Dzieci OnLine

DOJRZEWANIE - BOŻE!!! OKRES DOSTAŁAM!!!!!!

mycha92 - Sro 15 Gru, 2004 10:08
Temat postu: BOŻE!!! OKRES DOSTAŁAM!!!!!!
Wiem, że rzekomo odeszłam z tego forum, ale muszę to powiedzieć....
Już wczoraj miałam taki przeźroczysty śluz, który nigdy mi się nie zdarzył! A dziś, po przebudzeniu czuję, że mi coś mokro, odchyliłam gatki, patrzę, a tu świeże brązowawe plamki! Pobiegłam do bratowej (bo mama jest na operacji ;() i ona mi powiedziała e to to... szybko pobiegłam po podpaskę i po czyte gatki. Tamte namoczyłam. A jak się przebierałam to już było tego więcej, ale nie przemoczyło majtek... Teraz mam podpaskę. Jest tego dosyć dużo!!! Cała się telepię i serce mi wali jak nigdy dotąd. Aha, i dodam jeszcze, że jestem chora, i jeszcze w poniedziałek miałam wysoką gorączkę 38,8. Jeju, chyba do końca życia zapamiętam tą datę: 15 grudnia 2004, godz. 10 rano...
gosiaczek - Sro 15 Gru, 2004 10:22
Temat postu:
He he oktres nie jest taki straszny Smile Wyobrażam sobie co musiałaś przeżyć jak pierwszy raz dostałam to bardzo sie bałam ale wiem ,że to nie takie straszne SmileSmile.
nidhogg - Sro 15 Gru, 2004 10:26
Temat postu:
spokojnie od tego sie nie umiera Wink
mycha92 - Sro 15 Gru, 2004 10:54
Temat postu:
Ej teraz po niecałej godzinie poszłam zmienić podapskę, i było tam trochę tego, ale mam wrażenie że już mi nie "leci" Confused A jak sobie tam podtarłam to też nie było tej wydzieliny.. Ale brzuch mnie boli, i wzięłam pół nospy forte. Już prawie nic nie czuje. Ale to chyba dlatego może być przerwa, bo nie mam apetytu, i błona w macicy może nie ma na tyle wartości odżywczych, żeby się pogrubić. Już mówiłam tacie żeby poszedł po mleko (no żeby uzupełnić wapń), ale nie wiem co jeszcze. Może mięso? Zależy czy w mięsie jest żelazo. Nie wiem bo się nie znam. Aczkolwiek już się uspokoiłam. Na pewno wszystko będzie dobrze. No, oprócz jutrzejszych 8 lekcji, ale się z wf zwolnie, czyli 6. I dzięki za odpowiedzi. Smile
nidhogg - Sro 15 Gru, 2004 11:01
Temat postu:
hm wiesz blona macicy sie tak nie pogrubia z godziny na godzine :)pogrubia sie w ciagu kilku dni przed okresem, a to, ze nie leci ciagle to normalne - przeciez to (sluzowka) sie zluszzca stopniowo i nie pekaja wszystkeinaczynka na raz.
mycha92 - Sro 15 Gru, 2004 11:58
Temat postu:
Uff... to dobrze Smile

A kiedy po okresie następuje owulacja? Bo mi to się wydaje że ja wczoraj miałam owulację, bo babka od WDŻ mówiła, że jak jest owulacja to leci przeźroczysty śluz. No a ja wczoraj taki miałam. Aha, i obliczyłam, że ten okres przyszedł po 2 miesiącach od pierwszych bóli jajnika.

Aha, i mam pytanie jeszce jedno. Mianowicie: kiedy zostanie wydalone jajeczko?

Z góry dzięcki za odp. Heh, jakbym miała instynkt, bo wczoraj nagle zachciało mi się czytać na ten temat Wink Ot tak. Przeczytałam całą stronkę dorastam.pl, cały rozdział w mojej książce nt. miesiączki, no i calutką broszurkę o.b. Ciekawe.. Wink

DOPISEK
No wiec poszłam teraz do łazienki, no i musiałam zmienić... znowu trochę tego poleciało. Masakra, co godzinę zmieniać... Jak dobrze że nie poszłam do szkoły! Chyba nie wystarczyła by mi jedna podpaska, którą noszę w plecaku, nie? Wink
nidhogg - Sro 15 Gru, 2004 12:19
Temat postu:
hm gdzies chyba temat byl o cyklu, cykl liczy sie od pierszego dnia miesiaczki, czyli owulacja wystapuje ok 14 dnia cyklu (miedzy 12 a 15 zazwyczaj). gdy nastepuje owulacja, zaczyna sie faza luetalna czyli na jajniku opwstaje cialko zolte - zaczyna ono wytwarzac hormon progesteron, ktory miedzy innmi przygotowuje suzowke macicy do przyjecia zaplodnionego jajeczka - czyli tworzasie naczynia krwionosne, gruczoly skuzowe etc, blona sie pogrubia i tak dalej.
jesli jajeczko nie zostalo zapolodnione - (w duzym skrocie) - cialko zolte konczy swoj zywot, a blona macicy zaczyna sie zluszczac - wtedy wlasnie zaczyna sie okres a co za ym idzie nastepny cykl. w tym czasie etz jest wydalane jajeczko, razem ze zluszczona sluzowka macicy i krwia.
czyli raczej niemozliweym jest zebys miala owulacje dzien przed okresem Smile
mycha92 - Sro 15 Gru, 2004 12:56
Temat postu:
A no chyba że tak Wink
Raju, wygoniłam tatę po opdpaski, bo się boję że przez obfitość mi ich nie wystarczy na długo, i w dodatku tata... przepłacił, a to przez to że ja się na wym nie znam za bardzo. Kupił mi Bella Classic, a ich jest 10 za 2,20 zł, a inne Belli są w tej samej cenie i 20 szt!!! Normalnie później chyba pójdę i wymienię!! No bo tamte się bardziej opłaca. Ech, 13... zaraz znowu zmiana Crying or Very sad
Mała - Sro 15 Gru, 2004 15:28
Temat postu:
mycha to ze ci poleci nie znaczy ze trza od razu mzieniac!
wykosztujesz sie, podpaske zmienia sie co jakies 3-4 godziny. czasem co 2. ale zebys az tak obfity miala?!
mroweczka - Sro 15 Gru, 2004 15:34
Temat postu:
Eh Mycha wiedziałam,że wrócisz Confused
W każdym razie na przyszłość nie pisz czegoś typu "nie zasługujecie nawet na pożegnanie" (o nie,ryczałam całą noc Mr. Green ) skoro wiesz,że wrócisz. Zastanów się trochę nad tym,co robisz. Ale Twój drugi post to mnie nieźle rozśmieszył Razz Nie no dobra,ale na temat.
Mycha może Ty po prostu za CZĘSTO zmieniasz podpaski? Bo sama w którymś poście pisałaś,że masz trochę krwi a od razu zmieniasz podpaskę. Poza tym z wf-u nie musisz wcale rezygnować-przynajmniej z tych lżejszych ćwiczeń. Nawet to trochę pomaga Wink
No cóż,moim zdaniem nie ma się czym przejmować bo to normalne,dlatego ździebko nie rozumiem nazwy topicu Mr. Green .
Mróweczka Kwiat
edit- z tymi podpaskami to mi chodziło właśnie o to,co napisała Mała Wink Pisałyśmy posty w tym samym czasie.
Agentka - Sro 15 Gru, 2004 15:50
Temat postu:
Fajnie że wróciłaś Mycha
a co do zmieniania podpasek to spokojnie co godzinę nie trzeba, ja na początku też za często latałam zmieniać, mówię ci potem tez uznasz że za często zmieniałaś,( chyba że po godzinie masz całą podpaskę zabrudzoną) a tak wogóle to gratuluję Kwiat
mycha92 - Sro 15 Gru, 2004 15:58
Temat postu:
Mrówka - już się nie bulwersuj, byłam poprostu wkurzona i jakoś tak napisałam. Sorry!

A jeśli chodzi o podpaski... chyba faktycznie trochę im "nie zaufałam" bo myślałam że tyle już wystarczy żeby zmienić Rolling Eyes Postaram się panować nad sytuacją Wink

Agentka - dzięki Smile

Aha, ale z w-f zrezygnuję, bo jestem po chorobie (gorączka 38,5 Sad). Wolę nie ryzykować. Aha, i nie wiem czy to już pisałam, ale jestem bardzo zdziwiona, że tak po chorobie okres... No cóż, niech już będzie Neutral

DOPISEK
No więc chciałam jeszcze powiedzieć, że teraz mam na sobie podpaskę która wytrzymuje już od 13:55 Laughing Ale teraz idę się wymyć.
mroweczka - Sro 15 Gru, 2004 16:04
Temat postu:
Mycha-a dlaczego dziwne? jak najbardziej normalne. Co ma piernik do wiatraka? Wink (czyt: co ma choroba do okresu)? Poza tym to nic dziwnego,ze podpaska 'wytrzymuje' 2 godziny...Po porstu tamte zmieniałaś za często...
Mróweczka Kwiat
Anonymous - Sro 15 Gru, 2004 16:05
Temat postu:
No to jestes teraz młodą kobietkąSmile tylko nie zdawaj relacji z kazdego zmieniania podpaski plis... no chociaz wiem ze to przezywasz:) ja jeszcez nie mam okresu a mam juz 13 lat... w sumie to sie ciesze Mr. Green
mycha92 - Sro 15 Gru, 2004 16:43
Temat postu:
Agnieszka12 - no dobra, ale to był szok dla mnie, i chcę się podzielić moimi wrażeniami Wink Ale już nie będę.

Mroweczka - wiesz, jeszcze nie "siedzę" za bardzo w tym temacie Wink Na razie "studiowałam" oznaki, wzrost, biust etc. a nie trwałość podpasek, a bynajmniej nie zwracałam na to aż takiej uwagi. Mi to się faktycznie dziwne wydaje, że po chorobie, no ale jeśli uważasz że to normalne, to już się nie będę wgłąbiać.

A, i jeszcze do Agnieszki: A ja tam nawet nie wiem czy w środku się cieszyłam czy smuciłam, ale jak to zobaczyłam... Teraz to jestem z siebie dumna! Hehe Very Happy
Anonymous - Sro 15 Gru, 2004 16:47
Temat postu:
Mycha - to całe mleko, mięso itd. Nie wiem czy to jest aż tak potrzebne? Dużo osób podczas okresu nie ma apetytu (ma go więcej przed nim) i jakoś żyje bez uzupełniania sub. odzywczych. Chyba,że to dlatego, że jesteś chora... Wink

Witaj wśród nas! Razz
Anonymous - Sro 15 Gru, 2004 17:14
Temat postu:
Łola Boga, armageddon nadszedł! Wink
Żartuję.

Okres to nic miłego. Przed miesiączką jesteś jak wulkan - nigdy nie wiadomo kiedy wybuchniesz [płaczem, śmiechem czy gniewem], wchłaniasz wszystko jak odkurzacz, a do tego dostajesz wyprysków. Ale cóż, jesteś już kobietą. Smile Będzie Cię pobolewał brzuch, czasem będzie Ci się robić słabo. Nie podnoś się gwałtownie z łóżka, ograniczaj gorące kąpiele i ćwiczenia na wuefie [choć ja w ogóle radziłabym nie ćwiczyć w trakcie okresu]. W każdym bądź razie - przyzwyczaisz się. Podpaski zmieniaj co 3, 4 godziny, dla zachowania higieny.
A co do jedzenia - fakt, to przed okresem je się więcej, bo musimy przybrać na wadze. Potem je się mniej, kilogramy też odchodzą.
Anonymous - Sro 15 Gru, 2004 18:51
Temat postu:
Aha i tak dla Twojej informacji (Razz).

Pamiętasz, jak przed okresem bolała się lewa [chyba] strona, tak uporczywie? No i to byl jajnik. Przed następną miesiączką, będzie bolała bardziej druga strona. Wink [przynajmniej tak miałam dzisiaj na prelekcji z pielęgniarką tłumaczone (2 gim Razz)]. Jest to związane z tym, że teraz komórka jajowa poszła z bolącej strony, następnym razem pójdzie z tej drugiej (wtedy też będzie bardziej bolało troche).
mycha92 - Sro 15 Gru, 2004 19:04
Temat postu:
Gaba - no może... ale lewy mnie bolał nie wiem, może miesiąc, a później prawy się "odezwał". Tak więc nie wiadomo z którego jajnika jest jajeczko, ale możliwe że jest tak jak mówisz.
Dzięki za wszytskie odpowiedzi Smile Oczywiście kolejne są mile widziane Razz
Anonymous - Sro 15 Gru, 2004 21:36
Temat postu:
mycha jak ja ci zazdroszcze.
Mam 13 lat jestem w gimnazjum i cioty ani śladu jeszcze..
Pulkownik Nikt - Czw 16 Gru, 2004 00:32
Temat postu:
CHRYSTE PANIE MATKO Z KALKUTY ! ( nie moglem sie powstrzymac odkad zobaczylem tytul tematu Laughing o ja niedobry Crying or Very sad )
Anonymous - Czw 16 Gru, 2004 08:39
Temat postu:
( OLA BOGA - MOJA NOGA!!!!!!!!!) - też się powstrzymać niemogłam...........

Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy

Wracając do tematu - chyba za często wymieniasz podpaski...... Radzę ci co jakieś 2 h i 30 min wymieniać
Anonymous - Czw 16 Gru, 2004 15:22
Temat postu:
Gabra napisał/a:
mycha jak ja ci zazdroszcze.
Mam 13 lat jestem w gimnazjum i cioty ani śladu jeszcze..

Jeszcze Ci się znudzi. Poza tym, im później, tym lepiej. Więcej o niej wiesz, znasz sposoby zabezpieczania [chodzi mi o podpaski i tampony Wink]. A taka niewprowadzona w temat 10-latka może nie mieć bladego pojęcia co to jest, skąd się bierze i do czego służy... Wink

Mycha - podpaskę zmieniaj najwcześniej co 2 godziny. Chociaż radziłabym co 3. Nie bój się, podpaska Ci na pewno nie przemoknie [chyba, że jest krzywo założona, ale tego nie biorę pod uwagę Wink].

3maj się! :*
Juwenta - Czw 16 Gru, 2004 18:02
Temat postu:
Mi tam okres w ogóle nie zbrzydł Smile Lubie go Smile Jedynie nie lubie tych kilku dni przed okresem keidy jestem drazliwa bo wiem ze swoim zachowaniem robie komus przykrość dlatego tego nie lubie Neutral ale sam okres lubie Wink mimo ze brzuch troche boli, ale na ból są spodoby Wink A jak dostałam pierwszy raz to byłam bardzo słabo uświadomiona w tych sprawach, mimo to byłam szczęśliwa z tego faktu Wink I nigdy bym nie 'oddała' swojego okresu nikomu Smile Mimo ze miesiączkuje już dosyć długo i mogło mi sie nawet znudzić, to tak nie jest Wink i mam nadzieje ze nie bedzie Smile
A jesli chodzi o w-f i cwiczenie to wrecz powinno sie wtedy cwiczyc-wtedy najbardziej! Lekkie ćwiczenia rozluźniają mięśnie przez co brzuch tak nie boli. Poza tym okres nie jest powodem by nic nie robić. Jeśli nic nie robisz to myslisz caly czas o tym jak Cie brzuch boli przez co potegujesz swoje złe samopoczucie. Jesli zajmiesz sie czyms to od razu zauwazysz ze nie czujesz ze Cie cokolwiek boli.
A podpaski mozesz spokojnei zmieniac co 3-4 godziny. one wbrew pozorom sa bardzo wytrzymałe, mi nigdy nie przeciekla zadna Smile Mimo ze zdarzyło mi sie ze tej krwi było tak duzo ze prawie cala byla brudna, to nic nie przecieklo Smile Wiecej pewnosci Wink Po jakimś czasie sama zauwazysz co jaki czas potrzebujesz zmiany, ile przecietnie tej krwi jest itd Wink
NaTuSiA - Pon 20 Gru, 2004 18:30
Temat postu: hih
Drogi dziewczyny!!!
Czy myślicie że okres to coś tak bardzo starsznego??? Nie!!! Jest to nieraz wkurzające!!! Zapraszacie znajomych i co chwila latacie do łazienki!!! To okropne!!!
Ja przed moim pierwszym razem rozmawiałam o tym dużo z mamą. Byłam przygotowana !!! Tym świeżo upieczonym jakby co to moga ze mną pogadac o tym miałam taką jedną książke i dość wiem
Jakby co to pytać o te sprawy!!! Very Happy
Anonymous - Pon 20 Gru, 2004 18:39
Temat postu:
mycha92 napisał/a:
. Ech, 13... zaraz znowu zmiana Crying or Very sad

hmmm czy nie uważasz ze to troche męczące tak siedzieć godzine wpatrzonym w zegarek aż wskazuwka będzie równo na 13 i odrazu lecieć do łazienki?
pewnie tylko dlatego okres wydaje ci się męczący:)
jak zaczniesz używać tamponów to przeżyjesz nawet cały dzień bez latania do łazienki
polecam, może nawet zapomnisz że masz okres czasem
Elun - Pon 20 Gru, 2004 18:40
Temat postu:
pamietam jak ja wyczekiwalam tej pierwszej miesiaczki, chcialam ja bardzo dostac, zanim poszlam do gimnazjum, bo ze tak powiem nie chcialam byc "gorsza" (wtedy tak to rozumowalam). No i dostaalm ja miesiac przed gimnazjum, na poczatku sie cieszylam, pozniej czulam sie jakos strasznie nieswojo, znienawidzilam juz przy pierwszej miesiaczce, ale pozniej sie z tym pogodzilam i po dzis dzien nawet sie tym nie przejmuje i zdazylam sie juz nauczyc, jak sobie z tym fantem radzic Wink
Anonymous - Wto 21 Gru, 2004 09:18
Temat postu:
kradziejka napisał/a:
mycha92 napisał/a:
. Ech, 13... zaraz znowu zmiana Crying or Very sad

hmmm czy nie uważasz ze to troche męczące tak siedzieć godzine wpatrzonym w zegarek aż wskazuwka będzie równo na 13 i odrazu lecieć do łazienki?
pewnie tylko dlatego okres wydaje ci się męczący:)
jak zaczniesz używać tamponów to przeżyjesz nawet cały dzień bez latania do łazienki
polecam, może nawet zapomnisz że masz okres czasem

Oj tutaj bym podebatowała. Wink Dla nastolatek wskazane są te mniejsze rozmiary [ze wzgldu na coś tam, n8ie wiem dokładnie], a z takim mini przy obfitym krwawieniu długo nie pojedzie. Wink
Mała - Wto 21 Gru, 2004 13:45
Temat postu:
ja normalnie używam normal, ale ogólnie na obfite krwawienia wole O.B. Super.
Na noc też dobre.
jestem dziewicą i wcale mi nie przeszkadza ich rozmiar. nie są takie duże. a wygodne.
Anonymous - Wto 21 Gru, 2004 15:15
Temat postu:
debatować na temat tamponów i podpasek? bez urazy ale nie dzięki bo nie uważam tego za przyjemny temat, jest co być musi i tego nie zmienię - tolerancja:)
[co nie znaczy że nie dyskutowałoby się fajnie tyle że na przyjemniejszy temat]

a co do tamponów to nie poleca sie tych dużych tym nastolatkom które mają małą pochwe, bez względu na dziewictwo
a mały tampon też dużo pomieści bo jest mał tylko z wyglądu jak np cieńkie podpaski
Akacja12 - Wto 21 Gru, 2004 15:29
Temat postu:
Mnie jedyne co wkurza to to, że właśnie trzeba co jakiś czas zmienić podpaske. I to hałasuje, a jak jesteś w szkole i jest kilka dziewczyn w kiblu, to wszyscy wiedzą że masz okres i jeszcze starsze czasem się naśmiewają. Ogólnie to jest zaskakujące zjawisko. Nie wiesz czy zdarzy się dziś, jutro czy za dwa tygodnie. A odstęp 20 dniowy między okresami to jest normalne prawda? I rzeczywiście troche przesadziłaś z tytułem Wink. Ja zmieniam czasem nawet co 4 godziny zadko 5. Najczesciej jednak 3-4 Smile. W każdym razie często nawet zapominam ze mam nawet z popaską.
Marcella14 - Czw 20 Sty, 2005 00:23
Temat postu:
czy brak okresu w wieku 14 lat to normalne?
Anonymous - Czw 20 Sty, 2005 20:24
Temat postu:
Marcella14 napisał/a:
czy brak okresu w wieku 14 lat to normalne?

Tak, jak najbadziej. Jeśli w wieku 16 lat miesiączka się nie pojawi, idź do lekarza. Ale póki co to całkowicie normalne i nie ma się co martwić. Smile
Sissa11 - Pią 01 Gru, 2006 21:33
Temat postu:
A co to anaczy, jak jajniki pobolewają czasem? bo mnie ze 3 dni kilka razy dziennie bolały, śluz mam miesiąc i sie troche boje.A ten śluz to raz go nie ma pare dni,a potem jest go tyle,ze wkładka z naturreli przesiąkła lekko.... Rolling Eyes
Anonymous - Pon 04 Gru, 2006 20:59
Temat postu:
Po co odnawiasz tak stary temat?

Przypomniało mi się:
Faceci często nie ufają temu, co krwawi przez 5 dni i wciąż żyje.
Sissa11 - Wto 05 Gru, 2006 07:48
Temat postu:
BUHAHA!
FAceci nie ufają temu co krwawi przez 5 dni i żyje.....BUHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!!!!!
<wyje ze śmiechu>
rotorvator - Wto 05 Gru, 2006 15:31
Temat postu:
kiedys to mial zbanowany uzytkownik tego forum w podpisie.
z rozmowy.
Shaunri - Wto 05 Gru, 2006 16:23
Temat postu:
Żart stary jak świat, do tego niezbyt zabawny : )

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group