Dzieci OnLine

Na luzie... - wegetarianizm

Anonymous - Nie 26 Gru, 2004 18:28
Temat postu: wegetarianizm
Ostatnio bardzo mało jem mięsa... zastanawiałam się czy nie być wegetarianką bo bardzo kocham zwierzeta.. czy wy moze jestescie wegetarianami/nkami ?
Kinga - Nie 26 Gru, 2004 18:35
Temat postu:
Ja dosyć długi czas byłam wegetarianką ... pozniej weganką ...
Niestety lekarze i rodzice sie uparli że muszę jeść mięso bo i tak mało jem :/
ale nadal je ograniczam Wink

Jesli chcesz jakąś pomoc to pytaj Wink chętnie odpowiem Smile
Anonymous - Nie 26 Gru, 2004 19:18
Temat postu:
Kurcze, zawsze mnie ciekawiło, jak ludzie mogą być wegetarianami... jedna z rzeczy, których mój umysł pojąć nie może Wink. Jak można normalnie funkcjonować bez boskiego smaku kurczaczka, kaczuszki czy innych delicji?? Razz Dla mnie życie bez pysznego udka, skrzydełka czy wątróbki to nie życie Razz.
Czy w samych roślinach można znaleźć coś, co zastąpi pyszniusie mięsko?? Wątpię...
panienka_wierzba - Nie 26 Gru, 2004 19:33
Temat postu:
sama jestem wegetarianką =) może nie długo ale jestem.
Od lipca.
Jak na raize wytrzymuję bez tych wszystkich mięsnych dań i substytutów. Czasami zdaża mi się jeśc kotlety sojowe =D. Nie no, da sie wytrzymać, nie będę jeśc nic co miało oczy ^^ ani busię ani uczucia.
Pozdrawiam =*.
Kinga - Nie 26 Gru, 2004 19:50
Temat postu:
Pozatym będąc vege pomagamy nie tylko sobie bo przecież
Zostając wegetarianinem lub weganinem zwiększamy swoje szanse na długie życie i dobre samopoczucie
Produkty pochodzenia roślinnego zawierają wszystkie potrzebne składniki odżywcze które dodatkowo chronią organiz przed wieloma chorobami
Badania naukowe nie pozostawiają żadnych wątpliwości że wegetarianie rzadziej cierpią na miażdżycę udary raka cukrzycę i wiele innych chorób i zwykle żyją dłużej niż zjadacze mięsa

Pozatym
Na świecie corocznie zabijanych jest 50 miliardów zwierząt
O wiele więcej przeżywa niewyobrażalne katusze ... w systemie chowu przemysłoweg Rezygnacja z jedzenia mięsa to największy krok jaki mozemy zrobic żeby nie przyczyniać się do cierpienia tych niewinnych ... i bezbronnych istot

decyzja o byciu vege przyczyni się do ... zmniejszenia plagi głodu
Obecnie pożywienia na świecie wystarcza dla 2,5 miliarda ludzi - dietą opartą na pokarmach roślinnych można wyżywić ... ponad 6 miliardów
Ilość zboża potrzebna by położyć kres głodowi na świecie to 40 mln ton
a ilość zboża które w ciągu roku zjadają zwierzęta hodowlane na Zachodzie to 540 mln ton

Przemysłowy chów zwierząt a także połowy i hodowla ryb są w ogromnej mierze powodem dewastacji środowiska naturalnego ... naszej planety
decyzja o byciu wegetarianinem przyczynia się do zmniejszenia ... zanieczyszczenia powietrza wody i gleby oraz ... zahamowania niszczących Ziemię procesów
takich jak ocieplanie się klimatu pustynnienie erozja gleb i wycinanie lasów
panienka_wierzba - Nie 26 Gru, 2004 20:13
Temat postu:
czytałam to, czyż to nie z ksiązki "< cos tam > dla mlodych wegetarian>? =) z takimi warzywami z twarzami na okłądce Wink.

Tez się zgadzam, że bycie vege, to jeden z podstawowych kroków aby pomóc biednym zwierzętom poddawanym katuszom i męczarniom.
mroweczka - Nie 26 Gru, 2004 20:33
Temat postu:
Ja chciałam być...I nawet byłam jakiś czas. Ale sytuacje mam identyczną jak Kinga-względy zdrowotne=/ Muszę jeść. Żal mi zwierząt,ja przyjaciół nie jadam,rpzynajmniej nie z wałsnej woli Rolling Eyes Tylko że u mnie to poważna sprawa,nie wiem jakim cudem ale pękł mi żołądek jakiś lekarza mi to tłumaczył,że to może być od niejedzenia,że kwasy atakaują ściany żołądka i tam bla bla bla,przecież wiem o tym,że trzeba jeśc i jem! Tylko od razu jak mam blizny na żołądku,pęknięty żołądek i wrzody to musi oznaczać,że od niejedzenia? Wcale nie! Ale ja jestem szczupła i to pewnie dlatego tak,tak,tak Rolling Eyes Dlatego mogę zapomnieć o wege przynajmniej na jakiś czas. Jeśli dobrze pójdzie to najwcześniej będę mogła zacząć w wieku 16 lat Rolling Eyes
Mróweczka Kwiat
Anonymous - Nie 26 Gru, 2004 20:34
Temat postu:
Cytat:
w systemie chowu przemysłoweg Rezygnacja z jedzenia mięsa to największy krok jaki mozemy zrobic żeby nie przyczyniać się do cierpienia tych niewinnych ... i bezbronnych istot

Najpierw niech ludzie się zastanowią co zrobić, żeby nie wyżynać siebie nawzajem, a dopiero potem zajmują się zwierzętami.
Cytat:
decyzja o byciu vege przyczyni się do ... zmniejszenia plagi głodu

Decyzja o zmniejszeniu i ograniczeniu światowych wydatków na cele militarne też. A także do zlikwidowania wielu innych problemów nękających ludzkość. Np tych, które podałaś niżej. :]
Cytat:
Produkty pochodzenia roślinnego zawierają wszystkie potrzebne składniki odżywcze

Ale nie mają tego wspaniałego smaku, jak np. przepyszne udko z kurczaka Razz.
mroweczka - Nie 26 Gru, 2004 20:50
Temat postu:
Himitsu napisał/a:

Cytat:
Produkty pochodzenia roślinnego zawierają wszystkie potrzebne składniki odżywcze

Ale nie mają tego wspaniałego smaku, jak np. przepyszne udko z kurczaka Razz.

Każdy ma swój gust... Wink
Mróweczka Kwiat
DeadCorpses - Nie 26 Gru, 2004 21:43
Temat postu:
skoro zawieraja wszystkie odzywcze, to dlaczego kazdy człek musi żreć mięcho? dziwne, zaprafde
Anonymous - Nie 26 Gru, 2004 21:47
Temat postu:
Nie jedzšc mięsa mozna łatwo zachorować na anemię- nie ma co, wspaniała perspektywa.

Mięcho daje krzepę, energię i zdrowie.

Jedzmy mięcho!
Anonymous - Nie 26 Gru, 2004 21:50
Temat postu:
Cytat:
Mięcho daje krzepę, energię i zdrowie.

Jedzmy mięcho!

Po trzykroć HURRA!!
Mięso rządzi!!
Laughing
panienka_wierzba - Nie 26 Gru, 2004 21:52
Temat postu:
mozna, ale jesli ktoś do wegetarianizmu podchodiz z głową. Odzywia się regularnie, dostarcza sobie wszystkich potrzebnych witamin które zawarte są zwykle w mięsie w inny sposób (odpowiednia ilośc takich a nie innych warzyw i wogóle) to raczej są minimalne szanse na anemie. Sama miałam podejrzenie, zrobiłąm gadania i co? zdrowa jak koń!
Kinga - Nie 26 Gru, 2004 21:56
Temat postu:
Ja też miałam ... podejrzenie o aniemie ... ale badania wykazały ze jest oki Wink
No ... ale przez moją rzekomo anoreksję ... no to cóż ...

A czy zastanawiając sie co sie z tym mięsem dzieje zanim trafi na nasze stoły nie czuliście nigdy anwet lekkiego obrzydzenia ? ... zabijanie jest nieetyczne
Elun - Nie 26 Gru, 2004 21:59
Temat postu:
ja lubie tylko niektore misa np. schabowy. Nienawidze takiego czegos jak pulpety w sosie i w ogole wszystkich mies w sosie oraz roznych wnetrznosci zwierzaczkow. bleh
Na obiad to przewaznie malo zjadam miesa z taerza, obrzydlo mi juz
DeadCorpses - Nie 26 Gru, 2004 22:03
Temat postu:
/me zre miecho - nie miał podejrzec o anemie, czy inne psie krwie - ergo zarcie miecha jest dobre dla mnie

nie no..nigdy nie gadałem z psem/kotem, tym bardziej z krową/wieprzkiem, nie umartwiam się o otoczenie/ludzi dalsze niż zasięg mojej ręki, wiec dlaczego miałbym się przejmowac jakims zwierzakiem, który martwy - wspomaga mnie.

zabijanie nieetyczne? odkrylas tajemnice wszechswiata! teraz powiedz to wszystkim ludziom na ziemii i badzmy szczesliwi! ludzi z coraz wieksza wprawa zabijaja siebie, a zeby zabijac innych muszą miec energie, a to energie dostarczaja im martwe zwierzeta hodowlane, tak to działa i tego nie zmieni nic. nigdy.
Kinga - Nie 26 Gru, 2004 22:13
Temat postu:
Cytat:
ja lubie tylko niektore misa np. schabowy. Nienawidze takiego czegos jak pulpety w sosie i w ogole wszystkich mies w sosie oraz roznych wnetrznosci zwierzaczkow. bleh
Na obiad to przewaznie malo zjadam miesa z taerza, obrzydlo mi juz

Mięso to mięso ... Wink

Cytat:
zabijanie nieetyczne? odkrylas tajemnice wszechswiata! teraz powiedz to wszystkim ludziom na ziemii i badzmy szczesliwi! ludzi z coraz wieksza wprawa zabijaja siebie, a zeby zabijac innych muszą miec energie, a to energie dostarczaja im martwe zwierzeta hodowlane, tak to działa i tego nie zmieni nic. nigdy.

Ale skoro mieso można czymś zastąpic to czemu nie spróbować ??
Mowiłąm całego swiata nie zmienie ... ale może chociaż kawałek ... zresztą wystarczy mi to że samą siebie zmieniłam ... że spróbowałam

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group