Dzieci OnLine

DOJRZEWANIE - miesiączka

Anonymous - Pią 30 Lip, 2004 19:34
Temat postu: miesiączka
Mam 12 lat. Niedawno skończył mi się okres. Nie powiedziałam mamie, bo sie wstydzilam. Czy to normalne? Mam około 150 cm wzrostu i gdy mialam miesiączke to się martwiłam że już nie urosnę, dlatego zaczełam przeszukiwać internet aby to sprawdzic. Dowiedzialam sie ze po pierwszej miesiączce można urosnąć około 8cm. Niewiem czy to nie jest zamało, bo niewiem ile mam dokladnie wzrostu? Aha........czy same kupujecie podpaski.......i co jest lepsze tampony czy podpaski?
Malvina - Pią 30 Lip, 2004 20:04
Temat postu:
Yyy. .. To ze sie wstydziłas to normalne ... Smile . Chyba każda dziewczyna sie wstydziła ... Każdy woli cos innego ... niektóre dziewczyny podpaski , niektore tampony . Podobno tampony są wygodniejsze ... Ja jeszcze nie wypróbowalam ani podpasek , ani tamponow Smile I radze Ci powiedziec mamie , i niech Ci mama kupuje - ona najlepiej wie jakie Ty potrzebujesz Wink
Anonymous - Pią 30 Lip, 2004 21:24
Temat postu:
Twoja mama też ma miesiączkę i nie powinno się mieć żadnego wstydu, ale to normalne. Ja mam 146 cm wzrostu, ale jeszcze nie mam miesiączki, z czego się bardzo cieszę. Też słyszałam, że można nie rosnąć już po niej, ale jak 8 cm to dla i tak za mało. Co to jest 154 cm wzrostu. Ja mam 14 lat i ważę 32 kilo przy wzroście 146. Ehh... Crying or Very sad
Chuda jestem, ale jedno jest dziwne w przypadku mojej koleżanki: jest młodsza, jest wyższa ode nie, waży mnie ode mnie, ale jest grubsza odemnie. Taaak, ja tyję na brzuchu, a nie na nogach i rękach Crying or Very sad
Ehh...
Dobra wracamy do tematu. Więc równie podpaski jak i tampony są dobre. Tampony dobrze nadają się na baseny lub na jakieś wycieczki. Ale UWAGA! Nie powinno się ich za często nosić, bo to nie zdrowo. Od czasu do czasu powinno się też stosować podpaski. A podpaski wystarczy samej kupować, nawet nich CI mama kupuje, jeśli sama wstydzisz się kupować je Wink
mroweczka - Sob 31 Lip, 2004 21:09
Temat postu:
Nie masz się co wstydzić powiedzieć mamie-przecież ona też ma(lub miała) okres. Na pewno Cię zrozumie. Jeśli jej powiesz, zapewne nie będziesz musiała kupować sobie zawsze sama podpasek, bo mama też je używa i kupuje. A rosnąć będziesz, tylko że wolniej. Nie ma się co przejmować Wink A co do tamponów i podpasek...Hm...Każdy ma inne poglądy. Jedne dziewczyny boją się tamponów,lecz moim zdaniem nie ma czego. Sznureczek się urwie? Możesz przeprowadzić doświadczenie. Weź tampon i z całej siły ciągnij sznureczek. I co? Tak łatwo nie było, no nie? Wink Dalej-utrata dziewictwa. Jeśli odpowiednio dobierzesz rozmiar tampona(na początek np. O.B.-mini(najmiejsze)) na pewno nic Ci się nie stanie. Te tampony są tak dobrane,żę nie może nic Ci się stać. Aplikacja-no to rzeczywiście problem. Dziewczyny przeważnie boją się tego najbardziej, wciskają na siłę, nie mogą "wyluzować" itp. W rzeczywistości jest to jednak dużo łatwiejsze niż Ci się wydaje. Co do podpasek...Łatwo się je zakłada,ale dziewczyna czuje się w nich jak w pieluszce. Z tamponem przynajmniej można zapomnieć o tym,że się ma okres. Dlatego jak kupujesz podpaski-wybieraj te cieńsze, ale z granulkami. Specjalne granulki zmieniają wilgoć w żel, dzięki czemu podpaska nie przesiąknie. Jeśli jednak wolisz tampony, musisz nosić je na zmianę z podpaskami a szczególnie w nocy. Jeśli śpisz długo możesz o nim zapomnieć a to bardzo źle. Krew jest skupiskiem bakterii, dlatego tak ważne jest częste wymienianie podpasek czy tamponów. A tak poza tym to....
GRATULACJE! Kwiat Mr. Green
Nastka-11 - Pon 02 Sie, 2004 17:23
Temat postu:
Lepiej mamaie powiedz- będzie się cieszyć ,a nie smucićSmileA co do podpasek kontra tampony to ja osobiście wolępodpaski ,ale ty sama zdecyduj:)
Bluzgmaster - Pią 13 Sie, 2004 09:50
Temat postu:
KleO napisał/a:
Twoja mama też ma miesiączkę i nie powinno się mieć żadnego wstydu, ale to normalne. Ja mam 146 cm wzrostu, ale jeszcze nie mam miesiączki, z czego się bardzo cieszę. Też słyszałam, że można nie rosnąć już po niej, ale jak 8 cm to dla i tak za mało. Co to jest 154 cm wzrostu. Ja mam 14 lat i ważę 32 kilo przy wzroście 146. Ehh... Crying or Very sad
Chuda jestem, ale jedno jest dziwne w przypadku mojej koleżanki: jest młodsza, jest wyższa ode nie, waży mnie ode mnie, ale jest grubsza odemnie. Taaak, ja tyję na brzuchu, a nie na nogach i rękach Crying or Very sad
Ehh...
Dobra wracamy do tematu. Więc równie podpaski jak i tampony są dobre. Tampony dobrze nadają się na baseny lub na jakieś wycieczki. Ale UWAGA! Nie powinno się ich za często nosić, bo to nie zdrowo. Od czasu do czasu powinno się też stosować podpaski. A podpaski wystarczy samej kupować, nawet nich CI mama kupuje, jeśli sama wstydzisz się kupować je Wink

A mama ci mówiła "Jedz warzywa" Razz
Akacja12 - Pią 13 Sie, 2004 10:37
Temat postu:
Heyka
Musisz sie przełamać. Ja tez miałam ten sam problem-chciałam powiedzieć ale nie mogłam sie odwazyć po zaz tym moja mama pracuje w wakacje i była dosć zajęta. Wiec powiedziałam jakies 2-3 dni po pierwszym dniu. Najlepiej według mnie powiedziwć tak wyluzowanie i zarazem dumnie- "wiesz co mamo? mam okres" czy coś w tym stylu. Polecam osobiście ten sposob. A co do tamponów jeszcze nie próbowalam ale mam zamiar lecz wtedy kiedy będe musiala iśc np na impre czy cos w tym stylu. Smile
sami10 - Pią 13 Sie, 2004 11:05
Temat postu:
ja mam 170cm wzrostu i nie mam miesiączki myślę że podpaski są bezpieczniejsze
Mała - Pią 13 Sie, 2004 12:05
Temat postu:
Ludzie nie stosujecie tamponów i dużo niewiecie to mówicie że nie są tak bezpieczne, ależ czemu? Ja stosuje ciągle tampony, tylko nie na noc. Nie ma probemu zniczym, tylko trzeba pamiętać ze ma sie okres.. bo trza co kilka godzin je wymieniaćSmile Ja osobiście to sobie zapisuje, bo zapominam przy nich:)
Z mamą nie wstydź sie gadać. Moja mama mi jak kupuje to tylko tampony, bo na podpaskach sie niezna, i sama sobie wybieram te najcieńsze.. Smile
Naprawdę niewstydź sie i bądź na luzie!
Anonymous - Pią 13 Sie, 2004 12:14
Temat postu:
Mam 15 lat, miesiączke mam od 3 lat... i w życiu nie miałam tamponów. Używam tylko podpasek. W sumie latem jak jest pięknie to jest trochę denerwujące, bo w podpaskach nie da się pływać, ale i tak nie używam tamponów. Wiele kolezanek mi to odradzało...
Mała - Pią 13 Sie, 2004 12:34
Temat postu:
Nie można słuchać tylko koleżanek.. wiesz, najlepiej spróbować samemu, aby się upewnić. Ja chciałam tylko spróbować dlatego, że było lato, miałam spotkać sie z chłopakiem, niechciałam żeby mi nic przeciekło, i chciałam żeby było fajnie i wygodnie, kupiłam tampony O.B Comfort.. jakoś niedowierzałam że mi się uda. NAgle sms : że mam być szybciej na stachu (taki parki... miejscowa) bo cośtam. I teraz wybór, albo podpaska labo tampon, postanowiłam spróbować. Otworzyłam go i tak: niewyrzuce, bo szkoda, tyle kasy, całe kieszonkowe ostatnie 5 zł wydałam na to... musze... musze..., i co? Nie miałam najmniejszego problemu - jak to mi kumpela doradzała włozyłam jak najgłebiej Wink I nic ... czułam się jakbym niemiala cioty... Poprostu cudownie... Od tego momentu, już TYLKO I WYŁĄCZNIE stosuje tampony,.. w ogóle się niemęcze.. Smile mmm.. naparwdę POLECAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Akacja12 - Pią 13 Sie, 2004 12:45
Temat postu:
o po tym temacie już sama nie mam watpliwości że musze spróbować. Ale jeszcze nie teraz. Poczekam sobie jeszcze troche i użyje jak bedzie głębsza potrzeba...
Mała - Pią 13 Sie, 2004 13:34
Temat postu:
Nie trzeba odwlekać na później, Ja też tak miałam odwlekać.. ale lepiej spróbować powoli nie nasiłe.. niz przy głębszej potrzebie się trudzić. Ja naprawdę polecam!
Mała - Pią 13 Sie, 2004 13:35
Temat postu:
Dodam że ja już użyłam przy drugim okresie w życiu... więc niema co czekaćSmile
Akacja12 - Pią 13 Sie, 2004 13:52
Temat postu:
ja miałam dopiero 1 okres w życiu po prostu nie chce juz teraz kasy tracić Smile ale sprubuje i tak...
Mała - Pią 13 Sie, 2004 16:11
Temat postu:
na podpaski też tracisz:P hehe...
ja już od pcozatku wiedzialam ze niewyrobie w podpaskach!
Akacja12 - Pią 13 Sie, 2004 18:46
Temat postu:
Tak ale podpaski ma moja mama w szafie gdzie miesci sie także papier toaletowy i wkładki więc z tym nie mam problemu. A propos ceny. Jaki jest koszt tamponów i po ile są pakowane zazwyczaj?
panienka_wierzba - Sob 14 Sie, 2004 10:49
Temat postu:
O.B. comfort (najbardziej lubię te i normal ale tte są jakieś hm.. za małe teraz już =P) opakowanie chyba 10 sztuk, nie pamiętam dokładnie od 4,40 do 5,70 (zależy w jakim sklepie)
Anonymous - Sob 14 Sie, 2004 12:38
Temat postu:
Ja już chyba lece po tampon do sklepu, bo akurat ciocia przyjechała. Może hmmm... też mi będzie wygodnie i będę mogła chodzić na basen.
mroweczka - Sob 14 Sie, 2004 15:33
Temat postu:
Mała napisał/a:
Ludzie nie stosujecie tamponów i dużo niewiecie to mówicie że nie są tak bezpieczne, ależ czemu? Ja stosuje ciągle tampony, tylko nie na noc. Nie ma probemu zniczym, tylko trzeba pamiętać ze ma sie okres.. bo trza co kilka godzin je wymieniaćSmile Ja osobiście to sobie zapisuje, bo zapominam przy nich:)
Z mamą nie wstydź sie gadać. Moja mama mi jak kupuje to tylko tampony, bo na podpaskach sie niezna, i sama sobie wybieram te najcieńsze.. Smile
Naprawdę niewstydź sie i bądź na luzie!

I właśnie o takie podejście mi chodzi. Nie rozumiem dziewczyn, które boją się tamponów, bo wyrwie się sznureczek, bo przebije błonę...Moja siostra ostatnio dopaliła mi tekstem "nie uzywam tamponów, bo to masturbacja".
Anonymous - Sob 14 Sie, 2004 17:05
Temat postu:
Mi ostatnio kolega zadał pytanie "Czy jak masz tampona to jakbyś miałą w sobie członka"??? Niestety nie umiałąm mu udzielić odpowiedzi.
Mam pytanie jak głęboko powinien być tampon?
Akacja12 - Sob 14 Sie, 2004 20:52
Temat postu:
hmm dobre pytanie...jak głeboko. Ja na to pytanie nie znam odpowiedzi ale chciałabym ją poznać. Ludzie wiecie co? z początku troche się bałam tamponów ale teraz mnie ośmieliłyście i już się nie boje Smile wykorzystam je od razu jak dostane następny okres. Ej a po tym co tu mówicie chyba nie prawdą jest że nie powinno się używać tamponów za wcześnie? bo facia z alwaysa nam to mówiła i pani od wychowania do rodziny. Moze to taka propaganda alwaysa żeby kupować ich podpaski Razz ej a jakie to uczucie? bo w końcu masz ciało obce w sobie i może być to troszke niewygodne chyba co? znaczy nie jest to nie wygodne sądząc po waszych wypowiedziach ale na początku chyba tak? Troche sie dednerwuje przed tym pierwszym tamponem (Razz) podobnie jak przed dentystą czy publicznym występem. Jakiś niepokój zawsze jest. No qrcze ale raz sie żyje co nie? Very Happy
mroweczka - Sob 14 Sie, 2004 20:56
Temat postu:
Tamponu(jeśli jest dobrze zaaplikowany) po prostu nie czujesz. Nie czuć żadnego ciała obcego Razz A wkładasz tak głęboko,jak się da(tylko bez przesady! Jak czujesz opór to starczy!).
Blandzia - Sob 21 Sie, 2004 15:34
Temat postu: Re: miesiączka
Anulka napisał/a:
Mam 12 lat. Niedawno skończył mi się okres. Nie powiedziałam mamie, bo sie wstydzilam. Czy to normalne? Mam około 150 cm wzrostu i gdy mialam miesiączke to się martwiłam że już nie urosnę, dlatego zaczełam przeszukiwać internet aby to sprawdzic. Dowiedzialam sie ze po pierwszej miesiączce można urosnąć około 8cm. Niewiem czy to nie jest zamało, bo niewiem ile mam dokladnie wzrostu? Aha........czy same kupujecie podpaski.......i co jest lepsze tampony czy podpaski?

1. Poweidz mamie. ONA tez ma okres.
2.URosniesz!
3.Wybieram sama, ale na zakupy chodze z mama bo nam podobnie wypada okres.
Podpaski wedlug mnie salatwiejsze w uzyciu i starczaja na dluzej niz tampony. Te drugie z koleji doskonale nadaja sie na dyske, wf , plywalnie lub rower. Ale wedlug mnie wyciaganie tampoa jest krepujace szczegulnie gdy jestes do tego zmuszona poza wlasnym domem.
panienka_wierzba - Sob 21 Sie, 2004 21:23
Temat postu:
e tam nieprawda, ja w lasku wyciągałam tampona i wkładałam nowego i jakoś nioe bylo mi ani niezręcznie ani nic, no to nie wiem, to może zależy od ludzkich zachamowań albo coś =P

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group