Dzieci OnLine

DOJRZEWANIE - miesiączka

Anonymous - Czw 11 Lis, 2004 22:47
Temat postu: miesiączka
Pierwszą miesiączke dostałam w sierpni i martwie sie bo nieraz miesiączkuje 2 razy w miesiacu -to chyba za czesto??!!Napiszcie jak to u was wygląda co ile dni macie miesiaczke i jak długo-pliss
Anonymous - Czw 11 Lis, 2004 23:10
Temat postu:
Pierwsze miesiączki nigdy nie są regularne, a to, że raz miałaś miesiączkę, a potem drugą w tym samym miesiącu, to możliwe, że to był 'ciąg dalszy' Wink
Ja mam już 10 dzień miesiączkę, ale myślę, że właśnie się skończyła "-
Akacja12 - Pią 12 Lis, 2004 10:29
Temat postu:
ja też właśnie do środy miałam 10 dni i myślałam że nigdy się nie skończy Wink Kleo już odpowiedziała Tobie. Ja miałam raz dwa miesiące pozniej, raz 37 dni pozniej różnie to bywa.
sami10 - Pią 12 Lis, 2004 11:46
Temat postu:
ile razy mam pisać?! przez pierwsze 2-3 lata okres jets nieregularny!
Anonymous - Pią 12 Lis, 2004 11:46
Temat postu:
Ja dostalam pierwsza ponad miesiac teamu i trwala 10 dni. Teraz nie dostalam. Wink
Ona - teraz to normalne. Jednak po jakims czasie pogadaj z mama a potem idz do lekarza. Ale narazie nie trzeba biggrin
mroweczka - Pią 12 Lis, 2004 12:50
Temat postu:
KleO napisał/a:
Pierwsze miesiączki nigdy nie są regularne

Oj...Nie do końca. Niektóre dziewczyny to szczęściary i od początku mają reularne okresy,choć rzadko się to zdarza.
Do autorki: nie martw się,to normalne, jeszcze Twoje okresy się uregulują. Wiem,że to męczące,ale z casem przejdzie.
mycha92 - Pią 12 Lis, 2004 12:56
Temat postu:
A podobno ci, którzy się dobrze odżywiają, codziennie wykonują jakieś ćwiczenia gimnastyczne, mają regu;arne miesiączki. Oczywiście kiedyś się ureguluje, ale trzeba na to czasu.

Dobra, ja się zwijam, bo jadę do dentysty Crying or Very sad .Trzymajcie za mnie kciuki biggrin
mroweczka - Pią 12 Lis, 2004 13:06
Temat postu:
Wow no to jestem wysportowana i dobrze się odżywiam Razz Ale faaajnie...

Mycha-trzymaj się krzesła i krzycz Very Happy
BamBI - Pią 12 Lis, 2004 13:12
Temat postu:
ja mam okres prawie rok i ostatnio spóźniał mi się 2 tygodnie , dobrze że poczekałam że w końcu jest Razz . Jednak jeśli miesiączka pojawia sie zbyt często to według mnie duży problem . Porozmawiaj o tym z kimś bliskim może ci poradzi Thum
Anonymous - Pią 12 Lis, 2004 13:16
Temat postu:
mroweczka, przecież wiem, że to normalne i w góle, tylko wkurza mnie to, że tak długo miałam, a dziś mi się już skończyła całkowicie Smile
Wczoraj miałam dużo brązowej wydzieliny... Neutral
Głupie to, ale trudno... raz się żyje ;*
Ciekawe, czy w grudniu się pojawi moja druga miesiączka Smile
panienka_wierzba - Pią 12 Lis, 2004 16:06
Temat postu:
no dobra wiem ile razy to pisałyście i ile razy sama to pisałąm ale serio zaczynam sięniepokoic.
Pierwszą miesiaczkę miałam zeszłęgo roku w sierpniu, potem we wrześniu listopadzie, grudniu kwietniu lipcu a teraz znowu nic. To juz jest troche krępujące i denerwujące. No bo to w końcu około 4 miesięcy. Co mi radzicie poczekać? czy iśc do lekarza?
mroweczka - Pią 12 Lis, 2004 16:24
Temat postu:
Wierzba moze ostatnio dużo schudłaś? Bo z Twojego postu wynika,że ostatnio odstępstwa były coraz większe...Niby okres reguluje się parę lat ale ja też aczęłabym się martwić...Ale tak patrząc na kalendarzyk mojej siostry( Mr. Green ) stwierdzam,że nie miała okresu już 3 miesiące a przedtem miała regularnie. Ostatnio zaczęła dużo biegać,ćwiczyć...Przebiegniecie dla niej 10 km dziennie to normalka. Wyrobiły jej się mięśnie,schudła...To może być od tego. Ja na Twoim miejscu poczekałabym jeszcze ten miesiąc,dwa a później poszła do lekarza.
panienka_wierzba - Pią 12 Lis, 2004 16:48
Temat postu:
czy duzo schudlam, no sluchlo sie te 5 czy 6 kg. ale to tak samo od siebie, po prostu kolo czerwca czy lipca przestalam meic ochote na jedzienie, a ostatnimi czasy jeszcze ta capoeira to moze dlatego no to dzieki postaram sie poczekac jescze ten miesiac czy dwa i sie zboaczy.
Anonymous - Pią 12 Lis, 2004 18:02
Temat postu:
Czasem opóźnienie miesiączki może być spowodowane odchudzaniem. Anorektyczki mają zaniki miesiączki, ale Ciebie, panienko_wierzbo, o to nie osądzam, że nią jesteś, bo 5 - 6 kg wcale nie jest dużo, a gdyby to było w moim przypadku, to u mnie byłoby starsznie dużo, ale tak nie jest =]
Miesiączki nie są regularne, najwcześniej regulują się w ciągu roku, lub od 2 - 3 lat. Są czasem takie szczęściary, że okres mają już od początku regularny, ale czy na pewno szczęściary? Miesiączka wcale tak nie jest tak w zupełności zachwycająca, bo nie można iść na basen, no, chyba, że założy się tampony, więc to inna sprawa Smile
Albo, jak ktoś chodzi na jakieą treningi sportowe czy zawody, w podpasce może być niezbyt wygodnie (mi i tak jest zawsze wygodnie, choć czasem udczuwam, jak mi się do tyłka przyklei podpaska, to już inna sprawa, a tak, to dziwna jakaś jestem, wiem =*), ale jest sposób - można założyć tampony =]

Hmm... całkowicie zjechałam z tematu ;*
panienka_wierzba - Pią 12 Lis, 2004 18:10
Temat postu:
no tak rozumiem i wiem ze są nieregularne (sama to często powtarzam) ale zaczynam się martwić.
Pierwszy i drugi okres -regularnie (no, nieregularne o 5 dni ale mniejsza z tym) potem 2 regularne okresy w odstępie od ostatniego 2 miesięcy, potem kolejna po 3 miesiacach, potem następna znów po 3 (a nawet troche więcej) a teraz juz będzie się zaczynał 4 miesiac bez okresu, i to mnie martwi. Zdaje mi się to trochę za dużo.
Anonymous - Pią 12 Lis, 2004 18:15
Temat postu:
panienka_wierzba napisał/a:
a teraz juz będzie się zaczynał 4 miesiac bez okresu

No właśnie - 'będzie się zaczynał'. Więc nie martw się, bo może się nawet pojawić za 5 miesięcy, ale nie ma powodu do obaw, a jeśli tak się bardzo martwisz, to idź do lekarza, nikt Ci nie broni - po prostu jesteś zaniepokojona tym, ponieważ już minął dłuższy czas niż tak, jak być powinno.

Jak miałam 10 dni okres, to tata mi mówił, żebyśmy poszli do lekarza, bo to go niepokoiło, ale ja tacie powiedziałam, że początki takie są, więc nie ma powodu do obaw i go przekonałam Smile
mroweczka - Sob 13 Lis, 2004 10:25
Temat postu:
KleO-no ja myślę,że te dziewczyny,które mają okres regularny to naprawdę szczęściary. Zawsze wiesz,kiedy dostaniesz okres,możesz się przygotować,obejdzie się bez zabrudzonej bielizny itp. Poza tym,że miesiączka jest nieregularna to nie musi wcale oznaczać,że pojawia się raz na dwa,trzy miesiące. Niektóre dziewczyny mają w ten sposób,ze mają okres dwa razy w miesiącu,albo raz na dwa miesiące ale 2-tygodniowy...Ja wolę przecierpieć te 3,4 dni(u mnie) w miesiacu i mieć spokój niż takie cyrki odgrywać Mr. Green
mycha92 - Sob 13 Lis, 2004 10:36
Temat postu:
Wiesz mroweczka, jakos nie wrzeszczalam Razz Było OK, tylko babka zostawila mi jakieś syfy pod językiem. Aaa, sory za offtopik.

Do Wierzby: dziewczyny mają rację biggrin A co do chudnięcia - cała prawda. Jeżeli tyle schudłaś, postaraj się chociaż o ten kilogram, który może wszystko zmienić. Tak czytałam.
panienka_wierzba - Sob 13 Lis, 2004 11:03
Temat postu:
w moim rpzypadku to znowu taka duża róznica w tych kg. nie była.
Ważyłąm po prostu 53 teraz waże 47,5 a przytyć po prostu nei ptorafię. Nie mam ochoty jeść Wink
mroweczka - Sob 13 Lis, 2004 12:20
Temat postu:
Moja siostra też dużo nie schudła,no ale schudła. Też jakieś 5,4 kg. I teraz waży 42 kg a okresu nie ma już chyba od wakacji.
Anonymous - Sob 13 Lis, 2004 12:55
Temat postu:
mroweczka - Twoja siostra nie ma okresu od wakacji... no troszkę schudła, a raczej troszkę więcej. Mogła by przytyć, conajmniej do tej wagi, jaką ma panienka_wierzba.
A w ogóle to ile Twoja siostra ma lat?
mroweczka - Sob 13 Lis, 2004 14:07
Temat postu:
Eh...KleO...Myślisz,że ja mam coś do gadania? Poza tym ona nie jest chuda-po porstu schudła po tych treningach. Może przesadziłam,wcześniej ważyła gdzieś 44 kg,teraz 42. Jak zacznę z nią rozmowę na ten tamt to zaraz będzie..."ARLETA! Ale jakie tematy!" Rolling Eyes A lat ma tyle co ja-13.
Anonymous - Sob 13 Lis, 2004 14:38
Temat postu:
Aha, więc trochę przesadziłaś z tą wagą Wink
Która z Was ma na imię Arleta? Ty czy Twoja siostra? Bo takie imie w dialogu podałaś Razz
Już nie mogłam się połapać Wink
Arleta - tak na imie ma moja koleżanka Smile
mycha92 - Sob 13 Lis, 2004 15:03
Temat postu:
Heh, mroweczka, a może Twoja siorka poprostu nie zapisuje dat miesiączek? Może tak specjalnie? Razz Oczywiście tak tylko mi się napisało, bo może faktycznie mieć czasowy zanik miesiączkowania. Moje pytanie: czy macie wspólny pokój?
mroweczka - Sob 13 Lis, 2004 15:29
Temat postu:
mamy,mamy i zapisuje,no chyba,że zapomniała. Ale nie sądzę...Kalendarzyk ma zawsze na biurku, raczej nie zapomniałą by zapisać...
Arleta-ja Mr. Green Tzn.nie mówie,że tak mam na pewno na imie,po porstu takie "przyjęłam" na forum ale niekoniecznie jest prawdziwe Wink
Anonymous - Sob 13 Lis, 2004 16:42
Temat postu:
W kazdym razie w tym wiku nieregularne miesiaczki sa normalna rzecza Smile Ja nie mam juz poltorej miesiaca i sie nie przejmuje Wink
panienka_wierzba - Sob 13 Lis, 2004 17:25
Temat postu:
poltorej ale nie juz drugi raz ponad 3 =/
Anonymous - Sob 13 Lis, 2004 21:18
Temat postu:
mroweczka - to tak na prawdę to jak Ty masz na imię? Wink
panienka_wierzba - nie martw się, wszystko wróci do normy. A jak już się tak bardzo martwisz, to idź do lekarza, nikt Ci nie broni, bo lekarz wie najlepiej =*
panienka_wierzba - Sob 13 Lis, 2004 21:20
Temat postu:
a chce mnie zabrać do lekarza szcholera =/ szczerze mówiąc wstydze się minimalnie ale co mi tam, byłam w osiedlowej aptece po prezerwatywy =D kupowałam alkochol, oddawałam puste butelki Wink wstyd mi neis traszny hyhy =P
mroweczka - Nie 14 Lis, 2004 11:45
Temat postu:
Pomyliłam się. Ona w ogóle nie schudłą Smile Zawsze ważyła 42.
mycha92 - Nie 14 Lis, 2004 13:29
Temat postu:
Eeee, a skąd mroweczka wiesz że ona właściwie nie schudła? Pytałaś się jej?
mroweczka - Nie 14 Lis, 2004 20:41
Temat postu:
Mycha-tak,pytałam się i nie utyła.
Anonymous - Pon 15 Lis, 2004 09:35
Temat postu:
Co do miesiaczki Wink
Moja kolezanka ma 17 lat i nie dostala jeszcze miesiaczki. W ogole (z tego co mowi) nie jest do konca rozwinieta, tylko biust ma... eee... bardzo duzy (D albo DD [nie wiem dokladnie]). I byla u lekarza rok temu, wiec ten jej powiedzial, zeby jeszcze poczekala, bo przez najblizsze pol roku na pewno dostanie. Nie dostala. Byla po tym pol roku i znowu to samo. I nie dostala.... I zastanawia sie czy isc do innego, czy tego samego. Skoro on ciagle mowi, ze dostanie a nie dostala... Do tego mowi, ze prawie w ogole nie ma sluzu. Tzn. pojawil jej sie 3 lata temu, byl przez ok. rok i teraz to tylko tak raz na miesiac ma slad :/ Nie wiecie co moze ma zrobic?? Czy isc do tgo samego czy do innego lekarza?? Jakbyscie mogly pomoc, prosze.

PS. Ona rozmawiala juz z mama i ta zalecila jej isc do lekarza - tego samego... Rolling Eyes
Anonymous - Pon 15 Lis, 2004 09:37
Temat postu:
sami10 napisał/a:
ile razy mam pisać?! przez pierwsze 2-3 lata okres jets nieregularny!

Sami, czemu stałaś się taka agresywna jak dostałaś moda? Można spokojnie wytłumaczyć, nie w taki sposób. Grunt to cierpliwość. Wink
Anonymous - Pon 15 Lis, 2004 09:40
Temat postu:
Btw. dlaczego sami10 dostala moda ?? Twisted Evil
Malvina - Pon 15 Lis, 2004 13:12
Temat postu:
Gabrielen napisał/a:
Btw. dlaczego sami10 dostala moda ?? Twisted Evil

Bo jej ToJa zaufała (tak napisała w temacie "Co zrobić żeby dostac moda?")
mroweczka - Pon 15 Lis, 2004 13:58
Temat postu:
Gabrielen to już jest na pewno powód do obaw. Doradź koleżance,aby jak najszybciej poszła do lekarza-ale już innego. Bez sensu jest powtarzanie w kółko,że w przeciągu pół roku na pewno dostanie Rolling Eyes . Przyczyną opóźnienia miesiączki nawet o kilka lat moze być: niedorozwój macicy,rzadziej całkowicie zasłonięcie ujścia pochwy błoną dziewiczą. Mankament ten można usunąć za pomocą drobnego zabiegu chirurgicznego,lecz bez badania ginekologicznego lekarz nie będzie w stanie nic stwierdzić.
Przyczyną może być też nadmierne odchudzanie się-Gabrielen,czy Twoja koleżanka nie jest trochę za chuda?
Grohówa - Pon 15 Lis, 2004 14:50
Temat postu: To są debile.
Wszyscy faceci uważają, że ciota jest ohydna Confused Debile. Moim zdaniem sperma też jest obleśna! bleeeeee jakieś plemniki w niej pływają..... Już wolę mieć ciotę.
Kinga - Pon 15 Lis, 2004 14:55
Temat postu:
Nie wszyscy faceci uważają ją za taką starsznie okropną Wink
Grohówa - Pon 15 Lis, 2004 14:59
Temat postu: Ciota z mięsem
Wczoraj usłyszałam, że podobno w ciocie są kawałki mięsa. Nasi koledzy są bardzo wykształceni... Rolling Eyes
mycha92 - Pon 15 Lis, 2004 15:26
Temat postu:
No bo to prawda! W wydzielinie miesięcznej są kawałki baleronu b/k (bez kości biggrin), natomiast w spermie pływa "ptasie mleczko" o smaku toffi, lecz są skrajne przypadki, że ptasie mleczko jest o smaku waniliowym. Plemniki X przez podjadanie ptasiego mleczka stają się większe, i przez to płeć dziecka to dziewczynka. Plemniki Y nie zjadają ptasiego mleczka, przez co większość ginie z głodu. Do zapłodnienia dochodzi, gdy jeden z plemników nadgryzie kawałek baleronu.

To oczywiście żart, ale chłopaki mogą tak myśleć Wink
Ona89 - Wto 16 Lis, 2004 20:30
Temat postu: Re: Ciota z mięsem
Grohówa napisał/a:
Wczoraj usłyszałam, że podobno w ciocie są kawałki mięsa. Nasi koledzy są bardzo wykształceni... Rolling Eyes

W pewnym sensie to tak, ale nie kawałki mięsa. Poprostu w wydzielinie miesiączkowej są resztki złuszczonej błony macicy.

Więcej informacji na ten temat na www.dorastam.pl
Anonymous - Wto 16 Lis, 2004 21:54
Temat postu:
mroweczka - niespecjalnie. Jest taka w sam raz, ma nadwage 1 kg. Ale wyglada na szczupla, chociaz wage ma o ten 1 kg za duza (ale i tak jej to wisi ile wazy Razz).
I juz umowila sie do innego lekarza na czwartek. Mialam isc z nia ale nie moge (pf...)
Anonymous - Wto 16 Lis, 2004 22:01
Temat postu: Re: Ciota z mięsem
Ona89 napisał/a:
W pewnym sensie to tak, ale nie kawałki mięsa. Poprostu w wydzielinie miesiączkowej są resztki złuszczonej błony macicy.

Moje słowa, dokładnie to samo, co kiedyś napisałam =]
panienka_wierzba - Sro 17 Lis, 2004 08:08
Temat postu:
KleO napisał/a:
panienka_wierzba napisał/a:
a chce mnie zabrać do lekarza szcholera =/ szczerze mówiąc wstydze się minimalnie ale co mi tam, byłam w osiedlowej aptece po prezerwatywy =D kupowałam alkochol, oddawałam puste butelki Wink wstyd mi neis traszny hyhy =P

Wiesz... ja też oddawałam butelki po alkoholu, czyli piwie =P
Żaden wstyd, kasę się zarabia, jak za 3 butelki, zarobiła, 1, 05 zł =P
No tak dużo, że normalnie kupię sobie samochód Razz

a mi chodziło teraz o pustych butelkchac po tanim winie => 70 groszy za jedną butelke zwrotu Mr. Green hyhy no ale dobrze
do tego ginekologa sie jeszcze nei wybieram ale na pewno za kilka tygodni pójde ^^ opisze Wam w jakimś temacie przeżycia hueheu Wink
Anonymous - Sro 17 Lis, 2004 12:48
Temat postu:
Czekam(y) z zapartym tchem Wink
mycha92 - Sro 17 Lis, 2004 17:14
Temat postu:
Może i ja się wybiorę? Tylko po co? Cool Ni eno, muszę iść ale na razie do pediatry Sad
panienka_wierzba - Czw 25 Lis, 2004 14:13
Temat postu:
niektórzy mogą to uznać za odświezanie nowych tematów ale ja dopiero dzisiaj zaczełam od 16 listopada sprawdzać dojrzewanie na trudnych pytaniach

a więc moja matka zaczęłą również niedawno uważać że ejstem w ciązy... za przeproszeniem poj*ebało ją. W takim stanie rzecyz muszę koniecznie wybrać się do ginekologa aby udowodnic jej że z nikim się nie puszczałam. Jeszcze raz powtarzam że opisze tu całą wizytę =) albo w innym topicu
Anonymous - Czw 25 Lis, 2004 14:30
Temat postu:
Wieeerzba... o,O" No to przerypane, ja Ci współczuję. Neutral Na jakich podstawach Twoja mama uważa, że jesteś w ciąży? -_-" Tylko dlatego, że nie dostałaś miesiączki? Macica nie zegarek. Neutral 3mam kciuki. ;* Neutral
Agentka - Czw 25 Lis, 2004 14:36
Temat postu:
to kiepsko, ale wizyta u ginekologa to nic strasznego, wiem z własnego doświadczenia Smile
panienka_wierzba - Czw 25 Lis, 2004 14:41
Temat postu:
na takich podstawach że brat wykapował matce że sie z kimś tam mamlałam... a to ze sie z kimś mamlałam od razu musi znaczyć ze się musiałam z kimś *pieprzyć*? moja matka jest nienormalna...
wybiorę się może jeszcze w lsitopadzie, może dopiero w grudniu.. jeśli będą terminy..
Anonymous - Czw 25 Lis, 2004 14:55
Temat postu:
O dżizas. Rolling Eyes Ja bym brata chyba wykastrowała, ukamieniowała i zlinczowała. Potem pobawiłabym się zwłokami. Co za przebrzydły padalec! -_-" Nie bój żaby, Wierzba, to nic strasznego (chyba, bo nie byłam Shocked ).
panienka_wierzba - Czw 25 Lis, 2004 15:12
Temat postu:
no poza tym że wykapował jeszcze to że piłam alkochol... że jest okropny, wkurzjaący i wogóle to jest fajny... - -"
mam nadzieje ze to nie będzie nic strasznego =( <chlip>
Kinga - Czw 25 Lis, 2004 15:25
Temat postu:
Widze że Twoi roodzice są podobni do moich Wink
Podejrzliwi i nieufni ... no przynajmniej moi Wink

Mam nadzieję że wszytsko będzie ok :*
panienka_wierzba - Nie 28 Lis, 2004 20:44
Temat postu:
no jednak nie opisze Wam mojej wizyty u ginekologa.. przynajmniej nie teraz.
Dziś w nocy dostałam okres, ykhym tzn. nad ranem =) (jak się idzie spać wpół 6 do 10:30 to jest nad ranem =D).
Więc: jak narazie wszystko w porządku, opłacało się poczekać te kilkanaście dni.
Nie jestem w ciaży, moja matka moze mnie serdecznie pocałować.
Pozdrawiam ^^
mycha92 - Wto 30 Lis, 2004 16:12
Temat postu:
Wierzba - no i widzisz? Opłaca się czekać, chociaż czas to pieniądz Laughing Laughing Mr. Green Nie no, żartowałam z tymi pieniędzmi Razz

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group