Dzieci OnLine

DOJRZEWANIE - Pierwsza miesiączka ! Co robić ?!

Anonymous - Nie 19 Sty, 2003 20:32
Temat postu: Pierwsza miesiączka ! Co robić ?!
Pierwsza mieszączka...co robić ? Te dziewczyny co nie mają miesiączki to perwnie nie chcą jej mieć ! Myślicie lewnie, że to boli ? To zależy jak kto odczuwa ból ! Inni bólu nie czują...! Kiedy pojawi się pierwsza miesiączka to się czeście ! Wejdziecie w okres dojdziewania i staniecie się małymi kobietkami ! Dojrzewanie trwa od 10 do 17 roku życia ! Jeśli nie dostaniesz miesiączki np. na 15 lub 16 lat, to zgłoś się z tym do lekarza ! Jak masz mieszączkę to w kalendarzu sobie zaznaczaj kiedy dostajesz miesiączkę i ile ona trwa dni ! Ja mam 13 lat, no...jeszcze nie mam miesiączki, ale miałam w szkole prelekcje z pielęgniarką i rozmowa była o miesiączce. Jak się pojawi na bieliźnie przeźroczyste coś ( żadkie ) to nie myślcie, że to się coś niewiadomo dzieje ! To jest wydzielina śluzowa pochwy ! Wtedy musicie nosić wkładki chigieniczne ! A zresztą...zapytajcie o to wszystko mamę ! Miesiączkę nazywamy inaczej okrestem lub menstruacją ! O wszystkim dowiecie się od mamy !
Anonymous - Nie 19 Sty, 2003 20:50
Temat postu: hehe
Wiesz Kleo masz wieeeeelkie szczęście że o problemie miesiączki mówi się otwarcie w twojej szkole....ja niestety nie miałam takich praktyk Sad za to w 4 klasie szkoły podstawowej rozdano wszystkim dziewczyną paczuszki, które zawierały broszurę na temat dojrzewania-książka liczyła sobie 45 stronic i była pisana przez kobietę ginekologa, firmu ALWAYS, komplet różnego rozmiaru podpasek i wkładek higoenicznych ALWAYS i...próbki szponu przeciw łupierzowego biggrin Wszystko dla nas! Co prawda podpaski leżą nieużywane bo jeszcze nie miesiączkuje a mam 14 lat Sad No ale wierze że przyjdzie ten czas i popieram Cię, w zdaniu "wszystkiego dowiesz sie od mamy"-to najlepsza encyklopedia wiedzy o miesiączkach itp.

NaStKa
Anonymous - Nie 19 Sty, 2003 21:11
Temat postu: Ospowiedź ta jest do Nastki !
Nastka...ja też dostałam na prelekcji paczuszkę w którym była :
Książeczką o miesiączce i inne różne, podpaski, pudełko na podpaski ( rózowe ) aby nikt się nie kapnął, że mam przy sobie podpaski ! Jeszcze nie mam miesiączki...czekam...czekam...
Podomno, że jak się pojawi pierwsza miesiączka to się już nie rośnie ! A ja jestem niska...więc mogę poczekać z miesiączka o 15 roku życia...
Nastka ! Ty masz na imię Natalia ? Bo ja tak ?! Laughing Laughing Laughing
Anonymous - Wto 21 Sty, 2003 10:09
Temat postu:
a ja mam już okres!: Smile i mozecie mi zazdroscić
biggrin Smile Laughing Razz
zart oczywiście
dostałas rózowy kartonik?znaczy pudełeczko ale ci dobrze!my tylko podpaki, i to jeszcze luzem Sad
Ewcia - Wto 21 Sty, 2003 13:33
Temat postu:
ja w 4 klasie dostałam podpaski luzem ale w 6 się postarali i tez dali nam w różowymy TANDETNYM pudełeczku
Anonymous - Wto 21 Sty, 2003 17:54
Temat postu: niee
Wiesz KleO nie mam na imie Natalia. A co do różowego pudełeczka to ci zazdroszcze...w jakiej ty podstawówce sie uczysz że tak o was dbają?!
Anonymous - Sro 22 Sty, 2003 18:50
Temat postu: No wiesz...
NaStKa napisał/a:
Wiesz KleO nie mam na imie Natalia. A co do różowego pudełeczka to ci zazdroszcze...w jakiej ty podstawówce sie uczysz że tak o was dbają?!

No wiesz Nastka...jestem z Tarnowa i chodzę do S.P. 23 !
Mam prawie kilometr do szkoły...ale powiem Ci szczerze ! Same debile w tej mojej szkole są ! Ale niektórzy są fajni biggrin
Wiesz...na tą miesiączkę mogę poczekać, ale to konievcznie do 15 roku życia ! Mam prawie 13 lat, chodzę do 6 klasy, a wzrostu mam 134 ! To jest właśnie mój problem ! W mojej klasie też są niskie dziewczyny ! Zauważyłam, że mam WYDZIELINĘ ŚLUZOWĄ...to jest okropne ! I wiadomo - wkrótce OKRES ! Sad Sad Sad
Przystyłam Embarassed ale i dobrze, bo jestem chuuuuda ! Jestem troszkę wyższa...zażywam lekarstwa na wzrost...I OKROPNY T R A N ! ! ! Co ze mną będzie jak dostanę okres ? Będę niska ! ! ! Pomóżcie ! Co mam robić ! ! ! ? ? ?

Ewcia - Sro 22 Sty, 2003 18:55
Temat postu:
ja sama jeszcze nie miałam okresu ale mam wiel koleżanki które już go dostały i nie zauważyłam żeby one pzrestały rosną więc nie zamartwiaj sie ze nie urośniesz Laughing
Anonymous - Sro 22 Sty, 2003 19:27
Temat postu: Re: No wiesz...
"...zażywam lekarstwa na wzrost..."

Mogłabyś konkretniej powiedzieć w jakiej formie przyjmujesz leki?
Ja pochodzę z Suwałk i też mam kłopot ze wzrostem...mam 14 lat i 151 cm...zażywam leki tzw.HORMONY WZROSTU
Niestety podawane sa w formie zastrzyków Crying or Very sad ale zdążyłam sie już przyzwyczaić Wink
No a co do tego okresu to wiem że moja mama dostała go w wieku 15 lat....słyszałam że termin wystąpienia miesiączki wiąże sie z czasem kiedy okresu dostała mama dziewczyny.Więc jeśli twoja mama dostała okres np. w wieku 14 lat to powinnaś i ty w tym mniejwięcej czasie spodziewać sie miesiączki...jeżeli masz siostrę to zapytaj się kiedy ona go dostała...i kiedy dostała twoja mama....bedziesz pewna na 50% że i ty w tym czasie możesz dostać-to się sprawdza ale nie zawsze!!
Moja przyjaciółka dostała okresu w wieku 11 lat a jej mama gdy miała 14....więc 100% pewności nie ma ale to zawsze coś Smile
Jak mam 14 lat a moja mama dostała okres w wieku 15 lat to i ja sie w tym czasie spodziewam...a jak wyjdzie zobaczymy.
Trzymaj sie cieplutko!
Anonymous - Sro 22 Sty, 2003 20:19
NaStKa napisał/a:
"...zażywam lekarstwa na wzrost..."

Mogłabyś konkretniej powiedzieć w jakiej formie przyjmujesz leki?
Ja pochodzę z Suwałk i też mam kłopot ze wzrostem...mam 14 lat i 151 cm...zażywam leki tzw.HORMONY WZROSTU
Niestety podawane sa w formie zastrzyków Crying or Very sad ale zdążyłam sie już przyzwyczaić Wink
No a co do tego okresu to wiem że moja mama dostała go w wieku 15 lat....słyszałam że termin wystąpienia miesiączki wiąże sie z czasem kiedy okresu dostała mama dziewczyny.Więc jeśli twoja mama dostała okres np. w wieku 14 lat to powinnaś i ty w tym mniejwięcej czasie spodziewać sie miesiączki...jeżeli masz siostrę to zapytaj się kiedy ona go dostała...i kiedy dostała twoja mama....bedziesz pewna na 50% że i ty w tym czasie możesz dostać-to się sprawdza ale nie zawsze!!
Moja przyjaciółka dostała okresu w wieku 11 lat a jej mama gdy miała 14....więc 100% pewności nie ma ale to zawsze coś Smile
Jak mam 14 lat a moja mama dostała okres w wieku 15 lat to i ja sie w tym czasie spodziewam...a jak wyjdzie zobaczymy.
Trzymaj sie cieplutko!

No więc tak NaStka ! Mam jeszcze nieskończone 13 lat... Exclamation
Moja mama dostała w wieku 13 lat miesiączkę ! Chodziła do 6 klasy i ja teraz też chodzę do 6 klasy ! Dobre i to, że Ty masz 151 cm wzrostu, a ja mam 134 Exclamation Ja to dopiero mam problem ! Ale wiem od higienistki ( ze szkoły ), że jak dostała okres to jeszcze urosła 7 cm Exclamation Exclamation Exclamation Ja muszę koniecznie dostać miesiączkę w wieku 15 lat ! Nie wcześniej ! Muszę urosnąć ! Wystarszy mi 160 cm wzrostu Exclamation Dobre i to Exclamation Jak zaczełaś o tych lekarstwach, to Ci opiszę moje !
Zażywam naczczo pół tabletki o nazwie " LETROX ", a po obiedzie całą tabletkę o nazwie " LODOX " i 1 kapsułkę " TRANU " ! Jestem chuda i niska...Ale inni zauważyli, że wkońcu przytyłam ! I o to chodzi ! Wiesz co NaStka Question Byłam z tym moim wzrostem u lekarza i okazało się, że zatrzymał mi się " WIEK KOSTNY ", czyli mam 2 lata opóźnienia wzrostu ! Lekarka mi powiedziała, że mam sznsę urosnąć ! Mam szansę mieć 160 cm wzrostu ! To moje jedyne marzenie ! Muszę się naprawdę wziąć za siebie ! Nastka ! Koniecznie odpisz ! Jak masz Gadu - Gadu, to podaj numer ! Mój to : 4161665 ! Aha...i przedstaw się jako NaStka z FORUM ! Napisz do mnie nawet wtedy kiedy ja będę niedostępna na Gadu - Gadu Exclamation Ok ? Plisss... Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation
Odpisz...czekam na odpowiedź...

Anonymous - Czw 23 Sty, 2003 18:57
Temat postu: a co ze mną ?
Ej wy to macie fajnie!
U mnie wszkole niczego nie rozdali zadnej dziewczynie!!!
Jestem w piątej klasie i co?
My mamy raz na tydzien lekcje z panią na wiedzy, ale i tak jest źle gdyz my mamy je razem z chlopakami i zle sie czujemy (dziewczyny z mojej kl.) gdyz jak pani cos o naszych miesiaczkach wspomina to chlopcy chichocza i rwia sie z smiechu, a jak muwi mani cos o narzadach clopcow to czuje sie nieswojo. uwazam ze powinnysmy dostac juz te rzeczy gdyz jedna dziewczyna z mojej klasy juz dostala okresu
Mowila ze byla bardzo zaskoczona gdysz dostala go w szkole, a nie byla na to przygotowana.
Anonymous - Czw 23 Sty, 2003 20:54
Temat postu: :D
Najpierw do 11-nastki
* Widzisz dobrze jest mieć przedmiot który uczy nas o zachowaniu sie w sytuacjach dla nas dotąd nieznanych...no niby dostałam tą paczuszkę ale i tak z niej nie skorzystałam....a chłopacami sie nie martw oni zawsze tak sie zachowują....ja mam 14 lat i chłopcy w mojej klasie (bo też razem z nimi mam ten przedmiot) rżną jak konie...ale i tak sie rewanżujemy kiedy o ich narządach jest mowa

* A co do Kleo to już nadałam ci wiadomość biggrin Nareszcie będziemy mogły pogadać....
Anonymous - Sob 25 Sty, 2003 16:55
Temat postu:
Laughing do 11-nastki
Wiesz co tobie to dobrze u mnie w szkole to wogole nie było ani paczuszek, ani lekcji!!!
Szalona - Sob 25 Sty, 2003 17:04
Temat postu:
U mnie w szkole tez takie cos bylo w zeszlym roku jak chodizlam do 6 kalsy co tydzien sie chodizlo na lekcje wychowania do zecia w rodiznie ale nie dostalismy podpasek ani nic.Ale teraz chodze do innej skzoly i tam jest ponad pol roku wosu a reszta wychowanie do zycia w rodzinie zamiast wosu!A teraz koleznka ktora jest o rok mlodsza (chodzi do tej starej szkoly) mowila mi ze mieli wtym roku prelekcje jaka jedna lekcje na caly rok a nie tak jak ja mialam ze co tydzien przez pol roku nio i na tej oprelekcji dostali wlasnie takie pudeleczko podpaski i ksiazeczke.Kto wie moze w tej skzole jak bedzie miec to wychowanie do zycia w rodzinie to dostaniemy ksiazeczki podpaski i pudeleczko Exclamation biggrin
Anonymous - Sob 25 Sty, 2003 17:31

Szalona...
Ja chodzę do 6 klasy, i nie dostałam na wychowaniu do życia w rodzinie żadnej paczuszki, tylko na prelekcji z pielęgniarką ! Wszystkie dziewczyny z 6 klasy miały tą prelekcję i dostały paczuszki ! biggrin

Anonymous - Sob 25 Sty, 2003 19:34
Temat postu:
Wiesz co?Szalona!Ja w drugim semestrze bede miała wychowanie do życia w rodzinie!I może też coś dostane!! biggrin
NaStKa - Sob 25 Sty, 2003 20:01
Temat postu: eh
Ja bym nie była tego taka pewna....raczej podczas WŻR (wychowania do życia w rodzinie) nie dostaje się paczuszek...tylko na prelekcjach bądź przy temacie o DOJRZEWANIU (pani od biologi omawiając z wami ten temat może rozdać prezenciki).
Anonymous - Sob 25 Sty, 2003 21:13
Temat postu:
Ja mam wychowanie do życia w rodzinie, niedawno zaczęliśmy mówić o tym czym różni się kobieta od mężczyzny (a raczej chłopiec od dziewczynki biggrin ) więc... może dostaniemy paczuszki? Przecież to najodpowiedniejszy moment...
NaStKa - Sob 25 Sty, 2003 21:59
Temat postu: :)
Ale raczej na wychowaniu do zycia w rodzinie nie dają, niestety Sad Confused
Anonymous - Sro 29 Sty, 2003 20:57
Temat postu:
Na wychowaniu do życia w rodzinie mają rozdawać paczuszki ? No chyba żartujecie ! Nie sądzę ! Wink Wink Wink
Anonymous - Sro 29 Sty, 2003 21:00
Temat postu:
Każdy doczeka się PRELEKCJI z PIELĘGNIARKĄ jakąś lub GINEKOLOGIEM ! Nie wiadomo jeszcze...czy w ogóle będzie jakaś PRELEKCJA z pielęgniarką lub ginekologiem... Razz Razz Razz Laughing Laughing Laughing
Anonymous - Wto 11 Lut, 2003 21:08
Temat postu:
u nas też rozdali paczuszki .. z różowym pudełeczkiem Razz tyle że moja siora znalaza je u mnei w pokoju ... mam nadzieje ze nei będzie gadac wszędzie ....
NaStKa - Sro 12 Lut, 2003 16:54
Temat postu:
Ciekawe ile ta siostra ma lat?
A tak ogólnie to nie w każdej szkole rozdają paczuszki
Anonymous - Pią 14 Lut, 2003 01:01
Temat postu:
10 lat ... ale strasznie wszytsko rozgaduje - za grosz do niej zaufania nie mam Neutral rozgadała i teraz, ale mama moja sie nei czepia specjalnie, bo juz tam gadala na temat meisiaczki, itp. dosc sporo ;P
Katie - Pią 14 Lut, 2003 12:23
Temat postu: Nie można się aż tak przejmować ...
Gdy pierwsza miesiączka zasokczy dziewczynę w szkole to nie powinna się martwić. W końcu to ten pierwszy i ostatni raz ... Należy zawsze nosić przy sobie chusteczki higieniczne no i chyba tyle ...
NaStKa - Pią 14 Lut, 2003 19:19
Temat postu:
Katie dodam tyle że dobrze by było mieć zapasową podpaskę...
Anonymous - Sob 15 Lut, 2003 16:38
Temat postu:
ZGADZAM SIĘ Z NASTKĄ.
NaStKa - Sob 15 Lut, 2003 21:01
Temat postu:
Ostatnio mam dużo racjii....
Szalona - Sob 15 Lut, 2003 22:56
Temat postu:
A ja nie dostałąm i nie miałam zadnej prelekcji!!!!!
NaStKa - Nie 16 Lut, 2003 09:52
Temat postu:
A myślisz że ja miałąm prelekcje?
Ni miałam , tylko pani (nasza była wychowaczyni) od biologi powiedziała nam co i jak i rozdała paczuszki...
Anonymous - Wto 18 Lut, 2003 13:31
Temat postu:
No NaStKa...to fajnie masz.
Fajny DoLLz ?

A ten ?
Anonymous - Wto 18 Lut, 2003 13:33
Temat postu:
Wiem, że to nie temat na takie rzeczy ale chyba nic sie nie stanie jak wyśle 2 doLLzy. Napisałam do NaStKi i w tym samym poście dałam DoLLzy : Laughing
deg - Sro 19 Lut, 2003 00:21
Temat postu:
Wrrrrrrrrrrrr.........!
NaStKa - Sro 19 Lut, 2003 15:51
Temat postu:
deg napisał/a:
Wrrrrrrrrrrrr.........!

jesteś zły na KleO?
deg - Sro 19 Lut, 2003 18:13
Temat postu:
Niiieeee..
uwielbiam posty o dolsach i puste komentarze na łamach forum Dojrzewanie
Wink
Katie - Czw 20 Lut, 2003 13:17
Temat postu: odp.
nie znam się na tych waszych gwiazdkach, adminach itp. ale jak ktoś chce zostać kimś ważnym na tym forum to niech napisze ileś (ale nie 600 bez przesady, po co sie męczyć o taką głuptę) mądrych odpowiedzi i niech administrartor mu powie czy może mieć ileś gwiazdek ... ...

I znów potwierdza się, że życie to wyścig szczurów ...
niektórzy nigdy nie dobiegną do mety ...
malutka-13 - Czw 20 Lut, 2003 21:21
Temat postu:
Chodze do 6 klasy i nie miałam jeszcze miesiączki. Mam koleżankę, która od 4 klasy ma miesiączkę i ona mówi, ze ją to nie boli.Po prostu stara się często zmieniać conieco żeby nie przemokło i nie ogranicza sobie ruchów czy czegos.Miesiączka raczej nie jest taka zła, ale ja jej nie chce miec
Nemeia - Czw 20 Lut, 2003 23:41
Temat postu:
Katie wiec jesli nie znasz sie na gwiazdkach, dlaczego zabierasz w tej sprawie glos? (Retoryczne pytanie). Nie sadzisz ze byloby niesprawiedliwe jesli to admin rozdawal by gwiazdki?
Gwiadzki rozdaje skrypt w ktorym jest napisane forum. Moderatorow wybiera administrator forum. Trudno liczyc na to ze w wieku np. 12-13 lat bedzie sie moderatorem dzialu o dojrzewaniu czy seksie. Deg juz kiedys to tlumaczyl, ale co niektorzy widze nie zrozumieli...
Katie - Pią 21 Lut, 2003 12:06
Temat postu: odp. do Nemei
Pytania są po to by na nie odpowiadać. a jak wiadomo próbować zawsze warto ...!!!

Tak naprawde ja nie zabieram głosów w sprawie jakichś tam gwiazdek itp.

Uważam jedynie, że "chore" wpisywanie krótkich i bezsensownych odpowiedzi, aby mieć ich więcej na swoim koncie jest bzdurą ... Wierzę więc, że gdy Deg zobaczył te "dollsy" (zresztą ze źle wpisanym adresem) to naprawdę się wkurzył ...

ALE CHYBA WIECIE DLACZEGO TAK SIĘ DZIEJE ...

"wyścig szczurów" o gwiazdki na forum - - - ...
wszystko jedno kto je rozdaje ... najlepiej mieć samemu ...

A poza tym warto zauważyć, że nie jestem tu długo i nie wiedziałam o żadnych gwiazdkach ... ehh nie wierzysz w moją inteligencję - trudno - obejdzie się

A teraz coś dla tych, którzy chcą zbierać te gwiazki - - - (nie mówie że źle jak zbierają, ale tak na pocieszenie ...)

Wszystko jedno ile masz gwiazdek, liczą się odpowiedzi ...
Być może pomogły komuś ...
Każdy stara się ich udzielać...
Spróbujcie sobie wyobrazić, że ktoś widzi przy swojej wiadomości 8 odpowiedzi, ale okazuje się, że 2 z nich to dollsy - - czuje się zawiedziony ... ale już takie sytuacje się chyba nie zdarzają ...
Uważam, że każdy kto zagościł na tym forum i opisał w nim swój problem, otrzymał dobre rady od "fachowców" - ADMINÓW i użytkowników forum

PS. Zaznaczam, że "FACHOWCY" tzn. ludzie dorośli ...
Nemeia - Pią 21 Lut, 2003 16:21
Temat postu:
Katie wierze w twoja inteligencje, bo czytalam twoje posty Smile Niektore sa naprawde dobre!!! Co do zbierania gwiazdek to niestety taka juz natora nastolatkow. Zawsze chca byc lepsi niz rowiesnicy, nawet jesli to ma znaczy ze maja tylko wiecej gwiazdek na forum. Z Kleo juz rozmawialismy i chyba zrozumiala ze dodawanie bezsensownych postow niczego jej nie daje, a ciebie podziwiam za dojrzale podejscie do sprawy Smile
deg - Pią 21 Lut, 2003 17:53
Temat postu:
Katie - ja też cenię Cię za mądre posty.
Dorzucę tylko jedno - masz rację z tym wyścigiem szczurów. I to nie tylko na forum, ale także w życiu.
Ciekaw jestem, skąd znasz to określenie Wink. Odpisz, ale może na forum "O Wszystkim", bo już mocno odeszliśmy od tematyki dojrzewania Wink
Anonymous - Czw 20 Mar, 2003 15:15
Temat postu:
Ja dostałam miesiączke w wieku 12 a mam teraz 13 lat . Miałam przygotowanie do życia w rodzinie i nie dostałam żadnych rzeczy, mi bysie przydały np.takie pudełeczko . A niewiecie czy coś takiego mozna kupic:?:
Blanka - Czw 20 Mar, 2003 20:39
Temat postu:
mozesz isc do apteki kupic:
kilka rozmiatow podpasek (mozna kupic pojedyncze)
jakies tampony
kilka wkladek
i wlozyc to do pudeleczka np. w kratke.
takie pudelko kupisz mi. w papierniczym
Anonymous - Czw 24 Kwi, 2003 22:09
Temat postu: pierwsza miesiączka
Rolling Eyes ja dzis dostalam okres w szkole bylam przerazona
mam problem bo nie wiem jak o tym powiedziec mamie czy ktos moze mi pomoc.bardzo sie wstydze!!! co mam robic!!! przez cała ta noc bollal mnie brzuch a tu nagle miesiączka
Embarassed
Anonymous - Czw 24 Kwi, 2003 23:41
Temat postu:
Hmmm...
Mamie chyba najlepiej powiedzieć wprost i otwarcie (wiem, że łatwo mówić :)
Co do pomocy, to właśnie od tego jest to forum, czyli My wszyscy. A tak poza nami, to masz jeszcze mamę. Porozmawiaj z Nią - ona jest kobietą i napewno wie, jak tojest, kiedy dostaje się peirwszą miesiączkę :)
Nie przejmuj się, tylko ciesz! Uszy do góry! A potem marsz do mamy :)
Anonymous - Pią 25 Kwi, 2003 07:28
Temat postu:
Wiki_13

Idź do mamy i jej powiedz, że dostałaś miesiączkę. To normalne. Ja jeszcze nie mam miesiączki, a mam 12 lat ( jestem z listopada biggrin ) i dostałam wydzielinę śluzową, i na szczęście znalazłam te forum. Porozmawiałam z Deg'iem i innymi osobami, namawiali mnie abym powiedziała mamie o mojej wydzielinie i powiedziałam Smile Mama mi powiedziała, że to normalne i nie mam sie czego wstydzić Smile

Więc idź do mammy i powiedz, że masz miesiączkę. Mama Cię na pewno zrozumie Wink
deg - Sob 26 Kwi, 2003 15:03
Temat postu:
Wiki_13 - tradycyjnie gratuluję. To niezwykły moment, kiedy z dziewczyny stajesz się kobietą.
I pamiętaj - mama też miesiączkuje. I też miała kiedyś pierwszą. Dajcie sobie szansę porozumienia i porozmawiaj z nią. To naprawdę nic strasznego.
Iśka - Sob 26 Kwi, 2003 20:24
Temat postu:
Ja też w 6 klasie dostałam taką paczuszkę (różową w motylki). Myślę, że mi się przyda !!! biggrin Laughing biggrin
Anonymous - Wto 29 Kwi, 2003 20:23
Temat postu:
Wiki_13

Jasne Wink na pewno Ci się przyda Exclamation Masz szczęście tak jak ja, że dostałyśmy takie paczuczki różowe w motylki Smile

...a gdybyś nie miała, to byś i tak mogła sobie kupić, np. w sklepie papierniczym Wink
Anonymous - Sro 30 Kwi, 2003 20:19
Temat postu:
my nie mamy lekcji zycie w rodzinie poprostu mielismy dodatkowa lekcje musielismy przyjsc 1 godzine wczesniej bez chlopcow i pani nam o wszytkim mowila ja chodze do 6 kalsy i wlasnie tak dostalismy paczuszki ktore bardzo mi sie sprzydaly szcezgolnie podpaski gdy dostalam 1 okres Smile
Anonymous - Czw 01 Maj, 2003 08:26
Temat postu:
Masz wielkie szczęście że dostałaś paczuszkę tak jak ja biggrin Gdybyś nie miała to mogłabyś sobie kupić w sklepie papierniczym, ale masz więc nie musisz się fatygować biggrin
hajdulka - Czw 01 Maj, 2003 11:34
Temat postu:
ja nie wiem czy to byla prelekcja ale mielismy 1 lekcje z taka pania co pracuje w firmie always Smile dostalismy paczuszke gdzie bylo kilka podpasek pudeleczko ksiazka i kalendarzyk a wszytsko bylo zapakowane Smile

ja mam 13 lat chdoze do 6 kalsy i mam 148 ! a waze 38 kg !!! to tez bardzo malo keidysnawet higieniska dala mi skierowanie do lekarza czemu ejstes taka mala ale wszytsko bylo OK !!
Anonymous - Pią 02 Maj, 2003 15:23
Temat postu:
hajdulka

Też miałam prelekcje, ale z pielęgniarką i dostałam dokładnie to samo co Ty. 3 zielone podpaski always i jedna fioletowa, kalendarzyk, książeczkę i pudełeczko na podpaski Smile
Iśka - Pią 02 Maj, 2003 17:31
Temat postu:
Ja też w VI klasie dostałam paczuszki Always z bardzo ciekawą i pouczającą broszurką... Naprawdę na tego typu prelekcjach można się bardzo dużo dowiedzieć... Polecam !!! Wink
hajdulka - Sob 03 Maj, 2003 11:09
Temat postu:
KleO my nie mamy lekcji zycie w rodzinie Sad tlkyo mielismy lekcje z baba z firmy always i dostalismy no kaisazke podpaski kalendarzyk i pudeleczko a wsyztko bylo aldnie zapakowane my etz powinismy meic lekcje zycie w rodzinie a moje kolezanki ktore nzam bardzo malo ale je znam maja w skzole zycie seksualne czy cos takeigo nie pamietam anzwy tej lekcji Razz
Iśka - Sob 03 Maj, 2003 14:55
Temat postu:
Ja myślę że w 6 klasie większość dziewczyn dostaje paczuszki Surprised Wink
Szalona - Sob 03 Maj, 2003 18:38
Temat postu:
Ja nie dostałam zadnych paczuszek i w 6 klasie musialy dziewczyny przychodzic godzine wczesniej i mialysmy z pania pedagog a chlopcy nie mieli wogole
Anonymous - Sob 03 Maj, 2003 20:09
Temat postu:
Szalona

Współczuje Ci, ale pudełeczko możesz i tak kupić w sklepie papierniczym Wink podpaski też (nie w papierniczym) Razz
Blanka - Nie 04 Maj, 2003 21:25
Temat postu:
kleO:
mam wejsc do sklepu papierniczego gdzie jest kupa ludzi i powiedziec:
poprosze paczyszke z podpaskami,wkladkami ,tamponami,ksiazeczka i kalendazykiem?

a nie ma takich paczyszek w aptece?odpowiedzcie bo naprawde nie wiem.
ja chodze do 5 klasy mam11 lat(z wrzesnia) i moje starsze kolezanki (VIklasa)nie dostaly zadnych paczuszek!
Szalona - Nie 04 Maj, 2003 23:08
Temat postu:
Blanka Kleo chyba miała na myśli same pudełeczko ale fakt że to obciach kupować w sklepie papierniczym Confused Rolling Eyes
SŁONECZKO - Pon 05 Maj, 2003 10:03
Temat postu: ..............
my mialysmy z GWIAZDKA lekcje WYCHOWANIE DO ŻYCIA W RODZINIE, i na tej lekcji pania dała nam książeczki dla nas, chyba tez dla rodzicow, podpaski i takie tam... no i chlopaka same ksiazeczki (HAHA)! Książeczkę mam do dzisija no moze kiedys sie przyda!
Iśka - Wto 06 Maj, 2003 08:44
Temat postu:
Ja nie mam okresu... Wiele się tu naczytałam i teraz jestem w pełni przygotowana do miesiączki !!!

Dzięki wszystkim !!! biggrin biggrin biggrin
Anonymous - Nie 18 Maj, 2003 10:13
Temat postu:
Iśka

Tak samo jak ja ! Jestem w pełni przygotowana do miesiączki Smile
Anonymous - Pią 06 Cze, 2003 16:22
Temat postu: łe.........
wiesz KleO, ty masz wielkie szczescie że dostalas te paczuszki. ja mam 14 lat i nie mielismy zadnych prelekcji o miesiaczce Sad
chylak - Sro 18 Cze, 2003 14:29
Temat postu: piersza miesiaczka i co robic
ja jeszcze nie mialam miesiaczki.zdalam do piontej klasy a w czwartej wogule nie bylo prelekcji,mam11 lat .podobno dopiero w szustej klasie ma byc prelekcja.w klasie kilka dziewczyn juz mialo miesiaczke.odpiszcie

moj numer gadu-gadu3433199 Embarassed
moj e-mail pijanychomik@tenbit.pl
Anonymous - Czw 19 Cze, 2003 17:03
Temat postu:
chylak

Ja chodzę do 6 klasy i nie mam miesiączki, ale mam coraz bardziej obfitszą wydzielinę śluzową i przeczówam, że wkrótce dostanę miesiączkę.

*Moja koleżanka w 4 klasie dostała miesiączkę i jest najwyższa z dziewcząt i chłopaków w klasie.

*Moja druga koleżanka też dostała miesiączkę, ale nie wiem, w której klasie. Jest druga z najwyższych z dziewcząt w klasie, ale chłopaków nie.
Blanka - Pią 20 Cze, 2003 16:00
Temat postu:
a mozna kupic gotowe paczuszki w jakims sklepie albo aptece?
Iśka - Nie 22 Cze, 2003 21:18
Temat postu:
KleO napisał/a:

*Moja koleżanka w 4 klasie dostała miesiączkę i jest najwyższa z dziewcząt i chłopaków w klasie.

*Moja druga koleżanka też dostała miesiączkę, ale nie wiem, w której klasie. Jest druga z najwyższych z dziewcząt w klasie, ale chłopaków nie.

KleO
Czy prubujesz tu zasugerować, że data pierwszej miesiączki zależy od wzrostu ???

Ja jestem w I klasie gimnazjum i też nie mam miesiączki, znam dziewczyny z III gimnazjum któte też nie mają miesiączki... Jak widzicie wiek (czy wzrost) nie mają nic do rzeczy, to Matka Natura decyduje w tej kwestii Smile .
Anonymous - Sro 02 Lip, 2003 17:04
Temat postu:
Co wy mówicie! Chcecie mieć okres? To coś najgorszego w życiu co może spotkać dziewczynę, ja wszystko bym dała że by nie mieć "cioty"!!!!!
Anonymous - Sro 02 Lip, 2003 18:42
Temat postu:
nic prostszego... wystarczy wpadka?? paradoksalnie, jak juz sie zdarzy, to bedziesz miala zupelnie odmienne zyczenie ;))
z tytulu comiesiecznego 8 marca, mozna miec pewne przywileje ;) zreszta skoro mezczyzni nie dokonca wiedza co przezywaja kobiety to moga sie tylko bardziej o ciebie troszczyc, poza tym zwolnienia z wuefu (zwlaszcza jesli wuefista jest facet ;)) poza tym poczekaj jeszcze conajmniej 34 lata, zauwazysz ze to jednak jest potrzebne.

pzdro.
NaStKa - Sro 02 Lip, 2003 22:14
Temat postu:
Kasiu zgadzam sie z tobą....też dałabym wszystko (no prawie Razz ) za to żeby nie mieć okresu.....nieznośny ból, obowiązek i wogóle samopoczucie...niewiecie jak to jest młodziutkie Wink wydaje sie tak fajnie a na serio jest inaczej....pomęcze sie jakieś 30 latek biorąc pod uwage że przekwitanie (menopauza) następuje między 45-50 i dalej rokiem życai Crying or Very sad
Blanka - Pią 11 Lip, 2003 18:47
Temat postu:
Blanka napisał/a:
a mozna kupic gotowe paczuszki w jakims sklepie albo aptece?

czemu nie odpowiadacie?
~*KaRoLcIa*~ - Nie 13 Lip, 2003 21:49
Temat postu: A ja sie ciesze.
Ja się ciesze że dostałam okres. Mam 14 lat i dotąd się obawiałam że coś ze mną nie tak. Czarno to widziałam. Ale teraz wszystko jest ok. To jest dopiero mój 5 dzień nie wiem jak dalej ale to normalka. Lepiej chyba mieć okres niż nie mieć i chodzić po ginekologach. Smile Takie jest mooje zdanie Razz
Gościówa - Sro 16 Lip, 2003 19:25
Temat postu: Dojrzewanie
U nas w szkole też rozdawali paczuszki a w nich: 2 podpaski ksiązeczka i kalendarzyk Smile) Nie każde szkoły maja na to pieniądze . Jeśli ktoś chce wiedzieć coś na tyemat dojrzewania to poprostu jak nie dostał ksiązeczki musi pogrzebac w internecia lub spytać się kogoś z rodziny Smile
Anonymous - Sro 30 Lip, 2003 11:03
Temat postu:
Nom to prawda, ale ja dostałam więcej podpasek =)
Dostałam 4 podpaski always, kalendarzyk, żeby zakreślać dni kiedy się ma miesiączkę i książeczkę o dojrzewaniu. Bardzo przydatna Smile
Anonymous - Sro 30 Lip, 2003 20:35
Temat postu:
z tym "bólem" to chyba przesadzacie .... ja nie odczuwam żadnego bólu ani żadnych chuorków nie mam ... tyle że dziwna ta pierwsza miesiączka bo teraz to już tak jakby jej nie było, ale jednak troszeczke jest ... i jeśli liczyć dni w którech "jest ale jakby nei było" to trwa już za długo!!! bo jakieś 12 dni!!!!!
Blanka - Nie 03 Sie, 2003 20:07
Temat postu:
kazda dziewczyna ma inaczej!!!
np. moja ciocia jak dostala pierwsze 4 razy to mdlała
girl_in_black - Sob 23 Sie, 2003 22:02
Temat postu: Re: Pierwsza miesiączka ! Co robić ?!
to ja ci zazdroszczę, bo ja miałam 12 lat jak dostałam miesiączke! Crying or Very sad
Bike_chan - Nie 24 Sie, 2003 10:10
Temat postu: Re: Ospowiedź ta jest do Nastki !
~KleO napisał/a:
Podomno, że jak się pojawi pierwsza miesiączka to się już nie rośnie ! A ja jestem niska...więc mogę poczekać z miesiączka o 15 roku życia...

Dziwne - ja mam okres od 2 lat i nadal rosnę... Smile
deg - Nie 24 Sie, 2003 14:55
Temat postu:
Tą wypowiedź KleO już dementowaliśmy.

KleO pewnie miała na myśli, że rośnie się wolniej, ale to ma związek z całym procesem dojrzewania a nie tylko miesiączką.
Anonymous - Sob 06 Wrz, 2003 20:20
Temat postu:
u mnie też było takie spotkanie z panią - położną. dostałyśmy po 3 podpaski w takim pudełeczku(oczywiście różowym Wink )ta pani odpowiedziała na wsdzystkie nasz pytania dotyczące okresu. bardzo mi się to przydało, bo na drugi dzień po tym spotkaniu niestety dostałam miesiączkę Wink
Anya - Sob 06 Wrz, 2003 21:20
Temat postu:
Gościu spróbuj znaleść w tym dobrą strone ... np. gdybys dostała wczesniej okres nie miałabyś zapasowych 3 podpasek.

Hmmm, gdybym ja dostala kilka dni póxniej pirwszą miesiaczke to bylabym skonczona zapewne Razz
mroweczka - Pon 22 Wrz, 2003 14:01
Temat postu:
U mnie moja mama dostała pod koniec szóstej klasy i starsza siora też. Confused Mam siore bliźniaczke która zaczęła doje=rzewać jak miała 9 lat (ona jest ZUPEŁNIE inna(nawet do osobnych klas chodzimy ale mniejsza z tym)) i jak gadam z kimś i schodzimy na ten temat to zawsze jest pytaie "A Aga już ma?" .No niestety a to nie jest przyjemne. Rozwijam się tak jak inne dziewczyny a ona po prostu za wcześnie. I już jak miała 10 lat to spodziewała się okresu. Pod koniec 4 klasy dostała wydzieline śluzową(teraz chodzimy do 6) i odrazu,że ona juz niedługo dostanie i takie tam... Az w koncu ja dostałam(na początku sierpnia-niedawno) i juz jej tak wesoło nie było Twisted Evil Bo niesttety ale zobaczyła przybielone majteczki Crying or Very sad . No i nona juz ma prawie półtora roku no i nic Wink . Zdaje mi sie,ze też OBIE bedziemy mieć pod koniec 6 klasy a moze sie tak nawet zdarzyć,ze ją prześcignę! I wiecie co mi sie zdaje? Że te dziewczyny,które dostały wydzieliny po tym,jak zaczęły dojrzewac(miseczki B,pryszcze itp.) będą dłuzej mieć wydzielnę i czekać na okres niż te,którym np.piersi zaczęły rosnać po pierwszej miesiaczce lub krótko przed. Owszem mam juz "rodzynki" ale to takie tak AA to wiecie ... Rolling Eyes A tak na marginesie. Chyba w szóstej klasie będe miała prelecośtam(nie wiem jak to sie pisze)i dostane paczuszki bo tak miała moja siostra starsza,która uczyła sie w tej samej szkole Wink A kiedys to u nas w szkole było tak,ze rok młodsza odemnie dziewczyna dostała okres na wycieczce szkolnej i płakała bo nie wiedziała co to jest. Toteż normalnie tak sie postarali,ze zamiast wf-u dziewczyny miały raz rozmowe z biologicą. I tylko rozmowa bez różowej paczuszki Evil or Very Mad
P.S. Jak wyglada ta paczuszka?To taka puszka czy worek czy co?
Anya - Pon 22 Wrz, 2003 15:04
Temat postu:
ta paczuszka zawiera:
pudełko z tekturki do złożenia - dyskretke na tą podpaske,
trzy podpaski,
książeczke,
kalendarzyk
mroweczka - Sro 24 Wrz, 2003 20:39
Temat postu: Jupi!
Dzis było zebranie z rodzicami w szkole. Dowiedziłam się,ze w tym półroczu jeszcze będziemy mieć PRZYGOTOWANIE DO ZYCIA W RODZINIE! Very Happy W sumie to się cieszę...więcej się dowiem...
Akacja12 - Nie 28 Wrz, 2003 12:47
Temat postu:
a ja chodze do 6 i wogle nie mamy takiego przedmiotu wychowanie do zycia w rodzinie. Naprawde szkoda. zadnych paczuszek tez niedostalismy
Sad...
Anonymous - Nie 28 Wrz, 2003 20:36
Temat postu: dojrzewanie
Ja chodze do 5 klasy i mam życie w rodzinie tyko czy te paczuszki dos taniemy? hyba nie. A właśnie a o co właściwie chodzi z tymi paczuszkami różowymi[/list]
Anonymous - Nie 28 Wrz, 2003 20:37
Temat postu: dojrzewanie
Ja chodze do 5 klasy i mam życie w rodzinie tyko czy te paczuszki dos taniemy? hyba nie. A właśnie a o co właściwie chodzi z tymi paczuszkami różowymi[/list]
hajdulka - Pon 29 Wrz, 2003 15:00
Temat postu:
dostaniesz ta paczuszke dostaje sie je na koncu 5 klasy albo 6 nie pamietam a te rozowe pudelkeczka sie sklada i masz pudeleczko do schowania podpasek tak zeby ich nikt nie widzila niestety to pudeleczko jest starsznie latwo zniszczyc moze sie juz rozpadlo Razz
Anonymous - Sro 01 Paź, 2003 15:02
Temat postu: Re: hehe
nastka napisał/a:
Wiesz Kleo masz wieeeeelkie szczęście że o problemie miesiączki mówi się otwarcie w twojej szkole....ja niestety nie miałam takich praktyk Sad za to w 4 klasie szkoły podstawowej rozdano wszystkim dziewczyną paczuszki, które zawierały broszurę na temat dojrzewania-książka liczyła sobie 45 stronic i była pisana przez kobietę ginekologa, firmu ALWAYS, komplet różnego rozmiaru podpasek i wkładek higoenicznych ALWAYS i...próbki szponu przeciw łupierzowego biggrin Wszystko dla nas! Co prawda podpaski leżą nieużywane bo jeszcze nie miesiączkuje a mam 14 lat Sad No ale wierze że przyjdzie ten czas i popieram Cię, w zdaniu "wszystkiego dowiesz sie od mamy"-to najlepsza encyklopedia wiedzy o miesiączkach itp.

NaStKa

ja chodze do 5 klasy i mam wychowanie do życie w rodzinie i dostalismy ten zestaw podpasek.ja kilka dni temu dostalam okres ale 3 podpaski nie wystarczaja nawet na polowe okresu mi starczyly na 1 dzien bo moze wy (jesli mieliscie okres) to wiecie ze podpaske trzeba zmieniac okolo co 3 godziny a to pudelko na podpaski to nawet fajne tylko strasznie nie trwale
Anonymous - Sro 01 Paź, 2003 15:02
Temat postu: Re: hehe
nastka napisał/a:

NaStKa

ja chodze do 5 klasy i mam wychowanie do życie w rodzinie i dostalismy ten zestaw podpasek.ja kilka dni temu dostalam okres ale 3 podpaski nie wystarczaja nawet na polowe okresu mi starczyly na 1 dzien bo moze wy (jesli mieliscie okres) to wiecie ze podpaske trzeba zmieniac okolo co 3 godziny a to pudelko na podpaski to nawet fajne tylko strasznie nie trwale

Gocha - Pią 10 Paź, 2003 22:50
Temat postu:
Jak juz wspominałam miałam w 6 klasie przygotowanie do zycia w rodzinie i póziniej dostalismy takie paczuszki. ale nie dawno sie dowiedziałam że w 2 klasie gimnazjum bede mieć takrze . Mnie troche to zdziwiło że znowu ale sie ciesze , moze znowu dostaniemy takie paczuszki bo mi sie pudełeczko zepsuło!!!
Anonymous - Nie 21 Gru, 2003 19:44
Temat postu: Okres
Ja dostałam okres we wrześniu! I czuję się z nim okropnie! Czasem nie śpię do 4.00 , bo nie mogę spać z powodu bólu brzucha Crying or Very sad !
poza tym to nie jest przyjemne! Jak ci leci krew z pochwy! To jest obrzydliwe! Cieszcie się dopóki nie macie miesiączki!
Gościówa - Pon 22 Gru, 2003 12:21
Temat postu: Re: Okres
Kruszynka_12 napisał/a:
Ja dostałam okres we wrześniu! I czuję się z nim okropnie! Czasem nie śpię do 4.00 , bo nie mogę spać z powodu bólu brzucha Crying or Very sad !
poza tym to nie jest przyjemne! Jak ci leci krew z pochwy! To jest obrzydliwe! Cieszcie się dopóki nie macie miesiączki!

Poperam. Często jest tak, że osoby które jeeszcze nie mają miesiączki chcą ją dostać jak najszybciej, ale kiedy już ją dostaną to z wielką chęcią odwołałyby to. Nie każdy ma bolesne miesiączki. Niektórzy oprucz dyskomfortu nic nie czują , ale inni czują okropny ból i to nie tylko brzucha, ale też piersi, ud itp. Wielu osbom przed okresem wyskakuje dużo pryszczy i wydzielina śluzowa leci jak z kranu. Są całe obolałe. Niektórzy mają miesiączki krótkie i mało obfite a inni dłuuugie i bardzo obfite. Ja należe do tych osób co mają i bolesne i obfite i długie a więc nie ma się z czego cieszyć Sad Naprawde cieszcie się młodością dopuki możecie.
p.s ja też dostawałam tą paczusze ale dopiero w 6 klasie. Ale tam była tylko książeczka, pudełeczko, kalendarzyk, i 3 podpaski (ale tego samego rozmiaru) nie było wkładek Neutral A moja siostra cioteczna chodzi do innej szkoły i dostała jeszce wkładki i tampony Rolling Eyes
girl_in_black - Sro 24 Gru, 2003 00:09
Temat postu:
hej! ja akurat mam miesiaczki bezbolesne ale za to długie...trwają po 7 dni...czuje dyskomfort ale mały...ja mam dobrze bo mnie nic nie boli...a moja kolezanka przed miesiączką to ma cere jak by sie wypudrowała i jej w szkole nauczyciele zwracają za to uwage a ona nie wie jak ma sie wytłumaczyc Very Happy
Anonymous - Pon 16 Lut, 2004 09:22
Temat postu: miesiączka
Ja pierwszą swoja miesiączke dostałam w listopadzie w 2002 ROKU W ICALE SIE TEGO <NIE> SPODZIEWAŁAM Question i nie wiedziałam czy sie cieszyć czy co Laughing (u nas w szkole rozdawali w 4 klasie i w szóstej klasie i maja podobno rozdawać w 1 gimnazjum....właśnie <nie> dawno mieliśmy lekcje z pania z always i rozdawała broszurki,6 podpasek różnej chłonności,opakowanie wkładek higienicznych always discrit,i jeszcze tampony -to chyba duzo jak na szkołe....) Wink
Anonymous - Czw 04 Mar, 2004 10:34
Temat postu:
Myśmy także mieli taką lekcję...
Ale u nas to było inaczej...
Przyszła Pani z Alwaysa na lekcje i powiedziała dziewczyną, że mają na następną lekcje przyjść do sali 45....
No i u nas gadaliśmy o misiączce, robiliśmy eksperymenty czy podpaska na pewno nie przeciekinie, itd.........
i na koniec rozdała nam zapakowane paczuszki
były tam 2 zielone podpaski i 1 fioletowa
i były w takim pudełku ( niebieskin ), zę jakby chłopcy otworzyli plecak to by pomyślieli, ze to kredki albo plastelina
dostałyśmy rakże książeczki i kalendarzyki
Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow

Mon!śka - Pią 02 Kwi, 2004 11:39
Temat postu:
U nas w 6 kl. były lekcje wychowania do życia w rodzinie (z panem [!!!]).
Ale co mężczyzna może wiedzieć o "tych" sprawach. Puścił nam film o dojrzewaniu dziewczęcym i oglądałyśmy go przy chłopakach Embarassed

W gimnazjum miała przyjść do nas higienistka. Pani od biologii kazała nam przygotować pytania nt. dojrzewania i rozmnażania, ale my nic nie przygotowaliśmy (przecież nie będziemy się pytać skąd się biorą dzieci [!!!] Very Happy ).

Moim zdaniem w szkołach informowanie o takich sprawach jest bardo słabo zorganizowane (przecież dla nauczycieli to taki wstyd mówić o tych sprawach), dlatego zdażają się różne wpadki - ciąża w wieku 13 lat itp. Ale później pretensje kierowane są do młodzieży, że jest nie odpowiedzialna.

Dobrze, że ktoś pomyślał i stworzył to forum, na którym możemy sobie pomagać Very Happy

POZDRAWIAM!!! :***
Anonymous - Sob 03 Kwi, 2004 07:38
Temat postu: hmmm
CIekawe,ja chodzę do 4 klasy. Nie dostalysmy jeszcze rzadnch podpasek ani nic w tym stylu. No ale w 5 klasie jest wychowanie w rodzinie. Czasami to przychodzi higienistka. (na lekcje). Surprised Mam kuzynki np w 5 klasie i one mówią że dostały takie rózne rzeczy podpaski. Więć możę my też dostniemy Razz Very Happy Razz Smile[color=olive:][/color:][color=indigo:][/color:][size=7:][/size:][size=18:][/size:] Laughing
deg - Nie 18 Kwi, 2004 22:57
Temat postu:
Mon!śka napisał/a:
Ale co mężczyzna może wiedzieć o "tych" sprawach.

Khm. Wink

Mon!śka napisał/a:
Pani od biologii kazała nam przygotować pytania nt. dojrzewania i rozmnażania, ale my nic nie przygotowaliśmy (przecież nie będziemy się pytać skąd się biorą dzieci [!!!] Very Happy ).

Moim zdaniem w szkołach informowanie o takich sprawach jest bardo słabo zorganizowane (przecież dla nauczycieli to taki wstyd mówić o tych sprawach), dlatego zdażają się różne wpadki - ciąża w wieku 13 lat itp. Ale później pretensje kierowane są do młodzieży, że jest nie odpowiedzialna.

Raz piszesz, że nie ma sensu pytać skąd się biorą dzieci, kolejnym razem piszesz, że masz mało informacji w szkole. Jeśli Wy przygotowaliście pytań, to przecież sami ograniczyliście sobie dostęp do wiedzy. To, że jej potrzebujecie jest pewne - przecież widać na forum.

Można przecież było zapytać o metody zapobiegania ciąży (ogromny i ciekawy temat), o to, co dzieje się podczas cyklu miesięcznego - by zrozumieć dlaczego macie okres itp. Pytań jest mnóstwo - nie trzeba przecież rozmawiać tylko o samym zapłodnieniu.
Anonymous - Pon 14 Cze, 2004 20:28
Temat postu:
Kwiat Rany...
Jaki ten mój temat jest popularny
Napisałam go wtedy, kiedy pierwszy raz odwiedziłam te forum
Mój temat założony wtedy, kiedy jeszce nie byłam zarejestrowana
Dziękuję kochani Razz
Anonymous - Pon 14 Cze, 2004 20:56
Temat postu:
zazdroszcze ci kleo tak wysokiego miejsca
Lavile - Sro 16 Cze, 2004 17:26
Temat postu:
Rany, mysmy nigdy nic nie dostawali Confused Zadnych paczek ani niczego w tym stylu :/ Chyba mamy biedna szkole biggrin
Anonymous - Czw 17 Cze, 2004 16:55
Temat postu:
Lavile napisał/a:
Rany, mysmy nigdy nic nie dostawali Confused Zadnych paczek ani niczego w tym stylu :/ Chyba mamy biedna szkole biggrin

Eeee, jaką biedną Razz
A w ogóle to do której chodzisz klasy? Bo ja miałam rozdane w 6 klasie i przeważnie w tym czasie są one rozdawane. Inni mają również w 5. Można dostać na lekcji wychowania o życia w rodzinie lub można mieć prelekcję z pielęgniarką (przeważnie z firmy ALWAYS).
Lavile - Czw 17 Cze, 2004 16:57
Temat postu:
Koncze trzecia gimnazjum biggrin We wrzesniu 1 srednia biggrin Juz nic nie dostane Razz Mowilam, ze mam biedna szkole, nawet nagrody ksiazkowe na koniec roku sie dostaje od sredniej 5.1 w gore biggrin
Lavile - Czw 17 Cze, 2004 17:23
Temat postu:
Nie ma za co biggrin Razz
Dexia - Czw 17 Cze, 2004 18:53
Temat postu:
KleO! Świetny post! Gratulacje! Jak ty to robisz??
Anonymous - Czw 17 Cze, 2004 22:04
Temat postu:
He, he, mam ten post już rok biggrin Zresztą zobacz datę tego tematu na pierwszym poście na pierwszej 'stronie' biggrin
Wtedy byłam pierwszy raz na tym forum, wiedziałam, wiem i będę wiedziała dużo o mieszączce, bo czytałam wcześniej poradnik niż weszłam na te forum biggrin
Rany, mój najpotężniejszy post na całym tym forum, nie tylko 'DOJRZEWANIE' biggrin
Ale spoxik Mr. Green
sami10 - Pon 28 Cze, 2004 11:32
Temat postu: szczęście
ja mam 166cm wzrostu rozmiar stanika 75aa owłosienie i jestem wyższa od mojej nauczycielki i mam ...10 LAT!!!i nie mam miesiączki1!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Exclamation
sami10 - Pon 28 Cze, 2004 11:33
Temat postu: llllllllll
i jeszcze wszyscy mi mówią o jaka jesteś wysoka ile masz lat 13 czy 14? a ja odpowiadam że 10 a oni prawie mdleją
sami10 - Pon 28 Cze, 2004 11:34
Temat postu:
a przy nauczycielce jest totalny wstyd bo ona jest niższa ode mnię to jesy najgorrzsze :::::Sad((((((
mroweczka - Pon 28 Cze, 2004 19:21
Temat postu:
KleO-najpopularniejszy ten post jest tylko pod względem wyświetlania. Znaczy to jest najczęściej otwierany post, ale nie ma najwięcej odpowiedzi.
Sami- Zależy jaka to jest nauczycielka(w jakim jest wieku). Starsze kobiety zazwyczaj są niskie. A to,że Ty jesteś wysoka to też nie jest nowość. Ja mam 150, prawie 13 lat a moje wszystkie koleżanki mają z...170 Mr. Green Teraz właśnie da się zauważyć, że dzieci są coraz wyższe. Tobie akurat tak się trafiło. Brakiem miesiączki się nie przejmuj-kiedyś i Ciebie to dopadnie Wink
P.S. na przyszłość-pisz wszystko w jednym poście a nie bezmyślnie "nabijaj".
Paulka - Pon 28 Cze, 2004 20:30
Temat postu:
No to ja mam odwrotnie, bo mam prawawie 13 lat i 150 cm wzrostu i wszyscu do mnie mówią że jestem chuda i mała i sie pytają czy ma 10 lat!!!!!! To jest jeszcze gorsze chciałabym mić tyle co ty chociaż w moim wieku Smile
To jest naprawde okropne. Może i sobie wyobrażasz jak ja sie wtedy czuje. Tyjestes wyzsza od swojej nauczycielki a ja niższa od wszystkich!
Anonymous - Czw 01 Lip, 2004 22:43
Temat postu:
mroweczka - według mnie (jak na tym forum) jest najwięcej odpowiedzi; sprawdź Wink
Anonymous - Pią 02 Lip, 2004 16:11
Temat postu:
ja mam 13 latek 165 wzrstu a stanika nie nosze włosy łonowe mam itd i miesiączki nie mam za to mam wydzieline i to jest wnerwiające :evil: a ja miałam zajecia wychowania do zycia... w 5 i 6 klasie i miałysmy kilka lekcjui razem z chłopakami ale więcej osobno a w 6 klasie dostałysmy książeczke i 3 podpaski a własciwie 4 bo jedna na noc w rózowym pudełeczku bo to były jedne zajęcia specjalnie zorganizowane a wydzieline mam jakiś już rok tylko na poczatku miałm bardzo mało a teraz dużo a mje mam dostała okres w wieku 15 lat nie wiem co mam o tym myslec acha i teraz ide do gimnazjum
Naomi - Sro 04 Sie, 2004 09:42
Temat postu:
Ja w 6 klasie będe miała prelekcje. Słyszałam, że dostaje się wtedy podpaski. Ja bym chciała dostać jeszcze wkładki Wink Może dadzą, choć wątpię...
ps. Ja też nazywam się Natalia Smile
Anonymous - Sro 04 Sie, 2004 11:32
Temat postu:
Ja miałam takie spotkanie z panią z firmy Always w hmmm... 6 klasie. Same dziewczyny, oczywiście chłopcy zazdrościli nam, że nie byłyśmy na angolu Wink
My dostałyśmy pudełeczko z Always, a w środku: książeczka o dojrzewaniu, jedna podpaska i kalendarzyk. Oczywiście książeczka grzeje miejsce na półce Razz, podpaska została ofiarowana mamie Razz a kalendarzyk zgubiłam (sama narazie nie potrzebuję). Buehehe Razz
mroweczka - Sro 04 Sie, 2004 13:33
Temat postu:
My mieliśmy "Przygotowanie do życia w rodzinie" w drugim półroczu szóstej klasy. Częściej mieliśmy lekcje wszyscy razem, ale dwie lekcje były przeznaczone też wyłącznie dla dziewczyn(na jednej mnie nie było) i dwie wyłącznie dla chłopaków. Raz(nie miało to związku z PDŻWR(taki skrót Mr. Green )) mieliśmy prelekcje z panią z frmy Always(dziewczyny). Dostałyśmy książeczkę, pudełeczko,kalendarzyk,jedna podpaskę na noc, 3 na dzień...Chyba wszystko Mr. Green
A my ominęliśmy matematykę! Mr. Green
Emkacf - Pią 14 Sty, 2005 11:19
Temat postu: ALWAYS
Ja chodzę do 5klasy i po feriach będę miała Przygotowanie do życia w rodzinie.Nie mam jeszcze okresu ani wydzieliny.Chciałabym dodać,że to forum jest super bo można tu pytać się o TE rzeczy.No więc tak.Moja klasa jest bardzo dziwna jak ktoś dostanie okres to wszystkim gada to i się przechwala jak by okres był jakąś nie wiadomo jaką rzeczą i mówią to wszystkim dookoła tak dla szpanu.Tak samo jest ze stanikami(ja nie noszę bo po co?Nanoszę się jeszcze w życiu).Prawie wszystkie dziewczyny oprócz około trzech osób noszą u mnie w klasie staniki chociaż mają nawet mniejsze piersi ode mnie i kiedyś taka Agata ubrała stanik i moja koleżanka Daria(przebierałyśmy się na WF)zaczęła się śmiać z Agaty,że nie ma na co nosić stanika.Jakiś czas potem Daria na całą szatnie krzyczała,,KTO NIE NOSI STANIKA JEST GŁUPI"powiedziałam jej,że kto nosi stanik jest głupi!Mam jeszcze jedno pytanie.Nie mam okresu ale ciągle mnie nęka to,że jak dostanę okresu to jak mam to powiedzieć mamie!?Proszę o pomoc. Question
Anonymous - Pią 14 Sty, 2005 15:08
Temat postu: Re: ALWAYS
Emkacf napisał/a:
Ja chodzę do 5klasy i po feriach będę miała Przygotowanie do życia w rodzinie.Nie mam jeszcze okresu ani wydzieliny.Chciałabym dodać,że to forum jest super bo można tu pytać się o TE rzeczy.No więc tak.Moja klasa jest bardzo dziwna jak ktoś dostanie okres to wszystkim gada to i się przechwala jak by okres był jakąś nie wiadomo jaką rzeczą i mówią to wszystkim dookoła tak dla szpanu.Tak samo jest ze stanikami(ja nie noszę bo po co?Nanoszę się jeszcze w życiu).Prawie wszystkie dziewczyny oprócz około trzech osób noszą u mnie w klasie staniki chociaż mają nawet mniejsze piersi ode mnie i kiedyś taka Agata ubrała stanik i moja koleżanka Daria(przebierałyśmy się na WF)zaczęła się śmiać z Agaty,że nie ma na co nosić stanika.Jakiś czas potem Daria na całą szatnie krzyczała,,KTO NIE NOSI STANIKA JEST GŁUPI"powiedziałam jej,że kto nosi stanik jest głupi!Mam jeszcze jedno pytanie.Nie mam okresu ale ciągle mnie nęka to,że jak dostanę okresu to jak mam to powiedzieć mamie!?Proszę o pomoc. Question

Rany.

1. Nie odkopuj starych tematów! Patrz na datę.
2. Zachowanie pt. "kto nosi/nie nosi jest głupi" jest bez obrazy - szczeniackie. To osobista sprawa. Ty nie nosisz, bo nie chcesz. Ok. Ona nosi (chociaż nie ma na co), bo chce. Chyba może i to nie jest powód do drwin czy coś takiego.
3. Mama to (uwaga, senasacja) też kobieta. I jakoś jak dostaniesz to "mamo, dostałam okres".
4. Nie wiem, czgo obawiasz się mówiąc mamie... Sama to kiedyś powiedziała, a uwierz mi, sama też nie może się doczekać, aż jej córka stanie się kobietą.
5. Zawsze przed okresem jest wydzelina. Póki co (jak pisałaś) jej nie masz, więc czasu na przygotowanie do 'trudnej rozmowy' masz bardzo dużo.
6. To, że ktoś ogłasza, że ma okres, to w sumie jego sprawa. Chce się chwalić, phieh, to świadczy o nim. Najwyżej on później wyjdzie na głupka.
7. Jeśli uważasz, że Twoja klasa jesy dziwna, zacznij działać. 'Zmieniać ją od środka'. Nie na chama, tylko tak zwyczajnie. Rozmawiaj z ludźmi, bo to chyba nie trudne...

Pozdrawiam.
Avell - Sob 15 Sty, 2005 12:59
Temat postu:
lepiej zeby zalozyla temat? ludzie, jesli ktos ma problem a takowy temat juz istnieje to wlasnie w nim sie powinno pisac. Zakladanie 40 tematow nt wlosow/miesiaczki/whatever nie ma sensu
Anonymous - Sob 15 Sty, 2005 18:15
Temat postu:
W tym masz racje, ale mnie osobiście denerwuje temat np. z 2003 roku i w nim jakaś odpowiedź po przeszło 2 latach... No ale nic, w tym masz akurat rację.
werusia9 - Sob 15 Sty, 2005 19:06
Temat postu:
my na szczeście dostałyśmy Wink pudełeczko, podpaski i książeczkę i kalendarzyk.
Marcella14 - Czw 20 Sty, 2005 00:18
Temat postu:
czy brak okresu w wieku 14 lat to normalne?
Emkacf - Czw 20 Sty, 2005 12:19
Temat postu:
Jeżeli masz wydzieline to nie ma takiej wielkiej obawy,ale jeżeli okres nie pojawi się u Ciebie w najbliższym czasie trzeba iść do ginekologa.
Ankaaa - Czw 20 Sty, 2005 17:11
Temat postu:
Tak, jest to jak najbardziej normalne, dziewczyna powinna dostać okres do 16 roku życia, a jeśli go jeszcze wtedy nie ma, to ma powód do niepokoju.

Jeśli nie masz żadnych oznak dojrzewania (owłosienie, chociaż minimalny biust, wydzielina itp...), powinnaś udać się do lekarza, bo powinny one wystąpić przed 14 rokiem życia.
Anonymous - Czw 20 Sty, 2005 20:29
Temat postu:
Eh, po co pisać o tym z kilku tematach? -_________-''
Ale tak, jak powiedziały poprzedniczki - to jak najbardziej normalne. Jeśli do 16 roku życia miesiączka się nie pojawi to idź do lekarza. Ale póki co - jest Ok, czekaj. Smile
mrufka - Pon 21 Lut, 2005 17:11
Temat postu:
ja miałam straszną chandrę jak dostałam okres. było to 3 lata temu ( teraz mam 15). byłam badana na przyczyny niskiego wzrostu i się okazało że to wrodzone- urodziłam się w terminie a ważyłam tyle co wcześniak i zawsze będę mała. lekarz powiedział że dopóki nie dostane okresu to jest szansa że jeszcze trochę podrosne i powiedział że hormony wzrostu w moim przypadku nie są wskazane. a tu dostałam ciote!!! przy wzroście 145 cm. w 3 lata urosła jeswzcze 12 cm i mam teraz 157. mam nadzieję że dociągne chociaż do 160.i nie jestem już z tego powodu taka zdołowana bo dużo facetów lubi niskie Wink . ale z kolei wkurzają mnie koleżanki które mówią że są strasznie małe a mają 165cm. nie dołujcie się nisie dziewczyny!!! małe jest piękne!!!
Iśka - Pon 21 Lut, 2005 21:34
Temat postu:
mrufka napisał/a:
ja miałam straszną chandrę jak dostałam okres. było to 3 lata temu ( teraz mam 15). byłam badana na przyczyny niskiego wzrostu i się okazało że to wrodzone- urodziłam się w terminie a ważyłam tyle co wcześniak i zawsze będę mała. lekarz powiedział że dopóki nie dostane okresu to jest szansa że jeszcze trochę podrosne i powiedział że hormony wzrostu w moim przypadku nie są wskazane. a tu dostałam ciote!!! przy wzroście 145 cm. w 3 lata urosła jeswzcze 12 cm i mam teraz 157. mam nadzieję że dociągne chociaż do 160.i nie jestem już z tego powodu taka zdołowana bo dużo facetów lubi niskie Wink . ale z kolei wkurzają mnie koleżanki które mówią że są strasznie małe a mają 165cm. nie dołujcie się nisie dziewczyny!!! małe jest piękne!!!

Ot co, bardzo dobre myślenie Wink Oby takich więcej było.
Mnie wkurzają koleżanki które móią, że są grube. To już sie autentycznie stało modne. Ja też zaczynam mówić specjalnie żeby je wkurzyć (mam 47 kg, 170 cm, wiem wiem... niedowaga =()... A śmieszne jest to, że te co są grybe naprawdę wcale się tym nie przejmują biggrin Uch... te nawyki i głupia moda Wink
mroweczka - Pon 21 Lut, 2005 21:45
Temat postu:
U mnie w klasie jest jedna dziewczyna,która ma tak 17--180 cm wzrostu. I jest otyła. Bardzo ją lubię. W ogóle w klasie się o tym nie wspomina,nie ma żadnych głupich odzywek. Jest bardzo fajna. Nie chodzi na wf. Kiedyś przed wfem właśnie dziewczyny zaczęły narzekać "jaka ja jestem gruba"(dla żartu) a najbardziej chyba hamska z całej klasy powiedziała "nie przejmujcie się,są jeszcze o wiele grubsze osoby, z którymi jest TRAGICZNIE" Rolling Eyes Mad Neutral .
MAŁE JEST PIĘKNE!!! Kwiat
Anonymous - Wto 22 Lut, 2005 08:55
Temat postu:
mroweczka napisał/a:
MAŁE JEST PIĘKNE!!! Kwiat

Ej no, bo popadnę w depresję... Sad

Często dużo dziewczyn chudych mówi: "jaka to ja jestem gruba...", żeby tylko słyszeć komplementy, że nie, bo jest chuda... Podobnie z tymi wysokimi, jakież to one są małe. To bezsensu. Neutral
Kicia91 - Wto 22 Lut, 2005 10:14
Temat postu:
Hejka... KleO gratuluje tak popularnego tematu hehehe........ A co do "Małe jest piekne " to powieram .... sama nie jestem taka mała tzn tak jak na swoj wiek (14 lat) mam 163 cm wzrostu a tak pozatym to nawet nieładnie wyglada taki wielgus ... Nie luibie chydych i wysokich dziewczyn bo to głupio wyglada troche ( tzn wyglad nie charakter) sorki jesli kogos uraziłam.... A jesli chodzi o stanik to tez mnie wnerwia jak ktos nic nie ma a nosi... u mnie w kalesie jest taka dziewczyna i ni ma dssłownie nic a nosi chyba tak dla podniety...
Anonymous - Wto 22 Lut, 2005 10:42
Temat postu:
Kicia - a skąd wiesz, że nie ma? widziałaś jej piersi nago? może ma, ale niewiele [np. aa65]? tego nie widać, ale jest... poza tym jak ma już same sutki wykształcone, to to też niefajnie wygląda pod koszulką jak raz tą gładkie, a raz płaskie... więc niech już nosi... Wink poza tym to chyba jej sprawa, a, że wygląda idiotycznie no to cóż. Wink

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group