Cytat: |
Ja zazwyczaj zgadzam się z Uniš Polityki Realnej. |
Otwieracz napisał/a: |
(...)W czym się zgadzam z UPR? Kara śmierci, zakaz aborcji, bardzo niskie podatki, zniesienie państwowego szkolnictwa i służby zdrowia i wiele innych kwestii, długo by wymieniać. |
Zacznijmy od tego, że podatki na służbę zdrowia i szkolnictwo "przejadają" urzędnicy, poza tym system taki sprzyja korupcji (mam tu głównie na myśli służbę zdrowia). W obecnej sytuacji i tak płacimy za opiekę zdrowotną, tyle że nie tylko dla siebie, ale i dla innych, co "trąci" kradzieżą. |
Twoja ukochana Platforma |
Dobra, z "ukochaną Platformą" przesadziłem.
Dalej- niskie podatki są tym, co przyciąga inwestorów, spójrz na przykłady zagraniczne. Co do "bezpłatnej" służby zdrowia, "darmowego" szkolnictwa itp.- czy starasz mi się wmówić, że podatki nie istnieją? Im więcej "za darmo"- tym wyższe podatki i tym uboższy obywatel. Nie wiem jak ty, ale ja nie lubię, gdy ktoś mnie okrada. Ja też mieszkam w Warszawie, panie "u nas, w stolicy" ![]() |
Pisząc "podatki" wyrażam się "trochę" nieprecyzyjnie, chodzi mi bowiem również o wszelkie dodatkowe opłaty w rodzaju pewnych świadczeń socjalnych na rzecz pracownika i innych podobnych pierdół. Poza tym infrastruktura najlepiej rozwija się w warunkach jak najmniej skrępowanego rynku, ze środków prywatnych- co przemawia z kolei za jak najniższymi podatkami. |
Pieniądze na służbę zdrowia i szkolnictwo SĄ marnotrawione, ponieważ to nie jest tak, że przekazujesz państwu np. złotówkę i tyle idzie na opiekę zdrowotną. Z tej symbolicznej złotówki opłacasz również wielu urzędników, którzy przekazują te pieniadze dalej. W tym cały sęk- dlatego państwo powinno być tzw. "państwem minimum". |
Ad 1 :chodzi mi o ZUS i tym podobny shit. ZUS powinno się jak najszybciej zlikwidować, bo tylko mnoży długi. |
Ad 2: Właśnie dlatego nie powinno być szkolnictwa państwowego, że w gruncie rzeczy byłoby taniej. Tak bowiem płacę więcej i nie tylko za siebie! |
Słyszałeś o czymś takim jak OFE? |
(...)Wiem o 3 filarach, tym niemniej system ten jest błędny- zakłada bowiem istnienie ubezpieczeń i emerytur państwowych, nieopłacalnych- płacisz, a nie dostajesz.(...) |
Wiem, że pierwszy filar sprawuje się tragicznie, pozostałe dobrze. Należy z tego wycišgnšć odpowiednie wnioski. |
Przy takiej postawie EU kończę rozmowę- na gadanie z pajacami nie mam energii. |
Spoko, po prostu byłem zmęczony i nerwowy wczoraj. |