3) M±kê z proszkiem wsypaæ na stolnice. Dodaæ wodê z dodatkami (punkt2).
Wygniataæ dodaj±c resztê maki, do odp. konsystencji.
4) W³o¿yæ wygniecione ciasto do miski, posypaæ m±k±. Przykryæ ¶ciereczk±,
serwetk± lub przykrywk± miski. Pozostawic w zimnym miejscu na 12 godzin.
5) Nastawic piekarnik na 200-225 st. C. Wysmarowac blache lub wylozyc ja
papierem do pieczenia. Ciasto rozwa³kowaæ cienko (kilka mm). Wycinaæ
ciasteczka specjalnymi formami. Delikatnie prze³o¿yæ na blachê.
6) Piec 4-5 minut, w ¶rodku piekarnika, (ca³y czas obserwowaæ, bo wystarczy
sekunda, by je przypaliæ!). Przed zdjêciem z blachy, pozwoliæ im ostygn±æ.
7) Przechowywaæ w przewiewnym miejscu (nie zamkniêtym pudelku!) Anonymous - Sob 18 Gru, 2004 21:26 Temat postu:
Jo, jo! Pierniczkuw narobie!, bendzie smacznie. Ja chce zrobicz pierniczki. Kto¶ zrobi ze mno pierniczki? Anonymous - Sob 18 Gru, 2004 21:28 Temat postu:
Ooo jooo! Ja chentnie narobie z Tobo! Pierniczki so przepyszne no i kózki je¶æ je lubio! A dziecioki te¿ zadowolone bendom! Anonymous - Sob 18 Gru, 2004 21:30 Temat postu:
Daa, dziecioki lubio mamine piernioki!
Jurz biegne w piedzu napalid¼! Bendo pierniki! Anonymous - Sob 18 Gru, 2004 21:32 Temat postu:
Babciu,babciu krowy muczom glodne som!Zaniosem im,zaniosem bo z glodu pozadyhajom!! Anonymous - Sob 18 Gru, 2004 21:34 Temat postu:
Joo, joo i olej rozgrzaæ! Piernioczki bendo! A Ty, babo, terz skosztujesz pierniokuw? Bo dziecioki jak sie dorwo, to ni okruszka ni zobaczymy! A baba terz musi solidnie zje¶æ! Bo maja sonsiadka jak pasz³a w pole nienajedzona, to zemdla³a z wysi³ku! Bo ziemnioki ry³a i nie wyrobi³a! Bidna kobita. Od tamtej pory wiem, rze jak je¶æ, to porz±dnie trza!
A ty, curuniu, iæ do krów, jeno je nakarm i spokuj bendzie! Od muczania ju¿ miê ³eb boli! Anonymous - Sob 18 Gru, 2004 21:36 Temat postu:
ne chcie³am ne chcie³am!
ale kruwgi pozdyhajom! Anonymous - Sob 18 Gru, 2004 21:37 Temat postu:
Jo! Bo co ino za durzo, to ino nie zdrowo!
Jo, napieczem piernikuw, bendzie uczta. Ja nocom z moim Ziutkiem idziem na dyskoteke u so³tysa. Anonymous - Sob 18 Gru, 2004 21:41 Temat postu:
A ja ino z curuchnom idem! Z Kleofasi± mojo kochano! Bo muj Wiesiu cierpi na rozwolnienie po ostatniej zópce z kapóchy skiszonej! I z wyhodka oderwaæ sie ni mo¿e. Jeno mosze sie razem wybierzemy, co, babo?
A kruwkom terz co¶ sie od rzycia nalerzy! Krowy terz majo prawo do g³osu! Ino, dziewucha, daj krowom, bo nie szczen¶liwe bedo i wtedy nam ino mleka nie dadzo! A wtedy i piernikuw nie pojemy ino co wtedy poczniemy? Pulkownik Nikt - Sob 18 Gru, 2004 21:41 Temat postu:
Baby mnie tu nie gawarui tolko bulwy oksrabac i w parniku mnie nawaric i pakrasic skfarkami. £o ! A ja pajdu na chliewu bo sie parszuk drze paruchac sie chce.
A tak btw. offtop sie robi ze hoho; p Anonymous - Sob 18 Gru, 2004 21:44 Temat postu:
Pulkownik Nikt napisa³/a:
Baby mnie tu nie gawarui tolko bulwy oksrabac i w parniku mnie nawaric i pakrasic skfarkami. £o ! A ja pajdu na chliewu bo sie parszuk drze paruchac sie chce.
A tak btw. offtop sie robi ze hoho; p
da,da mój ruskiij malciku Pulkownik Nikt - Sob 18 Gru, 2004 21:45 Temat postu:
Kaj ruski malcik? Ja nie znaju. Jo rolnik z PGR-u. No daj mnie 10 zloty ! Anonymous - Sob 18 Gru, 2004 21:46 Temat postu:
przecie ty pa ruskim jazyku gawariesz!ja to¿e a dzjesiac zlotych na polu zasadzi³om i jeszcze nico ine wyroslo! Anonymous - Sob 18 Gru, 2004 21:47 Temat postu:
W pole, h³opie, w pole, a nie tu baby zagadywaæ! My tu sie wypindrzyæ hcemy na imprese u So³tysia, a Ty nam przeszkodzosz! Do chlewu, jurz! Bo ¶winie kwiczom i sie niecierpliwio jeno biedne! Pulkownik Nikt - Sob 18 Gru, 2004 21:49 Temat postu:
No daj mnie 10 zloty ! A ty tu babo nie fikaj bo ja wypij cwiartki samogonki z mordo skakal ja do zonki ! A ja se kupil nowy trampki miast filcy i ide da remizu na zaba( czy wy radia chlew nie sluchali> Nie wiecie jak wiesniaki powinny gadac? ) Ona89 - Sob 18 Gru, 2004 22:18 Temat postu:
Nie chcê wam przeszkadzaæ, ale czy nie s±dzicie, ¿e zjechali¶cie z tematu Jak sie nie uspokoiciê to bêdê zmuszona wyrzuciæ wszystkie te wasze posty. Anonymous - Sob 18 Gru, 2004 22:18 Temat postu:
o!!juz jeste¶ moderatorem!!GRATULUJÊ...!! Anonymous - Nie 19 Gru, 2004 08:10 Temat postu:
Witam
Pieczem pieczem, moje wy boby ¶licne, tylko pó³ litra samogonki dojcie mi tu, coby latwiej sie do pieca trafiolo tymi pierniokami. A potem wscyscy zrobimy diskopolo i bendzie ³impreza! jo³!
A przepis fajny Tylko kto ze mn± to bêdzie robi³? Ja w kuchni = albo wielkie boom, albo okrzyki bólu
Pozdrawiam