Dzieci OnLine

DOJRZEWANIE - jak to jest?

mindi10 - Pon 08 Lis, 2004 17:24
Temat postu: jak to jest?
hej mam prośbę czy może mi to ktoś wytłumaczyć: jak to jest że ta krew która wypływa kiedy mamy okres wypływya z pochwy to dlaczego bolą nas jajniki?
2.Czy w podpasce 8mm można czuć się swobodnie czy jak w pampersie?
Malvina - Pon 08 Lis, 2004 17:35
Temat postu:
1. Mnie jajniki nie bolą..:> Nie wiem dlaczego.. tak jakoś jest:D mądrzejsi Ci powiedząWink
2. Zdecydowanie pampers:P W podpasce żadko będziesz się czuła swobodnie. Najlepsze są tampony..biggrin
Ona89 - Pon 08 Lis, 2004 17:40
Temat postu:
Jajniki nas bolą bo wytwarzają się komórki jajowe. Kiedy "płyną" sobie przez jajowód to błony macicy stają się grubsze. Kiedy nadmiar błony jest zbędny zostaje ona wydalona. Stąd krew, czyli miesiączka. Czemu dziwi cię, że krew wypływa z pochwy? A niby skąd ma wyplywać? Przecież razem z tą krwią zostaje wydalona niezapłodniona komurka jajowa. Powinnaś przestudiować budowę wewnętrzną układu rozrodczego.
mindi10 - Pon 08 Lis, 2004 17:43
Temat postu:
czytam to na przyrodzie Wink
mycha92 - Pon 08 Lis, 2004 18:05
Temat postu:
W 5 i 6 podstawówki oraz kolejnych klasach gimnazjum większość młodzieży ma zajęcia WDŻ (wychowanie do życia w rodzinie). Z pewnością będziesz się o tym uczyć. Poza tym odpowiedź na Twoje pytania już uzyskałaś, więc nie będę się udzielać. Mam tylko pytanie. W jakich podpaskach (w mm) nie czuje się jak w pampersie? Mile widziana nazwa producenta biggrin

Aha, co do bólu jajników, mnie dotychczas bolały, chociaż nie mam okresu. Zauważyłam, że już mnie nie boli. Czy mam się tym przemować?
Akacja12 - Pon 08 Lis, 2004 18:44
Temat postu:
w podpasce ja jakoś nie czuje się jak w pampersie. Używam belli clasic (to ta z grubszych) i się tak nie czuje. Nie ma się czego bać Smile cieńsze są alwaysy i lepiej się w nich czuje troche ale śa dużo droższe i chyba troche się nieopłaca Smile dobre są też naturella choć wydają się grube są jednak takie miękkie że tak powiem Smile
Anonymous - Pon 08 Lis, 2004 20:33
Temat postu:
Ja tez zawsze nie wiedziałam:) ale no cóz takjest poprostuu... u niektorych nie bola niektorych bola. Zalezy od organizmy. Very Happy
Kenai14 - Pon 08 Lis, 2004 20:46
Temat postu:
a mnie strasznie boli brzuch! Żygam, mam nudności, głowa mi pęka.. ale tak jest mniej c\wiecej co 3 miechy. tak to mam spokojne miesiączki:D A Wychowania do życia w rodzinie to my juz nie mamy od 2 lat.. w 5 i 6 cos takeigo bylo..(II gim.).. Cool
mroweczka - Wto 09 Lis, 2004 20:59
Temat postu:
Ja wolę podpaski z granulkami-są cieńsze i lepiej chronią Wink Nawet nie chce myśleć o podpasce 8 mm Smile
Agentka - Wto 09 Lis, 2004 21:20
Temat postu:
8 mm - to brzmi jak horror, mi jest w cienkiej "niewygodnie" a co dopiero w 8mm! boże uchowaj! Very Happy
mycha92 - Sro 10 Lis, 2004 17:36
Temat postu:
O mamusiu!!! Właśnie sprawdziłam ile to jest 8 mm. Boshe!! moje wkładki mają jakieś 2-3mm i są i tak odczuwalne, chociaż zależy kiedy. No ale podpaski to podpaski, muszą chłonąć więcej. Nie wiem, nie próbowałam, ale widziałam podpaski mamy - mają może max. 5mm, ale i tak 5 a 8 mm to duża różnica.
AguSia :)) - Sro 10 Lis, 2004 17:58
Temat postu:
Ja tam używam podpasek always, wole wiecej wydac ale czyc sie w miare komfortowo. 8mm to na pewno pielucha.
Akacja12 - Sro 10 Lis, 2004 18:21
Temat postu:
8 milimetrów to nie jest nawet cały centymetr! To wcale nie jest tak dużo...
Anonymous - Sro 10 Lis, 2004 19:36
Temat postu:
Zależy jak u kogo z tymi jajnikami. Mnie bolał prawy jajnik. Myślałam, że coś mi się dzieje z wyrostkiem robaczkowy, na który narzekałam od miesiąca, ale to jajnik. Zorientowałam się dopiero wtedy, jak dostałam okres 2 listopada. Więc wróćmy do tematu. Jajnik boli wtedy, kiedy komórka jajowa dojrzewa (zależy jak u kogo, bo inny zawsze inaczej odczuwa ból) wydostaje się z jajnika, a następnie wędruje przez jajowód do macicy. Jeżeli jajeczko nie zostanie zapłodnione w ciągu 24 godzin - obumiera. Błona jest maksymalnie pogrubiona na wszelki wypadek, gdy jajeczko zostanie zapłodnione. Następnie, gdy jajeczko nie jest zapłodnione, błona macicy zaczyna się łuszczyć, a zawarte w niej pęcherzyki pękają. Wydalana jest nie tylko krew, ale i resztki niepotrzebnej błony śluzowej macicy.

W podpasce mającej 8 mm można czuć się jak w pampersie, ale nie świadczy o tym tylko grubość, ale wielkość. Ja jak do siebie, mam dobrze dopasowane podpaski i czuję się w nich swobodnie, no, może nie tak swobodnie jak bez nich, ale da się żyć Smile
Ja używam podpasek Bella, bo są tanie i nie potrzebne mi lepsze. Mam też pare podpasek Always.
Anonymous - Sro 10 Lis, 2004 22:37
Temat postu:
8 mm ?
Pamietam, ze na poczatku czulam sie jak w pieluszce. Ba, zanim zaczelam miesiaczkowac to bylo mi niewygodnie nawet we wkladce. Wink I jak zalozylam te 8mm podpasku (Naturella Razz) to czulam sie jak w pampersie. Ale np. Alwaysy tak jakby... nie tez byly niewygodne. Ale mimo wszystko uzywam Always bo sa ciensze i "bezpieczniejsze" Wink
Anonymous - Czw 11 Lis, 2004 21:35
Temat postu:
To podpaski Naturella mają 8 mm? <szok>
Anonymous - Czw 11 Lis, 2004 21:58
Temat postu:
No, grube są. Nie wiem, czy az 8 ale cos kolo tego. Przynjmniej te, ktore ja uzywalam Wink
Dla mnie tez to byla zaskoczka, ale dobre sa ;]
Anonymous - Czw 11 Lis, 2004 22:02
Temat postu:
A czujesz się w nich jak w pieluszcze? Ja słyszałam, że są niewiele grubsze od podpasek Always. Podpaski Naturella nie są tańsze od podpasek Bella, więc podpaski Bella są cieńsze, choć są tańsze? "-
Anonymous - Czw 11 Lis, 2004 22:05
Temat postu:
No ale ja je na sobie nosilam i wiem jak jest :/ Moze mialam jakies specjalne, ale nie wiem czy sa inne rodzaje. Mozliwe. Te co ja mialam mialy ok. 8 mm. Mimo, ze czulam sie jak w pieluszce to DOBRE byly... Nie odklejaly sie, "pochlanialy" zapach itd.
Ceny sa rozne. I to nie ma powiazania z grubosciami...
Anonymous - Czw 11 Lis, 2004 22:09
Temat postu:
No tak, ale podpaski always posiadają mikrogranulki, co podpaska wchłania krew, a następnie zamienia się w żel, a lepiej mówiąc: 'galaretkę'. Wtedy nie ma jak przecieknąć, chyba, że będzie cała napełniona i jeszcze dodatkowa ilość "-
Podpaski Bella, allways Klasyczna czy inne takie, nie posiadają miktogranulków, tylko watę w środku, a Naturelli jeszcze nie używałam, więc nie wiem.
Anonymous - Czw 11 Lis, 2004 22:11
Temat postu:
No to co? Co z tego, jak sa dobre? Wink Hę, KleO?
Anonymous - Czw 11 Lis, 2004 22:13
Temat postu:
Wiem, ważne, żeby były dobre, dobrze wchłaniały. Edytowałam mój wcześniejszy post, a Ty wcześniej odpisałaś, więc przeczytaj Wink
Anonymous - Czw 11 Lis, 2004 22:15
Temat postu:
Naturella są drożesz i grubsze to fakt. Ładnie pachną, ale co mi z tego skoro je mam za przeproszeniem w gaciach. A pon za tym jak dla mnie one są mniej chłonne niż bella. Wykorzystam pakę, która mam i wracam do belli.
Anonymous - Czw 11 Lis, 2004 22:25
Temat postu:
Łał, a już miałam kupować Naturellę, ale i tak kupię, warto sprawdzić. Raz się żyje Smile
sami10 - Pią 12 Lis, 2004 11:45
Temat postu:
mycha92 napisał/a:
O mamusiu!!! Właśnie sprawdziłam ile to jest 8 mm. Boshe!! moje wkładki mają jakieś 2-3mm i są i tak odczuwalne, chociaż zależy kiedy. No ale podpaski to podpaski, muszą chłonąć więcej. Nie wiem, nie próbowałam, ale widziałam podpaski mamy - mają może max. 5mm, ale i tak 5 a 8 mm to duża różnica.
inaczej:
wkładki- 1-2mm
supercienkie podpaski - 3mm
normalne podpaski-ok 8 mm
panienka_wierzba - Pią 12 Lis, 2004 15:54
Temat postu:
Bella perfecta (green- których używałam puki nie zaczęłam używać tamponów) posiadają granulki zamieniające wydzielinę w żel i są dużo tańsze od podpasek always. Więc ja owe zawsze kupowałam =) wygodne, w miare cieńkie i wogóle ^^
sami10 - Pią 12 Lis, 2004 16:02
Temat postu:
wszystko o podpaskach znajdziecie tu
Anonymous - Pią 12 Lis, 2004 17:40
Temat postu:
Bella PERFEKTA - cieniutkie podpaski higieniczne, zaledwie 3 mm grubości, gwarantujące dyskrecję oraz odpowiednie zabezpieczenie nawet w te trudne dni. 3 mm grubości - tak jak podpaski always, tak jakby te same, tylko, że tańsze Wink
Podpaski Bella PERFECTA pozwalają skórze oddychać i dają jeszcze lepsze zabezpieczenie, dzięki większym bocznym osłonkom chroniącym brzegi bielizny.

panienka_wierzba - Pią 12 Lis, 2004 17:48
Temat postu:
no popatrz KleO jakie ciekawe informacje znalazłaś =) własnie o to mi chodziło, dziękuję =*
Anonymous - Pią 12 Lis, 2004 17:51
Temat postu:
Nie ma za co, panienko_wierzbo, cieszę się, że napisałam właśnie to, co miałaś na myśli =]
Anonymous - Sob 13 Lis, 2004 16:49
Temat postu:
Ja mowie tylko mojej mamie "kup podpaski" i ona kupuje. A jak mi nie pasuja to ''kup innr bo w tych sie zle czuje" i kupuje Wink
Anonymous - Sob 13 Lis, 2004 21:31
Temat postu:
Gabrielen, raz mi zabrakło podpasek, to mówiłam do mamy: 'Mamo! Kup mi podpaski, bo już nie mam!', a mama na to: 'Kup sobie sama. Ja Ci mam kupować podpaski?'. I tak ich nie kupiłam, bo się wstydziłam, bo ja, taki kurdupel, co ma za przeproszeniem ciotkę Shocked
Dobra, wiem, jestem głupia i tyle... Rolling Eyes
I tak szukałam mamie po szafce i jej wzięłam podpaski, a teraz mi mama kupiła ich tyle, że szok =P Hyhy =*
Anonymous - Sob 13 Lis, 2004 23:38
Temat postu:
KleO - a jak bedziesz miala 30 lat, mieszkala sama z mezem i bedziesz niska to co, mama ci bedzie kupowala ? Wink Ja tez sobie czasami kupowalam Razz Zaczynalam od wkladek i sie na podpaskach skonczylo Razz Nie ma sie czego wstydzic - co z tego, ze kurdupel? Nieraz i mlodsze dzieci mama kupuja podpaski, jak mama jest np. chora albo zajeta Razz
mycha92 - Nie 14 Lis, 2004 14:43
Temat postu:
Chcecie to dzisiaj w domu sprawdzę ile Naturella mają grubości. Moja mama je używa.
sami10 - Nie 14 Lis, 2004 14:51
Temat postu:
chyba jakieś 8 mm ( dużo jak nie wiem Shocked )
Anonymous - Nie 14 Lis, 2004 16:55
Temat postu:
sami10 - gadasz głupoty. Podpaski Naturella mają do 8 mm grubości, a nie, że mają 8 mm grubości. Bez przesady, bo to by była całkowita pielucha =*
rodzynka - Nie 21 Lis, 2004 21:53
Temat postu:
zdecydowanie TAMPONY i do tego wkładka... no bo podpaska nie dość ze pampers to jeszcze jak masz obfity oktres to czujesz jak krew z ciebie wypływa.. okropne

co do bolow to niektórzy mają inni nie, mnie przez pierwsze 2-3 dni boli brzuch i plecy potem jest ok
mycha92 - Pon 22 Lis, 2004 15:43
Temat postu:
No wiecie, tak przez opakowanie to się nie da zmierzyć, a nie będę otwierać. Jak będę miała potrzebę otworzenia, to zmierzę Mr. Green Ale złożona to jakieś 9mm, ale rozłożona ma mniej, czyli tak może ze 4-5mm. Ale jak tam kto woli: czasem lepiej mieć pieluchę w gatkach, niż pływać biggrin To jest ju sprawa indywidualna. Kwiat

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group