Dzieci OnLine

DOJRZEWANIE - Okres...

Anonymous - Nie 25 Lip, 2004 19:09
Temat postu: Okres...
Z koleżankami dużo rozmawiamy o okresie bo wiekszasc z nas ma...i teraz taka mi naszła myśl mam 12 lat...wydzieline od 4 klasy teraz ide do 6...i wogule tylko mi barakuje miesiaczki...Co 5 minut latam do łazienki zeby zobaczyc czy czasem nie dostałam boje sie isc na miasto albo gdzies do chłopaków pogadać kolegów bo myśle zaraz bede miała plame co 5 minut sie patrze czy nie mam plamy...Jestem jakas przewrazliwiona na basenie tez sie zadko kompie bo boje sie co by bylo gdybym w wodzie dostala a slyszalam ze w wodzie nie leci tak...a wogule to , duzo leci ?? bo kolezanka mi mowila ze raz w szkole dostala ale nie pierwsza i nie miala nic i przez 3 godziny jej nic nie przesiaklo to tak malo leci? nie mam sie co martwić?
Czerwony Miś - Nie 25 Lip, 2004 19:52
Temat postu:
Przede wszystkim w czasie kiedy mieisiączka będzie się zbliżać możesz odczuwać lekki ból w dolnej części brzuch, moga cię boleć plecy lub uda. Możesz mieć także troszkę powiększone podbrzusze. Możesz także odczuwać uczucie ciężkości ponieważ przed okresem organizm zatrzymuje wodę . Więc jeśli zauważysz której z tych objawów za kilka dni , za dwa lub jeden możesz dostać miesiączki. No chyba że się źle wyśpisz i dlatego będą cię boleć plecy =)
Jak leci? Ehh nie no fajne pytanie ... Co do tej twojej koleżanki no to skoro dostała okresu w szkole i przez 3 godziny jej nie przesiąkło to chyba coś nie tak. Okres w pierwszy dzień jest najbardziej obfity więc wątpie żeby przez 3 godziny jej nie przesiąkło... hmm nie wiem..
Mam nadzieję że udzieliłam odpowiedzi =)

p.s
Narvana powróciła, tyle że pod innym pseudo! Po tym ! Razz Witam wszytskich ponownie!
Luna - Pon 26 Lip, 2004 09:34
Temat postu:
Nie musisz sie martwic! Chcoiaz to zalezy od tego jak już bardzo jestes rozwinięta, to ze masz wydzieline rok czy dwa nie oznacza ze juz musisz dostac okresu! Czasem to trwa dluzej. Ja tez mam wydzieline od konca czwartej klasy i teraz ide do gimnazjum i co? Dopiero mi piersi zaczynają rosnąć, prawie nic nie widać pod bluzką! Każdy w różnym tempie dojrzewa być może ty później, ale ciesz się z tego powodu! Carpe diem :]
słoneczko - Pon 26 Lip, 2004 13:03
Temat postu:
jeżeli jesteś aż tak przewrażliwiona na tym punkcie to mozesz nosić (dla pewności)cieniutkie,malutkie podpaski.gdybyś dostała to na pewno bys sie zorientowała bo czułabyś sie wolgotno a z podpaską tak szybko by ci to nie przesiąkło.a co do pierwszego dnia to ja mam tak jak twoja koleżanka i nie wydaje ie sie żeby to było coś nienormalnego. Wink
Truskawka - Pon 26 Lip, 2004 13:11
Temat postu:
Są kobiety które mają nawet w wieku 8 lat a są takie co dostają mając 18 lat.... Confused
Gościówa - Pon 26 Lip, 2004 13:39
Temat postu:
Zgadzam się z poprzedniczkami..jestes troche pzewrazliwiona...jesli dostaniesz okres napewno poczujesz sie trche morko i dopiero wtdy muszisz isc do ubikacji...a nie musisz latac co 5 minut zeby sprawdzic czy wszystko jest ok jesli nic podejrzanego nie czujesz...na wszelki wypadek mozesz nosic zwykłe wkładki słuzące do wchłaniania wydzieliny..jesli poczujesz sie mokro to pujdziesz odrazu do ubikacji i zmieniasz ją poprostu na podpaske...wkładka tylko zabezpieczy zebys nie pobrudziła majtek...ale na bardzo krutko bo jest cienka a narazie mysle ze nie ma potrzeby nosic podpasek..to bez sensu..przeciez niektorzy dostają okres w wieku np . 16..wiec niewiadomo tak napraawde kiedy dostaniesz te okes..narazie nos zwykłe wkładki a w plecaku czy torebce nos zawsze przy sobie podpaski i paczke chusteczek higienicznych
p.s Witamy ponownie Narvana! Smile
Czerwony Miś - Pon 26 Lip, 2004 20:22
Temat postu:
dzięki Gościówa =) nawet nie wiesz z jaką radością tu powróciłam =)

a co do posta, to PusQa ma przecież wydzieline śluzową więc i tak jej mokro.... ja na przykład nie skapłam się ze dostałam okresu bo mi morko było :p bo jak mialam wydzieline to tez bylo mokro :]
Gościówa - Pon 26 Lip, 2004 20:40
Temat postu:
Czerwony Miś napisał/a:
dzięki Gościówa =) nawet nie wiesz z jaką radością tu powróciłam =)

a co do posta, to PusQa ma przecież wydzieline śluzową więc i tak jej mokro.... ja na przykład nie skapłam się ze dostałam okresu bo mi morko było :p bo jak mialam wydzieline to tez bylo mokro :]

A jak jak dostałam pierwszy okres to było mi jakos tak "bardziej mokro" i dlatego sie skapnelam ze jest cos nie tak a bylo to w szkole...no i poszlam sobie do ubikacji zmienilam wkladke na podpaske i wszystko bylo ok...zreszta jka ktos juz powiedzial mozesz miec pare dni przed okresem bole bruzhca, piersi, ud itp. wiec dla pewnosci mozesz wtedy nosic podpaski zamiast wkladek..w razie czego gdyby mialo cie "złapac"...takto mysle ze ni ma sensu...jsli np. okarze sie ze dopiero za 2 albo 3 lata dostaniesz okres (a to baardzo mozliwe) to by sie okzalo ze przez 3 lata dzien w dzien niepotrzebnie marnowalas podpaski...nos wkladki i co jakis czas odwiedzaj w szkole ubikacje zeby sprawdzic czy wszystko ok a bedzie dobrze.
Anonymous - Pon 26 Lip, 2004 20:54
Temat postu:
Po pierwsze
Własnie mnie brzuch boli już drugi dzień...:(
Nie bede nosić przy sobie podpasek nie nosze torebek ani nie bede do kieszeni chowac co by bylo gdyby wypadła <lol>
Jak wychodze to na dwór i potem daleko do parku na miasto ... wiec jak bym miala nawet to nie miala bym gdzie se włozyc...
Boje sie wychodzić na dwór...
dla mnie to nie jest możliwe , że dostane za 2 , 3 lata... Jakoś wszyscy co znam dostają po 2 latach jak im cycki zaczynaja rosnac
a i jeszcze to u mnie nie ma jakis malutkich lodków np, moja mama co np. jest płaska i nosi 0 znam taka jedna opowiem o niej
Dziewczyna ... 2 gim. w moim wzorscie ... płaska jak deska... i nic wyglada jak by byla z 1 klasy...ojoj .. jej mama tez chyba 0 nosi stanika i tez malutka... jezd...
Czerwony Miś - Pon 26 Lip, 2004 23:07
Temat postu:
skoro boli cie brzuch no to kto wie.. juz 2 dzien? no chyba ze sie zatrułaś Razz
zauwaz czy nie masz powiekszonego lekko podbrzusza tak czesto jest podczas okresu... a no teraz to pozostaje tylko czekać.
ale tak ode mnie:
Ja tez chcialm kiedys dostac okresu i co? i jak dostalam i zobazylam jakie to uciazliwe to najchetniej bym nie chciala miec :p nie zebym cie straszyla ale no wtedy ci mokro, caly czas sie boisz zeby podpaska nie przesiakła, albo zeby ktos sie nie skapl ze masz okres... ja tam nie lubie go miec.. a włascie mam teraz 2 dzien Sad beeeeee..
Anonymous - Wto 27 Lip, 2004 13:37
Temat postu:
Boli mnie brzuch... bekam nawet jak nic nie zjem...i puszczam ekhm gazy .. nie otrułam sie bo nie wymiotuje ani nie mam biegunki nie wiem...
Czerwony Miś - Wto 27 Lip, 2004 23:04
Temat postu:
od bekania okresu nie dostaniesz Razz
a i okres nie jest od bolenia brzucha tylko podbrzusza... tak jakby wiec.. no ehh..
Anonymous - Sro 28 Lip, 2004 13:43
Temat postu:
I wogule nie uzywam wkladek i nie mam zamiaru i tak duzo mi i caly czas leci śluz ... jak nigdy , że na serio mysle ze to juz okres moja kolezanka mowi zebym sie nie martwiła bo i tak majtki przeciekaja dopiero gdzies po 4 godz...A wogule jak bym chciala np. eheh troche smieszne ale Husteczke chigieniczna do majtek :| to nje mam jak chyba ze w domu ale czuje sie jak by miala mi zaraz wyleciec u mnie w szafce sa podpaski i wkladki , podpaski jeszcze zamkniete a wkladek jest 3 mama sie skapnie ze brałam!!!
Gościówa - Sro 28 Lip, 2004 20:29
Temat postu:
PuśQa napisał/a:
I wogule nie uzywam wkladek i nie mam zamiaru i tak duzo mi i caly czas leci śluz ... jak nigdy , że na serio mysle ze to juz okres moja kolezanka mowi zebym sie nie martwiła bo i tak majtki przeciekaja dopiero gdzies po 4 godz...A wogule jak bym chciala np. eheh troche smieszne ale Husteczke chigieniczna do majtek Neutral to nje mam jak chyba ze w domu ale czuje sie jak by miala mi zaraz wyleciec u mnie w szafce sa podpaski i wkladki , podpaski jeszcze zamkniete a wkladek jest 3 mama sie skapnie ze brałam!!!

Troche niamieszałas i szczerze mówiąc nie wszystko zrozumiałam...hmm...mysle ze jak masz juz wydzieline to jesli jest jej duzo powinnas nosic wkładki..bedzie ci znacznie wygodniej i mniej mokro..jesli nie chcez nie musisz ich nosic, bo od wydzieliny majtki raczej nie powinny ci przesiakną, ale tak dla własnej wygody i chigieny...mozesz sobie "porzyczac od mamy" albo kupowac własne..jesli sie boisz ze mama je znajdzie czy cos takiego to poprostu popros ją sama o wkładki to wtedy bedziesz mogła urzywac ich "jawnie"... Wydzielina pojawia sie od kilku lat do paru miesiecy przed pierwzym okresem wiec powinnas nosi ze 2 podpaski w plecaku do szkoly. Wez od mamy albo kup.
Mała - Sro 28 Lip, 2004 22:34
Temat postu:
Okres dostaje sie najczesciej w tym NAJBARDZIEJ niespodziewanym momencie, jak sie spodziewasz- to nie dostaniesz:P mówie ci. a ja ogolnie lubie miec okres;p niewiem czemu:P nie ze lubie, ale mi to niep[rzeszkadza, nieuzywam podpasek i jest luzik :>
Czerwony Miś - Czw 29 Lip, 2004 13:57
Temat postu:
ten kto ci powiedział ze po okresie majtki przesiakaja po 4 godzinach sam go nie ma... bo wcale tak nie jest! jak masz okres majtki bardzo szybko przesiakaja! ehh...
a co do wydzieliny no to tak jak juz dziewczyny mowily jak ci nie wygodnie nos wkladki, ja osobiscie nie lubie wkladek wiec nie zawsze noszse...
Anonymous - Czw 29 Lip, 2004 14:43
Temat postu:
Mała..
Jak to nie używasz podpasek hm... :> eheeee...to jak sobie radzisz caly czas na kiblu siedzisz czy jak??? ..znaczy moja kolezanka nosi 2 podpaski jedna na siebie :D zeby jej nie przesiaklo
THX za wszystkie odpowiedzi ...
Może powiecie jak se poradziliście jakies opowiadania , dialogi i jak se poradziliscie gdzie was spotkal okres ... i wogule JESZCZERAZ WIELKIE THXXXXX
panienka_wierzba - Czw 29 Lip, 2004 22:15
Temat postu:
na mój gust mała nie używa podpasek tylko cały czas tamponów, tak jak ja, jest to dla mnie wygodniejsza i pozwalająca zapomnieć forma zabezpieczenia (jesli chodiz o okres...)
Malvina - Czw 29 Lip, 2004 22:30
Temat postu:
Tampony ? A mam pytanie do tych dziewczyn ktore noszą tampony ... Czy to trzeba nosic inne ( moge np. nosic mamy O.B ? ) Bo moze to jest inny rozmiar ? Smile)
panienka_wierzba - Czw 29 Lip, 2004 22:35
Temat postu:
powiedzmy dajmy na przykład tampony O.B. są różne rozmawiry Light Flow; Normal; Super; Super Plus. Tobie radze na początek Light Flow a później Normal =] to najodpowiedniejsze rozmary dla młodych dziewcząt
Gościówa - Pią 30 Lip, 2004 10:04
Temat postu:
panienka_wierzba napisał/a:
powiedzmy dajmy na przykład tampony O.B. są różne rozmawiry Light Flow; Normal; Super; Super Plus. Tobie radze na początek Light Flow a później Normal =] to najodpowiedniejsze rozmary dla młodych dziewcząt

A ja ci radze tampony O.B mini..to jest najmniejszy rozmiar i jest zalecany osobm ktre dopiero zaczynają nosic tampony jak i równiez dziewicą zeby nie uszkodzic błony. Tampony są grubości palca...hmm...nawet troche chudsze...a długości około 4,5 cm. Ja nie uzywam tamponów, ale inne kolezanki ktore ich uzuwaja mówiły mi ze te sa najlepsze ze względu na swój mały rozmiar..no ale mozesz spróbwac tez innych a potem wybrac najlepsze dla siebie.
Anonymous - Pią 30 Lip, 2004 10:11
Temat postu:
Może ktos odpowie na moje pytania na górze?:D:D
panienka_wierzba - Pią 30 Lip, 2004 10:20
Temat postu:
ja już ci odpowiedziałam (też wyżej) z tym pytaniem w którym chodzi o Małą, a co do drugiego to ten temat na forum był poruszany dziesiątki razy, jak nie więcej... poszukaj chwilke a na pewno znajdziesz różne opowiadania i nasze własne przezycia....
Anonymous - Pią 30 Lip, 2004 11:55
Temat postu:
Mi sie skonczyl okres mam 12 lat i nie powiedzialam mamie bo sie wstydzilam. Gdy mialam okres to mialam mieszane uczucia. Raz bylam dumna ze jestem już prawdziwą nastolatką a raz dalaczego teraz. Powiedzcie czy to normalne
Anonymous - Pią 30 Lip, 2004 12:01
Temat postu:
może ktoś odpowie na m :?: oje pytanie
Nastka-11 - Pią 30 Lip, 2004 12:19
Temat postu:
Sadze to co inni. Noś wkładki higieniczne. Zgadzam się z Wami papapa!!!
Gościówa - Pią 30 Lip, 2004 12:21
Temat postu:
Anonymous napisał/a:
Mi sie skonczyl okres mam 12 lat i nie powiedzialam mamie bo sie wstydzilam. Gdy mialam okres to mialam mieszane uczucia. Raz bylam dumna ze jestem już prawdziwą nastolatką a raz dalaczego teraz. Powiedzcie czy to normalne

To normalne..poprostu w okresie dojrzewania tak jest..czesto ma sie mieszane uczucia i to w wielu sytuacjach..moze czujesz sie tak dlatego bo nie powiedzialas o tym mamie? Koniecznie jej powiedz..napewno ci pogratuluje itp..nie ma sie czego wstydzic..kazdy ma okres..predzej czy puzniej. Z biegiem czasu sie do niego przyzwyczaisz i bedzie dla ciebie czyms zupelnie normalnym.
Anonymous - Sob 31 Lip, 2004 19:04
Temat postu:
Zamiast odpowiadac i miec to na miejscu ktos sie spieszy albo cos to tylko " szukajcie sobie szukajcie" wy jestescie tylko po to zeby podac str. z wyszukaniem?
Gościówa - Sob 31 Lip, 2004 19:18
Temat postu:
PuśQa napisał/a:
Zamiast odpowiadac i miec to na miejscu ktos sie spieszy albo cos to tylko " szukajcie sobie szukajcie" wy jestescie tylko po to zeby podac str. z wyszukaniem?

Nie rozumiem o co ci chodzi? Przeciez wszyscy starali ci się pomóc jak mogli i odpowiadali na Twoje pytania a ty masz jeszce pretensje.
Anonymous - Sob 31 Lip, 2004 19:23
Temat postu:
No wiem i bardzo dziekuje . Ale jak zapytalam o wlasne przezycia i opowiadania sytlacje .. gdzie sie stalo co powiedzieliscie mamie jak se poradziliscie to panienka wierzba powiedziala zebym sobie poszukala bo juz bylo poruszane to...
panienka_wierzba - Sob 31 Lip, 2004 19:26
Temat postu:
poniewaz po co mamy pisać to samo po kilkanaście, bądź nawet kilkadziesiat razy, istnieje na forum coś takiego jak "szukaj" wpisujesz to co cie interesuje i od razu znajduje ci conajmniej kilka tematów z poruszanym przez ciebie zagadnieniem...
mroweczka - Sob 31 Lip, 2004 20:13
Temat postu:
Słuchaj-po co my mamy Ci to szukać? Jest bardzo prosta sprawa wchodzisz w szukaj piszeszmiesiączka i już wyskakuje Ci tyle postów...To zajmie Ci tylko 2 minuty i oszczędzi kolejnej kłótni...
Anonymous - Nie 01 Sie, 2004 08:03
Temat postu:
to najlepiej niech nikt nie pisze...tylko se szuka
Dexter - Nie 01 Sie, 2004 11:07
Temat postu:
To niech najpierw szuka a jak nie znajdzie odpowiedzi to dopiero wtedy pisze.
Anonymous - Pon 02 Sie, 2004 16:04
Temat postu:
Oczywiści,ze normalne. inie przejmój się panienką_wierzbą:)

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group