Dzieci OnLine

Przepisy świąteczne i regionalne. - Tradycyjna kutia

Ona89 - Sob 18 Gru, 2004 19:32
Temat postu: Tradycyjna kutia
PRZYGOTOWANIE: 60 MIN
DLA 4 OSÓB
700 KCAL

SKŁADNIKI:
-szklanka łuskanej pszenicy
-szklanka maku
-pół szklanki cukru pudru
-pół szklanki miodu
-szklanka mleka
-200 g łuskanych orzechów włoskich
-100 g łuskanych mignałów
-3 łyżki rodzynków
-kilka fig
-kilka daktyli
-kilka orzechów laskowych
-skórka z cytryny
-szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:
Łuskaną pszenicę przebierz, dobrze wypłucz, zalej wodą i namoczoną pozostaw na noc. Następnego dnia ugotuj pszenicę do miękkości. Podczas gotowania, które powinno trwać 3-4 godziny, kolkakrotnie zmieniaj wodę uważając żeby się nie wygotowała. Pszenica powinna być miękka, ale nie rozgotowana. Następnie dokładnie osącz ziarna na sicie i pozostaw je do wystygnięcia.
Mak umyj, zalej wrzącym mlekiem i gotuj na małym ogniu tak długo, aż uda się go rozetrzeć w palcach.
Przestudzony mak przecedź na gęstym sicie (możesz je wyłożyć gazą), osącz i dwa razy przepuść przez maszynkę do mięsa o gęstym sitku.
Połącz mak z przestudzoną pszenicą, dodaj cukier puder, miód (najlepiej spadziowy) i dokładnie wymieszaj.
Pokrój daktyle i figi, sparz rodzynki, obierz i drobno posiekaj orzechy włoskie i laskowe oraz migdały. Dodaj wszystkie bakalie i skórkę z cytryny do pszenicy z makiem, posyp odrobiną soli i dokładnie wymieszaj.
Przed podaniem wstaw kutię na kilka godzin do lodówki.

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group