Blanka napisał/a: |
NIezgadzam sie z toba! Wiele psow nie ma rodowodow bo one sa drogieeeeee i jesli sie niechce miec kasy zpsiaka to niepotrzebne~! Nie wiem z kad wytrzaslas to ze jesli zwierzak nie ma rodowodu to jest nierasowy... |
Cytat: |
TO debilizm! Sorki ale sie naprawde wkurzylam.... I powiem waz wszystkim cos o czym nie wspominalam, a raczej ni komentowalam. WEdlug mnie, psiak na wystawie sie meczy- czekanie na swoja kolej, rozne zapachy, czesania, apiele u niektorych psow frysury... . A jak twoji rodzice maja powiedzmy brazowe wlosy, a ty masz np. rude to jestes nierasowa?? |
NIezgadzam sie z toba! Wiele psow nie ma rodowodow bo one sa drogieeeeee i jesli sie niechce miec kasy zpsiaka to niepotrzebne~! Nie wiem z kad wytrzaslas to ze jesli zwierzak nie ma rodowodu to jest nierasowy...TO debilizm! Sorki ale sie naprawde wkurzylam.... I powiem waz wszystkim cos o czym nie wspominalam, a raczej ni komentowalam. WEdlug mnie, psiak na wystawie sie meczy- czekanie na swoja kolej, rozne zapachy, czesania, apiele u niektorych psow frysury... . A jak twoji rodzice maja powiedzmy brazowe wlosy, a ty masz np. rude to jestes nierasowa?? |
elfkaNenar napisał/a: | ||
Zgadzam się z Bianką, a do tego czasem psy ostatnie w miocie mogą być np. mniejsze ic chudsze, a iwęc rodowodu nie otrzymają, mogą też mieć w niektórych miejscach sierść ciemniejszą lub jaśniejszą. takie psy także nie dostają rodowodu. |
Mama kształciła się na weterynarza, a na kierunku także mieli o psach rodowodowych, a więc wiem mniej więcej trochę na ten temat. |
A po za tym czytając z twojej ostatniej wypowiedzi Fifulka rozumiem, że tylko psy rasowe i z hodowli mogą być piękne i zrowe [cenzura] prawda. mam psa od niewiadomo kogo, nie znam jego rodziców, ani nic, ale jest on zdrowy, silny i nie ma żadnych skaz jakbyś to nazwała. Ale pewnie ty uważasz, ze tylko pies z rodowodem (tz. pies rasowy ![]() Nieźle się uśmiałam czytając twoje posty |
Podsumowując, nie kupujcie psa bez papierów bo:
1. nie wiadomo, kto jest ich rodzicem przez co nie można przypuszczać jaki będzie jak dorośnie 2. nic nie wiadomo o jego psychice ani stanie zdrowia 3. nie wiadomo w jakich warunkach był chowany. Zazwyczaj producenci szczeniąt bez rodowodów, co tu dużo mówić, oszczędzają na potęgę na utrzymaniu, socjalizacji i zdrowiu szczeniąt 4. nie wiadomo, czy rodzice maluszka nie byli obciążeni dysplazją czy innymi chorobami dziedzicznymi 5. nie wiadomo, jaką mieli psychikę, czy nie byli bardzo agresywni lub lękliwi 6. przecież suka w okresie szczenięctwa uczy swoje dzieci pewnych zachowań a jakich wszystko zależne jest od jej charakteru i opiekuńczości 7. Kupując psa bez rodowodu nic nie wiecie, wiecie tylko to, co widzicie, a więc czy psinka jest ładna, w jakim kolorze i czy jest jak 100% szczeniąt radosnym pulpecikiem. |
elfkaNenar napisał/a: | ||
Nie no wiesz, chyba sama nie wiesz co piszesz. Z tego cyatu już wynika, ze pies bez rodowodu jest feeee... |
Pies kupiony bez rodowodu, może go nie posiadać z kilku przyczyn. Jeśli rodzice posiadali rodowód to albo:
"hodowcy" nie chciało się jeździć na wystawy (traktując to jako zbędny wydatek), albo pojechał ale... psy nie uzyskały ocen kwalifikujących je do hodowli albo z powodu złego charakteru (agresja, płochliwość), albo wad budowy (wady zgryzu, długa sierść, zła konstrukcja - proporcje, kościec). Rodowodowi rodzice, ale dzieci nie mogą też świadczyć o tym że... mama i tata są przedstawicielami dwóch różnych ras. |
elfkaNenar napisał/a: |
A sprawdzony hodowca nie koniecznie musi mieć psy z rodowodem. Moja ciocia u takiego hodowcy kupiła jamnika. |
Fifunia napisał/a: | ||
Kochana, hodowca psów charakteryzuje się właśnie tym, że jego psy posiadają rodowód. |
"hodowcy" nie chciało się jeździć na wystawy (traktując to jako zbędny wydatek), |
"hodowcy" nie chciało się jeździć na wystawy (traktując to jako zbędny wydatek), |
Takaż wystawa kosztuje około 100zł minimalnie. A po za tym po co człowiekowi, który nie chce z psem jeździć na wystawy rodowód? Dla szpanu? Dla mnie rodowód nie znaczy, że pies jest lepszy i nie będzie mieć żadnych chorób, niektóre rasy psów mają wady wrodzone niezależnie od tego czy ich rodzice je mieli czy też nie. Słabe nerki, kręgosłup itd. |
zal mi ciebie i nie chce mie się z tobą kłócić. Może jesteś ode mnie starsza, może nie, ale w sumie nie wydaje mi się, że wiesz lepiej. |
Fifunia napisał/a: | ||||
Blanko, możesz się nie zgadzać, ale nie masz racji. Sam rodowód nic nie kosztuje-a raczej kosztuje-ok. 30 zł. Więc nie wmawiaj innym, że rodowody są drogie!! Nie zawsze psiak rodowodowy jest droższy od tego bez papierów, trzeb asię tylko rozejrzeć i poszukać dobrej hodowli. Moja droga, w hodowli można kupić psiaczki typowo rokujące nadzieje hodowlane (taki piesek jest droższy) i psiaczki, które mają jakąś wadę (np. za dużo jednego koloru, zbyt dlugie uszka itp- i takie są tańsze. PRAWDĄ JEST, ŻE JEŚLI PIESEK NIE MA RODOWODU TO JEST NIERASOWYM KUNDELKIEM!!!! Po pierwsze o rasowości świadczy udokumentowane pochodzenie psiakam oraz jego eksterier, natomisat jeśli psiaki rozmnażane są bez rodowudu, to tak jak pisałam, z jakiegoś względu nie mogły go otrzymać (np. wady genetyczne, psychiczne).
rozumiem, że masz ogromne doświadczenie jako wystawca, co? Sa psy, które na wystawach się męczą i są też takie, które czuja się tam doskonale. To tak jak z ludźmi,. jeden lubi ciszę i spokój, natomiast drugi lubi przebywać w towarzystwie. A co ma kolor włosów/sierści u psów do ich rasowości?? nie bardzo Cię rozumiem... I sądz, że ty nie bardzi wiesz co chciałaś przez to powiedzieć... ![]() ![]() Blanko, pozdraiwiam i więcej objektywizmu życzę |
aa jeszcze jedno, elfkanenar...nie przejmuj sie psiara i jej zdaniem! Masz swoje i nikt nie ma prawa wpierac ci swojego! Pa! |
polonistka napisał/a: | ||
1.przed "że" stawia się przecinek 2.przed "ale" stawia się przecinek 3."prÓbuje"-nie "prUbuje" 4.czasownika wpierać (coś w kogoś np.) nie odmienia się jako "weprzeć"-cyt."prubuje weprzec", tylko wpierać-czyli powinno być "próbuje wpierać". do nauki się weź dziewczyno ![]() ![]() |
polonistka napisał/a: |
W końcu moderatorka powinna bć wzorem dla innych, a nie robić więcej błędów niż cała reszta |
polonistka napisał/a: |
Na tym forum doskonale widać dzieci nei potrafiące się poprawnie posługiwać językiem ojczystym. "Przyszłość narodu", która we własnym, języku robi masę błędów i wykłóca się, że nikomu to nie przeszkadza. Mylicie się, przeszkadza to wielu osobom, ale przede wszystkim świadczy o Waszej niskiej świadomości językowej, nieznajomości języka, i braku kultury |
brawo elfkanenar trafilas... |
chodzi ino o to, ze po cholere masz kupowac psa, ktory jest "rasowy" a nie posiada rodowodu (co jest zalozeniem poniekad rasowego psa) kiedy mozesz wziasc zmieszanego kundelka i na jedno wyjdzie. |
ale wystwaic go na swiatowej czy jakiekolwiek wystwie juz go niewsytawisz |
bo przypadkiem niemalze jestem weterynarzem (to ze zostalo mi rok z szesciu jest powiedzmy mniejszym problemem). |
to po co wogole podejmujesz ten temat? |