Dzieci OnLine

DOJRZEWANIE - Co to jest? Powiedzcie!!

mycha92 - Sro 03 Lis, 2004 14:23
Temat postu: Co to jest? Powiedzcie!!
Dzisiaj rano poszłam załatwić pewną potrzebę. Gdy już skończyłam, pomyślałam sobie, żeby zobaczeć czy już mam śluz. I zgadnijcie co zobaczyłam... Plamę! Była koloru czerwono brązowego. Teraz już nic nie mam, tylko śluz. Co to mogło być? Czy to miesiączka? Moje najlepsze kumpele powiedziały mi, że one tak miały kilka dni przed pierwszą miesiączką. Czy ja też tak będę mieć?

Ps. Tradycyjnie boli mnie brzuch, ale tym razem boli mnie prawy jajnik, a nie lewy. Tak na środku też coś dzisiaj poczułam, ale to trwało 15 sekund. Może pół minuty. A przy podcieraniu nic nie widać. Pomocy!!
Malvina - Sro 03 Lis, 2004 14:26
Temat postu:
Gratuluje Mr. Green Chyba to okres... ;]
BamBI - Sro 03 Lis, 2004 14:27
Temat postu:
według mnie był to taki wstęp- możesz jeszcze przez kilka miesięcy nie miec okresu , ale wydzielinę. Bo na początku tak jest że może ustąpić a po pewnym czasie się pojawi Very Happy
mycha92 - Sro 03 Lis, 2004 14:47
Temat postu:
BamBi trochę Cię nie rozumiem. Chodzi ci o to, że to nie była miesiączka, ale prawdopodobnie dostanę ją za kilka miesięcy?
Tisiana - Sro 03 Lis, 2004 15:02
Temat postu:
Tak..bambi chyba to miała na myśli...
Ja czegoś takiego przed okresem nie miałam...ale być może coś takiego jest...
Ja tak jak malvina...już pogratuluję....bo zostałaś kobietką...
mycha92 - Sro 03 Lis, 2004 15:10
Temat postu:
Dzięki. Tylko teraz boję się jutra. Czy to będzie jutro na wycieczce, w szkole, w domu, na sprawdzianie z historii, czy może w piątek, a może w sobotę w szkole, albo w niedzielę u babci? Jeju, boję się!!
BamBI - Sro 03 Lis, 2004 15:30
Temat postu:
ja dostałam wieczorem , a jak cie boli brzuch to lepiej sie zabezpieczyć i założyć wkładkę
Razz
mycha92 - Sro 03 Lis, 2004 15:39
Temat postu:
Dzisiaj noszę wkładkę. Powiem wam ciekawostkę. Moja najlepsza kumpela miała taką plamę kilka dni przed pierwszą miesiączką. Wzięła w ten dzień na siebie podpaskę (po co podpaskę? Wkładka wystarczy Razz). Po szkole zdjęła podpaskę i żyła sobie normalnie. Dopiero po godzinie czy dwóch poszła do łazienki. I co? Okres. A jak miała podpaskę to nie mogła dostać, tylko jak ją zdjęła. Ciekawe zjawisko Wink
BamBI - Sro 03 Lis, 2004 15:50
Temat postu:
tak niestety często sie zdarza dobrze że do łazienki zdążyła. Mi sie teraz spóźnia i troche nie wiem co robić. Confused
Naomi - Sro 03 Lis, 2004 15:58
Temat postu:
Moja kumpela też coś takiego miała.
Ale okazało się, że to nie miesiączka tylko ... zakrzepki młodzieńcze(poprawcie mnie jak coś Rolling Eyes ). Ta koleżanka miała to jakieś pór roku temu i nadal nie ma miesiączki...
mycha92 - Sro 03 Lis, 2004 16:33
Temat postu:
A co są te zakrzepki? Może mi to ktoś opisać? Może ja też to mam...? Czy to jakaś choroba?
Akacja12 - Sro 03 Lis, 2004 17:10
Temat postu:
ja jakoœ zawsze zdšżam do lazenki Smile ale przed tym jak mam jakieœ 2 godziny czy nawet mnie œluz staje się bršzowawy jasno bršzowy Smile
Nie martw sie tym. Na pewno nie jest to nic złego.
mycha92 - Sro 03 Lis, 2004 17:42
Temat postu:
Nie wiem czy już pisałam, ale wczoraj miałam tyle śluzu, że mi majtki przemoczyło. A dzisiaj ta plama. Do tego wcześniej miałam śluzu bardzo maleńko. A tak normalnie to mam średnią ilość.
Tisiana - Sro 03 Lis, 2004 18:01
Temat postu:
Zabierz ze sobą podpaskę..jakbyś dostała to będziesz to czuć..ja jak dostałam okres to byłam w szkole..i czekało mnie jeszcze 5 lekcji...poszłam do higienistki i ona użyczyła mi pomocy...byłam zaskoczona..ale nie umarłam..więc się nie bój tylko zawsze miej przy sobie to zabezpieczenie...bo będzie nie ciekawie tak jak ze mną...
mycha92 - Sro 03 Lis, 2004 18:25
Temat postu:
Zastosuję się do Waszych rad. Wielkie dzieki, że zechciałyście przeczytać moje posty.

Tisiana: podpaskę noszę już ze dwa-trzy tygodnie. Nieciekawie miałaś. Największy problem jest w tym, że u nas higienistka jest tylko w poniedziałki i w czwartki Crying or Very sad
Anonymous - Sro 03 Lis, 2004 18:38
Temat postu:
Przeczytaj mój temat 'Nadeszła ta chwila...'. Pierwszego dnia w sobotę, miałam coś podobnego. Na drugi dzień (niedziela) na cmentarzu trochę mi pociekło (nawet nic nie przeciekło). Na trzeci dzień (poniedziałek) - zwykły śluz z malutką odrobinką krwi, co dała kolor żółty, wpadający lekko w pomarańcz. Dopiero wczoraj (wtorek) dostałam ten prawdziwy okres - w szkole! Chwilkę przed WF (1 lekcja) i to w drodze do szkoły coś odczuwałam, wiedziałam, że to nie wydzielina, ponieważ była galaretkowata, a raczej badziej taka 'zbita', choć jej nie miałam na majtkach, sprawdziłam papierem, zrozumcie to Wink Na szczęście miałam wkładkę, bo na wszelki wypadek ją założyłam, również miałam podpaskę w plecaku Smile
Myślałam, że już mi przecieka, ale to był pikuś Razz
Już drugi dzień mam okres. Czuję się nie swojo. Czasem się boję chodząc do toalety, patrzeć na podpaskę. Mam taki dziwny lęk. Nie wiem dlaczego, jakoś tak mam, ale teraz jest już wszystko ok Smile
Jakoś się przyzwyczaiłam do tego okresu w przeciągu dwóch dni Smile
Więc słuchaj... gratuluję! Zbliża Ci się okres, co oznaczać będzie, że staniesz się prawdziwą kobietą Wink
mycha92 - Sro 03 Lis, 2004 18:47
Temat postu:
KleO: dzięki za odpowiedź i za gratulacje. Ale dopiero mi pogratulujecie, jak dostanę właściwy okres, prawda? biggrin O raju, tyle się od Was dowiedziałam! I jako ewqq i jako mycha. Mama by mi tego nie powiedziała. Dzisiaj się nawet śmiała, jak jej powiedziałam że moja najlepsza kumpela też tak miała przed okresem. Ona chyba tęskni za malutką, grzeczniutką Ewunią, która tak niedawno stawiała pierwsze kroki, a już kończy podstawówkę. Mnie to denerwuje. Chociaż rano jak wyszłam z łazienki, to po chwili zaciągnęłam mamę do jej sypialni, i nie wiedziałam co jej powiedzieć. Mama wyjęła mi to z ust. Powiedziałam jej: "No wiesz, nie wiem od czego zacząć..." a ona na to "Dostałaś okres??" a ja jej wytłumaczyłam o co chodzi. Akurat wtedy zachowała świadomość że jestem już duża.
Ale naprawdę dziękuję Wam za te rady. Jesteście kochane Kwiat
Anonymous - Sro 03 Lis, 2004 18:50
Temat postu:
mycha92 - nie ma za co Wink
Wiem, że jestem (jesteśmy) kochane biggrin
mroweczka - Pią 05 Lis, 2004 18:46
Temat postu:
BamBI napisał/a:
tak niestety często sie zdarza dobrze że do łazienki zdążyła. Mi sie teraz spóźnia i troche nie wiem co robić. Confused

Ile już miesiączkujesz? Na poczatku prawie zawsze miesiączki są nieregularne. Drugi okres możesz dostać nawet po pół roku, a uregulowanie się okresu trwa nieraz nawet parę lat.
mycha92 - Pią 05 Lis, 2004 19:16
Temat postu:
Moje najlepsze kumpele też tak mają. Jedna dostała 4 czy ileś tam dni wcześniej drugą miesiączkę, a druga miała chyba 10 dni później drugą alo trzecią (nie potrafi tego ocenić, bo na wakacjach też coś miała, ale mówi że to chyba nie była miesiączka, lecz po miesiącu dostała okres, i ona mówi że już miała trzy). Ale jestem ciekawa, jak będzie ze mną biggrin
mindi10 - Sob 06 Lis, 2004 16:32
Temat postu: Re: Co to jest? Powiedzcie!!
mycha92 napisał/a:
Dzisiaj rano poszłam załatwić pewną potrzebę. Gdy już skończyłam, pomyślałam sobie, żeby zobaczeć czy już mam śluz. I zgadnijcie co zobaczyłam... Plamę! Była koloru czerwono brązowego. Teraz już nic nie mam, tylko śluz. Co to mogło być? Czy to miesiączka? Moje najlepsze kumpele powiedziały mi, że one tak miały kilka dni przed pierwszą miesiączką. Czy ja też tak będę mieć?

Ps. Tradycyjnie boli mnie brzuch, ale tym razem boli mnie prawy jajnik, a nie lewy. Tak na środku też coś dzisiaj poczułam, ale to trwało 15 sekund. Może pół minuty. A przy podcieraniu nic nie widać. Pomocy!!
moja koleżanka też tak miała i ok. miesięc lub 2-3 tygodnie miała normalny okres
Gothic - Sob 06 Lis, 2004 19:09
Temat postu:
Ja również miałam coś takiego... Ale okres dostałam po paru godzinach Neutral
Agentka - Nie 07 Lis, 2004 11:17
Temat postu:
Gothic napisał/a:
Ja również miałam coś takiego... Ale okres dostałam po paru godzinach Neutral

ja na następny dzień
mycha92 - Nie 07 Lis, 2004 11:32
Temat postu:
U mnie na razie minęło 4 dni. Jeszcze chwila i będzie tydzień Confused Jeju, nie wiem czy już pisałam, ale higienistka mi powiedziała że mam "napięcie przedmiesiączkowe" a wczoraj pani od WDŻ się pytałam jakie są przy tym objawy, a ona mi powiedziała że bolące piersi i bolące podbrzusze. Mnie ostatnio bolała jedna pierś, bo rośnie. A podbrzusze mnie nie boli, tylko jajnik. To ja już nie wiem co mam robić. Wczoraj miałam więcej śluzu niż normalnie... Ale cóż, będziemy czekać... Aha, mówię Wam, jaki dzisiaj miałam sen... śniło mi się, że byłam na imprezie w naszym Domu Kultury, i że byłam tam z koleżanką. Śniło mi się, że na tej imprezie dostałam okres... Boshe!!! Już nie wyjawniam innych szczegółów, bo byście padły... Mam nadzieję, że nie zacznie mi się w takich warunkach Mad
mroweczka - Pon 08 Lis, 2004 17:14
Temat postu:
Mycha-jajnik to tak jakby podbrzusze Smile Tzn. Twojej pani od WDŻ-tu pewnie o to chodziło.
mycha92 - Pon 08 Lis, 2004 18:19
Temat postu:
A no możliwe że się jajniki zalicza. W takim razie chyba się zgadza z tym co aktualnie przebywam Razz Ale piersi mnie nie bolą... A może poprostu nie pamiętam że mnie bolą? Sama nie wiem... taka rozkojarzona jestem...
mycha92 - Sro 01 Gru, 2004 18:32
Temat postu:
Na prawdę, wielkie sorry że odkopuję temat, ale nie opłaca się pisać nowego, zwłaszcza że to chodzi o to samo... Crying or Very sad

No więc dzisiaj rano poszłam do łazienki się załatwić, i patrzę... tym razem dwie brązowawe plamki na gatkach... Jejq, powiedziałam mamie, i powiedziała żebym założyła podpaskę, ale ja już włożyłam wkładkę. I teraz już nic nie mam. Ale to było dokładnie po miesiącu od tamtej plamy. Jeżeli sytuacja by się powtórzyła, to jutro bym miała upław... Ale mam zamiar jutro wziąć podpaskę zamiast wkładki. Psiapsióła mi mówiła, że ona też podobnie miała - najpierw jedna plamka, a za misiąc kolejna, a na drugi dzień okres. ale upław miała tak po środku między tymi plamami czy jakoś tak. Eee, i co wy na to? Crying or Very sad
mroweczka - Sro 01 Gru, 2004 18:42
Temat postu:
NIEEEEEEEEEEEE - -'

Sorry,ale nie mogłam się powstrzymać.
Mycha ten temat byl TYSIĄC razy powtarzany na forum. Wiesz dokładnie,ze nic Ci eni jest najwyżej dostaniesz okres takie podniecające? Rolling Eyes
Nie no sorry ale ostatnio szlag mnie trafia jak widze Twoje posty--'
Anonymous - Sro 01 Gru, 2004 18:45
Temat postu:
Czekam na rozwój wydarzeń. Zobaczysz jutro, albo za 2-3 dni. JEżeli nie pojawi się okres - no to już drugie przypomienie, żebyś się go spodziewała. Ale wiesz, on zawsze (pierwszy) przychodzi w najmniej odpowiednim momencie. Tzn. zawsze Cię zdziwi, choćbyś na niego czekała z zegarkiem. Wink
3maj siem! Wink :*
mycha92 - Sro 01 Gru, 2004 19:31
Temat postu:
Mrówka - czemu zawsze tak reagujesz? Piszę bo się chce dowiedzieć czy ze mną wszystko ok! A i wcale to takie podniecające nie jest.

Gaba - jak zawsze mnie umiesz pocieszyć. THX =*
mroweczka - Czw 02 Gru, 2004 16:40
Temat postu:
Mycha ja Ci już napisałam o co chodzi. Ty dokłądnie wiesz,że Ci nic nie jest Rolling Eyes To normalna reakcja przed okresem i w każdym temacie Ci to mówimy.
Pan_Feanor - Pon 06 Gru, 2004 06:30
Temat postu:
Może wyjde na kogoś zdiwnego .. ale z czego tu sie cieszyć ?
Dostałaś okres.... noi ? 3 miliardy ludzi ma go miesiąc w miesiac i się niechwalom tym na forum Cool
Anonymous - Pon 06 Gru, 2004 10:21
Temat postu:
Pan_Feanor napisał/a:
3 miliardy ludzi ma go miesiąc w miesiac i się niechwalom tym na forum Cool

Bo większość z tych ludzi to dorosłę kobiety, zapracowane itd.
Poza tym, pierwszy okres to jest coś fajnego - fascynacja (<lol2>) i tak dalej. Dziewczyna jest tym zachwycona, szczęśliwa, że wreszcie stała się kobietą. Każdy następny to już jest coś mniej-fajne, mało-fajne, nie-fajne i znienawidzone. Wink
Pan_Feanor - Pon 06 Gru, 2004 13:04
Temat postu:
Wow więc mając pierwszy oresz czujecie się jak dziecko w sklepie z cukierkami biggrin....

Nawet niechce tego interpretować ^^. To dla mnie jest czystą abststrakcją i mam nadzieje że tak pozostanie Mr. Green
mroweczka - Pon 06 Gru, 2004 14:04
Temat postu:
Pan Feanor wiele dziewczyn się cieszy,kiedy dostaje pierwszy okres...Ale nie ja Razz Ja sie nie powstrzymałam i z rykiem do przyjaciółki Wink Nie,ze nie wiedziałam co to jest, po porstu nie chciałam. Ale już na następny dzień było OK. Nie ryczałam,po prostu pogodziłam się z losem Wink Ale muszę przyznać szczerze-nigdy nie miałam tej radości,ze "jestem już kobietką"...
Mroweczka Kwiat
frigg - Pon 06 Gru, 2004 14:44
Temat postu:
[quote="Pan_Feanor"]Wow więc mając pierwszy oresz czujecie się jak dziecko w sklepie z cukierkami biggrin....

Nawet niechce tego interpretować ^^. To dla mnie jest czystą abststrakcją i mam nadzieje że tak pozostanie Mr. Green[/quote="Pan_Feanor"]

jesli to dla cibie abstarakcja to czemu pozwalasz sobie na ironie? Smile
LookAtYourSelf - Pon 06 Gru, 2004 15:05
Temat postu:
Pan_Feanor - moze trzeba sprobowac porownac to sobie z pierwszymi basowymi zdaniami jakie wypowiedziales, albo z zarostem ktory wlasnie dotknales reka i cos poczules ^_^
chociaz troche trzeba je zrozumiec Wink
Pan_Feanor - Pon 06 Gru, 2004 20:04
Temat postu:
Jak ktoś znany i mądry powiedział biggrin Ironia i cynizm są obroną słabego umysłu ^^. Nigdy tego niedoświadcze więc zasłaniam się płaszczem ironi A co do zarostu. Wczoraj zgoliłem swoją kochaną brodę. dziś stweirdzam że to był błąd... a warkoczyki dało się na niej pleśc :/
mycha92 - Wto 07 Gru, 2004 13:45
Temat postu:
Eee, a powiedzcie mi, kogo tu obgadujecie że okres dostał? No, przyznać się! Razz
Anonymous - Wto 07 Gru, 2004 19:06
Temat postu:
mycha92 napisał/a:
Eee, a powiedzcie mi, kogo tu obgadujecie że okres dostał? No, przyznać się! Razz

Mycha... Rolling Eyes czytaj ze zrozumieniem. Tutaj jest ogólny temat o tym, jak to dziewczyny się "cieszą" i doczekać nie mogą pierwszego okresu. I to było w odniesieniu do Ciebie.
mycha92 - Sro 08 Gru, 2004 19:49
Temat postu:
Gabrielen napisał/a:
mycha92 napisał/a:

Mycha... Rolling Eyes czytaj ze zrozumieniem. Tutaj jest ogólny temat o tym, jak to dziewczyny się "cieszą" i doczekać nie mogą pierwszego okresu. I to było w odniesieniu do Ciebie.

O nie!!! Czy ja powiedziałam że się nie mogę doczekać?!? Ja tylko pisałam wielokrotnie, że chcę mieć to już za sobą itepe itede. Bo ja sobie tego poprostu nie wyobrażam u mnie, no i w ogóle. No może i trochę się niecierpliwie, chociaż mam dopiero 12 lat, no ale mam (chyba) wszystkie objawy, a wcześnie wszystko mi się zaczęło. A jeśli już wywnioskowywać, to moja siostra dostała w prawie takim samym dniu jak mama, a pewnie i ja tak mam. A do kwietnia jeszcze dużo czasu (mam na myśli również moje urodziny pod koniec kwietnia Rolling Eyes). Ale jeszcze coś do tego tematu - opprostu czepiacie się moich odczuć i tyle!!! Chętnie odjedę z tego forum na zawsze, bo tu mnie tylko stresujecie! I znajdę sobie kogoś wyrozumiałego do pogaduch, a nie forum.
Anonymous - Sro 08 Gru, 2004 20:22
Temat postu:
Mycha - czytaj ze zrozumieniem. Tutaj chodzi głównie o to, dlaczego dziewczyny nie mogą się pierwszego okresu doczekać itd. itd. A to, że akurat Ty pisała głównie, no to jedyny powód dlaczego to tyczy się w malutkim procenciku Ciebie. Wink
Pan_Feanor - Sro 08 Gru, 2004 20:41
Temat postu:
mycha92 napisał/a:
Gabrielen napisał/a:
mycha92 napisał/a:

O nie!!! Czy ja powiedziałam że się nie mogę doczekać?!? Ja tylko pisałam wielokrotnie, że chcę mieć to już za sobą itepe itede. Bo ja sobie tego poprostu nie wyobrażam u mnie, no i w ogóle. No może i trochę się niecierpliwie, chociaż mam dopiero 12 lat, no ale mam (chyba) wszystkie objawy, a wcześnie wszystko mi się zaczęło. A jeśli już wywnioskowywać, to moja siostra dostała w prawie takim samym dniu jak mama, a pewnie i ja tak mam. A do kwietnia jeszcze dużo czasu (mam na myśli również moje urodziny pod koniec kwietnia Rolling Eyes). Ale jeszcze coś do tego tematu - opprostu czepiacie się moich odczuć i tyle!!! Chętnie odjedę z tego forum na zawsze, bo tu mnie tylko stresujecie! I znajdę sobie kogoś wyrozumiałego do pogaduch, a nie forum.

Prosimy droga wolna nikt cie tu nie trzyma... ale ja polecam nauke czytania ze zrozumieniem...
mycha92 - Czw 09 Gru, 2004 21:04
Temat postu:
Nie dzięki!!! Mam was daleko gdzieś!!! Nawet nie zasłużyliśie na pożegnanie, za te wszystkie jak to uważacie "rady"!!!!!
Anonymous - Czw 09 Gru, 2004 21:19
Temat postu:
A to okropne... ;p

Z tego co wywnioskowałam to znów coniekórzy sš zbyt uszczypliwi, a jedna osóbka jest nadwrażliwa... Echhh... Ludzie, nie macie większych problemów? Nie macie się o co kłócić? ==" Czy jak? -_-"
mroweczka - Pią 10 Gru, 2004 18:07
Temat postu:
Mycha nawet nie wiem,o co się teraz wściekasz. Z Twoich postów wynika,że chcesz mieć okres ja nie mówię,że tak jest ale inni to tak odbierają. Przeczytaj wszystkie swoje posty i się zastanów, co Ty byś pomyślała. Pytasz się co Ci jest tysiąc razy a przecież dokładnie wiesz. A teraz po co to całe obrażanie? Z całym szacunkiem ale ja o takie rzeczy kłóciłan się z koleżankami w 2 klasie podstawówki. Pamiętam,że wtedy tekstem "nie zasłużyłaś nawet na pożegnanie" mogłam ich powalić na kolana Mr. Green . Jeśli sądzisz,że teraz wszyscy rzucimy Ci się do stóp i zaczniemy przepraszać(nie wiem za co...) to muszę Cię zmartwić,ale się mylisz Wink .
Mróweczka Kwiat

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group