczołów sutkowych wg Tannera.

--------------------------------------------------------------------------------

Stadium 1: przedpokwitaniowe - uniesienie wyłącznie brodawki.

Stadium 2: stadium „pączka” - pagórkowate uniesienie brodawki i całego gruczołu sutkowego.

Stadium 3: dalsze powiększanie i unoszenie się gruczołu sutkowego i brodawki, o jednolitym konturze.

Stadium 4: prominencja otoczki i brodawki, wyraźnie oddzielonych od reszty zarysu gruczołu sutkowego.

Stadium 5: dojrzałości - prominencja brodawki, zarys otoczki zlewa się z resztą gruczołu sutkowego (chociaż w niektórych wypadkach dojrzały sutek zachowuje prominencję brodawki i otoczki).

POZDRAWIAM!!! :***
Kinga - Czw 01 Kwi, 2004 17:25
Temat postu:
Cze

Ja nie słyszałam jeszcze o tej skali w jakim wieku są te badania

a tak poza tematem Mon!śka widzę że jesteś nowa witamy witamy biggrin
mogłaś swoje 3 posty napisać w jednym Razz
NaStKa - Czw 01 Kwi, 2004 20:44
Temat postu:
bilans robi sie w wieku (chyba) 1 roku , potem 6 lat , 14 i 18.
niepamietam dokłądnie jak to tam jest po kolei
Wink

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group