Dzieci OnLine

DOJRZEWANIE - o wzroście po okresie.

Anonymous - Pią 10 Gru, 2004 07:57
Temat postu: o wzroście po okresie.
Hej! Mam 1 pytanko bo mam 12 lat 140cm. i ważę 31kg wiem że to mało. Ale czy jak się już dostanie miesiączkę 1 to czy wtedy mniej się rośnie czy szybciej ? I jeszcze napiszcie co mam jeść żeby urosnąć i przytyć ?
Anonymous - Pią 10 Gru, 2004 09:30
Temat postu:
Po okresie wolniej sie rosnie... niestety, a jesli chodzi o przetcie to radze duzo jesc.. hehe chyba ze masz szybka przemiane materi... to nie jest tak łatwo. I jeśli chodzi jak szybko urosnac.. to an to nie ma ecepty rosniesz tak jak chce natura:)
Anonymous - Pią 10 Gru, 2004 11:40
Temat postu:
Ważysz odpowiednio do swojego wzrostu, nie masz niedowagi. I fakt, po okreœle roœnie się dużo wolniej. Ale przed miesišczkš napewno się jeszcze wycišgniesz, przytyjesz, nabierzesz kształtów. Jeœli jednak chcesz być wyższa już teraz - rozcišgaj się, jedz dużo białek i węglowodanów. Lataj na œwieżym powietrzu, itp... Wink Ale też taka prawda, że nad wzrostem zbytnio nie panujesz, możesz jedynie sobie pomóc. Wink
Elun - Pią 10 Gru, 2004 17:01
Temat postu:
i tak srednio kazdy srednio rozwija sie i rosnie do 18 roku zycia, wiec nie masz co sie na zapas martwic. Po miesiaczce rosnie sie wolniej, poniewaz 1 miesiaczka jest oznaka, ze jestes juz zdolna wydac potomnstwo oraz spelniasz odpowiednie "wymagania". Po miesiaczce wszystko ci sie tylko doksztalca, wiec rozwijasz juz sie wolniej.
mroweczka - Pią 10 Gru, 2004 18:17
Temat postu:
Po pierwszej miesiączce rośnie się,ale wolniej. Przeważnie przed pierwszyą miesiączką jest taki "okres intensywnego wzrostu", wtedy mozna urosnąć coś nawet 10-15 cm i utyć ok. 10 kg. Oczywiście nie dzieje się to w ciągu jednej nocy( Razz ) ale przez pare miesięcy. Ja np. jeszcze jakiś rok temu ważyłam 28-30 kg, teraz ważę 38 kg. Wzrostu miałam 138 a teraz mam 152 Smile Tak więc nie przejmuj się tym,masz jeszcze dużo czasu.
Mróweczka Kwiat
Miracle - Sob 11 Gru, 2004 15:51
Temat postu:
JA MAM TEZ 12 LAT ALE...1.70 WZROSTU(CHOCIAZ NIEKTORE DZIEWCZYNY MLODSZE SA A DUZO WIEKSZE ODE MNIE...)!!!I CHYBA W PRZECIWIENSTWIE CIESZE SIE Z TEGO ZE PO OKRESIE SIE NAPRAWDE WOLNIEJ O WIELE ROSNIE.JESLI CHCESZ PRZYTYC TO ZIEMNIAKI BARDZO TUCZA I BIALE PIECZYWO Smile
roger-1989 - Sob 11 Gru, 2004 18:51
Temat postu:
Agnieszka12 napisał/a:
Po okresie wolniej sie rosnie... niestety, a jesli chodzi o przetcie to radze duzo jesc.. hehe chyba ze masz szybka przemiane materi... to nie jest tak łatwo. I jeśli chodzi jak szybko urosnac.. to an to nie ma ecepty rosniesz tak jak chce natura:)

Ja sie z tym zgodze ale jesli chodzi o wage jedz dużo słodychy ale bez przesadu bo będziesz żygać. Ja potrafie zjeść ponad kilogram jak mam dobry dzień i przytyłem w ciągu paru tygodni 3 kilo.
panienka_wierzba - Sob 11 Gru, 2004 18:58
Temat postu:
a ja w ciągu 1,5 tygodnia potrafiłam zrzucic 5 =/ (oczywiście sama nie chciałam, tak jakos wyszło)...
a 3 kg. łatwo przytyć..
nie ejdz słodyczy, po prostu jedz wiele zdrowego kalorycznego jedzenia, ziemniaków itp.
Anonymous - Sob 11 Gru, 2004 20:16
Temat postu:
Jeszcze jajka- od cholery białka.
Anonymous - Pon 13 Gru, 2004 10:45
Temat postu: To wszystko uwarunkowane genetycznie
Co do wzrostu to niewiele możesz zrobić, bo to jest zapisane w genach. Jeśli masz wysokich rodziców, to nie musisz się przejmować, bo zapewne odziedziczyłaś to po nich, ale jeśli niskich to już możesz panikować :P. Ale pamiętaj, że geny mogą być też przechowane, czyli możesz odziedziczyć pewne cechy choćby po babci.

Co do wagi to powtarzam znów to co poprzednicy: jedz dużo kalorycznych rzeczy (ale uważaj na słodycze, bo to może ci zupełnie rozwalić przemianę materii. Tak ogólnie cukier niezbyt dobrze służy zdrowiu).
mycha92 - Sro 15 Gru, 2004 10:18
Temat postu:
Jeju, tzn. że będę pewnie wzrosu siostry. Jeżeli już by przyjąć, że się rośnie po miesiączke te 8 cm, to ja bym miała.... 165cm. No to tyle co sis. A okres właśnie nastąpił...

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group