Dzieci OnLine

INNE PYTANIA - Kręgosłup:(:(:(

Idda - Nie 16 Maj, 2004 22:45
Temat postu: Kręgosłup:(:(:(
Chodzi tu o mój kręgosłup.Mam problem,bo się garbię.Wczęsniej tak często to robiłam,że jak siedzę albo stoję prosto i potem się zgarbię,to mnie plecy bolą!!!! Sad Bardzo jednak chciałabym nie mieć w przyszłośći graba,więc proszę,pomóżcie mi!!!!!Znacie jakieś ćw. korekcyjne,czy cos???
PS Takie rzeczy,jak pajączek nie działają
PS 2 Kiedyś chodziłam na korekcyjne zajęcia(na płaskostopie i kręgosłup),ale już nie mogę,bo jestem za stara Sad
Tisiana - Pon 17 Maj, 2004 08:15
Temat postu:
Za stara? To ile ty masz lat 30? Gimnastyka korekcyjna jest o ile się nie myle do 18 lub 19 lub 20 lat i można tak często an nią chodzić...ja również chodzę pogarbiona itp. lecz ja chodze na gimnastykę i ćwiczę w domu... oto kilka ćwiczeń:
*połóż się na plecach i podność biodra do góry
*połóż się na plecach i podnoś nogi do góry tak aby pupa leżała na ziemi
*połóż się na plecach i przekładaj z jednej strony na drugą
*spleć ręce na plecach i podność do góry
Powtarzaj te ćwiczenia 15 razy....ja tak ćwicze Wink
marog6 - Pon 17 Maj, 2004 10:10
Temat postu:
No i jeszcze po długim siedzeniu trzeba sie odgiać
mroweczka - Pon 17 Maj, 2004 21:08
Temat postu:
Ja dla pocieszenia dodam,ze nie tylko Ty masz takie problemy. Ćwiczeń Ci nie podam, bo wyjęła mi je z ust poprzedniczka(bardzo dobre ćwiczenia). Jeśli będziesz chciała się wyżalić to do mnie prosze, ja Cię rozumiem Wink . I nie mów,że jesteś stara na ćwiczenia,ćwicz! Very Happy Nic innego Ci nie pozostaje Very Happy
deg - Sob 22 Maj, 2004 23:42
Temat postu:
Idda - a na basen chodzisz? Nie? No to koniecznie regularnie chodź!
Anonymous - Czw 27 Maj, 2004 20:02
Temat postu: Ja..
Ja także mam krzywy kręgosłup.Mój kolega ma garba!!A ja ci radze:ZAWSZE BADŹ WYPROSTOWANA I CHODŹ NA BASEN-U MNIE TO POMOGŁO!!
spontan - Nie 06 Cze, 2004 10:05
Temat postu:
tylko basen, mnie pomogło bo tez sie garbiłem a teraz jest juz okej:)
Anonymous - Nie 06 Cze, 2004 11:50
Temat postu:
Jestem koleżanka idy..
Idda często chodzi na basen:)))))))
Nikita - Nie 06 Cze, 2004 12:10
Temat postu:
A ja mam skrzywiony kręgosłup o 94 stopnie. Miałam juz ponad 5 operacji i dalej jestem krzywa...... Crying or Very sad Crying or Very sad
Anonymous - Pon 07 Cze, 2004 22:03
Temat postu:
Heh, może cię pocieszy to, że ja mam wszystko co możliwe, jeżeli chodzi o krzywość kręgosłupa Razz
Ale w szkole mam takie ławki, że nie da się prosto siedzieć :-/
I często chodzę na basen, a podane wyżej ćwiczenia wypróbuję Smile
Nikita - Wto 08 Cze, 2004 16:52
Temat postu:
[quote="Gabrielen"]Heh, może cię pocieszy to, że ja mam wszystko co możliwe, jeżeli chodzi o krzywość kręgosłupa Razz

Mozesz dokładniej?????
Anonymous - Wto 08 Cze, 2004 16:58
Temat postu:
No lordozy, skoliozy, nierówne ręce itd.
Tylko garba nie mam.
Dlatego, że często chodzę na basen.
spontan - Wto 08 Cze, 2004 18:31
Temat postu:
Nina_006 napisał/a:
A ja mam skrzywiony kręgosłup o 94 stopnie. Miałam juz ponad 5 operacji i dalej jestem krzywa...... Crying or Very sad Crying or Very sad

przykro mi:(
Nikita - Sro 09 Cze, 2004 14:53
Temat postu:
Do Gabrielen:
A po za basenem , robisz coś jeszcze??Miałaś jakiś zabieg albo cos....? Neutral
A i jeszcze jedno!
Jak możesz mieć skoliozę i nie mieć wysuniętej łopatki( inni to nazywają garbem ale to nie jest garb) Jak nie masz wysuniętej to znaczy ze masz bardzo mało skrzywiony kręgosłup....
A lordoza to--przodowygięcie kręgosłupa w linii strzałkowej. Występuje fizjologicznie w kręgosłupie szyjnym i lędźwiowym. Lordoza patologiczna powoduje silne dolegliwości bólowe i najczęściej występuje w porażeniach mięśni, zniekształceniach kręgów, zwichnięciach stawów biodrowych.
Mam wrażenie , że na pewno coś bardzo przesadziłaś ze swoim kręgosłupem! Wink

Do spontan:
Nie lubię jak ktoś mowi do mnie : " przykro mi" i jak się nademną użala!!!!! Exclamation Exclamation
spontan - Sro 09 Cze, 2004 18:02
Temat postu:
sie nie uzalam tylko mówię to bo tak nalezy, chyba ma to cos wspólnego z wychowaniem:)SadSmileSad nagrałem to potem
Nikita - Czw 10 Cze, 2004 20:28
Temat postu:
W moim przypadku nie widać ,że mam skrzywiony kegosłup , bo nie mam skoliozy,ani lordozy... także jak ktoś mnie widział pierwszy raz to nie przyszło mu do głowy ze mam skrzywiony kegosłup.... Very Happy

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group