Dzieci OnLine
Na luzie... - Horror na żywo w TV (telewizji)
nie podam. - Nie 24 Paź, 2004 08:19
Temat postu: Horror na żywo w TV (telewizji)
W Polsce nowe programy telewizyjne Fear Factor, Jackass i Wyprawa Robinson łamią granice fizycznej i psychicznej wytrzymałości. To jednak nic w porównaniu z tym, co dzieje się na Zachodzie. Tam ekscytację wzbudza nowy gatunek - reality show połączony z ukrytą kamerą.
Wieczór. Całodobowy zakład fryzjerski. Młody chłopak pełni zastępstwo pomocnika fryzjera. Wchodzi klient, zamawia golenie. Fryzjer zachowuje się jak psychopata, jest nerwowy, trzęsą mu się ręce. Chłopak wychodzi na zaplecze po ręcznik. W tym czasie słyszy, jak klient uparcie powtarza fryzjerowi, że skądś się znają. Kiedy chłopak wraca, widzi, że fryzjer coraz agresywniej reaguje na słowa klienta. Fryzjer zaczyna wymachiwać brzytwą, i krzyczeć. Nagle jednym ruchem brzytwy podcina facetowi gardło. Krew leje się na podłogę. Chłopak wpada w przerażenie, w szoku pada na podłogę, zaczyna błagać o życie. W tym momencie fryzjer odzywa się z uśmiechem: Przestraszony? Dobrze, bo jesteś w programie Taktyka przestrachu. Wszyscy ściągają maski, ofiara żartu dochodzi do siebie, śmieje się i denerwuje, że dała się wrobić w coś takiego. Miliony Amerykanów przed telewizorami mogły właśnie zobaczyć prawdziwą reakcję człowieka, na którego oczach dokonano zbrodni.
W Polsce również pojawiają się pierwsze programy, których formuła opiera się na pokazaniu strachu uczestników. Nie przekraczają jednak granic ludzkiej uczciwości wobec drugiego człowieka. W Fear Factor Nieustraszeni, którego emisja właśnie się zaczyna, uczestnicy, choć nie wiedzą do końca, jakiego typu zadanie przyjdzie im wykonać, mają świadomość brania udziału w reality show i są w nim dobrowolnie. Podobnie jest w Wyprawie Robinson, gdzie strach i zaskakujące sytuacje wywołane są przebywaniem na bezludnej, dzikiej wyspie. W programach typu ukryta kamera nikt jak dotąd nie odważył się eksperymentować na reakcjach ludzi, których stawia się przed obliczem śmierci czy morderstwa. Producenci uznali jednak, że sposobem na przyciągnięcie widza przed ekran telewizora jest łamanie wszelkich granic: przyzwoitości, strachu, dobrego smaku, bólu. W Polsce forpocztą nowej ery telewizji są programy typu Fear Factor, Robinson, czy Jackass.
Kinga - Nie 24 Paź, 2004 09:49
Temat postu:
Cze
Nie podam
sorrki ze sie czepiam ale podaj źródło
Dexter - Nie 24 Paź, 2004 11:02
Temat postu:
Tylko amerykanie potrafią takie coś wymyślić, ale co do naszych odpowiedników tych programów to raczej ciekawsze były ich oryginalne wersje.
nie podam. - Nie 24 Paź, 2004 11:10
Temat postu:
Ten tekst znalazłem na www.interia.pl
Kinga - Nie 24 Paź, 2004 11:14
Temat postu:
Cze
Spoko
Sorry że tak pisze o tych źródłach ale powinniśmy się przyzwyczajac do tego . Bo gdy ktos pisze coś takiego tzn wkleja skądś i nie podaje źródła to tak jakby się pod tym podpisywał a poxniej moga wyniknąć różne problemy. Więc warto byś przyzwyczajać do tego
Anonymous - Nie 24 Paź, 2004 13:30
Temat postu:
Jackass leci tylkow MTV co nie
kurde. chciałabym to oglądnąć, ale nie mam jak, bo mam tylko Vivę pl, niemiecką i +. A co do zdobywców i Fear Factor, jest to dla mnie głupie i bez sensu, ale sami się na zgodzili
Anonymous - Nie 24 Paź, 2004 14:00
Temat postu:
Taa, Jackass tylko na MTV... Naszczescie mnie wczoraj zalozyli kablowke, taka co kiedys mialam
Wszystkie kanaly, ktorych potrzebuja sa, MTV tez
Idda - Nie 24 Paź, 2004 18:32
Temat postu:
Ej,z tych wszystkich programów znam tylko "Wyprawę Robinson" i jak się domyślam,jest najnormalnijesza z tych wszystkich...ciemna jestem:P
:PEj,ludzie,wytłumaczcie biednej dziewczynie ze wsi,co to Jackass albo...y...(
)Fear Factor??
Malvina - Nie 24 Paź, 2004 19:09
Temat postu:
Ten Jackass to nie wiem co to jest..
Ale wiem co to Fear Factor... leci na POLSACIE w każde piątki(nie wiem o ktorej ) no i oni tam robią 2 zadania... np. jedzą oczy kozy, albo jakies fizyczne;]
Anonymous - Nie 24 Paź, 2004 23:03
Temat postu:
Jackass to program gdzie ludzie robią obrzydliwe rzeczy za kasę. Im rzecz brzydliwsza tym więcej kasy za nia. Bynajmniej tak wiem, ze słuchu. Np. był przypadek, że goście mieli zrobić sobie kanapki z szynką, wsadzić pod pachy, pokonać trdny tor przeszkód i zjeść te przepocone kanapki. Albo obleśnego faceta obrali w stringi, położyli na brzuchu, polali bitą smietaną i dziewczynie kazali zlizywać śmietanę z jego pośladów i pomiędzy nimi...
Anonymous - Pon 25 Paź, 2004 08:57
Temat postu:
A moje ulubione to jak Bam Margera robil boardslide i zlamala mu sie deska
Malvina - Pon 25 Paź, 2004 13:21
Temat postu:
A wie może ktoś z was o której ten Jackass leci ??
)
CHOMICZKAAA - Nie 07 Lis, 2004 12:30
Temat postu:
ElfkaNenar pomylił Ci się Jackass z "Zakładem".A Fear Factor to "Nieustraszeni"
Anonymous - Nie 07 Lis, 2004 14:15
Temat postu:
Oglądałam "Fear Factor" w piątek i myślałam, że oddam kolację, jak jedli te części świni. Są granice, nie powinniśmy ich przekraczać. No ale czego człowiek nie zrobi dla pieniędzy.
Co do ukrytej kamery - to już naprawdę przesada. Ja bym chyba zawału dostała, gdybym zobaczyła taką scene (z tym fryzjerem @_@).
2.0 Powered by
phpBB modified v1.9 by
Przemo © 2003 phpBB Group