Dzieci OnLine

DOJRZEWANIE - Pytanie do dziewczyn

Anonymous - Pią 11 Cze, 2004 21:16
Temat postu: Pytanie do dziewczyn
Na nogach rosną mi włosy i są coraz bardziej widoczne i ciemne. Chciałabym już je depilować (np. woskiem), bo po goleniu włosy odrastają bardzo szybko i wydają się ciemniejsze i grubsze, ale nie wiem jak o tym powiedzieć mamie. Zbliża się lato (w zasadzie już prawie jest) i krótkie spodenki i spódniczki tuż tuż, a z włosami na nogach czuję się źle i skrępowana. Sad Nie wiem czy zgodziłaby się, żebym już zaczęła usuwać zbędne owłosienie..mam 14,5 lat. Dziewczyny, jak powiedziałyście swoim mamom o tym, że chciałybyście golić/depilować nogi?
Mam jeszcze drugie pytanie: jeżeli dostaniecie okres akurat na podróż (np. w drodze na wczasy) to używacie podpasek czy tamponów?(jakie firmy polecacie na takie "przypadki"?) Same wiecie jak jest z publicznymi toaletami, postojami itd. a przy tym ze zmianą podpaski...
Thx za odpowiedzi Smile pozdrówka!! Very Happy
Anonymous - Pią 11 Cze, 2004 21:35
Temat postu: Jeszcze jedno :)
Mam jeszcze jedno pytanko: czy miałyście w szkole prelekcję o dojrzewaniu itd. i dostałyście kasiążeczkę, kalendarzyk i tampony o.b w takiej zielonej torebeczce? (to chyba dostaje się w gimnazjum, bo w podstawówce dotawałyśmy książeczki, kalendarzyki, próbkę szamponu i podpaski always:) )
Pliss, odpowiedzcie na moje pierwsze pytanie Sad
Anonymous - Pią 11 Cze, 2004 21:42
Temat postu: :(((((
Błagam odpowiedzcie!!! czy tu nikogo nie ma?? SadSadSadSad
Katharsis - Pią 11 Cze, 2004 21:53
Temat postu: hmm
Rozumiem twoje skrępowanie Silka sama też tak miałam. Na szczeście mam wyrozumiałych rodziców i wbrew pozorom całkiem na czasie biggrin. Jak powiedzieć o chęci depilacji? Prosto z mostu Razz hehe.. no może bez przesady ale (przynajmniej ja) rozmawiałam na ten temat z mamą częśto i kedyś powiedziałam jej że głupio się czuję z takimi nogami. Zrozumiała mnie i nawet pomogła wybrać depilator Smile dlatego radzę ci po prostu porozmawiaj z mamą. Jeśli nie chcesz bezpośrednoina ten temat to spróbuj zasugerować mamie swój problem ( oczywiście delikatnie Razz )
Jeśli chodzi o twój drugi problem to niw iem czy udzielę ci świetnej rady. Jak wieszz każda z nas jest inna. Gdy wyjeżdzam to dużo zależy od miejsca do któego się jedzie, ale zakładając że do średnich warunków i tak wybiorę podpaskę(taką najbardziej chłonną i jednocześnie pozwalającą skórze oddychać coś z serii Bella). wiem ze bywają trudnośći ze zmianami ale tak samo jest z tamponem a jego aplikacja jest bardziej skomplikowana... sam zdecyduj przecież to ty znasz siebie najlepiej.
Prelekcje były, ksiązeczki miały być i natym się skończyło. No cóż to tylko kiepska organizacja szkoły. a ty miałaś??
Anonymous - Pią 11 Cze, 2004 22:04
Temat postu: DZIĘKI :)
Dzięki, Katharsis, podniosłaś mnie na duchu Smile używasz depilatora takiego elektrycznego? Jaką markę polecasz?
Co do Twojego pytania o prelekcji, to nie miałam jeszcze taj torebeczki z tamponami, ale moja siostra miała jak była chyba w 8 klasie i widziałam też w zeszłym roku jak trzecioklasistki z mojego gimnazjum takie miały Smile
Jeszcze raz dzięki Smile
Anonymous - Pią 11 Cze, 2004 22:13
Temat postu:
Prosiłabym o jeszcze parę odpowiedzi.... Smile
Anonymous - Pią 11 Cze, 2004 22:28
Temat postu: :)
A ile miałyście lat jak powiedziałyście mamie o goleniu/depilacji nóg i kiedy zaczęłyście usuwać te nieszczęsne włosy? Smile
Katharsis - Pią 11 Cze, 2004 22:29
Temat postu:
Nie używam elektrycznego depilatora jakoś nie mogę się do niego przekonać. używam kremów depilacyjnych. a znich nalepszy jes veet , ale moja rada należy je co jakiś czas zmieniać wtedy są skutecznniejsze
Katharsis - Pią 11 Cze, 2004 22:36
Temat postu:
szczerze to dokładnie nie pamiętam , ale to było jakoś w 6 klasie
Anonymous - Pią 11 Cze, 2004 22:46
Temat postu:
ja mam 13 lat... i mamie powiedziałam po prostu, że źle się czuję z takimi nogami i że koleżanki sobie golą... no i mama mnie zapisała do kosmetyczki na depilację woskiem... ale to szczerze mówiąc trochę boli...
a tamponów w ogóle nie używam... mama mi powiedziała, że lepiej żebym na razie używała podpasek...
Sweet Girl - Pią 11 Cze, 2004 23:10
Temat postu:
Polecam metodę rozjaśniania. Parzysz w misce wywar z rumianku(z torebki)a a następnie spłukujesz włosy.Pozdro!
spontan - Pią 11 Cze, 2004 23:14
Temat postu:
a ja mam sporo włosó na nogach i sie nei wstydze
Anonymous - Sob 12 Cze, 2004 09:26
Temat postu:
Ja ogoliłam sobie pierwszy raz nogi w zeszłym roku. Nie powiedziałam mamie.
Tylko ostatnio kupiłam sobie maszynkę z wymiennymi ostrzami i jej pokazałam.
I powiedziałam i ona jakos nic. Razz
Najlepsze są depilatory i woski - bo włsoki nie odtrastają do 4 tygodni. Ale to CHOLERNIE boli...
Jednak widziałam dzisiaj w reklamie w TV plastry Veet (wosk) dla wrażliwej skóry.
Najelpiej sama wybierz dla siebie coś odpowiedniego... Smile
Katharsis - Sob 12 Cze, 2004 11:42
Temat postu:
hehe spontan ty się chyba tym przejmowac nie musisz Wink . Co prawda znam takich co sobie golą nogi hehe
Anonymous - Sob 12 Cze, 2004 11:47
Temat postu: DZIĘKI :D
Dzięki, dzięki, dzięki!! Smile Sweet Girl - jak długo trzeba płukać te włosy? Po ilu razach się rozjaśnią? Jeszcze raz dzięki! Jesteście spoko Wink
Anonymous - Sob 12 Cze, 2004 12:49
Temat postu:
Silka może się zarejestrujesz ? Twisted Evil
mroweczka - Sob 12 Cze, 2004 21:09
Temat postu:
Hej!
Ja w sierpniu kończę 13 lat i na razie nie czuję potrzeby golenia nóg. Kiedyś chciałam ale teraz uznałam,że po co? Dawniej kobiety pierwszy raz goliły się, kiedy były dorosłe i nic im się nie działo Mr. Green A tak na poważnie, to zależy od dziewczyny ja np. nie czuję takiej potrzeby żeby się ogolić przede wszystkim dlatego,ze nie noszę spódnic ani spódniczek nawet w lato a krótkie spodenki nawet rzadko. Jak powiedzieć mamie? Moje siostry na początku nie mówiły.Ale tego nie polecam potem mogą być niepotrzebne kłótnie bo każda mama reaguje na to inaczej...Po prostu podejdź do mamy i powiedz jej,że chciałabyś ogolić nogi, bo przeszkadzają Ci włosy a zbliża się lato i to brzydko wygląda...Myślę,że nie powinna mieć nic przeciwko, ponieważ masz już prawie 15 lat Wink
Co do drugiego pytania to zależy od rodzaju podróży...Rzeczywiście wygodniej by było w tamponie, ale podpaskę łatwiej wymienić...Dlatego ja polecałabym podpaski. Ewentualnie przed samą podróżą włożyłabym tamon a o paru godzinach w samolocie czy gdzieś tam wymieniłabym go na podpaskę. Pamiętaj aby zawsze brać ze soba w podróż odpowiedni zapas podpasek i tamponów nawet jeśli nie dostałaś okresu przed podróżą! Very Happy
Anonymous - Sob 12 Cze, 2004 21:32
Temat postu: :)
Dzięki. Z tym depilowaniem chyba poczekam do przyszłego lata, bo tak jak Mróweczka, nie noszę zbyt często krótkich spodenek (najkrótsze do łydek), a spódnice też sporadycznie....poza tym nie jest tak źle Wink thx
też jestem za podpaskami...
thx
Lavile - Nie 13 Cze, 2004 15:55
Temat postu:
Ja nie pamietam dokladnie, ale wiem, ze nie podeszla do mamy i nie powiedzialam jej "mamo chce golic nogi", bo po co ? biggrin Poprostu jak jest lato to chyba wiadomo, ze dziewczyna nie chce wychodzic na dwor z klakami na nogach. Sama sie z tym zle czuje. I fanie jest miec gladkie nogi (chlopaki tego nie doswiadcza Razz). Pamietam, ze powiedzialam mamie, ze chce sobie kupic depilator i razem poszlysmy kupic (za moja kase oczywiasta biggrin). No i teraz go uzywa mama a ja maszynki, bo sie odstawilam od niego na jakis czas i teraz mnie bardziej boli jak go uzywam Neutral Ile kosztuje veet ? Byle co do golenia... I jesli ktoras z was go uzywa, to moze powiedziec jak dziala i czy nie podraznia skory ?

P.S. mam prawie 16 lat i zaczelam golic nogi majac ok 13 lat, chociaz nie gole ich regularnie (ale jestem brunetka, wiec nie moge sobie odpuscic w lecie, bo strasznie je widac Evil or Very Mad )

Co do tej podrozy to ja bym byla za tamponami, bo i tak je bardziej wole, ale jesli jestes przyzwyczajona do podpasek, to beda lepsze dla ciebie. Jak juz gdzies mowilam, nieznosze podpasek czuje sie jak w pieluchach. A tamponu nie czuc i jak sie nauczysz to aplikowanie go nie jest trudne (zanim zalozylam pierwszego to zmarnowalam ok 10 biggrin).
Sweet Girl - Nie 13 Cze, 2004 20:54
Temat postu:
po kilkunastu myciach.
Anonymous - Nie 13 Cze, 2004 21:00
Temat postu: DZIĘKI
dzięki dzięki dzięki biggrin Smile Jesteście spoko Smile
mroweczka - Nie 13 Cze, 2004 21:07
Temat postu:
Lavile napisał/a:
Ile kosztuje veet ?

Z tego co pamietam to w wakacje kosztował 13 zł i starczało na pare razy...Najlepszy sposób na golenie nóg dla "początkujących"..Ale cholernie drogi Rolling Eyes
Anonymous - Nie 13 Cze, 2004 21:08
Temat postu:
Jeśli masz zamiar depilować nogi, to lepiej dobrze się zastanów. Ja teraz musze regularnie golić (to jest to samo co depilowanie - te samo słowo) Razz i niepotrzebnie zaczęłam, bo teraz są ciemniejsze, a czy grubsze... hmm... nie wiem Razz ...ale u innych właśnie takie są. Wtedy są dłuższe, a moja mama o tym nie wiedziała, ale się dowiedziała gdy dotknęła moje delikatne nogi po ogoleniu, co odrazu możnabyło stwierdzić, że były golone. Jak zaczynąją odrastać, to jest tak jakby zarost jak u faceta, ale oczywiście nie aż taaaak. Mama ma teraz do mnie żal, bo ja jednak nie miałam wtedy co golić, były małe blond włoski i niepotrzebnie zaczęłam. Hmm... natomiast w Twoim przypadku jest inna sytuacja. Jeśli według Ciebie włosy są aż tak długie i aż tak czarne, to ogól jak chcesz, a z daleka nie widać czy są 'owłosione' czy nie. Z bliska to widać jak się przyjrzysz, ale chyba nikt nie będzie się tak wpatrywał w nogi. Najlepiej porozmawiaj o tym z mamą, bo to najlepsza 'encyklopedia' dla ich córek Wink

mroweczka napisał/a:
Lavile napisał/a:
Ile kosztuje veet ?

Z tego co pamietam to w wakacje kosztował 13 zł i starczało na pare razy...Najlepszy sposób na golenie nóg dla "początkujących"..Ale cholernie drogi Rolling Eyes

No faktycznie, tani nie jest jak na te 'pare' razy...
Najlepiej jest brać maszynkę do golenia i piankę, nawet dla mężczyzn, ale potem ten zapach męski można zwalczyć myjąc żelem do kąpieli, mydłem lub mydłem w płynie i zapach będzie przyjemny (jak dla 'kobietki') Wink

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group