Dzieci OnLine

DOJRZEWANIE - Czy to okres czy nie?

Wicherek - Sob 19 Kwi, 2003 15:49
Temat postu: Czy to okres czy nie?
Zaczeło sie to przed dwoma dniami. Na moich majtakch pojawiały sie jakby ślady zakrzepłej krwi, ale nie byłam pewna. W koncu doszłam do wniosku, że to miesiączka, więc kupiłam sobie podpaski itd. Ale... to wcale nie wygląda jak miesiączka! Shocked W każdym razie mi sie tak wydaje... to wygląda raczej jak krew w żelu, taka ciemno purpurowa, prawie brązowa...Zawsze wydawłao mi się, że podczas okresu poprostu "leci krew"( Wink )... czy tak wygląda pierwszy okres? Czy może coś mi dolega?
Blanka - Sob 19 Kwi, 2003 20:16
Temat postu:
przecierz krew jak zakrzepnke jest brazowa!

i gratulacje ! Dojrzewasz!!!

(ciekawemkiedy ja zaczne!?? Rolling Eyes )
Wicherek - Sob 19 Kwi, 2003 21:03
Temat postu:
Thx teraz nie mam powodów do niepokoju biggrin

Ps. nie martw sie, na każdą przyjdzie kolej biggrin
Wicherek - Sob 19 Kwi, 2003 21:11
Temat postu:
Jeszcze jdno pytanko... czy zawsze kiedy ma się miesiączkę pojawia się ból? Mnie nic nie bolało, a niektóre dziewczyny uskarżają sie na ból podczas miesiączki. Czy jest to reguła? Rolling Eyes
Nemeia - Nie 20 Kwi, 2003 00:22
Temat postu:
Bol miesiaczkowy jest indywidualna sprawa... Nie zawsze boli Smile Ty masz to szczescie ze Cie nie boli, ja wrecz odwrotnie. Glowa do gory mloda kobietko! Smile
Wicherek - Nie 20 Kwi, 2003 19:57
Temat postu:
A jest taka mozliwos, ze np. podczas nastepnej miesiaczki bedzie bolec? Czy juz zawsze bedzie mnie nie bolec (eh jestem mistrzynia w ukladaniu niskladnych pytan biggrin)?
Nemeia - Nie 20 Kwi, 2003 23:16
Temat postu:
Niestety nie jest powiedziane ze juz nie bedzie cie bolec. To sie ustatkuje dopiero po paru miesiacach w miare regularnego okresu... Mnie pierwszy raz tez nie bolalo, a potem... Sad Ale nie przejmuj sie!!! Teraz sa swietne tabletki przeznaczone wlasnie na bole okresowe, wiec to nie problem. Narazie glowa do gory, moze bedziesz jedna z tych szczesliwych, ktore nie maja z okresem zadnego problemu Smile
Wicherek - Pon 21 Kwi, 2003 13:39
Temat postu:
aha, no cóż pozyjemy, zobaczymy Smile
deg - Sob 26 Kwi, 2003 14:19
Temat postu:
Tradycyjnie już gratuluję wielkiego kroku w stronę kobiecości!

Z okresem już tak jest - zwykle przy nim boli brzuch. Czasami słabo, częściej jednak boli solidnie. Jeśli masz to szczęście i będziesz przechodziła okres bezboleśnie, to jesteś wielką szczęściarą.
Iśka - Sob 26 Kwi, 2003 20:50
Temat postu:
Ja mam małe pytanko związane z bólem brzucha (a raczej podbrzusza Rolling Eyes ): Cze kiedy boli podbrzusze musi wystąpić miesiączka ? Bo mnie boli już od dawna (od 2-3 miesięci, oczywiście nie zawsze, tylko kiedy mam wydzielinę śluzową). Mama i ja myślałyśmy, że lada chwila dostanę miesiączkę, a tu nic i nic. Byłam u lekarza rodzinnego, ale on powiedział, że nic mi nie jest... Acha, na pewno nie boli mnie żołądek, bo biorę bardzo silne leki przeciw bólom żołądkiwym i nic nie pomagają !!!
Może wy też miewacie takie bóle ??? Rolling Eyes
deg - Pon 28 Kwi, 2003 20:16
Temat postu:
Nie każdy ból w podbrzuszu to objaw miesiączki (przecież nie każdy ból w głowie to ból zęba, nie?). Ból zwykle jest sygnałem czegoś niepokojącego - choroby, stanu zapalnego itp. Jeśl Twój lekarz nie znalazł przyczyny bólu powinnaś poszukać lekarza, który będzie w stanie to zdiagnozować. Możesz iść z mamą do ginekologa - to większy specjalista od narządów płciowych niż lekarz rodzinny. Ponadto Twój ból może zwiastować również inne problemy z układem pokarmowym - np. problemy z jelitami. Szukaj nadal pomocy u lekarza. NIE BIERZ SAMA SILNYCH LEKÓW PRZECIWBÓLOWYCH! Nawet zwykły paracetamol (Apap itp) nie powinien być stosowany dłużej niż dwa, trzy dni. Bóle należy diagnozować, a nie "maskować" lekami przeciwbólowymi.
Iśka - Wto 29 Kwi, 2003 15:27
Temat postu:
Deg trochę mnie nie zrozumiałeś... Te leki zapisał mi lekarz- są to krople żołądkowe (okropnie w smaku Mad ) Mam je brać tylko w przypadku BARDZO, BARDZO silnego bólu. A pozatym itak nie brałabym ich częściej, bo są ochydne...
Ach, dzięki za wyczerpującą odpowiedź !!! Wink
guga15 - Wto 29 Kwi, 2003 19:41
Temat postu:
jeżeli pozowlisz to napisze coś z mojego doświadczenia, otoż rok temu bolał mnie brzuch a dokładnie podbrzusze, mój lekarz rodzinny myślał że to zapalenia wyrostaka, więc wysłał mnie do szpitala, tam po kilku dniach postanowiona pójść na konsultacje z ginekoleogiem -napisze szczeże że nie taki diabeł straszny jak go malują, ale i tak miałam treme ze...- a pani lekarka poiwedziała ze niedługo będę mieć okres. to niedługo miało być 2 tygodnie a było w rzeczywistości rokiem,
pisze to wszystko by zachcęcic cię do pójścia do ginekolga, bo on może ci pomóc Wink a na wszelki wypadek noś przy sobie podpaske
Anonymous - Wto 29 Kwi, 2003 20:07
Temat postu: Re: Czy to okres czy nie?
Wicherek napisał/a:
Zaczeło sie to przed dwoma dniami. Na moich majtakch pojawiały sie jakby ślady zakrzepłej krwi, ale nie byłam pewna. W koncu doszłam do wniosku, że to miesiączka, więc kupiłam sobie podpaski itd. Ale... to wcale nie wygląda jak miesiączka! Shocked W każdym razie mi sie tak wydaje... to wygląda raczej jak krew w żelu, taka ciemno purpurowa, prawie brązowa...Zawsze wydawłao mi się, że podczas okresu poprostu "leci krew"( Wink )... czy tak wygląda pierwszy okres? Czy może coś mi dolega?

Powiadasz, że krew ma kolor ciemno purpurowy, prawie brązowy i wydaje Ci się że to jest dziwny kolor i myślisz, że to nie miesiączka, tak ? Jednak się mylisz, bo to jest miesiączka Exclamation Ciesz się, że wkońcu nadeszła ta chwila i nie masz się czego obawiać Wink Już jesteś kobietą, prawdziwą kobietą, małą kobietką Wink
deg - Wto 29 Kwi, 2003 22:00
Temat postu:
Iśka - ok. dobrze, że nie bierzesz tych leków bez konsultacji z lekarzem. Ale pozostała część mojego listu nadal ma sens - nie powinnaś tego bólu lekceważyć.

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group