Dzieci OnLine

Przepisy świąteczne i regionalne. - Piernik staropolski

Ona89 - Nie 19 Gru, 2004 13:52
Temat postu: Piernik staropolski
PRZYGOTOWANIE: 90 MIN
DLA 4 OSÓB
430 KCAL

SKŁADNIKI:
-500 g miodu pszczelego
-2 szklanki cukru
-kostka masła
-1 kg mąki pszennej
-3 jajka
-3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
-pół łyżeczki soli
-2 torebki przyprawy korzennej do pierników
-2 łyżki orzechów włoskich
-2 łyżki skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
- 3-4 figi
-2 łyżki migdałów
-powidła śliwkowe do przełożenia

PRZYGOTOWANIE:
Drobno posiekaj orzechy, migdały oraz figi.
Miód, masło i cukier podgrzewaj na małym ogniu aż do zagotowania. Do przestudzonej, letniej masy dodawaj stopniowo mąkę, jajka, rozpuszczoną w małej ilosci przegotowanego mleka sodę i przyprawę korzenną. Cały czas dokładnie wyrabiaj ciasto, dodając do niego jednocześnie wszystkie bakalie.
Starannie wyrobione ciasto zawiń w czystą lnianą ściereczkę i umieśc w chłodnym miejscu, żeby dojrzało (można je odstawić nawet na kilka tygodni). Dojrzałe ciasto podziel na 2-3 części, rozwałkuj placki, a potem ułuż je na wysmarowanych tłuszczem blachach. Wstaw do nagrzanego piekarnika (temperatura nie powinna być zbyt wysoka) na blisko 60 minut. Podczas pieczenia nie ruszaj piekarnika, ponieważ ciasto łatwo opada.
Po ostygnięciu przełóż placki lekko podgrzanymi powidłami śliwkowymi, ułóż je na desce, następnie przykryj papierem pergaminowym i obciąż równomiernie drugą deską.
Anonymous - Nie 19 Gru, 2004 14:46
Temat postu:
MmmmmMMm... uwielbiam pierniki Love
Ten zapach, typowo świąteczny... Love
Dzięki, na pewno spróbuję zrobić! biggrin

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group