Dzieci OnLine
DOJRZEWANIE - Skala Tannera.
Anonymous - Czw 08 Kwi, 2004 23:22
Temat postu: Skala Tannera.
Siemka!
Ostatnio dostaliśmy od pięlegniarki takie karteczki z częścią do wypełnienia przez rodziców i częścią do wypełnienia przez lekarza po zbadaniu nas.
W tej części dla lekarza jest takie pole "Dojrzewanie płciowe według skali Tannera". Wie ktoś może coś to jest ta skala Tannera, na czym polega, jak sie ją określa itd.?
Pozdro!
Myszorka - Pią 09 Kwi, 2004 08:24
Temat postu: odp
JA nie mam zielonego pojecia co to jest . Moze to to np. ile kto wazy i ile miezy i czy te wymiary sa prawidlowe . Nie nie wiem nie chce Cie wprowadzac w blad . Poczekaj na Dega , mroweczke , albo gosciowe
panienka_wierzba - Pią 09 Kwi, 2004 13:22
Temat postu:
przypominam sobie że na forum było już takie zapytanie i odpowiedzi, nawet dosyć niedawno. Poszukaj w tym temacie a na pewno znajdziesz.....
Dexter - Pią 09 Kwi, 2004 15:17
Temat postu:
http://dzieci.best.pl/forum/viewtopic.php?t=2736
Anonymous - Pią 09 Kwi, 2004 15:43
Temat postu:
nie bój sie ta skala to nic strasznego. ja tez byłam na bilansie i tam tez pisało : dojrzewanie w skali Tanera".
chodzi o to czy dziewczyna już miesiączkuję i naprawde nie ma się czym martwic papa pozdro....
Gościówa - Sob 10 Kwi, 2004 15:29
Temat postu: skala
My tez dostawalismy takie kartki...niedawno w 1 gim. Czesc musili wypelnioc rodzice..tzn czy dziecko ma jakies alergie, czy ostatnio chorowalo itp..a czesc lekarz...btrali nas na tzw bilans poczatkowy..zawsze gdy przychodzisz do nowej szkoły...(przynajmniej w naszym miescie) jest tak ze biora cie na badania i potem wpisuja to wszystko w twojej karcie..rozbierasz sie do bielizny i lekarz ogląda twoje nogi..czy nie masz płaskostopia..twoje plecy (czy nie masz skrzywien kregosłupa)..patrzy na zeby, gaerdło..szyje (czy nie masz tarczycy)...na wszystko! waza cie,..mierzą...i okreslają rowniez w skali tanera..tzn patrza jak mocno masz rozwinięty biust i pytaja sie czy masz juz miesiączke..to wszystko! nie bój sie naprawde nie ma czego! Nie musisz sie rozbierac cała..tylko do bielizny.. a lekarz jest delikatny...oczywiscie nie dotyka cie tam gdzie niepotrzeba..jesli chodzi o piersi to przeciesz nie musisz dejmowac stanika zeby bylo widac jakie masz duze.
rodzynka - Sob 10 Kwi, 2004 23:07
Temat postu:
Skale Tannera jest to skala oceniająca stopień zaawansowania przebiegu dojrzewania płciowego: piersi, narządów płciowych.
Myszorka - Nie 11 Kwi, 2004 08:29
Temat postu: odp
O mamciu ja nie chce zadnych badan . Blee . Trzese sie jak ide do lekarza a co dopiero na takie badanie . Fuu
rodzynka - Nie 11 Kwi, 2004 10:37
Temat postu:
ee no co ty nie ma sie czego bać.
To przecież tylko badania kontrolne. NIkt nie będzie ci kazał rozbierać sie do naga i nie będzie cie macał żeby tę skalę Tannera określić.
Zresztą warto sie nawet troche pobać jeśli póżniej będzie sie wiedzialo że jest sie całkowicie zdrowym.
Anonymous - Nie 11 Kwi, 2004 10:48
Temat postu:
Eee, też bym wolała takich badań nie mieć. Jeszcze wykryje u mnie płaskostopie i mnie na jakieś zajęcia zapisze. Albo po jeżyku będę musiała łazić
2.0 Powered by
phpBB modified v1.9 by
Przemo © 2003 phpBB Group