Dzieci OnLine

Przepisy świąteczne i regionalne. - zucielki

Anonymous - Nie 19 Gru, 2004 12:54
Temat postu: zucielki
Zucielki

Niewielkie drożdżowe paszteciki z farszem mięsnym lub grzybowym.



Składniki ciasta: chude mleko, oliwa, jajko (niekoniecznie), mąka pszenna i drożdże. Ciasto musi troszkę urosnąć. Następnie należy je rozwałkować i uformować z niego paszteciki. Do środka włożyć farsz z gotowanego mięsa lub grzyby. Farsz należy przyprawić według własnego uznania. Zucielki smaży się na patelni, na tłuszczu, aż do uzyskania złotego koloru.

Paszteciki podaje się z rosołem, barszczem albo bigosem.
EU07 - Pon 20 Gru, 2004 14:17
Temat postu:
Czyżby to też typowo podlaskie??
Anonymous - Pon 20 Gru, 2004 20:25
Temat postu:
tak Mr. Green
EU07 - Pon 20 Gru, 2004 20:59
Temat postu:
Jeśli tak, to muszę poprosić babcię by przyrządzila na najbliższy raz Razz
Anonymous - Pią 24 Gru, 2004 12:56
Temat postu:
Naprawde warto:) ale nic nie przebije kiszki ziemniaczanej Mr. Green
EU07 - Pią 24 Gru, 2004 16:10
Temat postu:
Agnieszka12 napisał/a:
Naprawde warto:) ale nic nie przebije kiszki ziemniaczanej Mr. Green

Dokladnie Smile
Naomi - Nie 26 Gru, 2004 13:13
Temat postu:
Jestem z tego regionu co ty, ale jeszcze tego nie jadłam =D

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group