Dzieci OnLine

DOJRZEWANIE - Tampony czy podpaski?

lilijka - Pon 05 Lip, 2004 12:40
Temat postu: Tampony czy podpaski?
Co jest waszym zdaniem lepsze? Rolling Eyes Podpaski czy tampony, ja od pół roku używam podpasek ponieważ boje sie użyc tampona, bo boję sie później że z tym sznureczkiem coś sie stanie i pozniej go nie wyciagne, ale bardzo bym chciała zobaczyc jakie to uczucie chodzic w tamponach dlatego mam nadzieje jak troche podrosne uzyje go Laughing
A chciałabym jeszcze żeby na forum istniała taka sonda...czego częsciej używacie:
a) tamponów
b) podpasek
i w niej ludzie by dawali głosy Exclamation Przemyślcie TO Smile
panienka_wierzba - Pon 05 Lip, 2004 14:02
Temat postu:
mi dużo wygodniej jest w tamponach, choć używałam ich tylko przy ostatniej miesiączce, chociłam w nich cały czas (cały czas trwania miesiączki, w nocy też) czuje sie w nich wygodniej i pewniej.
Anonymous - Pon 05 Lip, 2004 14:18
Temat postu:
ja jeszcze nie mam okresu ale
uparłam sie
i bedę stosowac tampony
Ewcia - Wto 06 Lip, 2004 10:42
Temat postu:
a ja tam zawsze używam podpasek. Ale zastanawiam sie czy przy najblizszym okresie nie wypróbować tampnów. Nie wiem... Okrs sie zbliża to czuje Sad , bo mnie brzuch boli i sie w ogóle zle czuje, wiec chyba jeszcze w tym tygodniu wypróbuje...

Pozdrawiam cieplutko
słoneczko - Wto 06 Lip, 2004 11:52
Temat postu:
ja jeszce nie używałam tamponów bo sie troszke boje ale na pewno są wygodniejsze bo ich nie czujesz Very Happy
mroweczka - Czw 15 Lip, 2004 13:14
Temat postu:
Rzeczywiście, wygodniejsze są tampony, jednak znaczna większość dziewczyn na początku ma kłopoty z ich włożeniem. Nie bój się,bo małe jest prawdopodobieństwo,że sznureczek się urwie. Zresztą zrób doświadczenie-z całej siły ciągnij za niego. I co? Wink Jednak radzę nie przesadzać i nosić je na zmianę z podpaskami-szczególnie w nocy!
Mała - Czw 15 Lip, 2004 14:17
Temat postu:
Ja już w moim 2 okresie kupiłam sobie OB Comfort. I Wiecie co? byłam pewna że mi się nieuda! I co? Włożyłam od razu- to nic nieboli, tylko trzeba włożyć jak najgłębiej się da. A teraz TYLKO tamponów używam. Są 100razy wygodniejsze.
TYLKO TO POLECAM:D
lilijka - Czw 15 Lip, 2004 14:54
Temat postu:
No też musze ich zaniedługo wypróbować. Mam dośc już tych koszmarnych podpasek Smile
Iśka - Pią 16 Lip, 2004 14:55
Temat postu:
Wg mnie podpaski wcale nie są koszmarne Wink
I mam pewność, ze nic mi nie grozi Razz Uzywam tamponów tylko jeśli jestem nad jeziorem i chce się wykąpać, a nie mogę Smile
Wink
Naomi - Nie 18 Lip, 2004 14:03
Temat postu:
Myślę, że podpaski są najlepsze na początek. Niektóre osoby boją się tamponów, a dokładniej wkładania ich. Myślę, że przy noszeeniu podpasek nie będzie ryzyka i strachu w rodzaju ,, A co jak sznureczek się urwie...". Nie mam jeszcze okresu ale dużo o tym słyszałam. Potem oczywiście możesz nosić tampony. Wink Pa
Gościówa - Nie 18 Lip, 2004 21:26
Temat postu:
Ja używam podpasek i nie chce używac tamponów..podpaski nie przeszkadzają mi tak bardzo żebym musiała je zmieniać na tampony..poprostu nie chce...nie tyle może że się boję ale nie chce...moja koleżanka straciła dziewictwo z tamponem bo za głeboko go włozyła...ale nawet nie o to chodzi. KAżdy ma prawo do własnego zdania ale ja nie lubie tamponów mimo że ich jeszcze nie urzywałam. A informacja dla osób urzywających tampony: nie można ich nosić bez przerwy! od czasu do czasu trzeba zastąpic je zwykła podpaska...każdy ginekolog to powie. Nie mówie zeby nie nosic tamponów.po to sa w koncu..ale zeby nie przesadzac z tym.
Mała - Pon 19 Lip, 2004 00:17
Temat postu:
Jak to straciła dziewictwo z tamponem? Nie może dojść do tekiego czegoś, bo tampon wkłada się jak tylko można najgłębiej, do samego końca... i on przechodzi przez otwory w błonie dziewiczej. A nawet jeśli ją przerwie, (raz mi się tak zdarzyło, ale tylko lekko ją naderwałam, bo się spieszyłam i wkładałam na siłe, i pękło troche:P) to nieznaczy że zarzz traci dziewictwo. Stracić dziewictwo można tylko i wyłącznie Z MĘŻCZYZNĄ:>
I kązdy to powie:>
A co do tamponów to stosuje, ale tylko w dzień, w nocy podpaski... tak dla higieny.
Ale dlatego, że prowadze cholernie aktywne życie używam w dzień tamponów, i naprawdę wkładanie to radocha, jest takie proste, że aż ze szczęścia sie prawie posikałam:P bo weszło od razu:>
Gościówa - Pon 19 Lip, 2004 09:43
Temat postu:
No nie wiem właśnie jak ona to zrobiła ale NAPRAWDE przebiła błone dziewiczą tamponem...podobno włozyła go sobie i poczuła o\ból i zaczęła jej lecieć krew no i ni wiedziała co się dzieje to poszła do ginekologa i on jej powiedział ze przebiła błone...nie wiem może ją tylko uszkodziła...ale ona mówiła ze przebiła... Rolling Eyes może urzywała za duży rozmiar tamponów...naprawde nie wiem ale tak w każdym razie mówiła...ale nie o to chodzi..ja sie nie boje tamponów..poprostu nie chce ich uzyac..kazdy ma własne upodobania..ja ich nie lubie i tyle.
Mała - Pon 19 Lip, 2004 10:14
Temat postu:
pewie. ja tez uwazam - kazdy lubi cos innego. ja np. od samiutkiego poczatku wedzialam ze nie bede nosic podpasek.
i tyle. ja polecam tampony, gosciowa podpaski dlatego samemu najlepiej stwierdzic w czym ci wygoidnie
_grzeszczulka_ - Wto 20 Lip, 2004 13:54
Temat postu:
ja jeszcze nie mam okresu ale zawsze dgy o nim myślałam i o podpaskach i tamponach miałam różne zdanie Rolling Eyes zawsze sądziłam ze podpaska jest bardziej bezpieczna itd. ale gdy słysze wasze wypowiedzi Very Happy mętlik mi sie w głowie zrobił... ale i tak mam WIELKIE wątpliwości co do tamponów. zawsze sądziłam ze gdy sie wloży tam głęboko (bo trzeba Shocked ) to mozna przebić błode dziewicza... albo cos wogóle moze sie stać. błe.. ciarki az mnie przeszły Smile
Luna - Wto 20 Lip, 2004 15:31
Temat postu:
ja tez jezszcze nie mam miesiaczki ale mysle ze podpsaki sa chyba lepsze zalezy komu co pasuje Razz bo tampony tak wkladac uuuu Neutral to boli??
panienka_wierzba - Wto 20 Lip, 2004 17:10
Temat postu:
nie to nie boli :]
Mała - Wto 20 Lip, 2004 21:20
Temat postu:
Oj...
błona dziewicza jest zaraz przy wejściu do pochwy - i jest wyposażona w otworki, za głęboko nie włożysz tampona, bo poprostu nie da sie. Poszukaj sobię anatomi ciała, czy czego tam jak to sie mówi to sama zobaczysz o co mi chodzi. Tampony wkłada się jak najdalej tylko można, czyli najczęściej musisz jeszcze włożyć cały palec;P nikogo niestrasze, tylko mówie - jak najgłębiej, wtedy najwygodniej i najlepiej. Nie przebijesz żadnej błony, niewkładaj na siłe, jak niemożesz włożyć to próboj w inną strone, wpierw włóż do góry potem do tyłu.. i naprawdę to niesprawia problemu, zakłada się tampon w jakieś 10 sekund...
NaStKa - Wto 20 Lip, 2004 21:51
Temat postu:
Hm...no ja postanowiłam spróbować z tamponem...tylko no, nie wiem ile kasy mam na nie szykowac Razz nie bede prosiła mamy bo znając ją powie żebym poczekała...a ja nie chce czekać! nio to tak jak wiecie to napiszcie plis Smile
Mała - Sro 21 Lip, 2004 11:25
Temat postu:
na początek kup sobie O.B mini, albo lightflow (comfort), ja zaczełam od light flow.. i dla mnie są lepsze, choć chyba tyci dłuższe.. 8 tamponów kosztuje 5zł z groszami. mama jak sie dowedziala ze uzywam to nic niepowiedziała tylko sama mi kupuje, a zresztą miała dość duży zapas, ale nie O.B. tylko Bella. I też są dobre. Ale na początek O.B polecam:) To naprawde łatwe.
_grzeszczulka_ - Sro 21 Lip, 2004 12:24
Temat postu:
to ja tez zapamietam na przyszlość Razz i to nie boli... taa..? ok, ok.. Very Happy
Luna - Czw 22 Lip, 2004 10:12
Temat postu:
No jak mówicie że to nie boli...No to ok, ale co z tym jeśli ktoś ma blokadę, że po prsotu nie moze wlozyc bo sie boi ze go to zaboli albo ze ta blona sie przerwie albo zostanie naderwana?
Anonymous - Czw 22 Lip, 2004 11:10
Temat postu:
powinnaś używać podpasek można się do nich przyzwyczaić a są o wiele bardziej bezpieczne bo co się stanie jak żle włożysz? To nie takie proste ja już raz włożyłam tampon i nie będę tego dalej robić zdecydowanie wole podpaski są bardziej sprawdzone!!!
_grzeszczulka_ - Czw 22 Lip, 2004 14:19
Temat postu:
jedne lubia podpaski- inne tampony Wink Niektóre źle się czują w podpasce, niepewnie itd. ale w tamponie bezpiecznie i skutecznie itd. a inne boją sie wręcz tampona Razz Boją sie ze jak włoża, ze sie urwie sznureczek, słysszałam także ze jak sie włoży to wpandie jeszcze gdzies ityle... wkładanie tambona (chyba) jest b. proste Smile ale to zalezy ajk komu wygodnie Wink
panienka_wierzba - Czw 22 Lip, 2004 14:24
Temat postu:
tak to ejst bardzo proste, bo wlożeniu 2 czy 3 razy trwa to kilka sekund, tyle samo co wyciągnięcie.. tylko trzeba pamiętać o nalezytej higienie i przed włozeniem i o trzeba dokładnie umyć ręce =]

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group