Dzieci OnLine
INNE PYTANIA - Pytanie
Anonymous - Czw 23 Sty, 2003 17:51
Temat postu: Pytanie
Witam
Nie chcialabym sprawiac klopotu ale mam taki problem.Mam 14 lat, 162cm i waze 46 kg.Schudlam ostatnio 9 kg.Nie jadam kolacji.Nie chcialabym juz chudnac ale zawsze gdy cos zjem (nawet malego) na kolacje to 0.5 kg tyje.A ja nie chce juz chudnac ani tyc.Za to jak nie zjem niczego poza obiadem i sniadaniem to czasami waze troche mniej.Czemu tak sie dzieje?
Jak mozna zrobic by zjesc cos i juz nie przytyc?
deg - Czw 23 Sty, 2003 21:27
Temat postu:
Cześć!
1) Niemożliwe, abyś przytyła 0,5 kg przez zjedzenie czegokolwiek na kolację. Aby przytyć 0,5 kg trzeba "zjeść" i przerobić całkowicie na tkankę tłuszczową około 4000 kcal. Dorzucając do tego około 500-800 kcal potrzebne na podstawowe procesy życiowe wychodzi nam, że na kolację powinnaś zjeść minimum 4500 kcal. Tyle jesz w sumie w ciągu 2-3 dni a nie na jedną kolację! Dodatkowo normalnie zdecydowana większość substancji energetycznych jest "zużywana" przez organizm, a nie odkładana w postaci tkanki tuszczowej.
Twój błąd wynika pewnie z tego, że ważysz się przed i po kolacji. Wtedy faktycznie różnica wagi może być nawet około 1 kg, ale nie oznacza to, że przytyłaś kilogram! To po prostu masa zjedzonego pożywienia i wypitych napojów. Nie możesz ważyć się kilkakrotnie w ciągu dnia, bo to nie ma sensu. Trzeba ważyć się o stałej porze, przed posiłkiem - najlepiej rano po wstaniu z łóżka. Tylko wtedy wyniki będą wiarygodne.
2) Nie jedz kolacji później niż na 2 godziny przed snem.
3) Jedz kolację. Powinnaś jeść mniejsze porcje, ale częściej. Najlepszym modelem odżywiania jest spożywanie posiłków 5 razy dziennie:
- śniadanie
- II śniadanie
- obiad
- podwieczorek
- kolacja
Gościówa - Nie 20 Lip, 2003 18:14
Temat postu: :)
sądze że jak na twój wiek i wzrost wazysz trochę za mało. Rób tak jak mówił deg jedz 5 posiłków dziennie (koniecznie!!!) wile osób robi tak że je 3 posiłki dziennie pojadając między nimi ale to jest błąd. Można zjeśc pomiędzy posiłkami jabłko lub inny owoc ale bez przesady. Aha i waż sie o ustalonej poże. (zawsze takiej samej) wtdy dopiero możesz naprawde sprawdzić ile przytyłas lub ile schudłaś.
Anonymous - Nie 20 Lip, 2003 20:56
Temat postu:
A ja : Mam 9 lat waże 36 kg
Jem śniadanie d
śniadanie 2 s
P
p
Obiad s
Obiad 2 d
p
p
p