Dzieci OnLine

DOJRZEWANIE - dojezewanie chlopcow

Blanka - Pon 27 Sty, 2003 14:29
Temat postu: dojezewanie chlopcow
Dojrzewanie chłopców

Kiedy chłopcy zaczynają dojrzewać?
Panuje powszechnie opinia, że chłopcy dojrzewają później niż dziewczęta, jednak nie jest to do końca prawdą. Takie wrażenie jest spowodowane faktem, że dziewczęta w pierwszej fazie okresu dojrzewania rozwijają się najintensywniej, u chłopców ten etap przypada na fazę środkową. W tym samym czasie, kiedy u dziewcząt zaczynają rozwijać się piersi, u chłopców rozwijają się członek i jądra. Jednak te zmiany u chłopców są trudniejsze do zauważenia. Chłopcy wchodzą w okres dojrzewania w różnym wieku i jest to sprawa bardzo indywidualna.

Dlaczego chłopcy dojrzewają?
Dojrzewanie u chłopców polega na przygotowaniu ich do rodzicielstwa. Zmienia się u nich kształt ciała, pojawia się owłosienie łonowe, organy płciowe zaczynają wytwarzać nasienie – plemniki. Narządy płciowe rozwijają się i powiększają. Chłopcy stają się wyżsi, a ich ciało jest bardziej umięśnione. Z wiekiem dojrzewają emocjonalnie, psychicznie, a tym samym dorastają do roli partnera i ojca.
Kinga - Czw 30 Sty, 2003 14:29
Temat postu:
Dojrzewanie płciowe chłopców, przebiega wolniej i dłużej niż u dziewcząt. Skala Tannera ujmuje przebieg dojrzewania płciowego w pięciu fazach:

I – okres przedpokwitaniowy (wielkość narządów płciowych jak we wczesnym dzieciństwie);

II – wiek 10-11 lat (powiększają się jądra);

III – 11-12 lat (rozwój jąder, pojawia się owłosienie łonowe, powiększa się członek);

IV – 12-13 lat (dalszy rozwój jąder i moszny, wyraźne owłosienie łonowe, rozwijają się pęcherzyki nasienne);

V – 15-16 lat (powiększa się i zaczyna wydzielanie gruczoł krokowy, owłosienie typu męskiego, narządy płciowe w pełni rozwinięte).

W czternastym roku życia występuje tzw. skok pokwitaniowy (wzrost 7-12 cm w ciągu roku), który trwa do około 18. roku życia. Pierwsze wytryski nasienia występują przeważnie około 14. roku życia, po kilku miesiącach pojawiają się plemniki. W ciągu dwóch lat od pierwszego wytrysku (ejakularche) nasienie osiąga pełną dojrzałość. Dojrzewanie u chłopców wiąże się ze zmianą głosu, pojawieniem się owłosienia na ciele i twarzy, wzrostem masy mięśni, rozwojem szkieletu.

Hasło opracowano na podstawie „Słownika Encyklopedycznego Miłość i Seks” Wydawnictwa Europa. Autor - Lew Starowicz. ISBN 83-87977-17-9. Rok wydania 1999.
NaStKa - Czw 30 Sty, 2003 18:51
Temat postu:
Dobre ale dla chłopców, mnie to nie interesuje (hehe)
Anonymous - Pią 31 Sty, 2003 14:42
Temat postu:
Mnie też to nie interesuje, ale dobrze wiedzieć biggrin i tak przeczytałam Smile
Fuzzy - Sro 05 Lut, 2003 13:18
Temat postu: odp
ja tam twierdzę że to zależy od organizmu

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group