Dzieci OnLine

Przepisy świąteczne i regionalne. - Barszcz z uszkami

Ona89 - Pią 24 Gru, 2004 12:35
Temat postu: Barszcz z uszkami
Przygotoanie: 120 min
Dla 4 osób
350 kcal

SKŁADNIKI:
BARSZCZ:
-1 kg buraków
-20 g suszonych grzybów
-włoszczyzna (bez kapusty)
-ząbek czosnku
-sól
-pieprz
-ziele angielskie
-liść laurowy
-cukier
FARSZ:
-60 g suszonych grzybów
-1 cebula
-łyżka masła
-posiekana natka pietruszki
-łyżka tartej bułki
-1 jajko
-sól
-pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Ugotuj barszcz. Grzyby dokładnie umyj i namocz na całą noc. Następnego dnia ugotuj je i odcedź, ale nie wylewaj wywaru. Odstaw grzyby, by ostygły. Oczyść i umyj włoszczyznę, ugotuj z niej wywar, dodając buraki. Przelej przez sito i połącz z wywarem z grzybów. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku, na końcu dodaj przetarty przez praskę czosnek.
Przygotuj farsz do uszek. Posiekaj w drobną kostkę i zrumień na tłuszczu cebulę, dodaj do niej ugotowanie i drobno posiekane grzybki, wymieszaj i przez chwilę poduś na małym ogniu. Do przestudzonej masy dodaj natkę pietruszki, surowe jajko, tartą bułkę, dopraw solą i pieprzem. Wsztstko dokładnie wymieszaj. Przygotuj ciasto jak na pierogi, rozwałkuj i wykrawaj z niego małe kwadraty. Na środek każdego z nich nałuż farsz i złuż go po przekątnej na pół, sklej i połącz przeciwległe rogi.
Ugotuj uszka w osolonej wodzie. Podawaj z barszczem.

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group