Przepisy świąteczne i regionalne. - zucielki Anonymous - Nie 19 Gru, 2004 12:54 Temat postu: zucielki
Zucielki
Niewielkie drożdżowe paszteciki z farszem mięsnym lub grzybowym.
Składniki ciasta: chude mleko, oliwa, jajko (niekoniecznie), mąka pszenna i drożdże. Ciasto musi troszkę urosnąć. Następnie należy je rozwałkować i uformować z niego paszteciki. Do środka włożyć farsz z gotowanego mięsa lub grzyby. Farsz należy przyprawić według własnego uznania. Zucielki smaży się na patelni, na tłuszczu, aż do uzyskania złotego koloru.
Paszteciki podaje się z rosołem, barszczem albo bigosem. EU07 - Pon 20 Gru, 2004 14:17 Temat postu:
Czyżby to też typowo podlaskie?? Anonymous - Pon 20 Gru, 2004 20:25 Temat postu:
tak EU07 - Pon 20 Gru, 2004 20:59 Temat postu:
Jeśli tak, to muszę poprosić babcię by przyrządzila na najbliższy raz Anonymous - Pią 24 Gru, 2004 12:56 Temat postu:
Naprawde warto:) ale nic nie przebije kiszki ziemniaczanej EU07 - Pią 24 Gru, 2004 16:10 Temat postu:
Agnieszka12 napisał/a:
Naprawde warto:) ale nic nie przebije kiszki ziemniaczanej
Dokladnie Naomi - Nie 26 Gru, 2004 13:13 Temat postu:
Jestem z tego regionu co ty, ale jeszcze tego nie jadłam =D